Ο σχεδιασμός για δύο Γενικές Διευθύνσεις στο Υπ. Γεωργίας ενώπιον της Βουλής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αλλαγές στη διοίκηση και στη δομή λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι αλλαγές που προωθούνται στη διοίκηση και στη δομή λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Ο σχεδιασμός για δύο Γενικές Διευθύνσεις στο Υπ. Γεωργίας ενώπιον της Βουλής 

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία εξέτασε τους σχεδιασμούς για στελέχωση Δύο Γενικών Διευθύνσεων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Βαλεντίνου Φακοντή. 

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι η δημιουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο, εντάσσεται στην προσπάθεια αναδόμησης των περιβαλλοντικών θεμάτων και υποχρεώσεων Κύπρου έναντι της ΕΕ, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει ενδυνάμωση των παραμέτρων του περιβαλλοντικού κεκτημένου, ιδίως των ελέγχων και επιθεωρήσεων, καθώς και θεμάτων που αφορούν σε απόβλητα. 

Επεσήμανε ότι με δέκα τμήματα αρκετά διαφορετικών αντικειμένων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι ίσως το μεγαλύτερο σε αριθμό τμημάτων και με το δεδομένο αυτό, η Γενική Διεύθυνση έχει σκοπό να καταστήσει πιο εύρυθμη τη λειτουργία του Υπουργείου. Πρόσθεσε ότι από το Φθινόπωρο του 2022 υπάρχει εισήγηση για μετεξέλιξη της κεντρικής διεύθυνσης του Υπουργείου σε δύο μεγάλες θεματικές ομάδες, τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για κατανομή των τμημάτων που σχετίζονται περισσότερο με την κάθε μία. 

Εξάλλου, ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκε αίτημα για συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το Υπουργείο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καθώς η λειτουργία δύο Γενικών Διευθύνσεων συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων σε διοικητικό επίπεδο. Κατέληξε ότι η δημιουργία μίας νέας Γενικής Διεύθυνσης θα κάνει πιο ξεκάθαρη, ορθολογική και εύρυθμη τη λειτουργία του Υπουργείου και ότι αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο μελλοντικής δημιουργίας υφυπουργείου. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσο ο εν λόγω σχεδιασμός θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Γεωργίας ή θα την περιπλέξει περισσότερο. 

Ακόμα, έκανε λόγο για «αντικρουόμενες δημόσιες δηλώσεις των κυβερνώντων σε σχέση με την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας», προσθέτοντας ότι «η Υφυπουργός Πάρα τω Προέδρω δήλωσε προ μερικών ημερών ότι δεν αποτελεί προεκλογική δέσμευση η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μερικές ημέρες μετά δήλωσε ότι είναι δέσμευση και προτεραιότητα η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος». 

Τέλος, ο κ. Γαβριήλ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία αρκετών νέων θέσεων σε ψηλές κλίμακες Α15, Α14 και Α13 για στελέχωση των δυο γενικών διευθύνσεων, ενώ αρκετά τμήματα του Υπουργείου παραμένουν κατά κοινή παραδοχή υποστελεχωμένα σε θέσεις χαμηλότερων βαθμίδων. «Σημειώνουμε επίσης την παντελή απουσία διαβούλευσης ή έστω ενημέρωσης των αγροτικών οργανώσεων και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για τις προωθούμενες αλλαγές», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Επικρίσεις για «δικέφαλο» υπουργείο Γεωργίας 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα