Συνεχίστηκε η συζήτηση για ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, εγγραφή θέματος για ευρωπαϊκό Κανονισμό ελευθερίας ΜΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Ιδρύσεως Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Συνεχίστηκε η συζήτηση για ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης

Στις προθέσεις των κομμάτων να καταχωρήσουν τροπολογίες αναφορικά με την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επικεντρώθηκε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι έγινε παρουσίαση από πλευράς της ΕΔΕΚ και των υπολοίπων κομμάτων σε ό,τι αφορά κάποια ειδικά ζητήματα. Σημείωσε ότι η εκτελεστική εξουσία διατηρεί τη θέση της ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προωθηθεί ως έχει.

«Είναι δεδομένο ότι σειρά κομμάτων και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης έχουμε επιφυλάξεις για μια σειρά από πρόνοιες», είπε ο κ. Δαμιανού και πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη δική μας Κοινοβουλευτική ομάδα το πιο σοβαρό έλλειμμα που καταγράφεται είναι η απουσία αναφορών σε συμπεριληπτικές πολιτικές».

Δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί από κοινού ότι στις 11 Ιανουαρίου 2024 θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Από εκεί και πέρα είναι καταγεγραμμένη κατ’ επανάληψη η δική μας νομική επιφύλαξη ως προς τη συνταγματικότητα των Υφυπουργείων, ένα ζήτημα το οποίο δεν επιλύεται και για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος», είπε ο κ. Δαμιανού. 

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε ότι όσο προχωρούν οι συζητήσεις και ο διάλογος αναφορικά με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης «καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά αυτό ήταν αχρείαστο και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, αντί να επιλύει». 

Πρόσθεσε ότι «αντί να αφήσουμε το σύστημα να λειτουργήσει και να το βελτιώσουμε, το καταργούμε για να ξεκινήσουμε με κάποιο άλλο σύστημα το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της αντισυνταγματικότητας». 

Σημείωσε ότι υπάρχει και το παράδοξο για το πώς είναι δυνατόν ένα Υφυπουργείο το οποίο υπάγεται άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διεξάγει επιχειρήσεις ή να συγκεντρώνει εξουσίες αναφορικά με ζητήματα μετανάστευσης. «Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ουσιαστικά ο ιεραρχικά προϊστάμενος αυτής της υπηρεσίας», είπε. 

Ανέφερε ακόμη ότι εάν η Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης μεταφερθεί στο Υφυπουργείο τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προΐσταται ενός σώματος ασφαλείας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τη δημοκρατία.

Ο περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος του 2019 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας σκοπευτηρίων και ειδικότερα για:

(α) τον καθορισμό των τρόπων άσκησης των διάφορων αθλημάτων σκοποβολής,

(β) τη ρύθμιση κατοχής και χρήσης εντός σκοπευτηρίων συγκεκριμένων ειδών όπλων,

(γ) τη ρύθμιση των διαδικασιών δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων,

(δ) τον καθορισμό κριτηρίων και των προϋποθέσεων δημιουργίας και λειτουργίας σκοπευτηρίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, 

(ε) τον καθορισμό κριτηρίων και προϋποθέσεων εργοδότησης προσώπου σε αδειοδοτημένο σκοπευτήριο και 

(ζ) τον καθορισμό διαδικασιών κατοχής, φύλαξης και μεταφοράς όλων των ειδών όπλων και πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός και εκτός σκοπευτηρίων.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Εγγραφή θέματος για ευρωπαϊκό Κανονισμό ελευθερίας ΜΕ 

Την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών πρότεινε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ρυθμίζει την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού. 

Ο κ. Δαμιανού επεσήμανε ότι ο εν λόγω κανονισμός «εξελίσσεται σε κανονισμό για την ανελευθερία των μέσων ενημέρωσης». 

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το θέμα υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών σημειώνοντας ότι αυτό θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στις 11 Ιανουαρίου 2024 που είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάπαυλα των γιορτών των Χριστουγέννων. 

«Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς Κυβέρνησης για τη θέση που τήρησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Δαμιανού σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της ενδεχόμενης ψήφισης του κανονισμού θα δημιουργηθεί και σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου. 

«Οι δημοσιογραφικές ελευθερίες είναι πολιτικές ελευθερίες και άρα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω