Για παρεμβάσεις στα Τοπικά Σχέδια Ελεύθερης Αμμοχώστου μίλησαν βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Τοπικά σχέδια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίοι εξετάστηκε η εκπόνηση και η υλοποίηση τοπικών σχεδίων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και η ανάγκη υλοποίησης και δημοσίευσης των πολεοδομικών ζωνών της εν λόγω επαρχίας.

Για παρεμβάσεις στα Τοπικά Σχέδια Ελεύθερης Αμμοχώστου μίλησαν βουλευτές

Για παρεμβάσεις στα Τοπικά Σχέδια της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου μίλησαν βουλευτές, μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση για την εκπόνηση και υλοποίηση τοπικών σχεδίων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την ανάγκη υλοποίησης και δημοσίευσης των πολεοδομικών ζωνών της εν λόγω επαρχίας.

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι το Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου-Δερύνειας εκκρεμεί από το 2014, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση στην έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών ανακοινώθηκαν χρονοδιαγράμματα για τη δημοσίευση του σχεδίου. Όπως είπε, το σχέδιο θα δημοσιευθεί γύρω στις 30 Οκτωβρίου και ακολούθως θα πάει για περιβαλλοντική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2024. Στις 11 Ιανουαρίου 2024, όπως εξήγησε, θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής για να εξεταστεί αν έχουν εφαρμοστεί τα χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα, ο κ. Γαβριήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Τοπικό Σχέδιο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των 3 Δήμων. Σήμερα, όπως είπε, λειτουργούμε με το τοπικό σχέδιο του 2003, λόγω του οποίου οι νέοι εγκαταλείπουν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. «Η αστυφιλία μαστίζει την περιοχή», κατέληξε.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι εδώ και 20 χρόνια υπάρχει εκκρεμότητα, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί τελεσίδικα με τη δημοσίευση των 3 τοπικών σχεδίων, τα οποία αφορούν τις Βρετανικές Βάσεις, τους 3 Δήμους και τις λοιπές κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η παρατεταμένη καθυστέρηση οδηγεί στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης που δεν είναι ευνοϊκές για την περιοχή. «Το Τοπικό Σχέδιο πρέπει επιτέλους να δημοσιευθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που είναι μέλη της Επιτροπής μπορούν να ετοιμάσουν πρόταση νόμου ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Τα τοπικά σχέδια πρέπει να εξορθολογίζονται κάθε 5 χρόνια, όχι κάθε 20 ή 30 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρχει αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ο πολεοδομικός σχεδιασμός ως δείκτης και να προσαρμόζεται η υλοποίηση της ανάπτυξης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτίες της μη υλοποίησης των τοπικών σχεδίων, έκανε λόγο για «παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς στα πολεοδομικά συμβούλια και στα αρμόδια όργανα και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε ατέλειωτη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τα αρμόδια Τμήματα της Δημοκρατίας – Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος δεσμεύτηκαν να αποπερατώσουν όλες τους τις εργασίες μέχρι τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο 2024 να δημοσιευτεί το τοπικό σχέδιο.

Ακόμη, τόνισε ότι στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι επενδύσεις είναι καθηλωμένες ενώ το 80% των νέων της επαρχίας που έρχονται από τις σπουδές τους ψάχνουν δουλειά σε άλλες επαρχίες, επειδή βρίσκουν ψηλότερους μισθούς. «Η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής», πρόσθεσε.

«Είναι ίσως η ευκαιρία μας, στο πλαίσιο των νόμων που ψηφίσαμε για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εφαρμοστούν τον ερχόμενο Ιούλιο, να ενοποιηθούν τα σχέδια ανάπτυξης των περιοχών που θα ενταχθούν κάτω από τους νέους 20 Δήμους, έτσι ώστε οι πολιτικές αδειοδότησης και ανάπτυξης να είναι ενιαίες και ομοιόμορφες», κατέληξε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εφαρμογή ορισμένων διατάξεων της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1240 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Σεπτεμβρίου 2018, για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), καθώς και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1077/2011, (ΕΕ) αριθ. 515/2014, (ΕΕ) 2016/399, (ΕΕ) 2016/1624 και (ΕΕ) 2017/2226».

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί του Δικαιώματος των Πολιτών της Ένωσης και Ορισμένων Υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Μελών των Οικογενειών τους να Κυκλοφορούν και να Διαμένουν Ελεύθερα στη Δημοκρατία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι το προτεινόμενο δικαίωμα του Διευθυντή Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, να δύναται να μεταβιβάζει γραπτώς την άσκηση οποιασδήποτε εξουσίας σε οποιοδήποτε υπάλληλο, πέραν των υπαλλήλων του Τμήματος, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ένταξη υπηρεσιών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις υπηρεσίες που παρέχονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα