Επιτροπή Εξωτερικών: Πρώτιστος στόχος της Τουρκίας η αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  

Πρόσφατες ενέργειες Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και άρση εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την άρση εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο Υπουργείο έχει γίνει μια καινοτομία με την ίδρυση τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία. Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή». Πέτυχε, συνέχισε, στην υπόθεση των σιτηρών, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και ασκεί μια εντονότατη εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν από τη Ρωσία στην Τουρκία και ακολούθως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι, 790 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και ότι διεξάγεται εμπόριο ρωσικού χρυσού μέσω της Τουρκίας. 

Δυστυχώς, είπε, στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων» εξηγώντας ότι σε αυτό το θέμα «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας και ούτω καθεξής». 

Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα. 

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση. 

Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πώληση όπλων στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και για αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως, η άρση του εμπάργκο». Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν δύο όρους για την άρση του εμπάργκο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να γίνει, ενώ σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εφαρμοστεί. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων». Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει διαλειτουργικότητα στο Υπουργείο, συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, έγινε η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφού πληρούνταν όλοι οι όροι. Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, σημείωσε, αποκτούμε περισσότερες επιλογές, αλλά δεν υπάρχει τώρα πλάνο για εξοπλισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ανέφερε ότι λόγω και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, «θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και αναζητούνται τρίτες χώρες για προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των οπλικών συστημάτων». Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση,  υπάρχουν συμβόλαια με την Ρωσία και αναζητούνται τρόποι υλοποίησης τους. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ιράκ αναφορικά με την Εξαίρεση της Απαίτησης Θεώρησης Εισόδου για Κατόχους Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Άρθρο 169(2) του Συντάγματος, της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ιράκ αναφορικά με την εξαίρεση της απαίτησης θεώρησης εισόδου για κατόχους Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2021, και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του με αρ. 92.221 και ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2021. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρωτοκόλλων (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του ορισμού του όρου «Σύμβαση» έτσι ώστε να συνάδει με την ακριβή ημερομηνία της απόφασης προσχώρησης στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών Κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και υπογραφής της Σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και, η διόρθωση της λανθασμένης παραπομπής του Πίνακα του βασικού Νόμου στο άρθρο 2 αντί στο άρθρο 3. 

Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ   

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα