Βελτίωση αθλητικών υποδομών στα σχολεία και διάσταση απόψεων για απόσπαση στελέχους ΟΝΕΚ στο Προεδρικό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Σχολικός αθλητισμός και προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο σχολικός αθλητισμός και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες.

Βελτίωση αθλητικών υποδομών στα σχολεία ζητά η Επιτροπή Παιδείας

Την άμεση βελτίωση των αθλητικών υποδομών στα σχολεία ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κατά τη διάρκεια συζήτησης που έλαβε χώρα με θέμα τον σχολικό αθλητισμό. 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών της Επιτροπής,  ο Πρόεδρός της,  βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση, το κράτος, η πολιτεία στο σύνολό της να επενδύσει στον αθλητισμό για την υγεία και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η οποία τα τελευταία χρόνια, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, υστερεί και δημιουργούνται προβλήματα. 

Πρόσθεσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί υλικοτεχνική υποδομή με ανοικτά και κλειστά γήπεδα, και να ξεκινήσει η μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος της φυσικής αγωγής. 

Σε ερώτηση για αναφορές σε στατιστικά που φέρνουν την Κύπρο στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση των μαθητών, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι πράγματι η κατάσταση αυτή παρατηρείται στα σχολεία, προσθέτοντας ότι το 80% των παιδιών που δεν έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες κινητικές, νευρολογικές και αισθητηριακές δεξιότητες στη νηπιακή και δημοτική εκπαίδευση, καταλήγουν στην παραβατικότητα στη μέση και τεχνική εκπαίδευση. 

«Το γεγονός αυτό και μόνο θα πρέπει να στρέψει την προσοχή μας στην ανάγκη εργοδότησης εργοθεραπευτών στα νηπιαγωγεία, στην προδημοτική και στη δημοτική εκπαίδευση για τον εντοπισμό και την επιστημονική στήριξη αυτών των παιδιών. Αν επενδύσουμε στην παιδεία, τα οφέλη και για την υγεία και την ευημερία των παιδιών που θα ενηλικιωθούν θα είναι αντάξια ενός ευρωπαϊκού κράτους», τόνισε. 

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να είχε ήδη υλοποιηθεί παλαιότερη απόφαση για εισαγωγή γυμναστών στα δημοτικά σχολεία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως κατά τη γνώμη του αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτεία να αντιμετωπίσει τα συνδικαλιστικά αιτήματα, αλλά και τις συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ των εκπαιδευτικών. 

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια εισήγηση για τοποθέτηση εξειδικευμένου καθηγητή σε ρόλο μέντορα σε κάθε σχολική μονάδα, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή ενός συνολικού επιστημονικού προγράμματος για τα παιδιά της προδημοτικής και της δημοτικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους πολυδύναμους δασκάλους, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος σχολικού αθλητισμού. 

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε, σε δηλώσεις του, ότι παρότι το 2006 δημιουργήθηκαν αθλητικά σχολεία, η Λεμεσός είναι η μόνη επαρχία με σωστές αθλητικές υποδομές για το αθλητικό της σχολείο, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας που ενοικιάζουν κλειστή αίθουσα από γειτονικό ίδρυμα. 

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις αθλητικές υποδομές. Αν και έχουμε προγράμματα και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, δεν έχουμε το πιο σοβαρό που είναι οι αθλητικές υποδομές»,  επεσήμανε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι ο σχολικός αθλητισμός σίγουρα χρειάζεται αναβάθμιση και ενδυνάμωση, προσθέτοντας πως είναι επίσης απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τόσο της δημοτικής, όσο και της μέσης εκπαίδευσης για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών και στον τρόπο ζωής των νέων σήμερα. 

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής στη δημοτική, στη μέση και στην τεχνική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των υποδομών στις σχολικές μονάδες και των εξοπλισμών σε αθλητικό υλικό, τη δημιουργία κλειστών αιθουσών εκεί όπου δεν υπάρχουν για τη διεξαγωγή του μαθήματος ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, και την ανάγκη βελτίωσης των εξωτερικών χώρων άθλησης. 

Είπε, επίσης, πως πρέπει να ενισχυθούν τα υφιστάμενα προγράμματα με τη συνεργασία και των αθλητικών ομοσπονδιών, αλλά και να ανοίξουν τα σχολεία προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και να λειτουργούν απογευματινές ώρες για να μπορούν οι νέοι να τα χρησιμοποιούν. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι ενώ υπάρχουν προγράμματα και πολλές χιλιάδες παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό, τα προβλήματα που καταγράφονται είναι σημαντικά. 

Πρόσθεσε πως υπάρχουν ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό, πολλές αίθουσες γυμναστικής χρησιμοποιούνται και για άλλες σχολικές δραστηριότητες λόγω έλλειψης χώρων, ενώ παρατηρείται και σοβαρή αμέλεια στη συντήρηση των γηπέδων σε αρκετά σχολεία. 

«Επιβάλλεται να γίνει ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σχολεία, ο οποίος θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στους μαθητές να ασχοληθούν σοβαρά με τον αθλητισμό, αλλά και στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν σωστά το μάθημα της φυσικής αγωγής», επεσήμανε. 

Ανέφερε ότι υπάρχουν σχολεία στην ύπαιθρο όπου τα παιδιά δεν κάνουν το μάθημα της γυμναστικής μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, και ότι πολλές αίθουσες, για την κατασκευή των οποίων ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ώστε να αθλείται η νεολαία στις ορεινές περιοχές, είναι εγκαταλελειμμένες. 

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θεωρούμε ότι ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την υγιή σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, και θα συμβάλουμε δημιουργικά και θετικά, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, ώστε να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Παιδείας θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος με τη συμμετοχή του ΚΟΑ και της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας έκανε και ο καθηγητής φυσικής αγωγής στο Αθλητικό Σχολείο Λευκωσίας Τάκης Μιραλλάης, ο οποίος ανέφερε πως εισηγήθηκε στα μέλη της Επιτροπής την εκπόνηση αναλυτικού προγράμματος με τη συμμετοχή επιστημονικής ομάδας και την εφαρμογή του από ειδικούς με προϋπηρεσιακή κατάρτιση, υπό την επίβλεψη μέντορα, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σημείωσε, επίσης, την αναγκαιότητα βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις επαρχίες της χώρας, αρχικά με την αναβάθμιση των υφιστάμενων και στη συνέχεια με την κατασκευή νέων. 

Σε ερώτηση για τις συνιστώμενες ώρες διδασκαλίας φυσικής αγωγής εβδομαδιαίως, ο κ. Μιραλλάης είπε ότι η ΕΕ εισηγείται πέντε ώρες άθλησης την εβδομάδα από την προδημοτική μέχρι το λύκειο, προσθέτοντας πως σήμερα η δημοτική εκπαίδευση περιλαμβάνει από την πρώτη μέχρι την τρίτη τάξη 2-3 ώρες γυμναστικής, στα γυμνάσια 3-4 ώρες, αλλά στα λύκεια αυτή έχει μειωθεί σε 1-2 ώρες. 

Σε ερώτηση για το επίπεδο φυσικής κατάστασης των μαθητών στην Κύπρο, ο κ. Μιραλλάης έκανε λόγο για θλιβερή κατάσταση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, με τα κορίτσια μάλιστα να βρίσκονται κάτω της ελάχιστης βάσης αναφοράς, προσθέτοντας πως η αύξηση των ωρών άθλησης στα σχολεία και η εφαρμογή προγραμμάτων από εξειδικευμένους επαγγελματίες στις κατάλληλες εγκαταστάσεις μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:   

Stockwatch: Απροβίβαστοι στις αθλητικές ικανότητες οι νέοι 

Πρόσφατη επίσκεψη της επιτροπής στην Αθήνα

Τέλος, στο περιθώριο των σημερινών εργασιών, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της επιτροπής στην Αθήνα, η οποία, όπως ανέφερε, είχε αποτελέσματα, καθώς δόθηκε μεταγραφή σε πάνω από το 80% των Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, καλύπτοντας τις ανάγκες οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ενοικιάζουν δύο και πλέον σπίτια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν. 

Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος επιπλέον διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα σε συνεννόηση μεταξύ των Υπουργών των δύο χωρών θα γίνει και η δεύτερη κατανομή στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ σημείωσε πως απομένουν τεχνοκρατικά θέματα που αφορούν τα Υπουργεία Εργασίας των δύο χωρών και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Νεολαίας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €140.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Διάσταση απόψεων στην Επ. Παιδείας για απόσπαση στελέχους ΟΝΕΚ στο Προεδρικό

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, αναφορικά με ζήτημα απόσπασης της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) Μαρίας Μιλτιάδου, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και εισηγητής του θέματος, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ μετέφερε στην Επιτροπή ότι τα καθήκοντά της στο Προεδρικό, στο οποίο βρίσκεται με μερική απόσπαση, σχετίζονται άμεσα με την εμπειρογνωμοσύνη της σε ζητήματα νεολαίας, ενώ συντονίζει διάφορα έργα αναφορικά με τη νεολαία. 

Ανέφερε, ακόμη, πως η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια, η οποία εργοδοτείται από τον Οργανισμό Νεολαίας και αμείβεται για να υπηρετεί από το δημόσιο τον οργανισμό, έχει αποσπαστεί μερικώς στο Προεδρικό για να υποκαθιστά τον Οργανισμό, ο οποίος την εργοδοτεί. 

Είπε επίσης πως μετά τη συνάντηση στις 9 Ιουνίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Οργανισμό Νεολαίας, στην οποία ο Πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού, στη δημιουργία άτυπης ομάδας υποστηρικτών του, η οποία θα υποκαθιστά τον Οργανισμό, απεστάλη στις 26 Ιουνίου επιστολή από την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς τον Οργανισμό Νεολαίας. 

Σε αυτήν, σημείωσε, η Υφυπουργός, όχι μόνο περιγράφει λεπτομερώς ποια θα είναι αυτή η άτυπη ομάδα νέων και τι θα πράττει, αλλά ζητά και υπόδειξη από τον Οργανισμό για εκπρόσωπό του, αλλά και του Συμβουλίου Νεολαίας και των Κέντρων Νεότητας στις συναντήσεις της άτυπης ομάδας. Ζητά δηλαδή να υπαχθεί ο κρατικός αρμόδιος φορέας για ζητήματα νεολαίας στην άτυπη ομάδα υποστηρικτών του κ. Χριστοδουλίδη, χωρίς αυτή η επίσημη τοποθέτηση να έχει διορθωθεί έκτοτε, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης. 

«Υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό ζήτημα, το οποίο δεν συζητούμε για πρώτη φορά, και η ουσία του οποίου είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δημιουργεί έναν εξωθεσμικό στρατό στο Προεδρικό με απεσπασμένους που πληρώνει το δημόσιο, με στόχο να συντονίζουν την εκλογική διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη στην κυπριακή κοινωνία», είπε ο κ. Χριστοφίδης. 

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η απάντηση του ΟΝΕΚ επί του θέματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Οργανισμός ανέφερε στην Επιτροπή ότι το οργανωτικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, προσθέτοντας, από την πλευρά του, πως παρότι η απουσία της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας συνιστά, στην αντίληψη του κόμματος πρόβλημα, το κύριο ζήτημα είναι θεσμικό και έχει να κάνει με την υποκατάσταση του επίσημου κρατικού φορέα από υποστηρικτές του κ. Χριστοδουλίδη, τους οποίους θα επιλέξει ο ίδιος και το γεγονός ότι το άτομο που βρίσκεται στην ηγεσία του Οργανισμού Νεολαίας υποκαθιστά τον ρόλο του Οργανισμού που την πληρώνει. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι κατά τη συζήτηση διευκρινίστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΝΕΚ και από την ίδια την κ. Μιλτιάδου ότι έχει αποσπαστεί στο Προεδρικό μία ημέρα την εβδομάδα, εκτελώντας ακριβώς τα καθήκοντά της που απορρέουν από τον Οργανισμό Νεολαίας, και συντονίζει θέματα νεολαίας για όλα τα Υπουργεία χωρίς υπερωρίες και χωρίς αύξηση στον μισθό της. 

«Για εμάς δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα», σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν με την απόσπαση αυτή θεωρεί πως υποσκάπτεται η θεσμική λειτουργία του Οργανισμού, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι δεν θεωρεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκροτεί μια άτυπη ομάδα νέων, με τους οποίους επιθυμεί να βρίσκεται σε καθημερινή επαφή, όπως πράττει με όλες τις ομάδες της κοινωνίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €345.520.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Οι περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Επίτιμοι Διδάκτορες) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η πρόνοια απονομής τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.   

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα