Θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ προωθεί νέα νομοθεσία του Υφ. Πρόνοιας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/10/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την ανάγκη θέσπισης ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με τη λειτουργία του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας και την ανάγκη αναθεώρησης των επιδομάτων που παρέχονται σε άτομα με μέτρια αναπηρία.  

Θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ προωθεί νέα νομοθεσία του Υφ. Πρόνοιας 

Τη θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ προωθεί με νέα νομοθεσία το Υφυπουργείο Πρόνοιας, όπως ανέφερε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου. Κατά τη συνεδρίαση η Υφυπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για ενέργειες που προωθούνται με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών και των μέτρων στήριξης για ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων είναι και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2024. 

Από πλευράς των Βουλευτών τέθηκε η ανάγκη θέσπισης ειδικής νομοθεσίας για ΑμέΑ, ανεξαρτήτως των κριτηρίων της νομοθεσίας που αφορά το ΕΕΕ. Διατυπώθηκαν, επίσης, προβληματισμοί για τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με τη λειτουργία του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και της Λειτουργικότητας, καθώς και σε σχέση με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συστήματος. 

Επίσης, η Επιτροπή ανέδειξε την ανάγκη γνωστοποίησης των μη αναστρέψιμων ή μόνιμων αναπηριών, όπως επίσης και την ανάγκη αναθεώρησης των επιδομάτων που παρέχονται σε άτομα με μέτρια αναπηρία. 

Η κ. Ευαγγέλου στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, εξήγησε ότι ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών που προβλέπει η προωθούμενη νομοθεσία για ΑμεΑ. Το σκέλος του Νέου Δικτύου Υπηρεσιών θα προωθηθεί αμέσως, όπως είπε, κατόπιν συμφωνίας και με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ). Σημείωσε, ακόμα, ότι ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ «θεωρείται διεθνώς μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο». 

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού υποβολής ηλεκτρονικών παραπόνων, σε ξεχωριστό e-mail, στο οποίο θα υπάρχει άτομο αναφοράς που θα χειρίζεται τα διάφορα θέματα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην αμεσότερη επικοινωνία, αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Υφυπουργός εξήγησε ότι είναι μία κίνηση που επίσης έχει συναποφασιστεί με την ΚΥΣΟΑ. 

Παράλληλα, ανέφερε, ότι προωθείται η αποδέσμευση των αναπηρικών παροχών από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει τις αρχές και τις παραμέτρους της πρότασης, η ΚΥΣΟΑ έχει τις απόψεις της για το θέμα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει εντατικός διάλογος για να προωθηθεί και αυτό μετά την απαραίτητη διαβούλευση», ανέφερε. 

Όσον αφορά το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, η Υφυπουργός διευκρίνισε ότι υιοθετεί επιστημονικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και το European Disability Forum το κατατάσσει, μαζί με άλλα συστήματα άλλων χωρών, ως ένα από τα πιο κατάλληλα για αξιολόγηση της αναπηρίας. 

Επεσήμανε, όμως, ότι μετά από 10 χρόνια λειτουργίας εντοπίστηκαν αδυναμίες και ανέφερε ότι «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Συμβούλους Ποιότητας, οι οποίοι θα υποβάλουν εισηγήσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών και των ελέγχων, ενώ θα ετοιμάσουν και Κώδικα Δεοντολογίας των Αξιολογητών, πέραν του Κώδικα Δεοντολογίας των επαγγελματικών συνδέσμων, ο οποίος δεσμεύει όλους τους ιατρούς στην Κύπρο». 

Η κ. Ευαγγέλου εξέφρασε τη θέση ότι μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία, όλοι μαζί, Κυβέρνηση, Βουλή και Οργανώσεις, μπορούν να βρουν κοινές συνισταμένες που να απαντούν στις προκλήσεις. Εξάλλου, ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι «στα θέματα αυτά τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και ευαίσθητα δεν χωρούν κομματικές ή άλλες αποχρώσεις, ούτε αντιπαραθέσεις». 

Προλογίζοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα που έθεσαν οι Βουλευτές αναφορικά με τις πολιτικές στήριξης ΑμεΑ και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί κάτι συγκεκριμένο από πλευράς του Υφυπουργείου, για να αντιμετωπιστούν έμπρακτα οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλές διαδικασίες και πρακτικές σε ό,τι αφορά την πολιτική στήριξης των ΑμεΑ και τα θέματα των καθυστερήσεων. 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέμα που ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, το οποίο αφορά τα παιδιά και τα άτομα που αξιολογούνται μέσω των διαδικασιών με ήπια και μέτρια αναπηρία. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα η στήριξη αυτών των ατόμων», είπε η κ. Ορφανίδου, σημειώνοντας ότι κάποια άτομα παίρνουν πολύ πιο λίγα απ’ όσα άτομα που έχουν διαγνωστεί με βαριά αναπηρία. 

«Θεωρούμε ότι η καθημερινότητά τους επηρεάζεται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά», είπε «προσθέτοντας ότι, αν λάβουν από τώρα τη σωστή στήριξη, ενδεχομένως το πρόβλημα να μειωθεί στην ενήλική τους ζωή». Σημείωσε ότι αναμένονται από την Υφυπουργό μέτρα για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, και δράσεις για να ενισχυθούν αυτά τα άτομα που αξιολογούνται με ήπια και μέτρια αναπηρία. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των εργασιακών όρων που διέπουν την τηλεργασία έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε μέχρι την 1 η Ιουλίου 2024 αντί μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, να μη δύναται να εγερθεί πολιτική αγωγή για οφειλές εναντίον προσώπου που είναι δικαιούχο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή δημόσιου βοηθήματος. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών