Προωθείται πρόταση νόμου για επιβολή ποινών σε όσους καταστρέφουν πινακίδες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου, ώστε να καταστεί αδίκημα η αλλοίωση με οποιοδήποτε τρόπο των σημάτων τροχαίας.

Προωθείται πρόταση νόμου για επιβολή ποινών σε όσους καταστρέφουν πινακίδες

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, η οποία προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης ή/και χρηματικού προστίμου για όσους προκαλούν φθορές ή αλλοίωση των πινακίδων στο οδικό δίκτυο.

Ο κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς τοποθετήθηκαν θετικά για την πρόταση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, με την ποινικοποίηση της αναγραφής, παραχάραξης, ή στρέβλωσης οποιασδήποτε πινακίδας οδικής σήμανσης και οποιασδήποτε πληροφοριακής ή κατευθυντήριας πινακίδας, συνεπάγεται για τους παραβάτες επιβολή ποινής φυλάκισης έξι μηνών ή χρηματικής ποινής €1.700 ή και των δύο μαζί. 

«Είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, η Αστυνομία, τα Δημόσια Έργα, η Νομική Υπηρεσία τοποθετήθηκαν θετικά, όχι μόνο συμφωνούν, αλλά υπερθεματίζουν για την ψήφιση του νόμου», είπε ο Βουλευτής, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα στείλει το μήνυμα της πολιτείας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεχτές, καθώς και το μήνυμα της προστασίας και ασφαλής χρήσης του οδικού δικτύου. 

«Δεν μπορεί η κυπριακή πολιτεία να ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο, φωτογραφικά να συλλαμβάνει τους Κύπριους οδηγούς για την παραμικρή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αυτές οι παραβιάσεις να επισύρουν ποινές, βαθμούς ποινής, πρόστιμα, κάποιες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον το δικαστηρίων, αλλά η ίδια η πολιτεία να μην διασφαλίζει την καθαρότητα αν τοπικού δικτύου και οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό δίκτυο με ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου. 

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε, εξάλλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή λέχθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί νομικά εκτεθειμένη, σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα σε σημείο του οδικού δικτύου όπου ήταν αλλοιωμένη η πινακίδα. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα εντοπίζονται οι παραβάτες, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι το μήνυμα αποτροπής και αποδοκιμασίας, που οφείλει η κοινωνία να στείλει, όπως είπε. Ερωτηθείς, επίσης, αν η ποινικοποίηση περιλαμβάνει και αλλοίωση τοίχων, πέρα από πινακίδες, ο Βουλευτής εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις πινακίδων οδικής σήμανσης, διευκρινίζοντας ότι τα συνθήματα σε τοίχους είναι αδίκημα του ποινικού κώδικα στο πλαίσιο της αστικής ζημιάς. 

Ρωτήθηκε, επίσης, ποιου είδους παρεμβάσεις πάνω στις πινακίδες θα ποινικοποιούνται και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αφορά οποιαδήποτε παρέμβαση, με οποιονδήποτε τρόπο, πάνω στις πινακίδες, ακόμα κι αν δεν αλλοιώνεται το μήνυμα της πινακίδας.

Ο περί Μέτρων Εξορθολογισμού για την Προώθηση της Υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η μεταφορά στην εσωτερική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021 περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Πολιτικής Αεροπορίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμου, ώστε να παραχωρηθεί η εξουσία στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μέσω κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του εν λόγω νόμου, να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό της ονομασίας, της τοποθεσίας, του ύψους και των συντεταγμένων των δημόσιων αεροδρομίων και των ραδιοβοηθημάτων της Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η Επιτροπή εξέτασε την Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη λογιστική καταγραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των υπηρεσιών μεταφορών-έγγραφο COM(2023)441.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ   

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο