Έρευνα Cyprus Confidential, σύστημα SIS, ανοιχτά ζητήματα στο νομοσχέδιο για εγκλωβισμένους αγοραστές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/11/2023, ενέγραψε το ακόλουθο αυτεπάγγελτο θέμα προς εξέταση:

«Αξιολόγηση των ευρημάτων, που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2023 και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές»

Ενώπιον της Επ. Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη η έρευνα Cyprus Confidential

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών θα συζητηθεί εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη, 22/11/2023, η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) με τίτλο «Cyprus Confidential».

Το θέμα ενεγράφη από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για αυτεπάγγελτη εξέταση, υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των ευρημάτων, που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2023 και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές».

Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος της, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι «κανένας απολύτως δεν είναι υπεράνω του νόμου και κανένας μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως ανέφερε, η Δημοκρατία έκανε πάρα πολλά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, για ισχυροποίηση του συστήματος έναντι της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, για να προσθέσει πως η Βουλή ψήφησε τρεις βασικούς νόμους για πάταξη της διαφθοράς, που αφορούν στην ίδρυση της Αρχής κατά της διαφθοράς, τον Νόμο για τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και τον Νόμο για το λόμπινγκ. 

Σημείωσε πως «αυτές τις τρεις βασικότατες νομοθεσίες δεν τις έχουν ψηφίσει όλα τα κράτη της ΕΕ», για να προσθέσει πως «αρκεί κάποιος να επισκεφθεί μια Τράπεζα της Δημοκρατίας, απλά και μόνο, να ανοίξει ένα λογαριασμό, ώστε να δει τη διαφοροποίηση που επισυνέβη από τότε μέχρι σήμερα». 

«Επειδή ακριβώς», συμπλήρωσε, «θέλουμε να εξετάσουμε το πλαίσιο και να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και αυτά που κατατέθηκαν χθες βράδυ και αυτά που θα κατατεθούν αύριο και μεθαύριο θέλουμε αμερόληπτα να δούμε, να ακούσουμε και να τοποθετηθούμε. Και αν ενδεχομένως υπάρχουν τρύπες εδώ είμαστε να νομοθετήσουμε, γιατί υπεράνω όλων είναι το δημόσιο συμφέρον και η υπεράσπιση του κράτους μας και της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανένας είτε ντόπιος είτε ξένος δεν είναι υπεράνω του νόμου». 

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η έρευνα αυτή εντάσσεται σε ένα είδος πολεμικής κατά της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης είπε πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί του προκειμένου εάν δεν έχει μπροστά του όλο το ερευνητικό υλικό και αν δεν έχουν όλους τους φορείς και τους θεσμούς της εξουσίας να τους ακούσουν και να καταλήξουν στα συμπεράσματα στα οποία οφείλουν να καταλήξουν. 

Σε ερώτηση αν θα αναλάβει κάποια ομάδα να μελετήσει αυτά τα έγραφα, είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη δυνατότητα η Βουλή δεν την έχει, γιατί μιλάμε για εκατομμύρια έγγραφα. Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τα κεντρικά σημεία αναφοράς, στα οποία καταλήγουν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι». 

Σημείωσε ότι  από εκεί και πέρα «εδώ είμαστε για να οχυρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο της Δημοκρατίας μας, για να μην επιτρέψουμε σε κανένα είτε στο παρόν είτε στο μέλλον να διασύρει τον τόπο μας». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «δυστυχώς για πολλοστή φορά διασύρεται το όνομα και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να σημειώσει ότι «τα όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει διερεύνηση». 

Είπε πως το κόμμα του κρατεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πλην όμως συμπληρώνει «αυτή δεν είναι αρκετή». 

«Έμπρακτα πρέπει να αποδείξει την πολιτική της βούληση η κυβέρνηση, γιατί κακά τα ψέματα για πάρα πολλά χρόνια η διαφθορά έχει απογειωθεί, η θεσμική διαπλοκή επί ημερών της προηγουμένης κυβέρνησης έχει εδραιωθεί και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από τους θεσμούς για να καταστεί η Κύπρος κράτος δικαίου για να είμαστε περήφανοι και στην Κύπρο και στο εξωτερικό», είπε. 

Επιπλέον, είπε ότι «ουδόλως μας ξενίζει το γεγονός ότι στο κάδρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται ξανά και το όνομα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με διάφορες ενέργειες», συμπληρώνοντας ότι «οι ελεγκτικοί θεσμοί έπρεπε να κινηθούν εγκαίρως, αντί σήμερα να εισπράττουμε τα επίχειρα της ανεπάρκειας και της σκοπιμότητας των προηγούμενων χρόνων».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Στο μικροσκόπιο Βουλής η έρευνα Cyprus Confidential

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Λειτουργίας και Χρήσης στη Δημοκρατία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εγκατάσταση, λειτουργία και χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων (Κανονισμός(ΕΕ) 2018/1861), στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1862 και η χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Κανονισμός 2018/1860).

Καλύτερη διαχείριση ασφάλειας με σύστημα SIS, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρo συζήτηση

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η κατ’ άρθρo συζήτηση του περί της Λειτουργίας και Χρήσης στη Δημοκρατία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), Νόμος του 2023.

Πρόκειται για τη θέσπιση μιας νομοθεσίας, με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και η οποία θα αφορά στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις στον τομέα των συνοριακών ελέγχων και την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι «μέσα από το σύστημα Σένγκεν προφανέστατα υπάρχει καλύτερη διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ», για να σημειώσει ότι «ασφαλέστατα στην Κύπρο η γραμμή αντιπαράταξης δεν είναι σύνορο».

Πρόσθεσε πως «είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Κυπριακή Δημοκρατία, απλά με το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποκτά και τη νομική κάλυψη το τι σήμερα εφαρμόζεται στην πράξη».

Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη «υπάρχουν και τα θαλάσσια σύνορα, οι μέσω της θαλάσσης εισερχόμενοι πολλοί και από διαφόρων ειδών πλευρές», σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια περαιτέρω σύζευξη και ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, τις τελωνειακές διαδικασίες, τις δικαστικές διαδικασίες και άλλως πώς».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Ένα βήμα πριν την Ολομέλεια ο νόμος για σύστημα Σέγκεν  

Ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η διαδικασία αγοράς και μεταβίβασης ακίνητης ιδιοκτησίας και επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει σήμερα, με τους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν εκπληρώσει πλήρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι του πωλητή, ο πωλητής αδυνατεί λόγω της ύπαρξης εμπράγματων βαρών, να μεταβιβάσει το ακίνητο επ’ ονόματι τους.

Στην Ολομέλεια με ανοιχτά ζητήματα το νομοσχέδιο για εγκλωβισμένους αγοραστές

Με ανοιχτά σημαντικά ζητήματα και χωρίς τις ασφαλιστικές δικλίδες για παραχώρηση τίτλων σε όλα τα εγκλωβισμένα ακίνητα, φαίνεται ότι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής δημιουργίας νέων εγκλωβισμένων αγοραστών, ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη για την εκταμίευση κονδυλίων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα πληρωμής για την 2η και 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποσού ύψους περίπου €200 εκατ., έχει προγραμματισθεί να υποβληθούν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, με καθυστέρηση σχεδόν ένα χρόνο, λόγω αλλαγών που έγιναν στο κυπριακό σχέδιο, αλλά και καθυστερήσεων στην εκπλήρωση προαπαιτουμένων του, μεταξύ των οποίων και το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών για πέραν του ενός χρόνου, χωρίς να καταστεί δυνατόν να καταλήξουν σε συμφωνημένο κείμενο που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Stockwatch: Σε κίνδυνο εκταμίευση εκατομμυρίων λόγω εγκλωβισμένων αγοραστών 

Ο περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου κατά τρόπο που να προστίθεται στο νόμο νέα κατηγορία δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα θύματα βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτά ορίζονται στο Νόμο Ν.115(Ι)/2021.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, ώστε να προβλέπεται ότι στο τέλος της δίκης ο κατήγορος ή ο δικηγόρος της κατηγορίας αγορεύει πρώτος και ο κατηγορούμενος ή ο δικηγόρος του αγορεύει πάντοτε τελευταίος σε απάντηση.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Τέλος, η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια υπηρεσίας:

Οι περί Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως – Θέσεις Διευθυντή Τομέα Δημοσίας Τάξεως, Ανώτερου Λειτουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Λειτουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Α΄ και Λειτουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί Γενικού Λογιστηρίου – Θέσεις Λειτουργού Λογιστηρίου Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας Α΄ και Επιθεωρητή Λογαριασμών Αρχής Κρατικών Εκθέσεων (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών – Θέση Νομικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας – Θέση Νομικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας – Θέση Λειτουργού Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας – Θέση Γραμματειακού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Οι περί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης – Θέση Τεχνικού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023

Οι περί του Υπουργείου Υγείας, Διοίκηση – Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, Νοσηλευτικός Κλάδος Ψυχικής Υγείας – Θέση Προϊστάμενου Νοσηλευτή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2023 

Η Υποεπιτροπή αποφάσισε την προώθηση των σχεδίων υπηρεσίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην