Διαφορετικές αναγνώσεις κυβέρνησης-βουλευτών για κατ’ οίκον φροντίδα συγγενών αγνοουμένων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/10/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Διακρίσεις στη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών αγνοουμένων. 

Διαφορετικές αναγνώσεις κυβέρνησης-βουλευτών για κατ’ οίκον φροντίδα συγγενών αγνοουμένων 

Συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων η συζήτηση αναφορικά με τις διακρίσεις που έγιναν σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών των αγνοουμένων. Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι βουλευτές εστίασαν στη μη παραχώρηση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών κατ΄ οίκον φροντίδας σε συζύγους και γονείς των αγνοουμένων και πεσόντων και έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμού μεταξύ Υπουργείων της Κυβέρνησης, ενώ η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία του Υφυπουργείου της με το Υπουργείο Οικονομικών. 

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, σημείωσε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα επίπεδα. «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με το Υπουργείο Οικονομικών και ούτε για εμάς κλείνει οποιοδήποτε θέμα επειδή ανταλλάσσονται επιστολές», τόνισε.  

«Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό να ζητάμε και να παίρνουμε απόψεις από το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Όλα τα θέματα τίθενται και συζητούνται καθηκόντως με το Υπουργείο Οικονομικών», κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ανέφερε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι – όπως είπε – επιβεβαίωσαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε την εισήγηση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την παροχή κατ’ οίκον φροντίδας σε συζύγους και γονείς αγνοουμένων και πεσόντων. 

«Ήταν αρκετά έντονη η αντίδραση όλων των μελών της επιτροπής, γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι σύζυγοι και γονείς αγνοουμένων και πεσόντων) είναι ό,τι πιο ιερό και σεβαστό υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, σημειώνοντας ότι «δεν μιλάμε για λεφτά που θα φέρουν ανάποδα την κυπριακή οικονομία». Ακόμη, υπέδειξε ότι «δεν είναι δυνατόν η αναγνώριση της Κυβέρνησης στη θυσία αυτών των οικογενειών να εκφράζεται μόνο λεκτικά και μπροστά από τις κάμερες, όποτε υπάρχουν μνημόσυνα». 

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι οι βουλευτές ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υφυπουργείο Πρόνοιας να είναι ενώπιον της Επιτροπής σε 15 ημέρες και να δουν επισταμένως αυτό το ζήτημα γιατί χρήζει προτεραιότητας. «Μιλάμε για μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο», πρόσθεσε. «Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στο ζήτημα, το οποίο δεν θα τελειώσει μέχρι να διευθετηθεί οριστικά. Τους καλούμε να σεβαστούν τον πόνο και την ιστορία του κυπριακού λαού», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την Επιτροπή ότι έλαβε υπ’ όψιν του το δημοσιονομικό κόστος για τη μη παροχή κατ’ οίκον φροντίδας σε γονείς και συζύγους των πεσόντων και αγνοουμένων και ότι παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης με άλλες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.  

«Αυτή είναι η πολιτική αντίληψη και η πολιτική θέση της Κυβέρνησης, μία ξερή λογιστική πρακτική. Αυτό καταδεικνύει ότι αυτή η Κυβέρνηση διαπρέπει σε κοινωνική αναλγησία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργών της ίδιας κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Γεωργίου.  

Καταληκτικά, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι «τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμή και την αξιοπρέπεια της ίδιας της πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των συγγενών των πεσόντων και των αγνοουμένων». 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η παραχώρηση σύμβασης μίσθωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, για τμήμα οικιστικής μονάδας που βρίσκεται μερικώς σε γη κρατικής ιδιοκτησίας ή παραχώρηση σύμβασης μίσθωσης, με κριτήριο τον χρόνο θανάτου του δικαιούχου εκτοπισθέντος και το αν η συγκεκριμένη οικιστική μονάδα βρίσκεται σε κυβερνητικό οικισμό ή συνοικισμό αυτοστέγασης,  

(β) η αντικατάσταση των βασικών κανονισμών, ώστε να καθίστανται πιο κατανοητοί και να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρύθμισης για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης, τη μεταβίβαση οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και τη ρύθμιση σχετικά με την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δεν διαμένει σε αυτήν,  

(γ) η αντικατάσταση των κανονισμών, ώστε να καταστούν πιο κατανοητοί, με την εισαγωγή ρύθμισης για μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δε διαμένει σε αυτή, καθώς και ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας και 

(δ) η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ώστε να ρυθμίζουν τη μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, κατόπιν απόφασης του Κηδεμόνα, την κληρονομική διαδοχή του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, με κριτήριο το χρόνο θανάτου του δικαιούχου προσώπου, καθώς και την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση που δικαιούχος προσωρινά δεν διαμένει σε αυτή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην