Υπέρ επαναλειτουργίας Δασικού Κολλεγίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Λειτουργία Δασικού Κολεγίου Κύπρου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι αποφάσεις και διαδικασίες σε σχέση με τη λειτουργία του Δασικού Κολεγίου Κύπρου ως μέτρο για τη βελτίωση των μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και εν γένει για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος.

Υπέρ επαναλειτουργίας Δασικού Κολλεγίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την προοπτική επαναλειτουργίας του Δασικού Κολλεγίου συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με τα μέλη της Eπιτροπής να τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας του Κολλεγίου.

Στις δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, είπε πως το Τμήμα Δασών «είναι ένας νευραλγικός τομέας της δημόσιας υπηρεσίας, εξαιτίας των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, με τα θέματα φύσης και δασοπυρόσβεσης».

Πρόσθεσε πως το αίτημα του Τμήματος Δασών για επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου στηρίζεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, συμπληρώνοντας πως ήταν από τα πρώτα θέματα που της είχαν τεθεί στην πρώτη συνάντηση με το Τμήμα μετά τον διορισμό της.

«Το ζήτημα αυτό, λόγω της σοβαρότητάς του προφανώς, έχει αγκαλιαστεί από την Προεδρία, για αυτό σε συνάντηση που έγινε για το θέμα των πυρκαγιών στις 3 Οκτωβρίου έχει ήδη αποφασιστεί η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου», σημείωσε σχετικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, τόνισε από την πλευρά του, την ανάγκη αναβάθμισης της δασικής εκπαίδευσης στη χώρα, λόγω και των πυρκαγιών, προσθέτοντας ότι το Τμήμα Δασών χρειάζεται επιστημονικό αλλά και τεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, τόσο σε θέματα δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, όσο και θέματα αναβάθμισης των δασών γενικότερα, και πως χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση των δασών.

«Κρατούμε από τη σημερινή συνεδρία την προσπάθεια του Τμήματος Δασών για επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αναβάθμιση του Δασικού Κολλεγίου και ένταξή του στο ΤΕΠΑΚ», συμπλήρωσε ο κ. Αλαμπρίτης, προσθέτοντας πως η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου θα βοηθήσει και στην αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, και ειδικότερα της κοινότητας του Προδρόμου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε με τη σειρά του ότι ο τερματισμός λειτουργίας του Δασικού Κολλεγίου το 2013 στέρησε από τη χώρα έναν σημαντικό βραχίονα στήριξης των πολιτικών διαχείρισης και προστασίας των δασών και της βιοποικιλότητας.

«Θέση μας ως ΑΚΕΛ είναι πως η όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της δασικής εκπαίδευσης στη βάση σχεδιασμού για τις ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι κανένα ξένο συμφέρον προς αυτές τις ανάγκες δεν πρέπει να επηρεάσει τις αποφάσεις. Κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην όποια πρόταση και απόφασή της και την προσφορά εκ μέρους του Δασικού Κολλεγίου ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών.

Σε ερώτηση  τι εννοεί με ξένα συμφέροντα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ενδεχομένως η πρόταση που σήμερα συζητείται από την κυβέρνηση για μονοετές και τριετές πρόγραμμα σπουδών να αφήνει χώρο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια να καλύψουν το κενό μεταξύ τριετών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων, κενό το οποίο, στην αντίληψη του κόμματος, πρέπει να καλύψει το ίδιο το κράτος, με το ΤΕΠΑΚ να έχει εκφράσε την πρόθεσή του να συζητήσει την προσφορά σχετικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε στις δηλώσεις του ότι οι πυρκαγιές χρόνο με το χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι ανάγκες του Τμήματος Δασών μεγαλώνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, «έχει διαφανεί ότι το κλείσιμο του Δασικού Κολλεγίου ήταν μέγα λάθος». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να αφήσουμε στο παρελθόν τα λάθη και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Είπε ακόμη πως το κόμμα του στηρίζει την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, το οποίο, όπως ανέφερε, «θα βοηθήσει στη στελέχωση του Τμήματος Δασών τόσο σε επιστημονικό, αλλά και τεχνικό προσωπικό».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε πως το κόμμα του στηρίζει την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου για ενίσχυση της κυπριακής δασοκομίας και δασολογίας, σημειώνοντας πως η δασονομική επιστήμη και η δασική εκπαίδευση πρέπει να στηριχθούν, γιατί δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος, αλλά και για τις ορεινές κοινότητες.

«Στηρίζουμε», είπε, «την επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, αφού υπάρχουν ήδη υποδομές και είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων αλλά και στην ανάπτυξη της δασοπονίας και της δασολογίας στη χώρα μας».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά κυρίως εμπειρογνωμοσύνη σε έναν τομέα που είναι απαραίτητος τόσο για τη χλωρίδα, όσο και για την πανίδα της Κύπρου.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ο κόμπος έφθασε στο κτένι για δασικό κολέγιο

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Αξιολόγησης και Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Θορύβου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η μείωση του ετήσιου αριθμού κινήσεων (απογειώσεις-προσγειώσεις) από τις πενήντα χιλιάδες (50.000) στις δέκα χιλιάδες (10.000) κινήσεις , ώστε και οι δύο (2) αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπίπτουν στην υποχρέωση για έλεγχο του θορύβου, για υποβολή εκθέσεων περιβαλλοντικού θορύβου με τη χαρτογράφηση του θορύβου, για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον περιβαλλοντικό θόρυβο και τις επιδράσεις του στους πολίτες, καθώς και για ετοιμασία σχεδίων δράσης βασισμένα στα αποτελέσματα της χαρτογράφησης.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Προϊόντα Καπνού με Φίλτρο και Φίλτρα που Κυκλοφορούν στο Εμπόριο για Χρήση σε Συνδυασμό με Προϊόντα Καπνού) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση και συμμόρφωση με το άρθρο 360 των περί Αποβλήτων Νόμων του 2011 έως 2022, σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για τη διαχείριση των αποβλήτων προϊόντων καπνού με φίλτρο και φίλτρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού, μέσω της υιοθέτησης της αρχής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον