Συγκεκριμένες ενέργειες για μεταναστευτικό και δυνατότητα αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% εντός ενός έτους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/04/2024, ενέκρινε ψήφισμα για το μεταναστευτικό, ενώ υπερψήφισε τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους.  

Συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ ζητά η Βουλή για μεταναστευτικό 

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ. 

Απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ επί του ψηφίσματος. 

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι χαιρετίζεται η έγκριση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου από την ΕΕ και καλείται η Κυβέρνηση να εντείνει τις ενέργειές της σε επίπεδο ΕΕ, όσον αφορά στην κατάσταση που δημιουργούν οι συνεχείς παράτυπες μεταναστευτικές ροές από γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος. 

Η Βουλή ζητά από την Κυβέρνηση «να καλέσει την ΕΕ να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων από την Frontex και να παραμείνει σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Λίβανο αλλά και να προωθήσει άμεσα την τροποποίηση της διαδικασίας αυτοδίκαιης παροχής διεθνούς προστασίας σε Σύρους, αφού αναντίλεκτα συγκεκριμένες περιοχές στη Συρία έχουν πλέον καταστεί και θεωρούνται ασφαλείς». 

Καλείται η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο από κοινού διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και ανάληψης ενεργειών προς την ΕΕ για τη στήριξη της Αιγύπτου οικονομικά καθώς και να ζητήσει μόνιμους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, προς επιμερισμό των βαρών και ανακούφιση των χωρών της πρώτης γραμμής. 

Η Ολομέλεια με το ψήφισμά της καλεί επίσης την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τη λήψη  άμεσων μέτρων προς αποτελεσματική αντιμετώπιση και πάταξη της παράνομης δραστηριότητας των διακινητών, με την επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών και καλεί την ΕΕ να αναλάβει άμεσα αποφασιστικό ρόλο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών, με απ’ ευθείας παρέμβασή της προς την Κυβέρνηση του Λιβάνου, την οποία οφείλει να θέσει προ των ευθυνών της ως προς την ανάγκη ανάληψης των κατάλληλων ενεργειών προς αποτροπή τέτοιων φαινομένων, δεδομένης και της ήδη παρεχόμενης  προς την εν λόγω χώρα οικονομικής ενίσχυσης από την ίδια την ΕΕ για σκοπούς αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. 

Επίσης καλείται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση  Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενός αναμενόμενου ενιαίου συλλογικού σχεδιασμού και στην προώθηση και πλήρη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (EU Action Plan on the Eastern Mediterranean route). 

Η ΕΕ καλείται να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της ως προς την ανάγκη πλήρους και το ταχύτερο υλοποίησης των ειλημμένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεών της, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2021 για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και την απάμβλυνση του προβλήματος του μεταναστευτικού και να καλέσει την Τουρκία να αναλάβει άμεσα όλες τις δέουσες ενέργειες για την παρεμπόδιση, μεταξύ άλλων, της παράτυπης μετανάστευσης από χώρα σε χώρα και διά μέσω θαλάσσιων οδών και επιβλέπει στενά την υλοποίησή τους. 

Επίσης οι Βρυξέλλες καλούνται να ενισχύσουν και συνδράμουν χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να είναι σε θέση να αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους διακινητές και κατ’ ακολουθίαν τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές. 

Στο ψήφισμα καταγράφεται ότι η Κύπρος, κατά τα τελευταία έτη έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται δυσανάλογες και δυσβάσταχτες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες θέτουν σε επαυξημένο κίνδυνο τόσο την ασφάλεια όσο και τις υποδομές της και ότι καταλαμβάνει ουσιαστικά την πρώτη μεταξύ όλων των υπολοίπων κρατών-μελών θέση σε αριθμούς αιτητών ασύλου, γεγονός το οποίο την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της, όπως και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενης χώρας. 

Τονίζεται ότι η Κύπρος, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να ανταποκριθεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, ως αποτέλεσμα της συνεχώς κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή είναι ενδεχόμενο να βρεθεί τελικά προ μη αναστρέψιμων καταστάσεων. 

Σημειώνεται ότι η ίδια η ΕΕ διαπιστώνει ότι οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο είχαν κατά τη διάρκεια του έτους 2022 αυξηθεί κατά 123% σε σχέση με το 2021, ενώ οι αφίξεις σκαφών στην Κύπρο με παράτυπους μετανάστες είχαν διπλασιαστεί στις υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας περιοχές κατά τη διάρκεια του 2023. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η «ΕΕ οφείλει κατά πρώτον να παράσχει στήριξη σε εκείνα τα κράτη-μέλη και συνακόλουθα στις γειτονικές τους περιοχές, τα οποία συνεπεία των παράτυπων μεταναστευτικών ροών διέρχονται κρίση, όπως επίσης να λαμβάνει υπόψη ότι όλοι όσοι αφικνούνται στην Κύπρο δεν αποτελούν πάντοτε γνήσιες περιπτώσεις προσώπων που χρήζουν προστασίας, αλλά περιπτώσεις εκμετάλλευσης των διαδικασιών ασύλου». 

Ελλοχεύουν κίνδυνοι από μεταναστευτικές ροές, είπε ο Α. Θεμιστοκλέους 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι όσοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μέλλον από τις μεταναστευτικές ροές σημαίνει ότι έχουν καταδικάσει τον τόπο. 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι αυτό που ζει η Κύπρος τους τελευταίους μήνες είναι μια ‘άοπλη εισβολή’ προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν ανοικτά σύνορα γεννούν την ξενοφοβία και τον φασισμό.  

Σε λίγες δεκαετίες, είπε, δεν είναι οι Ισλαμιστές που θα εξευρωπαϊσθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι θα εξισλαμιστούν.  Τουλάχιστον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, καταβάλλει προσπάθειες και ευχήθηκε όπως με την στήριξη της ΕΕ να πεισθεί ο Λίβανος να συγκρατήσει τις  «ροές δύστυχων ανθρώπων από την Συρία ή από αλλού». 

Τεράστιο πρόβλημα με διαχείριση μεταναστευτικών ροών, είπε ο Σ Παπαδούρης 

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εγχώρια διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, προσθέτοντας ότι ως κράτος δεν προχωρούμε στους επαναπατρισμούς όπως θα έπρεπε. 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση όντως έχει ακολουθήσει μια πιο αποτελεσματική πολιτική με απτά αποτελέσματα, αλλά έκανε λόγο για ένα μεγάλο κατεστημένο διαφθοράς εντός και εκτός Κύπρου που διατηρεί το πρόβλημα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Κύπριος πολίτης θέλει να νοιώσει ασφάλεια στον τόπο του και ότι το Κίνημα  είναι έτοιμο για συνεργασία για δημοκρατικές και έννομες πρακτικές για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο, είπε η Α. Ατταλίδου 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με έναν δημιουργικό τρόπο προς όφελος των ανθρώπων που έρχονται αλλά και των πολιτών της κάθε χώρας, και εξέφρασε την αντίθεσή της στην πολιτική της Κυβέρνησης για την αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων από την Συρία.  

Σε ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, η κ. Ατταλίδου είπε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσμενώς μια κατηγορία αιτητών διεθνούς προστασίας στη βάση της καταγωγής τους και την ίδια στιγμή αναιρεί τον στόχο για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων. 

Το Βολτ Κύπρου επαναλαμβάνει την πανευρωπαική θέση μας για ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου με ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, δίκαιη και ταχεία εξέταση αιτήσεων ασύλου μέτρα ένταξης για όσους έχουν δικαίωμα να παραμείνουν και επιστροφή για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, είπε. 

Το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει εθνική πληγή, είπε ο Α. Τρυφωνίδης 

Το μεταναστευτικό ήταν και παραμένει εθνική πληγή της χώρας μας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ανέφερε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Είπε ότι χρειάζονται εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι ευχολόγια και ανεδαφικές προτάσεις που αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Κύπρου το ενωσιακό κεκτημένο και τη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι εύηχα συνθήματα έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν και να κερδίζουν εντυπώσει και ψήφους χωρίς διάθεση για επίλυσης του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται συνδυαστικές δράσεις και προσεγγίσεις με το σύνολο των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ και άλλων κρατών. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να επιμείνουμε σε εντονότερη εμπλοκή της ΕΕ και εντονότερη ενίσχυση του Λιβάνου για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για χαρακτηρισμό περιοχών στη Συρία ως ασφαλείας. Παράλληλα σημείωσε ότι με τη σωστή αφομοίωση μερίδας μεταναστών το πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας 

Παράλληλα μίλησε για τεράστια πρόοδο από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με μείωση 46% των νέων αιτήσεων και αύξηση 66% των επιστροφών. Καλωσόρισε τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για αναστολή εξέτασης των νέων αιτήσεων από τη Συρία και τις επιχειρήσεις αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς σε διεθνή χωρικά ύδατα. Χαιρέτισε παράλληλα τη ψήφιση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης από του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαχωρίζοντας ωστόσο της θέση του κόμματος στο θέμα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης η οποία μπορεί να εκφράζεται ως φιλοξενία ή ως οικονομική ενίσχυση. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την εισβολή, η μετανάστευση, είπε ο Χ. Παντελίδης 

Οι μεταναστευτικές ροές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι διότι η μικρή Κύπρος καλείται να στεγάζει και να σιτίζει μεγάλο αριθμό ατόμων, δυσανάλογο του ντόπιου πληθυσμού.

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν ο αριθμός τους φθάσει στο 1,5% ηχεί συναγερμός, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό είναι στο 5% ενώ αγγίζει και το 7%.

Συνεχάρη την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που πέτυχε να καταστήσει την Κύπρο πρώτη σε κατ’αναλογία πληθυσμού χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις επιστροφές και αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες ενώ μίλησε για τον ρόλο της ΕΕ.

Αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλο μεταναστευτικό κύμα, είπε ο Χ. Σαββίδης 

Αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλο μεταναστευτικό κύμα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, λέγοντας ότι γονατίζει την παιδεία, την υγεία και την οικονομία. 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, μίλησε για την Πάφο που δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο παράνομων μεταναστών λέγοντας ότι έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα.  

Οι γενναίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, είπε, έχουν βοηθήσει, αλλά η Κύπρος πρέπει να παύσει να είναι ελκυστικός προορισμός. Αν δίνουμε επαγγελματική στέγη σε παράνομους δεν τους βοηθούμε; διερωτήθηκε και είπε ότι έχουμε όλοι ευθύνη. 

Οι πραγματικοί πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως ασπίδα, είπε ο Λ. Παπαγιάννης 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι οι πραγματικοί πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και φθάνουν στην Κύπρο χρησιμοποιούνται ως ασπίδα από στρατεύσιμους άνδρες που φθάνουν με τις ίδιες βάρκες. 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι είδε την διαδικασία άφιξης στο Κάβο Γκρέκο, όπου όπως είπε, το 70% είναι άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, ακολουθώντας οδηγίες ενός ανθρώπου. «Μακάρι να βγω ψεύτης όμως αυτό που είδα μπορώ να το διαχωρίσω από τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και τους νέους στρατεύσιμης ηλικίας με πανακριβα τηλέφωνα που λειτουργούσαν διαφορετικα από τα γυναικόπαιδα που ήταν στις βάρκες και ήταν εκεί σαν ασπίδα». 

Κατέθεσε επίσης έγγραφο από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων που λέει ότι «για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Μάρτη του 2024 έγινε αίτημα ανάκλησης ποσού 100 χιλιάδων ευρώ για έναν λήπτη επιδόματος από την Συρία καθώς τα στοιχεία ήταν ψευδή και τα παιδιά που έχουν δηλωθεί δεν ήταν δικά του». 

Δεν επιλύεται με ρατσισμό ή απόλυτη ανοχή το μεταναστευτικό είπε ο Πρ. της ΕΔΕΚ 

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν επιλύεται με ρατσιστική συμπεριφορά ούτε με απόλυτη ανοχή στην λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε», όπως ανέφερε  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Η ΕΔΕΚ, είπε, διαμόρφωσε σειρά προτάσεων για την μετανάστευση μέρος των οποίων έγιναν απόδεκτές από την προηγούμενη και την παρούσα Κυβέρνηση, ανέφερε. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπυολος αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για διαχωρισμό μεταναστών σε πολιτικούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, στη μη αποδοχή αιτητών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, στη μη παραχώρηση επιδομάτων και στον περιορισμό μεταναστών σε δομές μέχρι τον επαναπατρισμό τους, στην ανάγκη για ομοιόμορφη διασπορά σε χώρες της ΕΕ και για χαρακτηρισμό περιοχών στη Συρία ως ασφαλείς, στη δυνατότητα αποκοπής σκαφών με κατεύθυνση προς την Κύπρο, στην αύξηση των επιθεωρήσεων για αδήλωτη εργασία, στην αποτροπή δημιουργίας γκέτο, στην ομοιόμορφη διασπορά των μεταναστών σε όλη την επικράτεια και στην κοινωνική εκπαιδευτική και ενσωμάτωση της νόμιμης παραμονής. Παράληλλα χαιρέτισε τα θετικά μέτρα που έλαβε η παρούσα Κυβέρνηση με αποτέλεσεμα να παρουσιάσει η Κύπρος βελτίωση σε ποσοστό 37% τον Δεκέμβριο του 2023. 

Την ίδια ώρα επέκρινε την ακροδεξία που εκμεταλλεύεται, όπως είπε, το θέμα για ψηφοθηρικούς σκοπούς ενώ δεν έχει ουσιαστικές προτάσεις που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. Ανέφερε ότι στην Ιταλία που η κυβέρνηση είναι ακροδεξιά το θέμα δεν επιλύθηκε αλλά επιδεινώθηκε. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή ακροδεξία αντιμετωπίζει το θέμα μόνο με τραμπουκισμούς για κεφαλαιοποίηση κομματικών οφελών και η δράση της θα έχει τελικά αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο. 

Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ είπε ο Σ. Ιωάννου 

Οι τελευταίες προτάσεις που ψηφίστηκαν ή συζητήθηκαν στη Βουλή για το μεταναστευτικό ήταν προτάσεις του ΕΛΑΜ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Ιωάννου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ακόμα ότι η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δικαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες κινήσεις όπως το να εφαρμοστεί για όλους τους Σύρους πρόσφυγες, να μπουν σε κλειστές δομές όλοι όσοι βρίσκονται εδώ μέχρι να απελαθούν με αποκοπή όλων των επιδομάτων, ανακοπή των πλοιαρίων που προσεγγίζουν την Κύπρο και η επιστροφή τους. Ανέφερε ότι παρόλο που τους έλεγαν λαϊκιστές για αυτή την πρόταση τώρα που εφαρμόστηκε έχει οδηγήσει στην επιστροφή και έχει λειτουργήσει και επικοινωνιακά ως μέτρο αποτροπής.   

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται οι πραγματικοί πρόσφυγες της Κύπρου με τους άντρες στρατεύσιμης ηλικίας που έρχονται σήμερα. Διερωτήθηκε κατά πόσο χρήζουν διεθνούς προστασίας τζιχαντιστές. Είπε ότι η Κύπρος δέχεται εισβολή και τα έχει αποθέσει όλα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η λύση είπε δεν είναι να τους δεχτούμε όλους και να μας πληρώνουν. Πρόσθεσε ότι δεν αξίζει να ισλαμοποιηθεί η Κύπρος για 20.000 ευρώ το άτομο. 

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρότατο θέμα, δήλωσε Ν. Σύκας 

Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΔΗΣΥ στο θέμα και κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι ο ΔΗΣΥ έχοντας ως φάρο ελπίδας την ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα κριθεί από τις πράξεις του και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ γνωρίζει πώς να ασκήσει πίεση στην ΕΕ προκειμένου να γίνει πιο αλληλέγγυα και να γίνουν περισσότερα για την Κύπρο.

Ο ΔΗΣΥ, είπε, δεν θα δεχθεί ούτε την πολιτική της ανοικτής κέρκυρας ούτε την πολιτική ρίξτε τους στην θάλασσα, γιατι ούτε στην μια πλευρά ανήκει ο ΔΗΣΥ ούτε στην άλλη, αλλά ανήκει στην οδό της ευρωπαικής αλληλεγγύης και βάσει αυτού θα πορευθεί. 

Τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο το μεταναστευτικό, είπε ο Ζ. Κουλίας 

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν πρέπει να είναι θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, καθώς επηρεάζει τους τομείς της ασφάλειας, της παιδείας και της υγείας στον τόπο μας, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, λέγοντας ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να το αντέξει. 

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι το μεταναστευτικό επηρεάζει τους τομείς της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της παιδείας, της υγείας του τόπου. Είπε συγκεκριμένα ότι η Αστυνομία αναλώνει τον περισσότερο χρόνο της σε αυτό το πρόβλημα, ότι μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση επανεμφανίζονται, σε ορισμένα σχολεία τα αλλοδαπά παιδιά είναι υπερδιπλάσια από τα Κυπριόπουλα. 

Επέκρινε τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου για τη στάση τους, λέγοντας ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε ήδη από το 2011, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κατά της Κύπρου στέλοντας κυρίως νεαρούς των 25-30 ετών.

Δύο άμεσα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη μετανάστευση ζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 

Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ, εισηγείται το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Όπως είπε θα πρέπει η Κύπρος να ζητήσει από την ΕΕ να εφαρμοστεί ό,τι εφάρμοσε στην περίπτωση των προσφύγων της Ουκρανίας και να απαιτήσει την εξαίρεση της Κύπρου, ως μικρού νησιωτικού κράτους, από την πρόνοια του νέου συμφώνου μετανάστευσης για εγκλωβισμό των μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού γύρω από το θέμα, ενώ θα πρέπει να επιτραπεί σε μετανάστες να εργάζονται εκεί που υπάρχουν ανάγκες μέσα από ένα ρυθμισμένο πλαίσιο. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί προς την ενίσχυση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και να προχωρήσει στον διορισμό Υφυπουργού Μετανάστευσης, παρόλο που όπως είπε, αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα συγκυβερνώντα κόμματα το ότι το ΕΛΑΜ διεκδικεί την πατρότητα των μέτρων της για το μεταναστευτικό. Παρόλα αυτά είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε ενέργειες για μείωση του μεταναστευτικού όπως η στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, ωστόσο είπε ότι η μείωση έχει να κάνει περισσότερο με την απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει το πρόγραμμα που έφερνε μετανάστες από την Αφρική. Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μέτρα χωρίς να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και είπε ότι αυτά θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα. 

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ δε ήταν ποτέ υπέρ της «ελεύθερης Κέρκυρας» στο μεταναστευτικό και αυτό που λένε κάποιοι αποτελεί ένα αισχρό ψέμα. Πρόσθεσε ότι αυτό το ψέμα το είπε και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στο κρατικό κανάλι και εξέφρασε την ελπίδα να το είπε από άγνοια. 

Επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι δεν έφτιαξε τις απαραίτητες δομές για το μεταναστευτικό παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έλαβε και άφησε υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Τάχθηκε επίσης εναντίον του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση για το οποίο πανηγύριζε, όπως είπε η Κυβέρνηση, αφού εγκλωβίζει μετανάστες και πρόσφυγες στην πρώτη χώρα άφιξης που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Κύπρος. Επέκρινε ακόμα την ΕΕ για μη επίδειξη αλληλεγγύης στην Κύπρο για το μεταναστευτικό όπως έγινε για την Ουκρανία. 

Ανυπαρξία αλληλεγγύης ΕΕ προς Κύπρο στο μεταναστευτικό, είπε ο Α. Δαμιανού 

Ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο θεσμικό έλλειμμα ανυπαρξίας αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την ημικατεχόμενη Κύπρο στο μεταναστευτικό και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ “που χέρι – χέρι πηγαίνουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα” να διεκδικήσουν για τον τόπο και να πουν πως ο κανονισμός ‘Δουβλίνο’ είναι ζημιογόνος για την Κύπρο.  

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών, είπε ότι το ΑΚΕΛ επισκέφθηκε το Πουρνάρα και μίλησε για την απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προσθέτοντας πως “επομένως είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα έπρεπε να ήταν πιο προνοητική σε σχέση με υποδομές και να εφάρμοζε ολοκληρωμένες πολιτικές. Αντί αυτού ο κ. Χριστοδουλίδης αρκείται σε πιασάρικες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίκην διαδικτυακού μπαλκονιού”.  

Το πλέον σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι “έχουμε αργήσει υπερβολικά στην υιοθέτηση συγκροτημένων πολιτικών που να βασίζονται σε τέσσερις άξονες: Πρώτο, την υποδοχή, παραλαβή και φιλοξενία σε αξιοπρεπείς χώρους, δεύτερο, την ταχεία και δίκαιη εξέταση αιτήσεων, τρίτο την αποτελεσματική και νόμιμη διαδικασία επιστροφών και τέταρτο -αλλά όχι έσχατο- την εφαρμογή οριζόντιων πολιτικών συμπερίληψης και ομαλής ένταξης στην κυπριακή κοινωνία, εκείνων των οποίων οι αιτήσεις κρίνονται βάσιμες και δικαιολογημένες”. 

Πρόωροι οι πανηγυρισμοί Κυβέρνησης για μεταναστευτικό, είπε ο Χ. Γεωργιάδης 

Υπερβολικές και πρόωρες χαρακτήρισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, προηγούμενες αναφορές και «πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης» ότι κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση με τη μετανάστευση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ότι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε ουσιαστικά τις προσπάθειες της προηγούμενης Κυβέρνησης, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόοδος. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μείωση οφείλεται στο ότι η Τουρκία ένιωσε πίεση από την ΕΕ και περιόρισε την κάνουλα εκείνης της πορείας από Αφρική στην Κύπρο μέσω κατεχομένων. Ωστόσο ανέφερε ότι το πρόβλημα παραμένει ως κορυφαία εθνική πρόκληση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και απειλεί την εθνική ασφάλεια της Κύπρου. Η κατάσταση αποτελεί μια κρίση, είπε, και δεν αντιμετωπίζεται με τα συνθήματα και τα εύκολα λόγια. 

Σε σχέση με τη ρητορική του ΕΛΑΜ είπε ότι κάποια από τα συνθήματα δεν συνάδουν, αφού από τη μια δεν εγκρίνει ούτε σεντ για το μεταναστευτικό και από την άλλη ζητά περισσότερες κλειστές δομές για μετανάστες που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια. Με τα λόγια, είπε, δεν επιλύονται τα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ούτε και οι αριστερές δήθεν προοδευτικές προσεγγίσεις που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι στην υποδοχή και την ένταξη και παραγνωρίζουν τις ανεξέλεγκτες ροές, αποτελούν λύση. Επέκρινε τις τροπολογίες που ζητούσε το ΑΚΕΛ στο ψήφισμα για τη μετανάστευση χαρακτηρίζοντάς τις εκτός πραγματικότητας. 

Ανέφερε ότι οι λύσεις μπορούν να έλθουν με τις αποφασιστικές πολιτικές και τις πολιτικές που προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τριπλασιασμό του προσωπικού της Frontex. Είπε ακόμα ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο βελτιώνει την κατάσταση και αυτό καταψηφίστηκε από την ομάδα της Αριστεράς, την ομάδα του ΕΛΑΜ και τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ 

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής υπό το κεφάλαιο Δ΄ για το μεταναστευτικό. Ανέφερε ότι από τη μια υπάρχει ο λαϊκισμός και οι φωνασκίες, όπως στην περίπτωση του ΕΛΑΜ που δεν λύνουν απολύτως τίποτε και από την άλλη οι υπεύθυνες πολιτικές που πρεσβεύει το ΔΗΚΟ, εφαρμόζει η Κυβέρνηση και έφεραν αποτελέσματα. 

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο μεταναστευτικό και περισσότερη στήριξη του Λιβάνου για να αναχαιτίσει αυτές τις νέες ροές που ήταν αποτέλεσμα της έντασης στο Μεσανατολικό. 

Σημείωσε επίσης ότι επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου μειώθηκε από 2 χρόνια σε 3 μήνες, ενώ για όσους απορρίπτονται που είναι το 95% σταματά το επίδομα. Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι αιτητές από αφρικανικές χώρες μειώθηκαν κατά 80%.  Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πίεσε την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τη διοχέτευση μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής. Παράλληλα αναφέρθηκε στην έγκριση από τη Βουλή του Υφυπουργείου Μετανάστευσης που έφερε η Κυβέρνηση και σημείωσε ότι είναι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών που πέτυχε όλα αυτά. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στον Έφορο Φορολογίας η εξουσία να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας δώδεκα μήνες αφότου το δικαιούχο πρόσωπο αποκτήσει την κατοχή της κατοικίας.

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους 

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με βάση νόμο που ψήφισε η Βουλή. Υπέρ ψήφισαν 34 Βουλευτές και εναντίον ένας. 

Ο νόμος ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση νόμου που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Η πρόταση προνοεί τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στον Έφορο Φορολογίας η εξουσία να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας, εντός δώδεκα μηνών από τον χρόνο που το δικαιούχο πρόσωπο αποκτά κατοχή της κατοικίας. 

Όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης για διάφορους λόγους που ίσως δεν βρίσκονται στον έλεγχό τους, ορισμένοι δικαιούχοι υποβάλουν τις αιτήσεις εκπρόθεσμα, όπως για λόγους υγείας ή επειδή βρίσκονται στο εξωτερικό. Η πρόταση είπε, θα επιτρέψει σε αυτούς εντός 12 μηνών να υποβάλουν την αίτηση και να επωφεληθούν του μειωμένου συντελεστή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρόταση νόμου την οποία ανέφερε ότι θα υπερψηφίσουν. Επεσήμανε παράλληλα ότι έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ρυθμίστηκε νομοθετικά το θέμα του ΦΠΑ 5% και η αγορά δεν έχει πληγεί όπως ανησυχούσαν κάποιοι, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε την τροπολογία του ΑΚΕΛ την οποία και στήριξε. Παράλληλα είπε πως όποια πρόταση νόμου και να ψηφίσουν, πάντα θα υπάρχουν κάποιες ιδιόρρυθμες περιπτώσεις που ο Έφορος Φορολογίας θα πρέπει να έχει την ευαισθησία και ευελιξία να διορθώσει. 

Ο περί της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του 1944 και των Πρωτοκόλλων αυτής (Κυρωτικός) και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας του 1944 και των Πρωτοκόλλων αυτής (Κυρωτικού) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε:  

(α) να κυρωθούν επτά νέα Πρωτόκολλα της Σύμβασης,  

(β) να αποσαφηνιστούν ζητήματα σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής και  

(γ) να ρυθμιστούν ζητήματα αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της Σύμβασης με την προσθήκη προνοιών σε σχέση με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση και λειτουργία Εγγυητικού Ταμείου Ασφαλίσματος για την προστασία και αποζημίωση των αντισυμβαλλομένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία ασκεί εργασίες ασφάλισης ζωής. 

Οι περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κανονισμών, ώστε να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια, πέραν του ονόματος του κόμματος με το οποίο αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Πολιτικών Κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσθετο κείμενο δηλώθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, οι οποίες αφορούν στο περιεχόμενο της δήλωσης που υποβάλλεται για συνδυασμούς ενός μόνο κόμματος, στο πλαίσιο της υποβολής υποψηφιοτήτων. 

Ο περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η δυνατότητα έκδοσης Κανονισμών για την παραχώρηση συντάξεων και φιλοδωρημάτων με αναδρομική ισχύ. 

Ο περί της Προσβασιμότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών Νόμος του 2023

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση και μεταφορά στο κυπριακό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών. 

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, ώστε να υπάρχει νομική σαφήνεια ως προς τη δικαιοδοσία και εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως προς τον τρόπο άσκησης της δικαιοδοσίας του και ως προς τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν:

Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 και Ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η άρση του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης και ανανέωσης αυτής, για υπάλληλους της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, ώστε αυτές να ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου.

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς Κανονισμοί   

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις (ήτοι πολυτελείας, Α΄ τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης) και ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping».

Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ. 

Ο περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή του, καθώς και η εφαρμογή του περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον