Επιτροπή Οικονομικών: Εκπρόθεσμη εξέταση προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/03/2023, εξέτασε τους ακόλουθους προϋπολογισμούς: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €14.230.756 και είναι μειωμένος κατά €2.921.892 σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2022, και έσοδα ύψους €11.799.830 και είναι κατά €3.267.648 μειωμένα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2022. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Βάζουν χέρι στο αποθεματικό οργανισμοί

Ο περί Προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου για την Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προνοεί δαπάνες ύψους €7.820.202 και είναι κατά €1.135.774 αυξημένος σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του Γραφείου για το 2022. Τα έσοδα για το έτος 2023, θα ανέλθουν στο ποσό των €5.644.349.   

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €13.305.000 (2022 €12.350.860) από τις οποίες ποσό €9.440.600 ή 71,0% (2022 €8.963.050) θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των δαπανών προσωπικού, €2.597.590 ή 19,5% (2022 €2.508.410) για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και €1.266.810 ή 9,5% (2022 €879.400) για κάλυψη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Οι δαπάνες αυτές θα χρηματοδοτηθούν κατά €12,9εκ. από Κρατική Χορηγία, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει κυρίως από άλλες πηγές εσόδων του Οργανισμού. 

Πέραν των 400 εκ. ευρώ αναμένεται να πληρώσει ο ΚΟΑΠ σε αγρότες την επόμενη πενταετία

Πέραν των 400 εκ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη πενταετία από τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών στο πλαίσιο και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως ανέφερε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη σημασία του ΚΟΑΠ στην ενίσχυση του Κύπριου αγρότη εν μέσω των αυξημένων προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο οργανισμός κλήθηκε μεταξύ άλλων να υλοποιήσει τις έκτακτες εισφορές που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση. Όπως είπε, ο κ. Κυπριανού, με το κόστος στις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα λιπάσματα να είναι αυξημένο, θεωρεί ότι οι έκτακτες χορηγίες του κράτους θα συνεχιστούν και το 2023.

Παράλληλα ανέφερε ότι το 2023 αρχίζει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ύστερα από καθυστέρηση που υπήρξε λόγω πανδημίας και θα είναι πενταετής. Σε αυτή την πενταετία, είπε, αναμένεται να καταβληθούν πέραν των 400 εκ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα έχουν ένα τεράστιο έργο να επιτελέσουν, περνώντας σε μια νέα εποχή που θα βοηθήσει τον Οργανισμό να μειώσει το διοικητικό κόστος, μέσα από χρήση τεχνολογίας όπως αεροφωτογραφίες και ειδικές εφαρμογές. Παράλληλα ανέφερε, ο Οργανισμός περνά από την εποχή των προστίμων και των ποινών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην εποχή της συνεννόησης με τον αιτητή προειδοποιώντας τον για λάθη που έχει κάνει και δίνοντάς του περιθώριο βελτίωσης. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εκπαίδευση των γεωργών για να επωφεληθούν τα μέγιστα από τη νέα ΚΑΠ.

Το 2022 ο ΚΟΑΠ πλήρωσε 92 εκ. ευρώ στον Κύπριο αγρότη και σκοπός του Οργανισμού, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, είναι μέσα σε αυτό το περιβάλλον να προχωρεί σε έγκυρες και έγκαιρες πληρωμές. Από τις πληρωμές αυτές επωφελήθηκαν 33 χιλιάδες αιτητές, με τις 22 χιλιάδες περίπου να είναι μικροκαλλιεργητές. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι οι μικροκαλλιεργητές θα πρέπει να ενταχθούν σε ιδική κατηγορία ώστε να μπορούν να στηριχθούν καλύτερα και να αποφεύγονται θέματα γραφειοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΚΟΑΠ παρουσιάζει 7,73% αύξηση σε σχέση με το 2022.

Παράλληλα ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει τεράστια προοπτική στον πρωτογενή τομέα, ενώ είπε ότι με βάση το σχέδιο για τους νέους γεωργούς λήφθηκαν 300 αιτήσεις ύψους 10 εκ. ευρώ όταν η συνολική δαπάνη του σχεδίου είναι 5 εκ. ευρώ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι θα βρεθούν τα επιπλέον 5 εκατ. για να μην απορριφθεί κανένας. Η έγκριση των νέων γεωργών αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα ανέφερε ότι οι νέοι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν και από άλλα επενδυτικά προγράμματα.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο προεδρεύων της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι ο ΚΟΑΠ, που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αποτελεί παράδειγμα καλής λειτουργίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά μίλησε για έναν πολύ καλά οργανωμένο οργανισμό προς όφελος του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και του τόπου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρεας Καυκαλιάς έκανε λόγο για σημαντικό ρόλου του Οργανισμού και είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πως αναβαθμίζεται η συμμετοχή του στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, με βάση την εμπειρία και τεχνογνωσία του.

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα €7.380.400 και έξοδα €15.558.015 με προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά την 31.12.2023 €4.855.243. 

Τη μετατροπή του σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής θα επιδιώξει άμεσα ο ΚΟΑΓ

Με στόχο την προώθηση του εκσυγχρονισμού και μετατροπής το Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών.

Μιλώντας μετά από παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημοσθένης Μαρκίδης ανέφερε ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, που το έχουν μεγάλη ανάγκη μέσα στις ιδιάζουσες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα στο θέμα της στέγασης.

Ο ενιαίος αυτός φορέας, όπως είπε, θα στεγάζει υπό την ομπρέλα του τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα διάφορα τμήματα του κράτους.

«Ο ΚΟΑΓ έχει και την τεχνογνωσία και την όρεξη να μπορέσει να στεγάσει αυτά τα προγράμματα, ώστε να καταστήσει το κράτος πιο ευέλικτο στην προσφορά και αξιοποίηση διαφόρων στεγαστικών προγραμμάτων για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ελένη Συμεωνίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έργα του οργανισμού προς πώληση ή ενοικίαση, αλλά σύντομα θα είναι έτοιμες 16 μονάδες προς πώληση στο Καϊμακλί που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο. Το επόμενο έργο που βρίσκεται σε ώριμο στάδιο είναι στη Λάρνακα όπου θα κατασκευαστούν 24 μονάδες και τα έργα θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν βουλευτές μέσα από ερωτήσεις του για το σχέδιο «Προσιτής Στέγης», το οποίο ο Οργανισμός συμφώνησε να κατασκευάσει σε τεμάχια που του παραχώρησε ο Δήμος Λεμεσού και περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα την κατασκευή 600 κατοικιών για ενοικίαση, μεταξύ άλλων και από φοιτητές.

Όπως ανέφερε η κα. Συμεωνίδου, με βάση νέα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν από το Υπουργικό για το συγκεκριμένο έργο στις 20 Δεκεμβρίου και που μειώνουν σημαντικά το κόστος, το έργο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Ο πρώτος σχεδιασμός, ανέφερε, γίνεται για 144 μονάδες στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίες θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε αναζήτηση της περαιτέρω χρηματοδότησης που απαιτεί το έργο για να είναι βιώσιμο.

Ανέφερε ακόμα ότι επιδίωξη του οργανισμού είναι να μπορεί πλέον να προχωρεί σε πώληση ενδεχομένως, μόλις υπάρξει κύρωση του κατασκευαστικού συμβολαίου, ώστε να βοηθηθεί η αγορά.

Το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο του ΚΟΑΓ κατά την 1.1.2023 ανέρχεται στα €13 εκατ. Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑΓ προβλέπει έσοδα €7,4 εκατ. και δαπάνες ύψους €15,6 εκατ. τα οποία οδηγούν το προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά την 31.12.2023 στα €4,8 εκατ.

Η κα. Συμεωνίδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο ΚΟΑΓ έχει πάρει μέχρι σήμερα από τα έσοδα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) ποσό ύψους €11 εκατ, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν έχει οποιοδήποτε έλεγχο στα έσοδα του ΚΕΠ.

Εξήγησε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ μπορεί να βοηθήσει άτομα που πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, αλλά μπορούν και να δανειοδοτηθούν από τράπεζα, ωστόσο όσο ανεβαίνουν οι τιμές των κατοικιών αυτή η μερίδα δικαιούχων μικραίνει.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν άτομα που μπορούν να ενοικιάσουν και η κατεύθυνση του οργανισμού είναι να υλοποιήσει πρόγραμμα, ώστε να προσμετρά το ενοίκιο στην τιμή της αγοράς, αν οι ενοικιαστές θελήσουν να αγοράσουν την κατοικία που ενοικιάζουν μελλοντικά.

Για άτομα, ανέφερε, που δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν ούτε να ενοικιάσουν, ετοιμάζεται το σχέδιο προσιτού ενοικίου, αφού τα ενοίκια της αγοράς δεν είναι προσιτά.

Είπε επίσης ότι ο ΚΟΑΓ έχει υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για το δικό του σχέδιο «Οικία» για απλήρωτες οφειλές, αφού παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις δόσεις των δικαιούχων του σχεδίου στέγασης χαμηλά αμειβομένων.

Παράλληλα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για το πώς αποφεύγονται θέματα γκετοποίησης στις κατοικίες του ΚΟΑΓ, η κα. Συμεωνίδου είπε ότι το θέμα αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και η προσπάθεια είναι να δίνονται κατοικίες σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Παράλληλα, είπε, αναλώνονται πόροι για θέματα μελλοντικής συντήρησης των έργων που κατασκευάζει ο Οργανισμός.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Πάει Ολομέλεια ο προϋπολογισμός ΚΟΑΓ

Ο περί Προϋπολογισμού του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έξοδα ύψους €138.900. Τα έσοδα του Ταμείου, που προέρχονται κυρίως από τόκους εισπρακτέους, εκτιμάται για το 2023 σε €400. Η διαφορά των €138.500 που προκύπτει θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του 2023 στις €451.633. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ζητούν ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες

Οι πιο πάνω προϋπολογισμοί αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος στις 09/03/2023.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον