Επιτροπή Υγείας: Το 2024 ο ηλεκτρ. φάκελος ασθενούς, αναβολή συζήτησης για τέλη αισθητικών επεμβάσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/03/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2023 Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €6.615.888 για το έτος 2023 που προέρχονται από κρατική χορηγία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα καθώς και συνολικές δαπάνες ύψους €6.615.888. Για το έτος 2023 δεν προβλέπεται να υπάρξει ταμιακό πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Μέχρι τέλος του 2024 έτοιμο μέρος του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος απηύθυνε έκκληση προς την Αρχή να τρέξει την όλη διαδικασία, μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι ίδιοι βάλει, για τον ηλεκτρονικό φάκελο, ευχόμενος  να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση πέραν των δύο ανώτερων θέσεων, που έχουν προκηρυχθεί και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, όπως και για τις υπόλοιπες δέκα θέσεις, να τρέξει και η πλήρωση της θέσης του Διευθυντή στην Αρχή, ούτως ώστε να αρχίσει να επιτελείται το έργο, για το οποίο η Αρχή έχει συσταθεί.

Σημείωσε ότι από πλευράς Επιτροπής Υγείας δεν σημειώθηκε καθυστέρηση «ούτε και ένα δευτερόλεπτο» για το ότι της έχει ζητηθεί.

Είπε πως αναμένει από όλους  τους φορείς να πράξουν το ίδιο.

«Το γεγονός δηλαδή όταν μας ζητήθηκε έγκαιρα και αποτελεσματικά ψηφίσαμε είτε τους κανονισμούς πριν από το κλείσιμο της Βουλής, είτε οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η αρμοδιότητα είναι σε αυτούς που πρέπει να χειριστούν τις διαδικασίες πάντα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας εξέφρασε την απογοήτευση του, γιατί όπως είπε «δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι 13 νέες θέσεις, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες προορίζονταν για να πληρωθούν το 2ο εξάμηνο του 2021.

Είπε πως το ΑΚΕΛ καλεί τη νέα κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να γίνει άμεσα η πρόσληψη των λειτουργών της Αρχής, για να μην υπολειτουργεί.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι επιπτώσεις δυστυχώς επιβαρύνουν τον ασθενή, την ποιότητα και αμεσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, λόγω του ότι καθυστερεί η δημιουργία του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του ασθενούς, που είναι τεράστιας σημασίας».

Για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ο Χρύσανθος Σαββίδης έκανε λόγο για ένα «φοβερό επίτευγμα» εάν και εφόσον υλοποιηθεί χρονικά.

Εξέφρασε ανησυχία για τη μη επάνδρωση της Αρχής μέχρι σήμερα, για να σημειώσει ότι η επάνδρωση σε προσωπικό πρέπει να γίνει το συντομότερο, ώστε να μπορέσει η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υλοποιήσει τους στόχους της.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας έχει κληθεί την επόμενη περίοδο να επισκεφθεί  τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη Τελών για Παρεχόμενες Υπηρεσίες εκτός ΓΕΣΥ) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων ρυθμίζονται τα τέλη που θα καταβάλλονται στον ΟΚΥπΥ για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες θα παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. 

Αναβολή συζήτησης για τέλη αισθητικών επεμβάσεων στην Επιτροπή Υγείας, ζήτησε χρόνο η Υπουργός

Αναβολή πήρε η συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για το θέμα των τελών που θα καταβάλλονται στον Οργανισμών Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, με το θέμα να επανέρχεται για συζήτηση ενώπιον των μελών της Επιτροπής σε δύο εβδομάδες περίπου, αφού η νέας Υπουργός Υγείας ζήτησε χρόνο να μελετήσει περαιτέρω το θέμα. 

Στο μεταξύ, μέλη της Επιτροπής Υγείας εξέφρασαν προβληματισμό σε σχέση με το χρόνο που ζήτησε η νέα Υπουργός, ώστε να ενημερωθεί, αφού όπως ανέφεραν το θέμα συζητείται από το 2016, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο οι σχετικοί κανονισμοί κατατέθηκαν στην Βουλή, για συζήτηση και ψήφιση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικοί Κανονισμοί έτυχαν της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από την Νομική Υπηρεσία, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία της 22ας Νοεμβρίου του  2022, ενώ κατατέθηκαν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου του 2022. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως το θέμα των τελών για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις «είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς χρονολογείται», για να προσθέσει πως τα μέλη της Επιτροπής Υγείας ανέμεναν πως σήμερα η συζήτηση επί της αρχής θα ολοκληρωνόταν και ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα γινόταν η τοποθέτηση και η διαβούλευση. 

«Έχουμε ενημερωθεί ότι η νέα Υπουργός Υγείας έχει ζητήσει να το μελετήσει περαιτέρω. Υπάρχει ένα ερώτημα για το τι άλλο θα πρέπει να ενημερωθεί και γιατί θα πρέπει αυτή η ενημέρωση να κρατήσει δύο εβδομάδες», διερωτήθηκε ο κ. Δίπλαρος. 

Ωστόσο, σημείωσε ότι η Επιτροπή Υγείας «δείχνει την κατανόησή της». 

Εξάλλου, με αφορμή παράπονα από πολίτες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ότι κανένας Βουλευτής της Επιτροπής Υγείας της Βουλής δεν έδωσε το παρών του κατά την επίσκεψη της νέας Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή θα δείξει επίσης κατανόηση, ωστόσο, σημείωσε το γεγονός ότι η Επιτροπή Υγείας «ούτε ενημερώθηκε, ούτε κλήθηκε σε αυτή την επίσκεψη». 

«Φυσικά, δικαίωμα είναι της εκτελεστικής εξουσίας να επισκέπτεται  οποιαδήποτε ώρα το επιθυμεί οποιοδήποτε χώρο. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η Επιτροπή Υγείας θα μπορούσε απλά να ενημερωνόταν, γιατί γίναμε δέκτες παραπόνων από πολίτες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ότι κανένας Βουλευτής δεν έδωσε το παρών του κατά την επίσκεψη. Οφείλω να το διευκρινίσω, ώστε να μην αιωρούνται σκιές ότι οι Βουλευτές της Επιτροπής Υγείας δεν συνόδευαν την Υπουργό Υγείας», ανέφερε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι «για ένα θέμα που συζητιέται από το 2016 η νέα Υπουργός Υγείας ζήτησε επιπλέον δύο εβδομάδες, για να μελετήσει τους κανονισμούς, που το ίδιο το Υπουργείο της κατέθεσε». 

Χαιρέτισε την προσφορά νέων υπηρεσιών στον ΟΚΥπΥ, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε πως το κόμμα του θέλει με αυτή την ευκαιρία να ψέξει για ακόμα μια φορά την πολύ άσχημη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης και του ΟΚΥπΥ. 

Σύμφωνα με τον Χρίστο Χριστόφια «οι δηλώσεις της νέας Υπουργού Υγείας μετά την πρόσφατη επίσκεψη της στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις θέσεις, που το ΑΚΕΛ προβάλλει τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό». 

«Είναι απαράδεκτο», είπε, «εν έτη 2023 να βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Αυτό δείχνει εγκατάλειψη και δεν είναι άσχετη με την προηγούμενη κυβέρνηση». 

Κάλεσε την νέα Υπουργό Υγείας να θέσει άμεσα στις προτεραιότητες της τη λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και την πραγματική τους αυτονόμηση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε με τη σειρά του πως το κόμμα του δεν θεωρεί πρόβλημα το ότι η νέα Υπουργός ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί για το θέμα. 

«Θεωρούμε πως δεν είναι πρόβλημα υπό την έννοια ότι τώρα έχει αναλάβει και επειδή το Υπουργείο έχει πολλά ανοικτά ζητήματα. Να ενημερωθεί για να έχει συγκεκριμένη άποψη επί του συγκεκριμένου», είπε. 

Όπως πρόσθεσε «το ΓεΣΥ έχει ανοικτές πληγές», σημειώνοντας πως το ΔΗΚΟ στέκεται δίπλα του, ευελπιστώντας ότι με τη νέα Υπουργό θα γίνει εφικτό να κλείσουν οι πληγές που έχει το ΓεΣΥ όλα αυτά τα χρόνια.   

Όπως διευκρινίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής οι  αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν αφορούν επεμβάσεις καλλωπισμού, αλλά και σοβαρές άλλες επεμβάσεις όπως μαστεκτομές και άλλα σοβαρά προβλήματα ασθενών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα