Περιθώριο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 για χώρο φύλαξης ανήλικων παραβατών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νομού:

Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή, για περίοδο που δεν υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026, η κράτηση παιδιών που καταδικάζονται σε ποινή κράτησης σε ειδικό χώρο κράτησης εντός φυλακών μέχρι την έναρξη λειτουργίας χώρου κράτησης παιδιών.

Περιθώριο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 για χώρο φύλαξης ανήλικων παραβατών

Δεν ικανοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι σχεδιασμοί που αφορούν τη δημιουργία χώρου φύλαξης εγκλείστων ανήλικων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, προσθέτοντας πως η Βουλή θα προχωρήσει σε παράταση (εφαρμογής προνοιών) της νομοθεσίας για ακόμη δύο χρόνια μέχρι το σημείο εκείνο που θα ανευρεθεί ο χώρος για την φύλαξη των έγκλειστων ανηλίκων.

Η Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε την Τετάρτη την κατ’ άρθρον συζήτηση του «Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με τον Νόμο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 , αναφορικά με την κράτηση παιδιών σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των Κεντρικών φυλακών, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του χώρου κράτησης παιδιών και εν πάση περιπτώσει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Τορναρίτης , είπε ότι κατά τη συνεδρία συζήτησαν το θέμα που προέκυψε και αφορά τη δημιουργία χώρου φύλαξης ανηλίκων.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι σχεδιασμοί δεν ικανοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Για αυτόν τον λόγο, με λύπη, όπως είπα και στη συνεδρία, η Βουλή θα προχωρήσει σε παράταση της νομοθεσίας για ακόμη δύο χρόνια μέχρι το σημείο εκείνο που θα ανευρεθεί ο χώρος για την φύλαξη των έγκλειστων ανηλίκων», επεσήμανε.

Σημείωσε πως «υπάρχουν βασικές διαφορές που πρέπει να ικανοποιηθούν ανάμεσα στους ενήλικες και στους ανήλικους. Από εκεί και πέρα, όμως, λέω αν συνδυάσουμε τα δύο, έχω την εντύπωση ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες θα μπορούσε μέσα σε ένα φάσμα , σε ένα πλαίσιο 3 ετών, να έχουμε και Κεντρικές Φυλακές σύγχρονες που να ικανοποιούν όλα τα πλαίσια που ζητεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και από εκεί και πέρα θα έχουμε και χώρους φύλαξης ανήλικων παραβατών», πρόσθεσε.

Μετακίνηση και μετεγκατάσταση των Κεντρικών Φυλακών

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι έφτασε η ώρα το κράτος να μελετήσει πολύ σοβαρά την μετακίνηση και μετεγκατάσταση των Κεντρικών Φυλακών σε χώρο που να μην γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές και να προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ανέγερση σύγχρονων εγκαταστάσεων.

«Οι εγκαταστάσεις των φυλακών είναι πεπαλαιωμένες , είναι ιστορικές και προφανέστατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές άλλες δράσεις, αλλά όχι για φυλακές. Αρκεί , να σας πω ότι αυτό που μας ανέφερε ο Διευθυντής των Φυλακών στην επίσκεψη που είχαμε είναι ότι η χωρητικότητα είναι για 545 άτομα και τούτη την στιγμή στις Κεντρικές Φυλακές βρίσκονται έγκλειστα 1.100 άτομα. Αυτό από μόνο του εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς και βεβαίως παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και οι φυλακισμένοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Μέσα σε τούτο ακριβώς το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, σήμερα ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και θα καλέσει όλους τους ιθύνοντες , Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Προεδρικό Μέγαρο, Δήμαρχο Λευκωσίας, ομάδες φίλων της Λευκωσίας, Αρχηγό Αστυνομίας, Αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, για να γίνει μια συζήτηση και να υπάρξει κατάληξη για έναρξη άμεσου σχεδιασμού μετεγκατάστασης των Κεντρικών Φυλακών.

Είπε, παράλληλα, ότι εδώ και πολλά χρόνια συζητείται η αναγκαιότητα ανέγερσης νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας.

Ανέφερε πως είχε την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, αφού είναι το Υπουργείο του αρμόδιο για αυτά τα θέματα. «Ανταλλάξαμε απόψεις και συμφωνεί και η Κυβέρνηση, και είναι θετικό αυτό, ότι τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα», πρόσθεσε.

«Σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχει μια θετική είδηση στη δημοσιότητα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, για αυτό ακριβώς τον λόγο έχω εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Νομικών. Και αυτά τα δύο πολύ βασικά θέματα που αφορούν και το δημόσιο όφελος και το δημόσιο συμφέρον θα εξεταστούν το πολύ σε 15 ημέρες στην Επιτροπή Νομικών. Όχι μόνο για να μείνουμε στα λόγια αλλά για να παρθούν αποφάσεις . Να υπάρξουν αποτελέσματα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι για τουλάχιστον 3 χρόνια συζητούσαν στην Επιτροπή Νομικών κυβερνητικό νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο και περιλάμβανε πρόνοιες αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία προβαίνουν στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

«Από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαμε ότι η εφαρμογή του νόμου θα ήταν ανέφικτη διότι είχε ως προϋπόθεση τη δημιουργία και δομών και υποδομών. Η τότε Κυβέρνηση κώφευε και μάλιστα το 2021 όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία παρά τις προειδοποιήσεις μας κάποιοι πανηγύριζαν ότι εναρμονιζόμαστε με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Σήμερα το 2024 η παρούσα Κυβέρνηση, ύστερα και από 1 χρόνο στην εξουσία του τόπου έχει φέρει νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά, στην αδυναμία ύπαρξης ειδικού χώρου για κράτηση των ανήλικων παραβατών προνοεί την κράτηση τους στις Κεντρικές Φυλακές», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη.

«Θέτει τη Βουλή των Αντιπροσώπων μπροστά σε πολύ σοβαρά διλήμματα , διότι δεν έχουν και σχέδιο Β , πλην όμως δεν παύει να είναι ξεκάθαρο ότι εκείνοι που χειρίστηκαν για πολλά χρόνια τα ζητήματα και κυρίως διαδοχικοί Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Διευθύνσεις των Φυλακών δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε για να μπορέσει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση το δίδαγμα είναι ότι στις διακηρύξεις πάμε καλά, στην εφαρμογή δεν πάμε καθόλου καλά», κατέληξε.

Ο περί των Διαδικασιών Προσφυγής στον Τομέα της Σύναψης των Δημοσίων Συμβάσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί των Διαδικασιών Προσφυγής στον Τομέα της Σύναψης των Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, ώστε να προστεθούν στις διατάξεις της βασικής νομοθεσίας οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση με το δικαίωμα προσφυγής των οικονομικών φορέων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για να εξισορροπηθεί το δημόσιο συμφέρον για προώθηση, εκτέλεση και ολοκλήρωση δημόσιων κοινωφελών έργων έναντι του δικαιώματος των οικονομικών φορέων για απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, μετά από τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμό ή μετά από κατακύρωση του διαγωνισμού σε άλλο οικονομικό φορέα.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: «Σκληραίνουν» όρους για προσφυγές κατά προσφορών δημοσίου

Stockwatch: Φρένο σε κακόβουλες προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή

Ο περί της Κοινοβουλευτικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Πολιτών (Διαδικασία, Όροι και Προϋποθέσεις Υποβολής) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2016

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας υποστηριζόμενης από τις υπογραφές πέντε χιλιάδων (5000) πολιτών.

Ειδικότερα, προτείνεται η παροχή δικαιώματος στους πολίτες όπως μέσω του θεσμού της νομοθετικής πρωτοβουλίας υποβάλλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό όρους και προϋποθέσεις προτάσεις πολιτικής, καλώντας τη νομοθετική εξουσία να προβεί σε θέσπιση ή τροποποίηση ή κατάργηση νομοθεσίας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και/ή κοινής ωφελείας στους τομείς του περιβάλλοντος, γεωργίας, ενέργειας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας κ.ά., χωρίς η Βουλή των Αντιπροσώπων να δεσμεύεται με οποιοδήποτε τρόπο για τον τρόπο συζήτησής της και/ή για την ψήφιση σε νόμο της πρότασης που υποβάλλεται με αυτή.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών από άτομα νεαρής ηλικίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών από άτομα νεαρής ηλικίας ή/και ανηλίκους, καθώς και ο χειρισμός και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά