Επιτροπή Δημογραφικού: Επίσκεψη στην Κοκκινοτριμιθιά και κατάθεση προτάσεων νόμου για δημογραφικό/μεταναστευτικό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, επισκέφθηκε την Τρίτη 04/10/2022 την κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το οξύ πρόβλημα που δημιουργείται με την παράνομη μετανάστευση ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης προσθέτοντας ότι στόχος των μελών της Επιτροπής είναι η εφαρμογή πίεση προς την εκτελεστική εξουσία για λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Ο κ. Παπαγιάννης είπε επίσης ότι οι επισκέψεις της Επιτροπής σε περιοχές που είναι αντιμέτωπες με τα προβλήματα που προκαλούνται από παράνομους μετανάστες ή αιτητές ασύλου και ότι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προτάσεις νόμου που στοχεύουν στο να «άρουν στρεβλώσεις» που υπάρχουν στις υφιστάμενες νομοθεσίες. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η Κοκκινοτριμιθιά είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Κύπρου όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί με την παράνομη μετανάστευση. 

Είπε στη συνέχεια ότι η επίσκεψη της Επιτροπής και η συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο Κοκκινοτριμιθιάς είχε επίσης στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υποσχέσεις των υπηρεσιών του κράτους για λύση κάποιων προβλημάτων,  που χρονολογούνται πέραν του ενός έτους, έχουν υλοποιηθεί. 

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής είπε πως οι τοπικές αρχές της περιοχής ενημέρωσαν τους Βουλευτές ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη και ότι πέρα από την αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας δεν σημειώθηκε η όποια άλλη βελτίωση. 

Ερωτηθείς πως θα προχωρήσει η Ad Hoc Επιτροπή με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον της, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι να συνεχίσει τις επισκέψεις παγκύπρια, σε περιοχές όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο. 

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πεδίο την Πέμπτη 06/10/2022 θα κατατεθούν δύο προτάσεις νόμου που αφορούν το δημογραφικό και μια για το μεταναστευτικό. 

Αναφερόμενος, μετά από ερώτηση, στο εντονότερο των προβλημάτων που διαπίστωσε η Ad Hoc Επιτροπή, παρέθεσε τη «δημογραφική αλλοίωση», που όπως είπε, είναι «εμφανέστατη παγκύπρια», από το Παραλίμνι μέχρι την Πάφο. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς είναι η έλλειψη ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι, η τρομερή ταλαιπωρία που προκαλούν οι μετανάστες-αιτητές ασύλου στο κυκλοφοριακό, στην καθαριότητα και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. 

Πρόσθεσε ότι «παραβιάζουν περιουσίες» και διευκρίνισε πως δεν εννοεί διαρρήξεις, αλλά ότι «μπαίνουν σε σπίτια και περιουσίες ανενόχλητοι, συμπεριφέρονται αγενέστατα και πολλές φορές επιθετικά», εξηγώντας πως αυτά έχουν πει στους Βουλευτές οι κοινοτάρχες. 

Ο κ. Παπαγιάννης συνεχίζοντας είπε ότι η Ad Hoc Επιτροπή έμεινε στην περιοχή 3 ώρες και παρά το γεγονός ότι η παρουσία της Επιτροπής ήταν κατά τις πρωινές ώρες «το πρόβλημα ήταν έντονο». 

Εξήγησε ότι με βάση την ενημέρωση της Επιτροπής από τις τοπικές αρχές τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες το πρόβλημα καθίσταται πιο έντονο. 

Οι Βουλευτές είδαν τους μετανάστες και στον κύριο δρόμο και στις γειτονιές να διακινούνται είτε πεζή είτε με οχήματα, είπε ο κ. Παπαγιάννης προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς αιτητές ασύλου κινούνται με οχήματα. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον