Επιτροπή Προσφύγων: Χορηγίες μέριμνας, ανάπτυξη κτημάτων Λύσης/Κοντέας και σύγκρουση συμφέροντος τ/κ περιουσιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/10/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθεισών χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη μη έγκαιρη καταβολή των εγκριθεισών χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης.  

Δια στόματος του Προέδρου της και Βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, η Επιτροπή ζήτησε συγκεκριμένα την επίσπευση των διαδικασιών από ένα έτος που ισχύει σήμερα για την εξέταση των αιτήσεων, συμπληρώνοντας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θα καταθέσει την Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας πρόταση νόμου η οποία θα υποχρεώνει την Υπηρεσία Μέριμνας να εξετάζει τις αιτήσεις στους έξι μήνες. 

Στη συζήτηση συμμετείχε και η διευθύντρια της Υπηρεσία Μέριμνας Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων Μαρία Αδαμίδου, η οποία ανέφερε πως ο μέσος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων ανέρχεται σε 8 με 12 μήνες, ο οποίος, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων, οι οποίες από 1200 ανά έτος έφτασαν τις σχεδόν 2000 το 2021, αλλά και της μείωσης του προσωπικού, κρίνεται ικανοποιητικός, προσθέτοντας πως ως τέλος του χρόνου θα έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις του 2021 για στεγαστικά σχέδια, ενώ δεν εκκρεμούν αιτήσεις για επιδιορθώσεις. 

Επιπλέον, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός των στεγαστικών σχεδίων μέριμνας το 2022 ανήλθε σε σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιος του αντίστοιχου της περιόδου 2016-2019, και με ποσοστό απορρόφησης 102%. 

Σε ό,τι αφορά δευτερευόντως το ύψος του επιδόματος ενοικίου που παραχωρεί σε πρόσφυγες η Υπηρεσία Μέριμνας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στα 170 ευρώ για τους μονήρεις και θα ανέλθει στα 220 για το ζεύγος, ο κ. Κέττηρος το χαρακτήρισε πάρα πολύ χαμηλό, ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Λευκωσία ή η Λεμεσός, προσθέτοντας πως πρέπει να αυξηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. 

Ανάγκη αναθεώρησης τοπικών σχεδίων του δήμου Λύσης και της κοινότητας Κοντέας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων του δήμου Λύσης και της κοινότητας Κοντέας μετά από την αλλαγή πολιτικής για τις αναπτύξεις εντός των βρετανικών βάσεων. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, μετά την αναγνώριση του δικαιώματος χρήσης των κτημάτων για γεωργικούς σκοπούς, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις για απλές μορφές χρήσεων, όπως αποθήκες ή περίφραξη, για να διαφανεί και η βούληση των βάσεων και κατά πόσο είναι έτοιμες να αποδώσουν τις περιούσιες τους στους νόμιμους δικαιούχους τους. 

Προσέθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά την πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή, για το οποίο το Τμήμα Πολεοδομίας ενημέρωσε πως έχουν γίνει απεικονίσεις της όδευσης, διαμήνυσε ωστόσο στους κατοίκους της περιοχής ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα διότι το ζήτημα αφορά και την ασφάλεια των κατοίκων. 

«Θα πρέπει οι βρετανικές βάσεις να δείξουν επί του εδάφους τη βούλησή τους για να προχωρήσουν με αυτή τη διαδικασία καθώς στα χαρτιά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι βρετανικές βάσεις έχουν αποδώσει τη γη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας περιστατικό προ εικοσαετίας όταν οι κάτοικοι είχαν προσπαθήσει να πάνε στην περιοχή και προκλήθηκαν επεισόδια από κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών. 

Προσκεκλημένοι στη συζήτηση ήταν ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καουρής και ο Κοινοτάρχης Κοντέας, Χαράλαμπος Κρασιάς, με τον πρώτο να δηλώνει μετά το τέλος της συζήτησης πως η απόδοση των χωραφιών και περιουσιών των Λυσιωτών και των Κοντεατών που βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις στους δικαιούχους τους συνιστά μία πολύ θετική εξέλιξη. Πρόσθεσε ωστόσο πως το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο την αρχή καθώς υπολείπονται να γίνουν πολλά ώστε να υπάρξει προστασία, ασφάλεια στους δικαιούχους για να μπορούν να αξιοποιήσουν στον βαθμό που θέλουν τη γη και τις περιουσίες τους. 

Εμείς όμως, συνέχισε, επιμένουμε και θέλουμε αυτή τη γη να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για οικιστικούς σκοπούς, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να υποτιμούμε αυτή τη θετική εξέλιξη, όμως «υπολείπεται να γίνουν πολλά». 

«Οφείλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Προσφύγων που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία. 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για εμάς τελική λύση είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα πανανθρώπινα δικαιώματα, όταν οι κάτοικοι όλων των προσφυγικών περιοχών της Κύπρου σήμερα θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες με όλα τους τα δικαιώματα, αυτή θα είναι η τελική λύση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις περιουσίες είναι ένας θετικός σταθμός. 

Μη χορήγηση αναγκαίων πολεοδομικών αδειών από τον δήμο Λάρνακας σε μισθωτές-δικαιούχους τουρκοκυπριακών τεμαχίων στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Λάρνακα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη χορήγηση αναγκαίων πολεοδομικών αδειών από τον δήμο Λάρνακας σε μισθωτές-δικαιούχους τουρκοκυπριακών τεμαχίων στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Λάρνακα.   

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, μετά από ενέργειες αποφασίστηκε να καταβληθεί το ποσό των 100.000 ευρώ που απαιτείτο για το οδικό δίκτυο προς τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρύξει την προσφορά και θα αρχίσει το έργο ώστε να αποδοθούν τα τεμάχια στου δικαιούχους. Προσέθεσε πως μέχρι τότε δεν θα καταβάλλουν οποιοδήποτε ενοίκιο, ζητώντας να διαγραφούν τα ποσά που θα συνεχίσουν να χρεώνονται.  

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος δήλωσε πως από απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Εσωτερικών φαίνεται πως έχει τροχοδρομηθεί η επίλυση του θέματος, η οποία αναγνώστηκε σήμερα και στην επιτροπή. Σημείωσε πως έχουν ήδη εμβαστεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας 60.000 ευρώ και του χρόνου θα αποσταλούν ακόμα 40.000 για την κατασκευή του δρόμου, ο οποίος θα είναι παράλληλος με τη Λεωφόρο Φανερωμένης και θα επιλύσει και την προσβασιμότητα. Ζήτησε επίσης εξεύρευση λύσης για το ζήτημα των ενοικίων που ήδη έχουν καταβληθεί, είτε με την επιστροφή τους, είτε με τη διευθέτηση του όλου ζητήματος  

Καταγγελίες κατά λειτουργών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών 

Σε ερώτηση για το στάδιο της έρευνας αναφορικά με φάκελο που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής με καταγγελίες κατά λειτουργών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο κ. Κέττηρος απάντησε πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα υπό τον λειτουργό που όρισε ο Υπουργός Εσωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία, προσθέτοντας πως η κίνηση οδήγησε στην υποβολή και άλλων καταγγελιών προς τις αρμόδιες αρχές.  

Σε άλλη του αναφορά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως μετά από επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής το πρωί της Τρίτης σχετικά με επιστολή που απεστάλη προς όλους τους Βουλευτές/Βουλεύτριες για τη σύγκρουση συμφέροντος και τα δημοσιεύματα για Βουλευτές/Βουλεύτριες μέλη της Επιτροπής Προσφύγων μετά τη συζήτηση για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όλα τα μέλη του σώματος έχουν ηθική υποχρέωση να δηλώνουν περιπτώσεις όπου υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος κατά τη διάρκεια των συνεδριών της Επιτροπής, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος, ούτε άλλο μέλος της οικογένειάς του διαχειρίζεται τουρκοκυπριακή περιουσία. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών Νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να καταστεί λειτουργική η βασική νομοθεσία, ειδικά ως προς την είσπραξη του καθορισμένου τέλους 0,40% επί του τιμήματος πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Επιφυλάξεις για νέο τέλος στις πωλήσεις ακίνητων 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα