Επιτροπή Περιβάλλοντος: Υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για απαγόρευση χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/01/2022, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Την πρόληψη και τη μείωση του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.
  • Τον εκσυγχρονισμό στην υφιστάμενη νομοθεσία της Υπηρεσίας Μεταλλείων, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα και τις απαιτήσεις της εποχής.
  • Την υιοθέτηση του αυστηρότερου μέτρου για απαγόρευση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Αποβλήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Στόχος του παρόντος εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η πρόληψη και η μείωση του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, ιδίως στο υδάτινο περιβάλλον, και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και η προώθηση της μετάβασης σε κυκλική οικονομία με καινοτόμα και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, προϊόντα και υλικά, συμβάλλοντας έτσι στην αποδοτική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Ο περί Ρύθμισης Μεταλλείων και Λατομείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021Οι περί Μεταλλείων και Λατομείων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Στόχος του Νόμου και των Κανονισμών είναι η ορθολογική ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας, μέσα από δραστηριότητες που να ελαχιστοποιούν την επίδραση της ανάπτυξης αυτής στο περιβάλλον και να διασφαλίζουν ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα, όπως και η παροχή άριστης ποιότητας προϊόντων στην αγορά. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Νόμο και στους Κανονισμούς, κρίνονται αναγκαίες, καθώς επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία της Υπηρεσίας Μεταλλείων, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα και τις απαιτήσεις της εποχής.

Οι περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της Κατανάλωσης Λεπτής Πλαστικής Σακούλας Μεταφοράς) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Σκοπός του τροποποιητικού Σχεδίου Κανονισμών είναι η υιοθέτηση του αυστηρότερου μέτρου για απαγόρευση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς για προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση των πλαστικών, για εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, αλλά και για επίλυση του ζητήματος που προέκυψε από τη μη εξεύρεση μηχανισμού για συλλογή των χρημάτων από τη χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Δηλώσεις:

Το εναρμονιστικό Ν/σ για την κατάργηση των πλαστικών προϊόντων συζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη να δοθούν λύσεις στις προκλήσεις που αναμένονται, επεσήμαναν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη κατά τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την κατάργηση των προϊόντων αυτών.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι κατατέθηκε και συζητείται το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση των πλαστικών προϊόντων.

Σίγουρα, τόνισε, στόχος είναι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και στη μείωση του αντίκτυπου των πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή πλαστικών, στους οποίους πρέπει να δοθεί χρόνος προσαρμογής των εργασιών τους. «Προβληματισμοί προκύπτουν επίσης, αναφορικά με τις τιμές των νέων εναλλακτικών συσκευασιών και προϊόντων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά», είπε. Αναμφίβολα, η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής των πολιτών, οι οποίοι θα χρειαστούν βέβαια χρόνο για να προσαρμοστούν μπροστά σε αυτό το νέο δεδομένο, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής να εξετάσει το σημαντικό αυτό ζήτημα με κάθε σοβαρότητα και να εγκύψει με προσοχή και ευαισθησία στις πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί.

Είπε ακόμη ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι για το ΑΚΕΛ ψηλά στην ατζέντα, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προστατέψουμε τους παραγωγούς και τους πολίτες μπροστά στο νέο δεδομένο της κατάργησης των πλαστικών προϊόντων από την αγορά».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και τους προβληματισμούς και θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά τα αποθέματα και τον χρόνο διάθεσης αυτών στην αγορά.

Η ΔΗΠΑ, είπε, πιστεύει ότι «πρέπει και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονέκτημα από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απορρέουν από αυτή, ώστε να καταφέρουμε τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αξιοποιεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα κάνει ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, θα επενδύει στην αναβάθμιση της γεωργίας και την κυκλική οικονομία».

Γνώμονας τους, πρόσθεσε, «είναι η αναβάθμιση και βελτίωση ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».

Θέμα για επανασύσταση του Ουλαμού Πάταξης  Λαθροθηρίας

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε, επίσης, ότι κατατέθηκε σήμερα και εγγράφηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αυτεπάγγελτο θέμα με τίτλο: «Η ανάγκη επανασύστασης του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας. Η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης στη λαθροθηρία του ενδημικού θηράματος και του Αγρινού».

Εξήγησε ότι η εισήγηση για εγγραφή αυτού του αυτεπάγγελτου θέματος προέκυψε αφού, μετά την κατάργηση του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας, γίνονται καθημερινά δέκτες παραπόνων για αύξηση την λαθροθηρίας και της εγκληματικότητας. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να ενημερωθεί άμεσα γι αυτό το σοβαρό θέμα που αφορά στο κυνηγετικό μέλλον αλλά και την πρόληψη και προστασία των σπάνιων ενδιαιτημάτων της Κύπρου, είπε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον