Στοιχεία για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση τ/κ περιουσιών ζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/10/2023, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ποσού που δεν υπερβαίνει τα €17.710.548 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Στοιχεία για κατ’ εξαίρεση παραχώρηση τ/κ περιουσιών ζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων 

Στοιχεία για κατ’ εξαίρεση παραχωρήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών ζήτησε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για το 2024.  

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, στην οποία συζητήθηκε ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του 2024 Νόμος του 2023, οι Βουλευτές υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις, προσθέτοντας ότι κάποιες από αυτές που αφορούσαν τη σωστή διαχείριση των τ/κ περιουσιών απαντήθηκαν, ενώ για κάποιες άλλες ερωτήσεις αναμένονται γραπτές απαντήσεις στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.  

Επιπλέον, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι τέθηκε ερώτηση για τον αριθμό των εκτοπισμένων που διαχειρίζονται τ/κ περιουσίες. «Θέλουμε να ξέρουμε αν γίνεται σωστή κατανομή και διαχείριση των τ/κ περιουσιών», τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες από προηγούμενη ενημέρωση της Επιτροπής, μόνο το 6% των εκτοπισμένων διαχειρίζονται τ/κ περιουσίες, ενώ το υπόλοιπο 94% δεν επωφελήθηκε από τ/κ περιουσίες τα τελευταία 49 χρόνια, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.  

Επίσης, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι τέθηκε ερώτημα στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και αναμένεται απάντηση για τις κατ’ εξαίρεση παραχωρήσεις σε όλες τις τ/κ περιουσίες σε όλες τις επαρχίες. «Δεν γίνονται δημοσιεύσεις εδώ και δύο χρόνια. Πώς και γιατί και σε ποιους γίνονται κατ’ εξαίρεση παραχωρήσεις;», διερωτήθηκε.  

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επιδιορθώσεων, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή δέχεται παράπονα από άτομα που εδώ και 2-3 χρόνια αναμένουν να γίνουν επιδιορθώσεις στις κατοικίες όπου διαμένουν. Σημείωσε ότι, όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2024, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Υπηρεσία θα έχει αποθεματικό 1,5 εκατ. ευρώ. «Γιατί δεν προχωρούν οι επιδιορθώσεις και γιατί κάποιες αιτήσεις για επιδιορθώσεις μπαίνουν μπροστά από άλλες;», διερωτήθηκε.  

«Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε θέματα χρηστής διοίκησης και δεν θα πέσει τίποτε κάτω. Όλα θα εξεταστούν πριν πάει ο προϋπολογισμός στην Ολομέλεια», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αυξηθεί ο αριθμός όσων επωφελούνται από τις τ/κ περιουσίες, ο κ. Κέττηρος εξήγησε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τις τ/κ περιουσίες, πρέπει να ξέρουμε την κατάσταση για να δούμε πώς θα παρέμβουμε είτε νομοθετικά είτε με άλλον τρόπο». «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο παρά δικαιοσύνη», υπογράμμισε.  

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανότητα σκανδάλου στη μη δημοσίευση της παραχώρησης των τ/κ περιουσιών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι η Επιτροπή θέλει να διερευνήσει τι έγινε με τις κατ’ εξαίρεση παραχωρήσεις το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι έχει πληροφορίες ότι έγιναν τέτοιες παραχωρήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθούν επίσημα στοιχεία μέχρι την επόμενη Τρίτη, τονίζοντας εάν δεν κατατεθούν, δεν θα προχωρήσει ο προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στην Ολομέλεια της Βουλής. Καταληκτικά, επεσήμανε ότι και ο Γενικός Ελεγκτής έχει επισημάνει το ζήτημα σε εκθέσεις του, παρότι όχι συγκεκριμένα, γιατί ήταν δειγματοληπτική η έρευνά του. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Θέλει στοιχεία η βουλή για παραχωρήσεις Τ/κ περιουσιών 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Αυξημένος και με κοινωνικό προσανατολισμό ο προϋπ. ΥΠΕΣ, σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τουρισμό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023   Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε αναμονή η β’ φάση νοσοκομείου Αθαλάσσας, κενά στη ψυχική υγεία και επέκταση θητείας ΔΣ «Φωνής»

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα Η Επιτροπή συζήτηση το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ανθρώπινο δικαίωμα στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Σε αναμονή η