Επιτροπή Νομικών: Συνεδρία με Επιτροπή PEGA για παρακολουθήσεις, προχωρά η μεταρρύθμιση οικογενειακού δικαίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/10/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2015   

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018   

Οι περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμοί του 2020 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχεδία νόμου σκοπός των οποίων είναι η μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, καθώς και η ρύθμιση του τέλους εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, η αμοιβή διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης και η ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών. 

Ο Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής ΔΗΣΥ, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Βουλής πριν από το τέλος της συγκεκριμένης Συνόδου, δηλαδή πριν από το κλείσιμο της Βουλής.  

Ερωτηθείς για το θέμα του διαμεσολαβητή σε οικογενειακές διαφορές, ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν οι εισηγήσεις των Βουλευτών από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. «Περιμένουμε τοποθέτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι «η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση σχετίζεται με το οικογενειακό δίκαιο και την οικογένεια πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι παιδοκεντρική». 

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετές από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ έχουν ενσωματωθεί στα αναθεωρημένα κείμενα, «πλην όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα» για τα οποία οι εισηγήσεις του κόμματος δεν έχουν υιοθετηθεί και για τα οποία το ΑΚΕΛ θα προβεί «σε πολύ σημαντικές τροπολογίες».  

Ακόμη, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε την «πάγια και διαχρονική θέση αρχής του ΑΚΕΛ» πως «πρέπει να υπάρχει πλήρης διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας σε ό,τι αφορά στο οικογενειακό δίκαιο».  

Από την πλευρά του, ο Πανίκος Λεωνίδου, Βουλευτής ΔΗΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της πρότασής του, «με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, καταθέτοντας την ίδια αίτηση, για οποιαδήποτε οικογενειακή διαφορά, να ξεκινά η διαδικασία και για άλλες οικογενειακές διαφορές, μεταξύ των ιδίων μερών». Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, εισηγήθηκε ότι, σε περίπτωση οικογενειακών διαφορών μεταξύ των συζύγων, με μια αίτηση ο ίδιος δικαστής μπορεί να ρυθμίζει άμεσα με προσωρινό διάταγμα τα τρία θέματα που αφορούν τη γονική μέριμνα, τη διατροφή και τη στέγη. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι η πλειονότητα των συναδέλφων του επικροτεί αυτές τις απόψεις αλλά αναμένεται απάντηση από το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί αναφέρθηκε ότι χρειάζεται η άποψή του. 

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη θέση «ότι τα πράγματα δεν πρέπει να αλλάξουν εντελώς από το Οικογενειακό Δίκαιο. Εκείνο που θα μπορούσε να συζητήσουμε είναι το θέμα ανάληψης ευθύνης από τον οικείο Μητροπολίτη, για να προβεί σε συνδιαλλαγή μεταξύ των μερών». 

Ανέφερε την πρότασή του για μείωση του χρόνου συνδιαλλαγής από τους τρεις μήνες σε έξι βδομάδες, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήματος διαζυγίου στα δικαστήρια, υποδεικνύοντας ότι πρέπει η Εκκλησία να έχει λόγο στην διαδικασία συνδιαλλαγής και των διαζυγίων στις περιπτώσεις εκκλησιαστικών γάμων. Είπε ακόμη ότι η Εκκλησία «τις περισσότερες φορές δεν ασκούσε αυτό το δικαίωμα τα τελευταία χρόνια», αλλά «το ασκεί σε κάποιο βαθμό».

Στις 2 Νοεμβρίου κοινή συνεδρία των Επιτροπών Θεσμών και Νομικών με την Επιτροπή PEGA για τις παρακολουθήσεις 

Στις 2 Νοεμβρίου θα συγκληθεί κοινή Συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (γνωστή και ως PEGA). Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη 26/10/2022. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα των παρακολουθήσεων στην Επιτροπή, το οποίο θα συζητηθεί στις 9 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την κοινή συνεδρία με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα είναι ανοιχτή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα θέματα που θα συζητηθούν στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών στις 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι οι Βουλευτές/Βουλεύτριες θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν εάν και εφόσον γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα που θα τους υποβληθεί. Ακόμη, διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία θα είναι παρούσα στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου, αλλά δεν θα είναι παρούσα στη συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές στις 2 Νοεμβρίου. 

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι υπήρξαν ορισμένες νομοθεσίες περί παρακολουθήσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. «Έχω ήδη δώσει οδηγίες στις Υπηρεσίες της Βουλής να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο για να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο όποιο ερώτημα αφορά τη Βουλή και τους νόμους ή κανονισμούς που ψήφισε», πρόσθεσε. 

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχει η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με τις δύο συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Νομικών και Θεσμών. «Στη δική μας αντίληψη, πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο αυτή η συνάντηση για να κατατεθεί η πραγματική διάσταση των δεδομένων αναφορικά με τις παρακολουθήσεις», υπέδειξε.

Ακόμη, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ προ πολλού έχει εγγράψει «ειδικό ζήτημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών παραγωγής λογισμικών διπλής όψης, οι οποίες εξάγουν αυτά τα προϊόντα και εκτός Δημοκρατίας και μοιραία εκτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να συζητιέται το κράτος μας και στην ΕΕ και στο ελλαδικό κοινοβούλιο». Χαρακτήρισε το ζήτημα των παρακολουθήσεων ως «πολύ σοβαρό», επισημαίνοντας ότι «κάποια στιγμή οι αρμόδιοι θα πρέπει να πάψουν να κρύβονται». 

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα τεθούν στη συζήτηση με την Επιτροπή PEGA, ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο, «πόσω μάλλον όταν ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου, συμμετέχει ανελλιπώς και πρωτοστατεί στις συζητήσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου». Σημείωσε δε ότι «σε εθνικό επίπεδο έχουμε αργήσει πάρα πολύ στη συζήτηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στην Κυπριακή Δημοκρατία». 

«Με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να λέω μεγάλα λόγια, ως αποτέλεσμα των δύο συνεδριάσεων θα τοποθετηθούμε και δημόσια για μια σειρά ζητημάτων», κατέληξε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι «το τεράστιο θέμα των παρακολουθήσεων μας ανησυχεί και μας προκαλεί αναστάτωση γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά – αφού κάποιοι τρίτοι παρεμβαίνουν στα ζητήματα προσωπικών δεδομένων – αλλά και επικίνδυνα για θέματα ασφάλειας του κράτους». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Στη Βουλή το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από