«Νάκμπα» από το 1948 το Παλαιστινιακό, δήλωσε ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/11/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, κ. Abdallah Attari. 

«Νάκμπα» από το 1948 το Παλαιστινιακό, δήλωσε ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο 

Το παλαιστινιακό πρόβλημα είναι μια συνεχιζόμενη «Νάκμπα» από το 1948, δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και η κατάσταση σήμερα δεν είναι δημιούργημα της Χαμάς, αλλά είναι η κατάσταση που δημιούργησε τη Χαμάς, ανέφερε ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο, Αμπντάλλα Αττάρι, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών. 

«Το παράπονό μου είναι ότι ζητάτε από το θύμα να καταδικάσει τον εαυτό του», απάντησε ο Αμπντάλλα Αττάρι στις ερωτήσεις Βουλευτών μελών της Επιτροπής, αλλά και δημοσιογράφων αργότερα, για το πώς χαρακτηρίζει τα όσα η Χαμάς έκανε στις 7 Οκτωβρίου, αν η Παλαιστινιακή Αρχή στηρίζει τη Χαμάς κι αν η Χαμάς έχει θέση σε ένα τραπέζι διαλόγου, που ενδεχομένως να στηθεί μετά. 

Στην αρχική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών ο κ. Αττάρι είπε ότι «σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από την πληγωμένη Γάζα και απ’ τα παιδιά της κάτω απ’ τα ερείπια», Υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, 14 Νοεμβρίου το 1974, ο Γιασέρ Αραφάτ απευθύνθηκε για πρώτη φορά μέσω της ΓΣ του ΟΗΕ στη διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε ότι ο Αραφάτ κράτησε το 1974 μια «αντρίκια και ιστορική στάση απέναντι στο Κυπριακό και τον κυπριακό λαό».  Παλαιστινιακός και κυπριακός λαός, είπε, πιστεύουν στις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. «Πιστεύουμε στο δικαίωμα του κάθε λαού ν’ αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Λέμε επίσης ότι με τους Κύπριους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είμαστε κυριολεκτικά στην ίδια γειτονιά». 

Και σας έχω κακά νέα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι βρισκόμαστε 300 χλμ μακριά από τη Γάζα όπου ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ ζήτησε από τον ίδιο τον Νετανιάχου να ρίξει μια ατομική βόμβα στη Γάζα. Σε αυτή τη συγκλονιστική δήλωση, ανέφερε, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν «προκλητικά χλιαρή» και μόνο ο κ. Νετανιάχου αντέδρασε δυναμικά σε αυτό, λέγοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των αιχμαλώτων της Χαμάς, των Ισραηλινών στη Γάζα, αλλά για 2,5 εκ Παλαιστίνιους, «δεν υπάρχει θέμα». 

Τέτοιου είδους δηλώσεις (σσ: για χρήση ατομικών όπλων) πρέπει να καταδικαστούν από όλα τα κοινοβούλια, πρόσθεσε, αφού θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, αν όχι ολόκληρη την ανθρωπότητα και διερωτήθηκε αν αυτό δεν είναι μια παραδοχή ότι το κράτος του Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα. «Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να σκοτωθούν για να σταματήσει αυτή η γενοκτονία; Μήπως 6 νεκρά παιδιά κάθε ώρα είναι αρκετά; Μήπως 4 νεκρές γυναίκες κάθε ώρα είναι αρκετές; Μήπως 11.000 νεκροί σε 39 μέρες είναι αρκετοί; Μήπως 30.000 τραυματίες είναι αρκετοί; Μήπως ένας ολόκληρος μήνας χωρίς φάρμακα, νερό, ρεύμα, στέγη είναι αρκετός; Μήπως η καταστροφή 200.000 κατοικιών είναι αρκετή; Μήπως 100 οικογένειες που έχουν σβηστεί ολοκληρωτικά από το ληξιαρχικό κατάλογο είναι αρκετές; Αυτό ονομάζεται αυτοάμυνα;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε. 

Ο κ. Αττάρι διερωτήθηκε αν θα πρέπει να εξοικειωθούμε την ιδέα ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξάνεται κάθε μέρα. «Όλος ο κόσμος λέει πως ο χρόνος είναι χρήμα. Για μας δυστυχώς ο χρόνος είναι αίμα. Άλλη μια απόδειξη ότι η ανθρωπότητα απέτυχε παταγωδώς», ανέφερε. Είπε, επίσης, ότι η Γάζα δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στην ιστορία, αλλά έγινε και ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος «από το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ». Αυτός δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στη Γάζα, αλλά ο έκτος, λέγοντας ότι η αυτοάμυνα δεν δίνει το δικαίωμα σε μια χώρα να καταλάβει εδάφη άλλης χώρας. «Εμείς έχουμε δικαίωμα στην αυτοάμυνα και όχι ο κατακτητής». 

Κατά τον Παλαιστίνιο Πρέσβη, το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαπράττει εγκλήματα κατά αθώων ανθρώπων. «Κανείς μας δεν δικαιολογεί τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων πουθενά στον κόσμο. Στην περίπτωσή μας δηλώνουμε ότι στο αίμα και τα πτώματα αθώων παιδιών, δεν χωράει συμψηφισμός. Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη δεν είναι πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, είναι εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού». 

Ανέφερε ότι ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ είπε ότι πολεμούν ανθρώπινα ζώα και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες του, πριν μπουν στη Γάζα, να θυμηθούν τους γίγαντες και τους ζήτησε να τους σκοτώσουν όλους, γυναίκες, παιδιά, πρόβατα, αγελάδες, καμήλες, γαϊδούρια. Πρόσθεσε δε ότι ο Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ έδωσε 27.000 όπλα σε έποικους στην Δυτική Όχθη, λέγοντας πως αυτό είναι «ξεκάθαρά άδεια για δολοφονίες». 

Αυτό που απαιτείται, είπε, αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια ν’ αποκτήσει νόημα. «Τι νόημα έχει για έναν Παλαιστίνιο να δειπνήσει την νύχτα και να σκοτωθεί την επόμενη ημέρα;», διερωτήθηκε. Είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται πλέον διεθνή προστασία και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τη διγλωσσία, την υποκριτική και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών». 

Τα παλαιστινιακά εδάφη, συνέχισε, είναι αδιαίρετα και δεν γίνεται να μιλάμε για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να μιλάμε για την επόμενη ημέρα σε όλη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, το οποίο «πρέπει να λογοδοτήσει στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά εις βάρος του λαού μας». 

Οι μισές λύσεις δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε, λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι ο τερματισμός του πολέμου και της κατοχής σε όλη την Παλαιστίνη. Ζητούν επίσης παράδοση φαρμάκων, νερού, καυσίμων και τη συλλογή σορών κάτω από τα ερείπια «καθώς η μυρωδιά του θανάτου απειλεί την ανθρώπινη ζωή στη Γάζα». Πάνω από 1300 πτώματα, ανέφερε, βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα. 

Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των 200 Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα, αλλά ζήτησε και την επιστροφή των 6000 Παλαιστινίων που κρατεί το Ισραήλ, μερικούς εξ αυτών για πάνω από 30 χρόνια. 

Ζήτησε από την κυπριακή Κυβέρνηση και Βουλή, την ΕΕ, ν’ ασκήσουν πιέσεις «για να σταματήσει η γενοκτονία». Πρόσθεσε πως «η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμα. Ας φροντίσουμε να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά του δίκιου και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος». 

Τόνισε πως «ο παλαιστινιακός λαός δεν θα συγχωρέσει την σιωπή μας. Η σιωπή σημαίνει συνενοχή». Είπε επίσης ότι η Οργάνωση για Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ο νόμιμος και μόνιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και πως είχε προειδοποιήσει για την έκρυθμη κατάσταση στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν εισακουστήκαμε». 

Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, οι Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Μάριος Μαυρίδης, Γιώργος Λουκαϊδης, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης, Χρίστος Σενέκης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Όλοι εξέφρασαν τη λύπη και την οδύνη για απώλεια αμάχων και κάποιοι ζήτησαν να τοποθετηθεί για τη δράση της χαμάς. 

Λαμβάνοντας μετά τον λόγο και πάλι, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης είπε ότι δεν άκουσε κανέναν να ζητεί καταδίκη του Ισραηλινού Υπουργού που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων και είπε ότι ο κ. Νετανιάχου είχε παρουσιάσει στην πρόσφατη ΓΣ του ΟΗΕ τον χάρτη «της νέας Μέσης Ανατολής» που περιλάμβανε όλη την Παλαιστίνη και μέρος της Ιορδανίας σαν Ισραήλ, αλλά κανείς τότε δεν αντέδρασε και μίλησε για «σχεδιασμό του Ισραήλ». Είπε ότι το Ισραήλ «κάνει ό,τι γουστάρει» και κανείς δεν του επιβάλλει κυρώσεις και υποστήριξε ότι «ο Νετανιάχου παρασύρει στην καταστροφή όλη την περιοχή». 

Είπε ότι η λύση στη Γάζα είναι μέρος της λύσης του παλαιστινιακού, μίλησε για το «κλάμα των παιδιών κάτω απ’ τα ερείπια» κι ανέφερε ότι προκρίνουν μια διεθνή πρωτοβουλία για την επίλυση του μεσανατολικού, αλλά όχι με εγγυήτρια δύναμη μόνο την Αμερική. «Βαρεθήκαμε να μετράμε αποφάσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού». 

Για την ανθρωπιστική βοήθεια ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση και είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, αλλά «να μην καταντήσει το παλαιστινιακό, ανθρωπιστικό πρόβλημα» 

Ο παλαιστινιακός λαός, δήλωσε ο κ. Αττάρι, ξέρει τον δρόμο του και όταν τερματιστεί η κατοχή θα κάνει εκλογές, «ξέρουμε πώς λειτουργεί η δημοκρατία και δεν θα είναι κανένας ξένος πάνω από τα κεφαλιά μας». 

Δηλώσεις Βουλευτών 

Για «δραματική δύσκολη κατάσταση» και για «ένα ανθρωπιστικό δράματα που εξελίσσεται στην περιοχή μας» μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Χάρης Γεωργιάδης μετά την ενημέρωση από τον Παλαιστίνιο Πρέσβη. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ακραία φανατική τρομοκρατική Χαμάς δεν υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ούτε των Παλαιστίνιων. «Μόνο μέσα από μια ειρηνευτική διαδικασία θα μπορέσει να επέλθει μια μόνιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Και η Χαμάς, αυτή η ακραία οργάνωση, δυναμιτίζει κάθε προοπτική ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», πρόσθεσε. 

Κληθείς να πει αν η κριτική του Παλαιστίνιου Πρέσβη για τη χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και τη διγλωσσία, τον βρίσκει ή όχι σύμφωνο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Επιτροπή άκουσε τον Πρέσβη του Ισραήλ, τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής και οι θέσεις έχουν εκφρασθεί. «χωρίς καμία επιφύλαξη ακούσαμε την προσέγγιση του Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής». 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, είπε, θα εξακολουθεί να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. 

Αν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια όσοι σιωπούν στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ, διερωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών, Γιώργος Λουκαϊδης μετά την ενημέρωση από τον Παλαιστίνιο Πρέσβη. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία ο κ. Λουκαϊδης επανέλαβε τις θέσεις του ΑΚΕΛ και είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια προσπάθεια εθνοκάθαρσης από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μια εξελισσόμενη γενοκτονία, μια συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιβολή ενός καθεστώτος απαρτχάιντ από το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Μίλησε για δολοφονίες αθώων παιδιών, γυναικών, αμάχων, συνεχιζόμενους, συνειδητούς και οργανωμένους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, τζαμιών, κατοικημένων περιοχών, αλλά και συνεχιζόμενη πολιορκία των Παλαιστινίων της Γάζας. 

«Και κάποιοι στον κόσμο, αλλά δυστυχώς και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης σε αυτή τη χώρα, που βρίσκεται από κατοχή, υποφέρει από εποικισμό, έχει μπροστά της ανάλογους κινδύνους από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας, να μην έχουν τη διάθεση να πουν μια λέξη καταδίκης, αλλά μια λέξη κριτικής για όλα τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων εδώ κι έναν και πλέον μήνα». 

Ούτε και εντός της Επιτροπής Εξωτερικών, ανέφερε, λέχθηκε οτιδήποτε που να ενέχει το στοιχείο της κριτικής για το Ισραήλ. «Είναι δυνατόν να μιλάς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να μην έχεις την ανθρωπιά να ζητάς τερματισμό της εθνοκάθαρσης, τερματισμό της γενοκτονίας; Είναι δυνατόν να μιλάς για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να μην διεκδικείς άμεση κατάπαυση του πυρός;», διερωτήθηκε. 

Ο κ. Λουκαϊδης απηύθυνε έκκληση και προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Ρωτήστε τους, δεν ενοχλούνται; Κι αν ενοχλούνται απ’ αυτά που βλέπουν μπορούν να πουν έστω μια λέξη κριτικής; Να χαρακτηρίσουνε έστω ως απαράδεκτη τη στάση και τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ; Η λογική λέει ότι έπρεπε να είναι πέρα για πέρα καταδικαστέα τα όσα πράττει το κράτος του Ισραήλ αυτή την ώρα που μιλάμε», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά του Εγκλήματος μέσω Διαδικτύου, αναφορικά με την Ποινικοποίηση Πράξεων Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Φύσης που Διαπράττονται μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά του Εγκλήματος του Διαδικτύου, αναφορικά με την Ποινικοποίηση Πράξεων Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Φύσης που Διαπράττονται μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Κυρωτικό) Νόμου, ώστε να παραχωρηθεί η δυνατότητα σε αστυνομικό ανακριτή, όπως σε οποιοδήποτε στάδιο αστυνομικής έρευνας διεξάγεται σχετικά με τη διάπραξη αδικήματος που καθορίζεται στον βασικό νόμο, κατ’ εντολήν του Αρχηγού Αστυνομίας και κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, να αιτείται μονομερώς από το δικαστήριο την έκδοση διατάγματος για την κατάργηση ή/και τη μη πρόσβαση από τους χρήστες σε ιστοτόπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες που περιέχουν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό ή/και τη φραγή της πρόσβασης σε τέτοιες ιστοσελίδες για τους χρήστες του διαδικτύου που διαμένουν στη Δημοκρατία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη Συμπαραγωγή Ταινιών (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη συμπαραγωγή ταινιών.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης, αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στις Βρυξέλες στις 19 Οκτωβρίου 2018 από τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο της Σιγκαπούρης. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του διορισμού και των καθήκοντων του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα, ο οποίος θα έχει τη συνολική πολιτική εποπτεία και θα ασχολείται αποκλειστικά τόσο με την προετοιμασία όσο και με τη διεκπεραίωση των εργασιών σχετικά με την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία αναλαμβάνει η Δημοκρατία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2026 ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην