Ο σχεδιασμός για δύο Γενικές Διευθύνσεις στο Υπ. Γεωργίας ενώπιον της Βουλής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αλλαγές στη διοίκηση και στη δομή λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι αλλαγές που προωθούνται στη διοίκηση και στη δομή λειτουργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Ο σχεδιασμός για δύο Γενικές Διευθύνσεις στο Υπ. Γεωργίας ενώπιον της Βουλής 

Επιφυλάξεις και προβληματισμοί εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία εξέτασε τους σχεδιασμούς για στελέχωση Δύο Γενικών Διευθύνσεων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Βαλεντίνου Φακοντή. 

Εκπροσωπώντας τον Υπουργό, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι η δημιουργία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο, εντάσσεται στην προσπάθεια αναδόμησης των περιβαλλοντικών θεμάτων και υποχρεώσεων Κύπρου έναντι της ΕΕ, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει ενδυνάμωση των παραμέτρων του περιβαλλοντικού κεκτημένου, ιδίως των ελέγχων και επιθεωρήσεων, καθώς και θεμάτων που αφορούν σε απόβλητα. 

Επεσήμανε ότι με δέκα τμήματα αρκετά διαφορετικών αντικειμένων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι ίσως το μεγαλύτερο σε αριθμό τμημάτων και με το δεδομένο αυτό, η Γενική Διεύθυνση έχει σκοπό να καταστήσει πιο εύρυθμη τη λειτουργία του Υπουργείου. Πρόσθεσε ότι από το Φθινόπωρο του 2022 υπάρχει εισήγηση για μετεξέλιξη της κεντρικής διεύθυνσης του Υπουργείου σε δύο μεγάλες θεματικές ομάδες, τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για κατανομή των τμημάτων που σχετίζονται περισσότερο με την κάθε μία. 

Εξάλλου, ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκε αίτημα για συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το Υπουργείο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καθώς η λειτουργία δύο Γενικών Διευθύνσεων συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων σε διοικητικό επίπεδο. Κατέληξε ότι η δημιουργία μίας νέας Γενικής Διεύθυνσης θα κάνει πιο ξεκάθαρη, ορθολογική και εύρυθμη τη λειτουργία του Υπουργείου και ότι αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο μελλοντικής δημιουργίας υφυπουργείου. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσο ο εν λόγω σχεδιασμός θα καταστήσει αποτελεσματικότερη τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Γεωργίας ή θα την περιπλέξει περισσότερο. 

Ακόμα, έκανε λόγο για «αντικρουόμενες δημόσιες δηλώσεις των κυβερνώντων σε σχέση με την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας», προσθέτοντας ότι «η Υφυπουργός Πάρα τω Προέδρω δήλωσε προ μερικών ημερών ότι δεν αποτελεί προεκλογική δέσμευση η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μερικές ημέρες μετά δήλωσε ότι είναι δέσμευση και προτεραιότητα η δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος». 

Τέλος, ο κ. Γαβριήλ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία αρκετών νέων θέσεων σε ψηλές κλίμακες Α15, Α14 και Α13 για στελέχωση των δυο γενικών διευθύνσεων, ενώ αρκετά τμήματα του Υπουργείου παραμένουν κατά κοινή παραδοχή υποστελεχωμένα σε θέσεις χαμηλότερων βαθμίδων. «Σημειώνουμε επίσης την παντελή απουσία διαβούλευσης ή έστω ενημέρωσης των αγροτικών οργανώσεων και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για τις προωθούμενες αλλαγές», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Επικρίσεις για «δικέφαλο» υπουργείο Γεωργίας 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή