Επιτροπή Προσφύγων: Η χρηματοδότηση για μαρωνιτική κοινότητα να διασφαλιστεί θεσμικά, λένε Βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Λειτουργία Κέντρου Συνεργασίας στον Κορμακίτη  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα οφέλη από τη λειτουργία του Κέντρου Συνεργασίας στον Κορμακίτη όσον αφορά την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τη μαρωνίτικη κοινότητα. 

Η χρηματοδότηση για μαρωνιτική κοινότητα να διασφαλιστεί θεσμικά, λένε Βουλευτές 

Την ανάγκη της θεσμικής χρηματοδότησης προς τη μαρωνιτική κοινότητα επισήμαναν οι Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, κατά τη διάρκεια της έναρξης της συζήτησης για τα οφέλη από τη λειτουργία του Κέντρου Συνεργασίας στον Κορμακίτη όσον αφορά την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τη μαρωνίτικη κοινότητα, που αποτελεί αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Νίκου Γεωργίου και Γιώργου Κάρουλλα. 

Μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα που αφορά τη μαρωνίτικη κοινότητα, της χρηματοδότησης του Κέντρου, που έγινε στον Κορμακίτη, αλλά και της γενικής χρηματοδότησης της κοινότητας μέσω μονοπρόσωπης εταιρείας στην οποία παρουσιάζεται ως μοναδικό πρόσωπο ο Εκπρόσωπος της μαρωνίτικης κοινότητας, Γιαννάκης Μούσας. 

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι υπήρξε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες το απόγευμα προς την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα και κάνει συγκεκριμένες υποδείξεις για το πώς πρέπει να λειτουργούν αυτές οι εταιρείες και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η εταιρεία ή οι εταιρείες αυτές που αφορούν τη χρηματοδότηση της μαρωνίτικης κοινότητας. 

Ο κ. Κέττηρος διάβασε μέρος της επιστολής που απεστάλη όπου αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει στον κ. Μούσα ότι μια μονο-μετοχική εταιρεία δεν αποτελεί κατάλληλη δομή για τη διαχείριση ενός μη κερδοσκοπικού έργου και η αντίληψή μας είναι ότι θα γίνουν αλλαγές». 

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, «εάν τυχόν παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποσύρει την υποστήριξη της για άλλες δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο. Η μελλοντική χρηματοδότηση για έργα προς όφελος της κοινότητας Μαρωνιτών θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η χρήση του Κέντρου δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο χτίστηκε». 

Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση τότε θα επανεξετάσει το ζήτημα των χορηγιών προς ολόκληρη τη μαρωνίτικη κοινότητα. «Για αυτό τον λόγο έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία και θα επανέλθουμε στο ζήτημα εάν και εφόσον χρειαστεί», είπε. Πρόσθεσε ότι ο κ. Μούσας ενώπιον της Επιτροπής ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. 

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι έχει σταλεί επιστολή και από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας προς την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορά τον κώδικα δεοντολογίας σε σχέση με τον κ. Μούσα. Δήλωσε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα θα ασχοληθεί η εν λόγω Επιτροπή ή θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε από πλευράς της ότι όσον αφορά στο Κέντρο Συνεργασίας στον Κορμακίτη προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για εξορθολογισμό της λειτουργίας του με πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο και συνεργασία, αλλά και συμπερίληψη όλων των οργανωμένων ομάδων της κοινότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εξέλιξη της μαρωνιτικής κοινότητας στα κατεχόμενα. Ειδικότερα, συνέχισε, η χρηματοδότηση προς τη μαρωνιτική κοινότητα θα πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά, με διαφάνεια και με τη δημιουργία κανονισμών. «Επιβεβαιώνουμε ξανά τη στήριξή μας προς τη μαρωνιτική κοινότητα ως τη μοναδική κοινότητα, που επιβιώνει στα κατεχόμενα ως μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας», κατέληξε η κ. Σούπερμαν. 

Ο Γιαννάκης Μούσας, Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιλώντας μετά από τη συνεδρία ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να ενημερώσει την Επιτροπή Προσφύγων για σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία αφορούν στη μαρωνιτική κοινότητα και στον ίδιο. 

Δήλωσε ότι το ένα εκ των ζητημάτων, που συζητήθηκαν αφορά το Κέντρο της Συνεργασίας στον Κορμακίτη το οποίο, όπως ανέφερε, έχει δημιουργηθεί με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι υπέδειξε τα οφέλη που θα υπάρξουν από τη λειτουργία αυτού του Κέντρου και ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Επιτροπής και της Βουλής για οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. 

Σημείωσε ότι εξήγησε με σαφήνεια και λεπτομέρεια και με έγγραφα τον τρόπο που έγινε αυτό το Κέντρο, το θεσμικό του πλαίσιο και «συμφωνήσαμε ότι ό,τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το θεσμικό αυτό πλαίσιο θα γίνει και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με οποιονδήποτε άλλο για να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο έτσι που να λειτουργεί και πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά». 

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε, που συζητήθηκε ήταν αυτό των κρατικών χορηγιών που παραχωρούνται στη μαρωνίτικη κοινότητα μέσω του εκπροσώπου και δήλωσε ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση και της Επιτροπής Ελέγχου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και οποιουδήποτε άλλου για να εξεταστεί αυτό το ζήτημα σοβαρά και να βρεθούν τρόποι με τους οποίους θα βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο. 

«Είναι όλα δυστυχώς αποτελέσματα της έλλειψης εθνικού πλαισίου», είπε. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει με τον σωστό τρόπο την παραχώρηση των χορηγιών προς τη μαρωνιτική κοινότητα με βάση διαδικασίες, κανονισμούς, ελέγχους και όλα αυτά που πρέπει να διέπει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο. 

Είπε ότι ζήτησε από τη Βουλή να αναλάβει αυτόν τον ρόλο διότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα, καθώς η μαρωνιτική κοινότητα είναι θρησκευτική ομάδα και δεν διαθέτει νομική προσωπικότητα και κατά συνέπεια καταφεύγει σε άλλες λύσεις προκειμένου να γίνεται διαχείριση των κρατικών κονδυλίων. 

«Εγώ είμαι ο πρώτος που θεωρώ ότι πρέπει να βελτιωθεί αυτό το πλαίσιο και αυτό πρέπει να γίνει με τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που θα βάζει όλα σε μια τάξη και σε μια σωστή κατάσταση πραγμάτων», είπε. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο κατατίθενται ελεγμένοι λογαριασμοί και όποιος θεσμός θέλει μπορεί να τα ελέγξει. Δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τη μαρωνιτική κοινότητα αλλά και την αρμενική και τη λατινική κοινότητα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Καταγγελία κατά Γ. Μούσα για ανεξέλεγκτο μοίρασμα κονδυλίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου, με την προσθήκη πρόνοιας σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο του υπολογισμού των εισοδηματικών κριτηρίων δεν θα προσμετρούνται οι απολαβές του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού σε δημόσια ή/και ιδιωτικά νοσηλευτήρια από την υπερωριακή απασχόλησή τους κατά την περίοδο της πανδημίας του ιού Covid-19, για σκοπούς παροχής στεγαστικής βοήθειας με βάση τα στεγαστικά σχέδια που τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Ιουλίου του 2019. 

Θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις υγειονομικών λειτουργών για στεγαστική βοήθεια 

Η επανεξέταση των αιτήσεων στεγαστικής βοήθειας στους υγειονομικούς λειτουργούς που εργάστηκαν την περίοδο της πανδημίας και απορρίφθηκαν λόγω υπερωριακής αποζημίωσης, τέθηκε επί τάπητος την Τρίτη στην Επιτροπή Προσφύγων στη συζήτηση επί της αρχής για τον περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμο του 2023, που αποτελεί πρόταση νόμου του Βουλευτή ΔΗΚΟ, Χρίστου Σενέκη. 

Μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση νόμου για την υπερωριακή απασχόληση νοσηλευτών και νοσηλευτριών, ιατρικού ή παραϊατρικού προσωπικού που εργάστηκε την περίοδο της πανδημίας και επειδή τα εισοδήματά τους είχαν αυξηθεί λόγω υποχρεωτικής υπερωριακής απασχόλησης απορρίφθηκαν από τη λήψη βοήθειας για στεγαστικούς λόγους. 

Όπως δήλωσε, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, όλες οι αιτήσεις με αυξημένα εισοδήματα λόγω υπερωριακής απασχόλησης την περίοδο της πανδημίας θα επανεξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα με θετικό τρόπο. Ο κ. Κέττηρος κάλεσε τους επηρεαζόμενους πολίτες να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία Μέριμνας, καθώς αναλήφθηκε δέσμευση ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι οι αιτήσεις αυτές θα επανεξεταστούν. 

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 10 παράγραφος 3 του περί παροχής στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες παθόντες και άλλα πρόσωπα νόμου και να εγκρίνει όλες τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία που αναφέρεται στην πρόταση νόμου», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης. 

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δίδει την εξουσία στον Υπουργό Εσωτερικών σε εξαιρετικές περιπτώσεις να εγκρίνει την παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους νοουμένου ότι αιτιολογεί την απόφασή του. Ως εκ τούτου, συνέχισε, όλοι οι υγειονομικοί λειτουργοί των οποίων οι αιτήσεις είτε εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν είτε εκκρεμούν προς εξέταση στην Υπηρεσία Μέριμνας θα εγκριθούν και θα λάβουν την προβλεπόμενη στεγαστική βοήθεια. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στεγαστική βοήθεια και σε πρόσφυγες υγειονομικούς λειτουργούς 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) στις περιπτώσεις παραχώρησης Σύμβασης Μίσθωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία, σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, για το τμήμα της οικιστικής μονάδας που βρίσκεται μερικώς σε γη κρατικής ιδιοκτησίας, η Σύμβαση Μίσθωση να παραχωρείται με κριτήριο το χρόνο θανάτου τους κι κατά πόσο η συγκεκριμένη οικιστική μονάδα ευρίσκεται σε Κυβερνητικό Οικισμό ή σε Συνοικισμό Αυτοστέγασης και

(β) να επιτραπεί, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η αποξένωση ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας ή ακίνητης ιδιοκτησίας δυνάμει των διατάξεων οποιουδήποτε νόμου για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης προσώπων συνεπεία της τουρκικής εισβολής και μέχρι το 1980 τα οποία θεωρούνται δικαιούχοι με βάση τις διατάξεις του περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου, παρά το ότι η κρατική γη στην οποία έχουν ανεγερθεί οι οικιστικές μονάδες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κυβερνητικοί οικισμοί ή συνοικισμοί αυτοστέγασης. 

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση των πιο πάνω σχεδίων νόμου και αποφάσισε όπως τα επανεξετάσει σε επόμενη συνεδρία της.  

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε η απόκτηση ιδιόκτητης οικίας από κάτοχο τουρκοκυπριακής οικίας να μην αποτελεί αιτία τερματισμού της κατοχής της εν λόγω τουρκοκυπριακής οικίας. 

Η Επιτροπή συζήτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου η οποία αναμένεται να τεθεί σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο