Επιτροπή Προσφύγων: Προσφυγικά σωματεία, μαρωνίτικα χωριά και μη παραχώρηση βοήθειας σε εκτοπισθέντες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/10/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Πολιτική χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πολιτική χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.  

Στη διάρκεια της συνεδρίας αναφέρθηκε ότι ο ΚΟΑ αποφάσισε και στήριξε το ένα από τα τρία προσφυγικά σωματεία και συγκεκριμένα την Ανόρθωση. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, τις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, προκειμένου να διευθετηθεί συνάντηση και να κλείσει το θέμα στήριξης και των άλλων δυο σωματείων, της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας. 

Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, είπε, θα υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ποσό για στήριξη των σωματείων Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού Άχνας ανέρχεται στις 320 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό που περίμεναν μετά την αποστολή των τιμολογίων προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα είχε σταλεί στα σωματεία, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. 

Επίσης, ο κ. Κέττηρος είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής πως δεν έχει αρμοδιότητα, παρά το γεγονός, ότι το ίδιο το Υπουργείο είχε ζητήσει να αποσταλούν αυτά τα τιμολόγια. 

Τα προσφυγικά σωματεία, είπε, «κρατούνται στη ζωή λόγω της υπερηφάνεια μας». 

Προβλήματα εγκλωβισμένων στα μαρωνιτικά χωριά 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στα μαρωνιτικά χωριά. 

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε πως έχει εγκαινιαστεί μια συστηματική προσπάθεια, με την οποία κάθε έξι μήνες, ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που απαιτείται, για την πρόοδο σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των Μαρωνιτών στα χωριά τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, έχει σημειωθεί πρόοδος, σε σχέση με το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης, που εφαρμόζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί εντός του 2023, όταν παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να μπορούν να έχουν δεδομένα μπροστά τους. 

Επίσης, είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τη στήριξη των γεωργοκτηνορόφων. 

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, «σωρεία άλλων προβλημάτων αναμένουν επίλυση, όπως είναι η λειτουργία του σχολείου μετά το 1998, για το οποίο δόθηκαν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση από τη περασμένη άνοιξη ότι θα ληφθεί απόφαση Υπουργικού Συμβούλιου». 

«Έχουμε τέλος Οκτώβριου και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση. Τον Ιανουάριο είναι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά και η δέσμευση για επαναλειτουργία του σχολείου, για τη χρονιά 2023-2024, ολοένα και φαντάζει μια μη υλοποιημένη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης», είπε. 

Έκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε συγκεκριμένους εκτοπισθέντες  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για την ανέγερση κατοικίας. 

Όπως λέχθηκε στη συνεδρία, στις 20 Δεκεμβρίου είναι ορισμένη η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού από πρόσφυγες που καταχώρησαν αγωγή, σχετικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για ανέγερση κατοικίας. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει αυτή την απόφαση το 2013 και παραχωρούσε μόνο το οικόπεδο, χωρίς τη στεγαστική βοήθεια, για να σημειώσει ότι εδώ και δέκα χρόνια πολλοί από τους πολίτες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα σχέδια να στεγαστούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο υπήρχε και απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, που δικαιώνει αυτούς τους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε πως το κράτος θα πρέπει να συμμορφωθεί. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων έκανε λόγο για «εκδικητική» στάση από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την απόφαση κάποιων από τους πρόσφυγες να καταχωρήσουν αγωγή στο δικαστήριο. 

Σημείωσε πως κατά τη συνεδρία λέχθηκε πως το ΥΠΕΣ θα αναμένει την έκβαση της απόφασης του Δικαστηρίου, ώστε να δει πώς θα προχωρήσει, με τον ίδιο να προσθέτει ότι μπορεί αυτή η απόφαση να εκδοθεί σε οκτώ ή δέκα χρόνια, όταν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στεγάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει τη στεγαστική βοήθεια, η οποία θα ανέρχεται γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, για να προσθέσει ότι σε μια άσκηση εργασίας που έκαναν, διαπίστωσαν ότι μπορούν εύκολα να βρεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της τελευταίας 10ετίας, που αφορούν στα σχέδια για προσφυγική πολιτική. 

«Από αυτά», είπε, «θα μπορούσαν τα 4 εκ. ευρώ να διατεθούν για αυτούς τους ανθρώπους». 

Επιπρόσθετα, Επιτροπή εξέτασε το πιο κάτω σχέδιο νόμου: 

Ο περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου, ώστε να καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ολοκληρώνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων των εκτοπισμένων, καθώς η διαδικασία αυτή παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αλυσιδωτά και ουσιαστικά τον προγραμματισμό των δικαιούχων για παροχή στεγαστικής βοήθειας. 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα