Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Την έντονη ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά δηλητηριάσεων σκύλων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για περιορισμό του φαινομένου αυτού.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς που προνοούν:
- Την ορθολογική ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας.
- Τη μείωση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Αναλυτικά τα νομοσχέδια:
Ο περί Ρύθμισης Μεταλλείων και Λατομείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021
Στόχος του Νόμου και των Κανονισμών είναι η ορθολογική ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας, μέσα από δραστηριότητες που να ελαχιστοποιούν την επίδραση της ανάπτυξης αυτής στο περιβάλλον και να διασφαλίζουν ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα, όπως και η παροχή άριστης ποιότητας προϊόντων στην αγορά. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Νόμο και στους Κανονισμούς, κρίνονται αναγκαίες, καθώς επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία της Υπηρεσίας Μεταλλείων, σύμφωνα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα και τις απαιτήσεις της εποχής.
Δηλώσεις:
Με παραδειγματική τιμωρία να αντιμετωπίζονται όσοι δηλητηριάζουν ζώα, λέει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος
Στην κοινή διαπίστωση ότι οι δηλητηριάσεις ζώων πρέπει να αντιμετωπίζονται με παραδειγματική τιμωρία των όσων προβαίνουν σε τέτοιου είδους πράξεις κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος η οποία σε συνεδρία της την Τετάρτη ενημερώθηκε από κυβερνητικές και μη οργανώσεις για το θέμα αυτό το οποίο, όπως επισημάνθηκε, παρουσιάζει έξαρση κατά την περίοδο του κυνηγίου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ο οποίος προήδρευσε της Επιτροπής δήλωσε ότι διεξήχθη συζήτηση για «το απαράδεκτο φαινόμενο της δηλητηρίασης σκύλων».
«Πρόκειται για δολοφονίες εκ προμελέτης» είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος όφειλε να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που αναλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με τα θέματα παρακολούθησης και εποπτείας των ζώων».
Όπως είπε ο κ. Κέττηρος «τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων είναι καθημερινά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος οφείλει να ενημερώνεται για τις ενέργειες προστασίας και ευημερίας των ζώων».
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό το βράδυ της Τρίτης στα Λιβάδια Λάρνακας «κατά το οποίο μετά το ρίξιμο φόλας δηλητηριάστηκαν και πέθαναν οκτώ γάτοι».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα» σημειώνοντας ότι «η ευημερία των ζώων είναι από τα θέματα που ως ΑΚΕΛ, μας απασχολούν πρώτιστα».
Μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε ότι το φαινόμενο της δηλητηρίασης ζώων «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προς αντιμετώπισή του».
Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο «λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις την κυνηγετική περίοδο κατά την οποία καταγράφονται αρκετά περιστατικά δηλητηρίασης σκύλων».
Όπως είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, «τα δολώματα αυτά επηρεάζουν και άλλα ζώα όπως γάτες, σκαντζόχοιρους και γύπες οι οποίοι μάλιστα αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα επιβίωσης».
Σημείωσε ότι «ο σεβασμός μας προς τους σκύλους και γενικότερα στα ζώα είναι ένδειξη πολιτισμού και όλοι όσοι προβαίνουν σε ενέργειες δηλητηρίασης ζώων πρέπει να έχουν αυστηρότατες συνέπειες και η τιμωρία τους να είναι παραδειγματική».
Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο και εάν χρειάζεται βελτίωση και διόρθωση να το πράξουμε στη Βουλή».
Δήλωσε, τέλος, ότι «η επιτήρηση περιοχών υψηλού κινδύνου όπου το φαινόμενο δηλητηρίασης ζώων παρατηρείται κάθε χρόνο, η ενημέρωση των κυνηγών αλλά και η εκπαίδευση των πολιτών είναι θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν και σε επόμενες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, ο οποίος και ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα της δηλητηρίασης σκύλων, δήλωσε ότι «οι λόγοι που με οδήγησαν στο να αγγίξω για ακόμα μια φόρα αυτό το ευαίσθητο θέμα είναι η αγανάκτηση των πολιτών από την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης αθώων ζώων σε όλες τις επαρχίες του νησιού».
Επεσήμανε την «αδυναμία της πολιτείας να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου λόγω κενού στην νομοθεσία και λόγω προβλήματος στην υφιστάμενη νομοθεσία».
Όπως είπε ο κ. Γιακουμή «πρέπει εμείς οι πολίτες να κατανοήσουμε ότι πρέπει να γίνουμε η φωνή για κάθε ζώο διότι η δηλητηρίαση ζώων είναι αντίστοιχη δολοφονίας εκ προμελέτης και πρέπει ο θύτης να καταγγέλλεται και να διώκεται ποινικά».
Πρόσθεσε ότι είναι για αυτό που καλούμε τους πολίτες «να καταγγέλλουν στην Αστυνομία και τις Τοπικές Αρχές, ή στο 1460 κάθε ύποπτη κίνηση ή ενέργεια ώστε να τιμωρούνται οι ένοχοι».
Ο κ. Γιακουμή είπε ότι «το πιο σημαντικό, όμως, καθήκον και υποχρέωση είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και την νέα γενιά, έτσι ώστε να αναλάβουν ευθύνες απέναντι στα ζώα».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τα βασικά τους δικαιώματα στην τροφή, το νερό, την υγεία και στην ίδια την ζωή και να τα προστατέψουμε απέναντι σε κάθε εκμετάλλευση, βίαιη κακοποίηση και δηλητηρίαση» σημείωσε ο βουλευτής.
Καταλήγοντας είπε ότι «όλοι μαζί, πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε στα ζώα τον σεβασμό και την φροντίδα που τους αξίζει».
Ο Εκπρόσωπος της «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου» κ. Ντίνος Αγιομαμίτης δήλωσε ότι «στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος συζητήθηκε το θέμα της δηλητηρίασης σκύλων ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο».
Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση επεκτάθηκε και στις δηλητηριάσεις γάτων και άλλων ζώων που είναι ένα τρομακτικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο».
Όπως είπε ο κ. Αγιομαμίτης «οι δηλητηριάσεις ζώων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και έγινε μια αρχή για να βρούμε τρόπους και μέτρα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και νομοθετικά και πολύ περισσότερο με τη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας ώστε όλοι αυτοί που χωρίς κανένα δισταγμό δηλητηριάζουν ζώα να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου όπως ακριβώς τους αξίζει».
«Οι δηλητηριάσεις ζώων είναι δολοφονίες αθώων πλασμάτων και δεν έχουν καμιά δικαιολογία οι δράστες ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές κατ’ ουδένα τρόπο τέτοιες συμπεριφορές» σημείωσε ο κ. Αγιομαμίτης.
Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να δοθεί συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια και θα είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προτάσεις και εισηγήσεις μας για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα».
Ο κ. Αγιομαμίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν έχουμε ακριβή εκτίμηση για τον αριθμό των σκύλων που δηλητηριάζονται κάθε χρόνο επειδή τις περισσότερες φορές δεν καταγράφονται οι δηλητηριάσεις διότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάποιο πρόγραμμα καταγραφής τους».
Ωστόσο συνέχισε, «παρατηρείται μια μείωση των δηλητηριάσεων σκύλων τα τελευταία χρόνια διότι οι ιδιοκτήτες των ζώων τα φροντίζουν».
Όπως είπε ο κ. Αγιομαμίτης «εκεί που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα είναι στις δηλητηριάσεις γάτων, κυρίως, αλλά δεν είναι μόνο οι δηλητηριάσεις διότι όταν ρίχνεις φόλες και δηλητηριάζεις ένα σκύλο μαζί μπορεί να πεθάνουν και οκτώ με δέκα γάτοι και σκαντζόχοιροι και γύπες και πολλά άλλα ζώα και πουλιά που θα φάνε από το ίδιο δηλητήριο».
«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί γιατί κάνει τεράστια ζημιά και στη φύση αλλά και στους ανθρώπους που έχουν τα ζώα ως μέλη της οικογένειάς τους γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρο διότι χάνεις ένα μέλος από την οικογένειά σου», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της της Σχολής για τα Ζώα Κύπρου.
Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ