Σχέδιο για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα ζήτησε ο Πρόεδρος της Επ. Εμπορίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/10/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Σχέδιο για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα ζήτησε ο Πρόεδρος της Επ. Εμπορίου 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάνης κάλεσε το Υφυπουργείο Τουρισμού να ετοιμάσει εντός τριών εβδομάδων σχέδιο δράσης για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα, στο Παραλίμνι, το οποίο θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ο ίδιος ο Υφυπουργός, Κώστας Κουμή. 

«Ζητούμενο είναι με ποιο σχεδιασμό αναβαθμίζεται η περιοχή», είπε ο κ. Χατζηγιάννης κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα «Οι επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τρόποι αντιμετώπισής τους», ύστερα από εισήγηση του κ. Χατζηγιάννη, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις σε τουριστικές μονάδες στην περιοχή Περνέρα Παραλιμνίου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγιάνης ζήτησε από το Υφυπουργείο Τουρισμού να επανέλθει στην Επιτροπή το αργότερο εντός τριών εβδομάδων με ολοκληρωμένο πλάνο πως «επανέρχεται η περιοχή Περνέρα στην ανάπτυξη», αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής. 

«Αναμένουμε από τον Υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή να έλθει σε τρεις εβδομάδες στην Επιτροπή για να παρουσιάσει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και να λάβει υπόψη και την ευχέρεια που του παρέχει η ΕΕ για την οποιαδήποτε λήψη μέτρων», πρόσθεσε. 

Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε λύπη για τη μη παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού στη συνεδρία ενώ είχε κληθεί να παραστεί. 

Στην έναρξη της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε επιπτώσεις που είχαν οι επιχειρήσεις αρχικά από την πανδημία του κορωνοϊού και στη συνέχεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ έκανε λόγο για «μη ανταπόκριση» από πλευράς του Υφυπουργείου Τουρισμού να κάνει διάλογο με τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια να ετοιμάσει πακέτο προτάσεων, τόσο στην περίπτωση της Περνέρας, όσο και σε ορεινές περιοχές. 

Αναφορικά με την περιοχή Περνέρα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «έχουμε μια περιοχή η οποία φθίνει ως απότοκο ξεκάθαρα της πανδημίας και του πολέμου» και διερωτήθηκε τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναζωογονηθεί η περιοχή, τι κάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού για να εντατικοποιήσει την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή και τι κάνει η αγορά τουρισμού προκειμένου να υπάρξει εμπλουτισμός του προϊόντος. 

Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού Γιάννος Μαυρόγιαννος είπε ότι η περιοχή Περνέρα διαθέτει 26 ξενοδοχειακές μονάδες με σύνολο 5.000 κλινών, εκ τις οποίες 10 μονάδες με 2.000 κλίνες είναι κλειστές. 

Στη στενή περιοχή της Περνέρας, δύο μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι κλειστές για χρόνια και δεσπόζουν της περιοχής, συνέχισε. Χρειάζεται να ανοίξουν αυτές οι μονάδες, οι οποίες ούτε με ανακαίνιση βελτιώνονται, πρόσθεσε. 

Είπε ακόμη ότι «η περιοχή υστερεί σε υποδομές, δεν υπάρχουν χώροι να επισκεφτεί μια οικογένεια, δεν υπάρχουν καταστήματα» και πρόσθεσε ότι με δεδομένο το πόσο έχει ενδυναμωθεί το κέντρο του Πρωταρά που λειτουργεί ως «μαγνήτης», είναι δύσκολο για την Περνέρα, όπως είναι σήμερα, να αντισταθεί. 

«Πρέπει να γίνει γειτονιά από μόνη της, αυτόνομη, για να μπορέσει μια οικογένεια, ένας πολίτης να περάσει τις διακοπές του εκεί», πρόσθεσε. 

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Έλενα Αδάμου είπε ότι «η Περνέρα δεν κατάφερε να ανακάμψει στον βαθμό που ανέκαμψαν άλλες περιοχές». 

Ανέφερε ότι στόχος του Υφυπουργείου τον Ιανουάριο του 2022 ήταν τα 3 εκατομμύρια τουρίστες και μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο στόχος μειώθηκε στο 2,3 εκ. τουρίστες και πρόσθεσε πως τελικά οι αφίξεις ανήλθαν στα 3,2 εκ. 

Σε σχέση με την περιοχή Περνέρα, η κ. Αδάμου είπε ότι για κάποιο λόγο υποβαθμίστηκε η περιοχή, και αναφέρθηκε σε έργα υποδομής που πήραν πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν και έμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι προβλήματα στον τουρισμό και επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν και άλλες περιοχές, πέραν της Περνέρας, όπως ειδικότερα η Λεμεσός η οποία «έχει σοβαρότατα ζητήματα» καθώς ο συγκεκριμένος τουρισμός (από Ρωσία) ερχόταν στα ξενοδοχεία της πόλης. 

Ανέφερε επίσης ότι με την δημοσίευση της ατζέντας της συνεδρίας της Επιτροπής δέχθηκε τηλεφωνήματα από πολίτες από Πάφο, Λεμεσό και Αγία Νάπα οι οποίοι ρωτούσαν «αν προβλήματα και επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία έχει μόνο η συγκεκριμένη περιοχή». 

Ο κ. Κώστα ζήτησε όπως το θέμα της συνεδρίας περιλάβει και άλλες περιοχές σε άλλες συνεδρίες της Επιτροπής, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να απαντά καταφατικά λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε και με προβλήματα σε άλλες περιοχές» και ειδικότερα στις ορεινές περιοχές. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Κώστα και πρόσθεσε πως «αναμφίβολα τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο μια κοινότητα». «Και η Λεμεσός και η Πάφος και οι ορεινές περιοχές και όλη η Κύπρος επηρεάστηκε», πρόσθεσε. 

Ο κ. Λεωνίδου διερωτήθηκε γιατί ευθύνεται αποκλειστικά ο Υφυπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις δεν λήφθηκαν τώρα, αλλά ήταν αποφάσεις από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ο Υφυπουργός βρήκε μια κατάσταση πραγμάτων η οποία ήταν εκ του παρελθόντος». «Συνεπώς οποιαδήποτε μομφή και εν απουσία του δεν θα ήταν σωστή», πρόσθεσε.   

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι το θέμα αφορά «πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης και της νυν Κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως οι άνθρωποι αυτοί «εκτός των προβλημάτων που έχουν εξαιτίας του Ουκρανικού έχουν και σωρεία άλλων προβλημάτων, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, οι πρώτες ύλες», με τις τιμές τους να «αυξάνονται κατακόρυφα». 

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «η Περνέρα σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές είναι η πιο αδύνατη αλυσίδα στον κρίκο» και «καλό θα ήταν να είναι παρών οι πολιτικοί προϊστάμενοι για να δούμε το θέμα πιο γενικά». 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ζήτησε όπως εγγραφεί ένα «γενικότερο θέμα γιατί από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι το Παραλίμνι έχουν όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού επηρεαστεί από τις καταστάσεις που έχουν αναφερθεί» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να κληθεί ο Υφυπουργός Τουρισμού σε μια συνεδρία που να αγγίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν σε παγκύπριο επίπεδο». 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι είναι καλό να τίθεται το θέμα γενικότερα, αλλά «εδώ έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Επιτροπής γιατί είναι πολύ συγκεκριμένα τα προβλήματα» στην περιοχή Περνέρα και είναι μόνο σε αυτή την περιοχή. 

«Ολόκληρη επαρχία Αμμοχώστου αλλά το πρόβλημα εστιάζεται μόνο εκεί», στην Περνέρα, ανέφερε και κάλεσε τους βουλευτές να εντοπίσουν σε ποιες άλλες περιοχές της Κύπρου εντοπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα για να συζητηθεί σε άλλες συνεδρίες της Επιτροπής. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «αν γίνει τοπικό το ζήτημα τότε θα πρέπει να ανοίξει μια διευρυμένη συζήτηση και να πάμε τοπικά σε κάθε συνεδρία της Επιτροπής». 

Ανέφερε ότι αν θα συζητήσουν και για άλλες περιοχές τότε θα πρέπει να έρθει ο Υφυπουργός αρκετές φορές και όχι μόνο αυτός αλλά και Υπουργοί. Πρόσθεσε ότι αρκετός κόσμος, που διαμένει στη Λεμεσό μέχρι και τα τελευταία 14 χρόνια «ξύπνησε μια μέρα και χωρίς το όνομα τους να βρίσκεται πάνω σε λίστες τους ενημέρωσαν ότι σε δύο μήνες κλείνει ο λογαριασμός τους». 

Άτομα τα οποία διαμένουν στη Λεμεσό, έχουν επιχειρήσεις και δεν μπορούν να εργαστούν εδώ και μήνες και «τους αφήσαμε στο έλεος του Θεού», είπε ο κ. Παπαδούρης, ο οποίος ζήτησε να κληθεί και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου είπε ότι το θέμα των κυρώσεων αφορά όλη την Κύπρο και πρόσθεσε ότι «στην επαρχία Αμμοχώστου είχαμε τον μεγαλύτερο επηρεασμό γιατί είχαμε το 60% των αφίξεων από τη Ρωσία και Ουκρανία, δηλαδή γύρω στις 525.000 τουρίστες». 

Ανέφερε ότι από αυτό το ποσοστό η περιοχή της Περνέρας είχε το 90%» και «είχε υπερεξάρτηση από την ρωσική αγορά και έτσι σίγουρα είναι σωστό να την αντιμετωπίσουμε πιο σωστά». 

Είπε ακόμη ότι το 2020-2022 καλύφθηκε περίπου το 16% της απώλειας των αφίξεων και το 2023 ακόμη ένα 17% και πρόσθεσε πως για όσους λειτούργησαν φέτος, η πληρότητα φθάνει στο 50%. 

Επίσης, αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που επηρέασαν την περιοχή και «ξεκινούν από την περίοδο που αναβαθμίστηκε και η υποδομή της περιοχής, η οποία διήρκησε 4 χρόνια, ενώ το συμβόλαιο του εργολάβου ήταν για 18 μήνες». 

Ανέφερε ότι στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και έφερε τις επιχειρήσεις να είναι σε δυσμενή κατάσταση γιατί έχασαν ήδη αρκετό πελατολόγιο, ενώ οι κυρώσεις ήταν η «χαριστική βολή» για τις επιχειρήσεις, όπως είπε. 

Πρόσθεσε πως η περιοχή μαστίζεται και από έλλειψη χώρων στάθμευσης, στάσεις λεωφορείων και δεν υπάρχει υποδομή για εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. 

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής είπε ότι η Περνέρα έχει κλειστά 8 ξενοδοχεία, που «είναι τρώγλες» και πρόσθεσε ότι χρειάστηκαν 4 χρόνια για να γίνει ο δρόμος, δύο χρόνια η πανδημία και δύο χρόνια ο πόλεμος και «φέτος ήταν εργοτάξιο πάλι η Περνέρα με το έργο να παραδίδεται αντί 28 Φεβρουαρίου στα μέσα Ιουλίου».   

Ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία που είναι κλειστά είχαν πελάτες από ρωσική και ουκρανική αγορά και αυτά που άνοιξαν με 50% πληρότητα είχαν και αυτά το ίδιο πελατολόγιο. 

Ο Διευθυντής της Τουριστικής Εμπορικής Βιομηχανικής Εταιρείας Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Πέτρου είπε ότι η περιοχή στηριζόταν στο 90% από τον τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία και πρόσθεσε ότι ο τουρισμός από Ρωσία ήταν κυρίως από τις επαρχίες της χώρας που επιζητούν ολοκληρωμένο πακέτο διαμονής, με τσάρτερ πτήσεις, προσθέτοντας ότι τα ξενοδοχεία στηρίζονται από Ρώσους τουρίστες και αυτό δεν ανέκαμψε έστω και αν αντικαταστάθηκαν από τουρίστες από άλλες χώρες. 

Εκπρόσωπος του Δήμου Παραλιμνίου είπε ότι ο Δήμος αντιλαμβάνεται την κατάσταση και γίνονται κάποιες παραδοχές ότι ίσως για την περιοχή «να μην υπήρχε η ένταση τόσο για την δημιουργία έργων υποδομής όσο και για χώρους στάθμευσης». 

Ανέφερε ότι «δεν έχουν γίνει εκδηλώσεις στην περιοχή όπως δεν έχουν γίνει σε άλλες περιοχές» και πρόσθεσε ότι «σημαντικό είναι ότι η περιοχή αυτή πλήγηκε και 4 χρόνια πριν τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να υπάρχουν 8 χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα», ενώ η περιοχή ήταν κλειστή για 4 χρόνια για ολοκλήρωση έργου υποδομής, την στιγμή που έπρεπε να παραδοθεί σε 18 μήνες. 

«Υπάρχουν προβλήματα και από την πλευρά του Δήμου που πρέπει να τα αγγίξουμε και να τα λύσουμε», πρόσθεσε. 

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) είπε ότι πρέπει να εξετάσουμε και άλλες αγορές για να επιλυθεί το θέμα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Λουκέτο σε 10 ξενοδοχεία στην περιοχή Περνέρα 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Οι περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν επιπρόσθετα θέματα σε σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την εξουσία της αρμόδιας αρχής για έκδοση οδηγιών, κατευθυντήριων γραμμών, εντύπων και ερμηνευτικών εγκυκλίων, τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από την αρμόδια αρχή, τους σκοπούς των κοινωνικών επιχειρήσεων, τους όρους εργοδότησης και τις εργασιακές συνθήκες στις κοινωνικές επιχειρήσεις, την εκκαθάριση/διάλυση και διαγραφή τους από το σχετικό μητρώο και τις ευπαθείς ομάδες που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου και 

(β) η ρύθμιση θεμάτων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμου του 2020. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. Τα σχέδια νόμου αναμένεται να τεθούν σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Ο περί Δημιουργίας Μητρώου Οικοτεχνίας Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία μητρώου οικοτεχνιών, για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας, και ο καθορισμός των προϋποθέσεων για την εγγραφή οικοτεχνικών εγκαταστάσεων στο εν λόγω μητρώο και των προϋποθέσεων άσκησης οικοτεχνικής δραστηριότητας, χωρίς οι εν λόγω προϋποθέσεις να συγκρούονται με τις διατάξεις άλλων οικείων νομοθεσιών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων Νόμου, ώστε να βελτιωθούν ορισμένες διατάξεις του αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και αναφορικά με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε οι εγγεγραμμένες εταιρείες να καταβάλλουν μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους ετήσιο τέλος ανάλογα με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα