Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/09/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κύπρου.
Στήριξη βουλευτών Επιτροπής Υγείας στους διασώστες πληρωμάτων ασθενοφόρων
Τη στήριξή τους στο αίτημα των διασωστών των πληρωμάτων των ασθενοφόρων για μισθολογική αναβάθμιση εξέφρασαν σε δηλώσεις τους μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, μετά από συνάντηση της Επιτροπής με εκπροσώπους του Συνδέσμου Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κύπρου.
Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα στείλει επιστολή για νομική κατοχύρωση του κλάδου των διασωστών, ούτως ώστε το μητρώο του να διαχωριστεί από το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων και το θέμα να συζητηθεί ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητηθεί αυτεπάγγελτα η αναβάθμιση των διασωστών από την κλίμακα Α2 στην Α5 με νόμιμο τρόπο.
Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι στη συνάντηση τέθηκαν εκ νέου ζητήματα για το εργασιακό καθεστώς των διασωστών και των πληρωμάτων ασθενοφόρων, καθώς και άλλες πτυχές της επαγγελματικής τους ζωής. «Υπάρχουν ήδη ενώπιον της Επιτροπής δύο αυτεπάγγελτα θέματα κατατεθειμένα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, δήλωσε ότι οι διασώστες, ενώ προσφέρουν τα μέγιστα, πληρώνονται με τον τελευταίο μισθό που παίρνει ένας κρατικός υπάλληλος. «Οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αλλαγή της μισθολογικής τους κλίμακας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί μαζί με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είπε ότι στη συνάντηση ακούστηκε η κραυγή αγωνίας των διασωστών για την κατοχύρωση του επαγγέλματός τους. Ακόμη, σημείωσε ότι οι διασώστες πρέπει να στηριχθούν άμεσα, προσθέτοντας ότι την επόμενη Πέμπτη θα υπάρξει νέα συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, για να προωθηθούν τα αιτήματά τους το συντομότερο.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
Δημιουργία Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίοι εξετάστηκε η προώθηση της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους (σε συνέχεια του παιδιατρικού κέντρου ήπατος) και τρόποι κάλυψης της μετάβασης των νεαρών ενήλικων ασθενών σε γιατρούς ενηλίκων.
Αναγκαία η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής αναφέρθηκε στην Επ.Υγείας, απογοήτευση ασθενών
Ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση για την προώθηση της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους (σε συνέχεια του παιδιατρικού κέντρου ήπατος) καθώς και για τους τρόπους κάλυψης της μετάβασης των νεαρών ενήλικων ασθενών σε γιατρούς ενηλίκων.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, Βουλευτές τόνισαν την ανάγκη της δημιουργίας της κλινικής και κάλεσαν την Υπουργό Υγείας να πράξει τα δέοντα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνδυασμό με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας με κέντρα αριστείας στο Λονδίνο. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των ασθενών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη μη τήρηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί και των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.
Η Σάβια Ορφανίδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας υπέδειξε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι νεαροί μεταμοσχευμένοι να παίρνουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους αξίζουν και στην ενήλικη ζωή τους.
Ακόμη, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι επί υπουργίας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με σκοπό την επέκταση της υφιστάμενης μεταμοσχευτικής κλινικής για τους νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την πρόσληψη δύο ιατρών με εξειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία, και τις συμφωνίες με κέντρα αριστείας του εξωτερικού.
«Ζητήσαμε απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτά τα θέματα. Δεν πήραμε ολοκληρωμένες απαντήσεις», σημείωσε η κ. Ορφανίδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επεκταθεί η μεταμοσχευτική κλινική και να προσληφθούν οι ηπατολόγοι.
Επιπλέον, είπε ότι στις 5 Οκτωβρίου η Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί Κέντρα Αριστείας στο Λονδίνο για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Με την επιστροφή της από το Λονδίνο, η Υπουργός θα κληθεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να δώσει την πολιτική κατεύθυνση επί του θέματος, ανέφερε η κ. Ορφανίδου.
Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, μιλώντας για την ηπατολογική κλινική, είπε ότι πρέπει η όποια επέκταση να είναι στη βάση επιστημονικών και τεκμηριωμένων δεδομένων και πρακτικών του εξωτερικού και να γίνει οπωσδήποτε εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Ακόμη, επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη ειλημμένες πολιτικές δεσμεύσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ «να πράξουν τα δέοντα».
Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι άνθρωποι σε κάποιες κοινότητες που έπασχαν από τη νόσο των Σταυροφόρων έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω της αδυναμίας του συστήματος και των ελλείψεων στην περίθαλψη αυτών των ατόμων. Ακόμη, υπέδειξε ότι ο χώρος φιλοξενίας των πασχόντων πρέπει να είναι υγιής και να μην υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων.
Ο κ. Λεωνίδου έκανε λόγο για την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση του χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά δεν έγινε τίποτα. «Θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση ιατρών ή εισαγωγή εξειδικευμένων ιατρών που έχουν γνώση και εμπειρία», τόνισε.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, έκανε λόγο για «πολλά κενά» στην εξειδικευμένη φροντίδα ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό και επιστρέφουν στην Κύπρο.
«Χρειάζονται εξειδικευμένοι ιατροί για μεταμόσχευση ήπατος, ξεχωριστές κλίνες για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, πρωτόκολλα, καθώς και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Γιακουμή, προσθέτοντας ότι περίπου 2200 ασθενείς νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Επιπλέον τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση και πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία στο Λονδίνο με τα Κέντρα Αριστείας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης.
Απογοήτευση και δυσαρέσκεια των ασθενών
Ο Σταύρος Κυπριανού, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ασθενών, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ανέφερε ότι λήφθηκαν αποφάσεις και τέθηκαν άτυπα χρονοδιαγράμματα «που δυστυχώς δεν έχουν τηρηθεί είτε από τον ΟΚΥπΥ είτε από την Πολιτεία».
Πρόσθεσε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής οι εκπρόσωποι των ασθενών άκουσαν «γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσία και περιεχόμενο» και φεύγουν δυσαρεστημένοι και στενοχωρημένοι.
«Θεωρούσαμε ότι η Υπουργός Υγείας στο επικείμενο ταξίδι της στο Λονδίνο θα είχε συγκεκριμένο πλάνο που αφορά στην εξειδίκευση, την επέκταση της μεταμοσχευτικής κλινικής και τη δημιουργία πρωτοκόλλων», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ότι δεν θα έπρεπε να συζητούνται τα αυτονόητα ούτε να μπαίνουν οι ασθενείς σε εξευτελιστικές, όπως είπε, διαδικασίες.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί ο ΟΚΥπΥ τηρεί αυτήν τη στάση. Επιπλέον, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη στάση του ΟΚΥπΥ.
Η Γιαννούλα Κουλλά, εκ μέρους του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων «Προμηθέας», είπε ότι οι ασθενείς φεύγουν απογοητευμένοι και στενοχωρημένοι.
«Δεν υπάρχει βούληση να στηριχθεί προσπάθεια για πρόσληψη ηπατολόγων και δημιουργία ηπατολογικής κλινικής», επεσήμανε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο.
Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται.
Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ