Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες, προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά, την εφαρμογή του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμου, τα προβλήματα που παρατηρούνται στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού (Αγίου Τύχωνα) και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. 

Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες 

Το 55% της εγχώριας αγοράς οίνου καλύπτεται από εγχώριες ποικιλίες οίνου, ενώ το 45% από ποικιλίες από ΕΕ και τρίτες χώρες, αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συζήτησε «τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά και τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσής τους». 

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας, Γεώργιος Νεοφύτου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο για τα κυπριακά οινοποιία να επικεντρωθούν στην εγχώρια αγορά, παρά στο εξωτερικό, έτσι ώστε να αυξήσουν το μερίδιο τους και εξέφρασε την ανάγκη να αναδειχθεί το κυπριακό κρασί και να προωθηθεί η κουμανταρία και η ζιβανία. 

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην Κύπρο «έχουμε περίπου 130 νομικά ή φυσικά πρόσωπα οινοπαραγωγούς», προσθέτοντας ότι ως φυσικές μονάδες έχουμε περίπου 80, κάτι που σημαίνει πως ένα οινοποιείο έχει τρία νομικά πρόσωπα.   

Ανέφερε ότι η παραγωγή ανέρχεται περίπου στα 9 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, ως μέσος όρος από 2011 – 2024, ενώ η κατανάλωση οίνου ανέρχεται στα 16 εκ. λίτρα. 

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν 70.000 δεκάρια αμπελουργική έκταση στην Κύπρο με 40 ποικιλίες οινοπαραγωγής, εκ των οποίων τρεις ποικιλίες (ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο και σουλτανίνα), καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση του κυπριακού αμπελώνα που είναι περίπου το 70%. 

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συνολικά υπάρχουν εννέα γηγενείς ποικιλίες μεταξύ των οποίων ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο, κανέλα, βασίλισσα, σπούρτικο, γιανούδι, μαραθεύτικο. 

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία των γηγενών ποικιλιών γιατί δίδουν ταυτότητα στον κυπριακό οίνο», πρόσθεσε. 

Ανέφερε επίσης ότι «παρόλο που έχουμε πέντε οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που δίδουν ποιότητα, φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε σε ένα καλό βαθμό από τους οινοποιούς μας». 

Σημείωσε ότι οι πέντε οίνοι ΠΟΠ είναι η κουμανταρία, η Λαόνα Ακάμα, το Βουνί Παναγιά, τα κρασοχώρια Λεμεσού και η Πιτσιλιά. 

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου Ανδρέας Καραμανής είπε ότι το Υπουργείο εφαρμόζει δύο πυλώνες για αντιμετώπιση προβλημάτων στην ντόπια αγορά και στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία εμπορίου έχει θέσει την τελευταία τριετία τον στόχο προώθησης των κυπριακών οίνων στο εξωτερικό και εφαρμόζει το εθνικό σχέδιο δράσης για τον κυπριακό οίνο που περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων δράσεων όπως η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό με κρατικό περίπτερο. 

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι παραχωρείται χορηγία για την ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, καταχωρούνται άρθρα και διαφημίσεις σε εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες στο εξωτερικό, διοργανώνονται εκδηλώσεις οινογνωσίας και παρέχεται στήριξη σε κυπριακά οινοποιεία για τη διείσδυση σε ξένες αγορές, ενώ το Υπουργείο προχώρησε στη δημιουργία και προώθηση μιας σύγχρονης εθνικής οπτικής ταυτότητας για τον κυπριακό οίνο. 

Πρόσθεσε ότι ο άλλος πυλώνας που εφαρμόζει το Υπουργείο αφορά τις επενδύσεις στον οινοποιητικό τομέα με στόχο την βελτίωση της συνολικής απόδοσης των οινοποιίων, την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αγοράς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. 

Είπε ακόμη ότι από το 2014 που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα το Υπουργείο έχει εγκρίνει χορηγία ύψους 14,8 εκ. ευρώ, προς όφελος 45 οινοποιίων εκ των οποίων τα 13 αφορούν νέα οινοποιεία. 

Αναφορικά με τις εγχώριες εξαγωγές, ο κ. Καραμανής είπε ότι αυτές ανήλθαν στο 1,3 εκ. ευρώ το 2023, ενώ την τετραετία 2020-2023 ανήλθαν στα 5,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% το 2023 σε σχέση με το 2020. 

«Ο κυπριακός οίνος τα τελευταία χρόνια έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να κερδίζει αναγνώριση και κύρος σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασιλειο, Κίνα, Ισραήλ, Εσθονία, Πολωνία, Ελλάδα)», υπογράμμισε. 

Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ και της κοινοπραξίας Winecore είπε ότι στόχος της κοινοπραξίας είναι η προώθηση του κυπριακού κρασιού και εξέφρασε την ετοιμότητα της κοινοπραξίας να συνδράμει για περαιτέρω προώθηση του κυπριακού κρασιού. 

Εξάλλου, τόσο οι εκπρόσωποι της Ένωσης δήμων και της Ένωση κοινοτήτων εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους για προώθηση του κυπριακού οίνου. 

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι «υπάρχει γενικότερα μια σοβαρότητα δράσης και έργων όσον αφορά το κρασί», προσθέτοντας ότι τα στοιχεία διαφαίνεται ότι «προτιμούμε περαιτέρω τον εισαγώμενο παρά τον τοπικό οίνο». 

«Είναι θέμα το οποίο θα πρέπει μέσα από τη συνεργασία των παραγωγών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της περαιτέρω προβολής και της κυβερνητικής δράσης, να πείσουμε τον Κύπριο ότι το κρασί μας και ειδικά τα κρασιά των εννέα γηγενών ποικιλιών που υπάρχουν αλλά και τα πέντε ΠΟΠ χαίρουν ισόρροπης και εξίσου καλής ποιότητας», πρόσθεσε.   

Ο κ. Σύκας είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν τη δυνατότητα που υπάρχει αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω προβολή του προϊόντος. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστας είπε ότι «για να προωθηθούν τα κυπριακά κρασιά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να κατανοήσουμε ότι είναι γηγενείς ποικιλίες που συναντούμε μόνο στην Κύπρο και άρα αυτά τα κρασιά είναι μοναδικά», προσθέτοντας ότι «έχουμε 9 γηγενείς ποικιλίες τις οποίες αν προωθήσουμε σωστά τότε θα ξεκινήσει ο κόσμος να πίνει περισσότερο κυπριακό κρασί». 

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να δούμε πως προωθούμε την κουμανταρία «ως ένα κρασί πανάρχαιο που μπορείς να πίνεις μετά το φαγητό σου», αλλά και την ζιβανία. 

«Γιατί να πίνεις λικέρ όταν μπορείς να πίνεις κουμανταρία, γιατί να πίνεις γκράπα ιταλική, όταν μπορείς να πίνεις ζιβανία;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι υστερούμε πάρα πολύ στην προβολή και στην προώθηση των παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων και των κρασιών.   

Ο κ. Κώστα είπε ότι στο παρελθόν έγινε προσπάθεια «να βγάλουμε όλες τις γηγενείς κυπριακές ποικιλίες» και να φυτευτούν ποικιλίες του εξωτερικού και διερωτήθηκε αν «με ένα κυπριακό καμπερνέ σοβινιόν να συναγωνιστούμε» το αντίστοιχο ιταλικό ή αυτό της Αργεντινής και της Αφρικής, ενώ «έχουμε κρασιά δικά μας». 

Επίσης, ο κ. Κώστα εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί και το ζήτημα της τιμής και πρόσθεσε ότι μπορεί ο παραγωγός να τα πουλά στην υπεραγορά στα έξι ευρώ, να τα αγοράζεις από την υπεραγορά στα 7,8 και 9 ευρώ και στο εστιατόριο «να μας το χρεώνουν 30, 35 και 40 ευρώ». 

Ανέφερε ότι «αν πραγματικά θέλουμε να προωθήσουμε το κυπριακό κρασί που είναι πάρα πολύ καλό, θα πρέπει να ελέγξουμε και την αισχροκέρδια» και εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν έλεγχοι. 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε θα πρέπει να εξεταστεί πως θα μπορούσε να ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών των κρασιών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ανεβαίνουν οι εξαγωγές κρασιών 

Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου 

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού (Αγίου Τύχωνα) και τρόποι επίλυσής τους συζήτησε αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, με τους Βουλευτές να κακίζουν την απουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών από τη συνεδρία. 

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι για τον πεζόδρομο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού που συνδέει και ενώνει όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην επαρχία Λεμεσού ότι «μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθανόμαστε». 

Πρόσθεσε ότι «μετά από τις θεομηνίες του 2023 και σε πρώτη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Εμπορίου υπήρξαν υποσχέσεις από την Κυβέρνηση (ΣΣ το Υπουργειο Εσωτερικών) ότι άμεσα θα μπορούσε να προχωρήσει ξανά σε προσωρινή τοπιοτέχνιση του δρόμου ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη προσβασιμότητα». 

Ανέφερε ότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν καταδέχθηκε να είναι παρών στη σημερινή συνεδρία και κάλεσε τον Υπουργό να μεταβεί στον πεζόδρομο για να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. 

Ο κ. Σύκας εξέφρασε την ευχή «με τα ‘γρήγορα αντανακλαστικά’ που έχει η Κυβέρνηση να μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «έχει υποχρέωση το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι παρών στη νέα συνεδρία της Επιτροπής σε 15 μέρες και να δώσει άμεσα οδηγίες για να μπορέσει να δημιουργηθεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον πεζόδρομο». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστας είπε ότι στις 26 Νοεμβρίου μετά από μια έντονη θαλασσοταραχή προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές σε 4-5 σημεία στον πεζόδρομο της Αμαθούντας και στις 15 Δεκεμβρίου η Επιτροπή επισκέφθηκε την περιοχή και «είδαμε απίστευτα πράγματα». 

«Είναι πραγματικά ντροπή ως Κύπρος ότι σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Κύπρου με τα μεγαλύτερα και πιο ακριβά ξενοδοχεία να υπάρχει ένας πεζόδρομος τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες Κύπριοι και τουρίστες, που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε. 

Αναφέροντας ότι πέραν των σημείων όπου έχει καταστραφεί ο πεζόδρομος και έχει κλείσει με περίφραξη για να μην μπορεί να κοντέψει κάποιος, είδαν μεταξύ άλλων «δημόσια ντους σε άθλια κατάσταση, κλαδέματα πεταγμένα για πολλούς μήνες, οξειδωμένα σίδερα στα τοιχώματα τα οποία καταρρέουν, καλώδια ηλεκτρισμού κομμένα και εκτεθειμένα και αγριόχορτα παντού και χωρίς φωτισμό τα βράδια». 

«Βλέπουμε με αναπηρικά καροτσάκια να μην μπορούν να προχωρήσουν, γονείς με τα παιδάκια τους μέσα στα αμαξάκια να πρέπει να κατεβούν στην άμμο γιατί έχει από το Νοέμβριο που κανένας δεν ενδιαφέρεται να λύσει αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε. 

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στη συνεδρία της Επιτροπής στις 16 Ιανουαρίου για το θέμα στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων εκτός από το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν ήρθε και «ακούσαμε υποσχέσεις» και πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε τότε ότι το κόστος για να λυθεί το θέμα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. 

Οι καταγγελίες που έχουμε από τους τουρίστες είναι συνεχείς, κατέληξε. 

Εξάλλου, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι στη σημερινή συνεδρία το θέμα «πήγε πιο πίσω από ό,τι είμαστε πριν τρεις μήνες» και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν εμφανίστηκε» στη συνεδρία από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Ανέφερε ότι βρισκόταν στον πεζόδρομο χθες βράδυ και κρατούσε αναμμένο τον φακό του κινητού του τηλεφώνου για να μπορεί να βλέπει να περπατά και πρόσθεσε ότι το θέμα επείγει και μετά το Πάσχα θα έχουν ξανά συνεδρία για το ίδιο θέμα, «ελπίζοντας ότι τούτη την φορά θα εμφανιστεί το Υπουργείο Εσωτερικών». 

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι πριν τρεις μήνες κατά την επιτόπια επιθεώρηση του χώρου από την Επιτροπή «συμφωνήσαμε και με την επαρχιακή διοίκηση και με το Υφυπουργείο ότι θα προχωρήσουμε με τα επείγοντα θέματα και όχι στο συνολικό σχεδιασμό» για να προλάβουμε την φετινή τουριστική σεζόν. 

Ανέφερε ότι η Λεμεσός και υπόλοιπες τουριστικές πόλεις της Κύπρου επωφελούνται από ένα μεγάλο ποσό το οποίο βοηθά και τα κρατικά ταμεία και διερωτήθηκε κατά πόσον «είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε» αυτό το ποσό. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: 

Ο περί της Εποπτείας της Αγοράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση της υποχρέωσης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως η συντονίστρια αρχή για την εποπτεία της αγοράς, να προβαίνει στη δημοσίευση έκθεσης η οποία να περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τη διερεύνηση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του υπό τροποποίηση νόμου είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας είτε κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων.  

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον