Επιτροπή Θεσμών: Pandora Papers και lobbying

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τις οποίες προτίθεται να αναλάβει σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, τα οποία αφορούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπαλλαγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το νομοσχέδιο που προνοεί:

  • Την εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων (lobbying).

Αναλυτικά το νομοσχέδιο:

Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων Και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, με απώτερο στόχο την αποτροπή δημιουργίας συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Επίσης ρυθμίζονται θέματα όπως το ασυμβίβαστο Αξιωματούχων, μελών κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένων προς όφελος αξιωματούχου με την ιδιότητα προσώπων που μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρέλθει από την ημέρα που τερματίστηκαν οι υπηρεσίες τους ώστε να μπορούν να εμπλακούν στις διαδικασίες αυτές ως εγγεγραμμένα πρόσωπα στο προβλεπόμενο από το νομοσχέδιο Μητρώο.

Δηλώσεις: 

Χωρίς εκπρόσωπους Προεδρίας, Νομικής Υπηρεσίας και ΜΟΚΑΣ η δεύτερη συνεδρία Επιτροπής Θεσμών για Pandora Papers

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχιστεί, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η συζήτηση για το θέμα των Pandora Papers στην παρουσία εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συνήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης για να συζητήσει για δεύτερη φορά το θέμα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τις  αποκαλύψεις  των  Paradise  Papers.

Κατά τη σημερινή συνεδρία υπήρξε έντονη αντίδραση μελών της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία εξέφρασαν λύπη για τη μη παρουσία εκπροσώπων της Προεδρίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ ενώ κλήθηκαν να παραστούν.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ενημέρωσε ότι η Προεδρία τηλεφώνησε την Τρίτη στην Γραμματεία της Βουλής και δήλωσε πως θα έρθει όταν ακουστούν όλες οι απόψεις.

«Εκ των πραγμάτων το θέμα θα είναι σε συζήτηση και την ερχόμενη Τετάρτη για να παρευρεθεί η Προεδρία και να δώσει τα όσα προκύπτουν ως απάντηση στις αναφορές που έγιναν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε και ζήτησε όπως αποσταλούν και τα πρακτικά και της προηγούμενης συνεδρίασης και της σημερινής, με μια επιστολή που θα ετοιμάσει και που θα απευθύνεται στην Προεδρία για να είναι παρούσα στη συνεδρία της επόμενης Τετάρτης. Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στις επιστολές που απέστειλαν Γενική Εισαγγελία και ΜΟΚΑΣ για την μη παρουσία τους στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε ότι είδαν σήμερα σε μια δεύτερη συνεδρίαση τα ζητήματα από τα Paradise και τα Pandora Papers και πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τετάρτη.

«Σε καμία περίπτωση η Προεδρία δεν ήρθε λόγω άρνησης. Κάθε άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή που μου απηύθυνε προσωπικά – και το έχω αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 27 του Οκτώβρη – είναι έτοιμος να έρθει η Προεδρία και να πει τις απόψεις της για τα ζητήματα που αφορά τον Προέδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Ως εκ τούτου, τα όσα πιθανόν να ακούστηκαν από εκπροσώπους άλλων κομμάτων και αφορούν την Προεδρία, ποσώς ευσταθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρίου, σε ό,τι αφορά την απουσία της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ, είπε πως τους θεσμούς χρειάζεται να τους σεβόμαστε όλοι. «Όταν απευθύνει η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσκληση για παρουσίαση στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Ανεξάρτητων Αξιωματούχων ή εκπροσώπων της Δημοκρατίας οφείλουν να παρευρίσκονται. Ως εκ τούτου, θα αποσταλεί επιστολή, – συμφωνήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης – από την Επιτροπή Θεσμών που να υπογραμμίζει αυτή την ανάγκη του αλληλοσεβασμού αλλά και του σεβασμού στις νομοθεσίες του κράτους και θα τους καλούμε να παρευρεθούν τόσο την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά και να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, γενικότερα», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η δικαιολογία που έδωσαν για να μην παρευρίσκονται σε αυτές τις συνεδριάσεις, ο κ. Δημητρίου είπε ότι του έχουν αποσταλεί επιστολές και από την ΜΟΚΑΣ και από την Γενική Εισαγγελία, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

«Η μεν ΜΟΚΑΣ λέει πως δεν έχει λάβει το οποιοδήποτε ερώτημα, οπότε δεν κρίνει σκόπιμο να παρευρεθεί. Η δε Γενική Εισαγγελία λέει πως η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της 29ης του Οκτώβρη, την οποία επισυνάπτει στην Επιστολή, καλύπτει πλήρως το ζήτημα, δεν έχουν να προσθέσουν κάτι άλλο στη συνεδρίαση», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στις 26 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν συζητήσουν για πρώτη φορά το θέμα των Pandora Papers στην Επιτροπή θεσμών, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του ΑΚΕΛ, είχε πει ότι κανένα κόμμα δεν έκρινε σκόπιμο να καλέσει την Προεδρία στη συζήτηση.

«Μας είχε πει ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει τον έλεγχο, κάτι που αναγράφεται και σε επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος στην Επιτροπή και μάλιστα μας καλούσε να μην καταντήσουμε από τραγικοί, κωμικοί. Τραγικό είναι να καλείται η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεδρία ενός θέματος, τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το οποίο έχουν τίτλο ‘The offshore President’ και να μη παρευρίσκεται. Ενώ μας είχε ασκήσει κριτική γιατί δε τους καλέσαμε, επαναλαμβάνω, σήμερα κλήθηκε η Προεδρία και δεν παρέστη στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, που θα συζητούσε για δεύτερη φορά το θέμα των Pandora Papers, θα ζητούσε από την Προεδρία να αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα, να λογοδοτήσει και να ασκηθεί και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος όπως θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη και όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι με την απουσία τους ή με τις δηλώσεις τους θα υποβαθμίσουν το θέμα, «τους διαβεβαιώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει».

«Επίσης, μεγάλοι απόντες από την συνεδρία ήταν η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, όπως και η ΜΟΚΑΣ, που ειρήσθω εν παρόδω εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ έχουν πάρει επιστολή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που ασκεί εποπτικό έλεγχο και έρευνα στα δύο δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στα Pandora Papers για να τους δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Οι ίδιες Αρχές, οι οποίες μας δήλωσαν πριν 1 μήνα ότι αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας από το εποπτικό όργανο, που είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, για να δουν αν θα κινηθούν, δεν έχουν ακόμα απαντήσει σε επιστολές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που ζητά συγκεκριμένα στοιχεία», συμπλήρωσε.

Ακόμα και η απουσία τους, όμως, σήμερα, συνέχισε ο κ. Πασιουρτίδης, υποδεικνύει ότι υπάρχει μια ασέβεια προς την Βουλή και στην Επιτροπή Θεσμών.

«Δεν επιλέγουν οι καλεσμένοι πότε θα έρχονται στις συνεδρίες. Είναι υποχρέωση τους να παρευρίσκονται και είναι υποχρέωση τους να δέχονται και τις ερωτήσεις από τα μέλη κάθε  Επιτροπής όσο και αν αυτές ή το περιεχόμενο των οποίων δεν τους αρέσει. Και πάλι θα σταλούν επιστολές και στην ΜΟΚΑΣ και στην Νομική Υπηρεσία, στους οποίους θα υπενθυμίζεται και με έντονο τρόπο θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρευρεθούν την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών, που θα συζητηθεί ξανά το θέμα των Pandora Papers για να μας πουν τι έκαναν και τι προτίθεται να κάνουν όπως επιβάλει και όπως αναφέρει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι σήμερα συζήτησαν για δεύτερη φορά τα Pandora Papers εν τη απουσία της Προεδρίας, της Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ.

«Η Προεδρία είχε εγκαλέσει την Επιτροπή στην προηγούμενη συνεδρία γιατί συζητούσαμε το θέμα χωρίς την παρουσία της. Τώρα που καλέστηκε αποφάσισε να μην παρουσιαστεί και αναγκαστικά ο Πρόεδρος έχει ορίσει και τρίτη συζήτηση του θέματος. Η διαφθορά είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο γιατί υποσκάπτει το δημόσιο συμφέρον αλλά υποσκάπτει και τη δημοκρατία και αυτό φάνηκε σήμερα», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κα. Ατταλίδου, η άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας και της ΜΟΚΑΣ, αλλά και της Προεδρίας να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής, δείχνει μια άρνηση για λογοδοσία και διαφάνεια.

«Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό όταν εμπλέκεται ειδικά το όνομα του πρώτου πολίτη και όταν συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και βγαίνει ψήφισμα που καλεί τα κράτη μέλη να εξετάσουν πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα και όταν η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που είναι η Επιτροπή Θεσμών ζητά να εξετάσει τα στοιχεία και κάποιοι αρνούνται να τα δώσουν αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, «είναι πολύ σοβαρό και για ένα άλλο λόγο: Πρώτον, της Νομικής Υπηρεσίας προΐστανται δύο άτομα, τα οποία έφυγαν από το υπουργικό θώκο και διορίστηκαν εισαγγελείς».

«Όσο καιρό, όμως, ήταν στον υπουργικό θώκο εξέταζαν θέματα, για τα οποία τώρα είναι οι ίδιοι υπό εξέταση. Και για αυτό θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεχτικοί όταν αρνούνται να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών. Η δε ΜΟΚΑΣ μας έστειλε επιστολή λέγοντας πόσα προβλήματα έχει. Δεν έχει προσωπικό. Στην προηγούμενη όμως συνεδρία μας είπε περίπου ότι δεν είναι δουλειά της η εξέταση αυτών των καταγγελιών ή πρέπει κάποιος να της δώσει έκθεση για να εξετάσει. Κάτι, που νομίζω, ότι δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Όπως συμπλήρωσε η κα. Ατταλίδου, «μας απείλησε κιόλας ότι δεν θα ξανά έρθει γιατί δε της άρεσαν της προϊσταμένης της ΜΟΚΑΣ οι ερωτήσεις που κάναμε και θεωρώ ότι ένας δημόσιος λειτουργός, ο οποίος πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών και αρνείται να λογοδοτήσει για θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους, είναι ένα φαινόμενο το οποίο ακριβώς, νομίζω, ότι δείχνει και τη διαπλοκή, αλλά επίσης και τη διαφθορά, η οποία έχει εισέλθει σε όλες τις εκφάνσεις αυτού που ονομάζουμε επίβλεψη».

«Όταν οι θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν, αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, τότε έχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνα σημεία για το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον της πατρίδας μας και θεωρώ ότι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι το όνομα Κύπρος δεν ανήκει σε κανένα για να το διασύρει», κατέληξε.

Η νομοθεσία για το lobbying ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής

Στην κατ’ άρθρον συζήτηση του «Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επόμενη συνεδρία, προχώρησε σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι με δεδομένη την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών, για τη δημιουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς, «βλέπουμε και τη νομοθεσία για το lobbying στην Επιτροπή Θεσμών».

«Είδαμε σήμερα κατ’ άρθρο ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας. Υπάρχουν ζητήματα που μας προβληματίζουν, τα συζητάμε, θέλουμε τη διαφάνεια να την εφαρμόσουμε στην πράξη. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση ούτε να ψηφιστεί κάτι το οποίο αύριο δεν θα εφαρμόζεται και θα είμαστε και εμείς και όσοι τους αφορά ο νόμος υπόλογοι για τη μη εφαρμογή αυτού του νόμου και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θεωρούμαστε και εμείς και οι άλλοι αξιωματούχοι εκ προοιμίου μαυροπινακισμένοι και να πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες», πρόσθεσε.

Όπως είπε, στα ζητήματα διαφάνειας όπως και σε όλα τα ζητήματα, χρειάζεται μια ισορροπία και ένας ορθολογισμός και να μην χάνεται η κοινή λογική.

«Με αυτές τις Αρχές θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση και θα ψηφιστεί η νομοθεσία για το lobbying μαζί με την Αρχή κατά της διαφθοράς, στην τελευταία όπως φαίνεται συνεδρίαση νομοθετική του χρόνου», κατέληξε.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Διαφωνίες/ενστάσεις αναφορικά με το νομοσχέδιο για το lobbying:

  • Οι βουλευτές ζητούν να συμπεριληφθούν και οι δικαστές στις διατάξεις της νομοθεσίας.
  • Τι θα γίνει σε περιπτώσεις όπου θα γίνονται τυχαίες/μη προγραμματισμένες συναντήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων της νομοθετικής εξουσίας (βουλευτές) σε φιλικούς/κοινωνικούς ή άλλους χώρους;
  • Εκφράστηκαν ενστάσεις από βουλευτές ότι στο τέλος θα «φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους».
  • Πως θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια σε περιπτώσεις τυχαίων/μη προγραμματισμένων συναντήσεων; «Αν είναι οι βουλευτές να καταγράφουν όλες τις συναντήσεις τους αυτό δεν θα γίνει ποτέ».
  • Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι διαβουλεύσεις που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις/συμβάσεις για δημόσια έργα.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Πόρτα στη Βουλή από νομική υπηρεσία για Pandora Papers

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επιφυλάξεις για καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο, στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αύξησης των Μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων και των Συντάξεων των Συνταξιούχων, καθώς και της Αύξησης της Αντιμισθίας των Μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο

Άλλες ειδήσεις

Τα δώρα που έλαβαν ΠτΒ και βουλευτές

Στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναρτήθηκαν τα δώρα και άλλες χαριστικές παροχές, τις οποίες έλαβαν η πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου και βουλευτές, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους κατά την ΙΒ’ Βουλευτική περίοδο, που αφορά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι πέραν από