Επαναπροκήρυξη σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτοπισθέντων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή του σχεδίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εκτοπισθέντων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Επαναπροκήρυξη σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων 

Την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών για να δοθεί η δυνατότητα απεγκλωβισμού των συνεργάσιμων προσφύγων αλλά και των εγγυητών τους, συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως σήμερα στην Επιτροπή συζήτησαν το θέμα που ενέγραψε ο ΔΗΣΥ για την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών των προσφύγων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα απεγκλωβισμού στους συνεργάσιμους πρόσφυγες αλλά και στους εγγυητές τους, οι οποίοι δυστυχώς έχουν εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια. 

Ο κ. Κουλλά ανέφερε πως όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι προς όφελος του κράτους, αλλά και προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεων Στέγης, της ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά και όλων των προσφύγων. 

«Θα αναμένουμε πλέον από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεσμεύτηκε να επανέλθει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα και την διαχείρισή τους από τους πρόσφυγες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων και η πιο δίκαιη κατανομή τους σε πρόσφυγες με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Οι περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νέων κανονισμών που αφορούν την επέκταση/διεύρυνση των υφιστάμενων σχεδίων και κριτηρίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς ικανοποίηση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και αντικατάσταση υφιστάμενων κανονισμών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η εξουσιοδότηση έκδοσης κανονισμών, οι οποίοι να προβλέπουν τη δυνατότητα χορήγησης δανείων που αφορούν ανακαίνιση κουζίνας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.  

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον