Επιτροπή Εξωτερικών: Χρήση για εσωτερική προβολή αντί για διαφώτιση κονδύλι του ΥΠΕΞ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 22/11/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Κονδύλι διαφώτισης του Υπουργείου Εξωτερικών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διακυβέρνηση, οι κανονισμοί, ο απολογισμός λειτουργίας και η αποτελεσματικότητα του κονδυλίου διαφώτισης του Υπουργείου Εξωτερικών.   

Για εσωτερική προβολή χρησιμοποιήθηκε το κονδύλι του ΥΠΕΞ  

Χρήση για εσωτερική προβολή, αντί για διαφώτιση για το Κυπριακό στο εξωτερικό, εντόπισε η Επιτροπή Εξωτερικών, αναφορικά με τη μη σωστή χρήση του κονδυλίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαφώτιση. 

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, είπε ότι «καταρχάς θα ήθελα να χαιρετίσω την αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου για τη μη σωστή χρήση του κονδυλίου για τα τελευταία πέντε χρόνια», αλλά επίσης και την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών να επαναφέρει την εσωτερική επιτροπή, η οποία αποφάσιζε για το πώς θα ξοδευτούν τα κονδύλια της διαφώτισης. 

«Από τη λίστα που μας έχει υποβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών στη σύσκεψη, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα από εκείνα τα οποία μας προκάλεσε η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κονδύλια που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφώτιση, αλλά σχετίζονται με την προώθηση στο εσωτερικό της Κύπρου. 

«Για εμάς αυτό το θέμα είναι αδιανόητο. Να υπενθυμίσω ότι στο παρελθόν υπήρξε και φυλάκιση ατόμου για θέμα που είχε σχέση με διαχείριση κονδυλίων της διαφώτισης και άρα θα επανέλθουμε με πολύ πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, ειδικά για θέματα που έχουν σχέση με τα Κοινωνικά Δίκτυα», είπε. 

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι πέραν των διαφόρων ομάδων που χρηματοδοτούνταν και δεν εμπεριείχαν προώθηση του Κυπριακού ή της διαφώτισης, υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια «τα οποία είχαν σκοπό την εικόνα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμιά σχέση με διαφώτιση, γι’ αυτό και ήδη, βάση των στοιχείων που έχουμε, θα υποβάλουμε νέα ερώτηση για την ανάλυση του κάθε κονδυλίου ξεχωριστά». 

Ερωτηθείσα για την περίοδο υπό εξέταση, είπε ότι αφορά από το 2018 μέχρι το 2022. Η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι το 2000 είχε δημιουργηθεί εσωτερική επιτροπή για τη διαχείριση του κονδυλίου, η οποία αποτελείτο από λειτουργούς του Υπουργείου, που εξέταζαν την κάθε δράση κάτω από την οπτική γωνία της διαφώτισης για το Κυπριακό. 

Αυτή η επιτροπή στη συνέχεια καταργήθηκε, ωστόσο το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για το πότε έγινε αυτό και θα το εξετάσει. «Δεν μπορεί να αποφασίζει ένα άτομο τη χρήση κονδυλίων τα οποία ενέκρινε η Βουλή στον προϋπολογισμό για ένα συγκεκριμένο σκοπό», είπε, συνεχίζοντας ότι «το Υπουργείο πρέπει να έχει μία στρατηγική για τη χρήση αυτών των κονδυλίων». 

Απαντώντας για το ύψος του ποσού που περιλαμβάνεται στο κονδύλι για τη Διαφώτιση, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είναι αρκετά μεγάλα ποσά. Για το 2018-2019 ήταν €384.000, το οποίο το 2021 αυξήθηκε σε €400.000. «Είναι ποσά τα οποία είναι σημαντικά. Δεν είναι μεγάλα για διαφώτιση. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ξοδεύουν τεράστια ποσά για να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις. Αλλά χρειάζεται χρηστή διοίκηση». 

Τέλος, η κ. Ατταλίδου είπε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υποχώρησε πάρα πολύ η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, για πάρα πολλούς λόγους, επειδή δυστυχώς η Κύπρος έχει τεράστιο πρόβλημα να περάσει τις δικές της θέσεις, θεωρώ ότι είναι διπλή η ευθύνη εκείνων που είχαν αυτό το κονδύλι και δεν το χρησιμοποίησαν γι’ αυτούς τους σκοπούς. Η Κύπρος έχει χάσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια. Είμαστε μια χώρα δακτυλοδειχτούμενη για πολλού λόγους, για τη διαφθορά και για όλες τις παρεκκλίσεις που έχουμε από ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Άρα το κονδύλι της διαφώτισης είναι για ‘μένα θέμα ευθύνης και θα το διερευνήσουμε». 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε το θέμα των κονδυλίων διαφώτισης στη βάση των διαπιστώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως υπήρξαν παραδείγματα κακής χρήσης αυτού του κονδυλίου, τα οποία όμως έχουν εντοπιστεί και αναγνωριστεί από το ίδιο το Υπουργείο».  

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών «έχει τροχοδρομήσει αλλαγές και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων θα είναι από Επιτροπή Διαφώτισης και θα στοχεύει αποκλειστικά σε ζητήματα, που σχετίζονται με το Κυπριακό, για να μην υπάρχει καμιά υπόνοια και καμιά χρήση άλλη από αυτό τον σκοπό».  

«Θεωρώ», είπε, «ότι το ΥΠΕΞ -με τον ίδιο τον κ. Κασουλίδη να έχει αντιδράσει πρώτος- δείχνει σε αυτή την περίπτωση διάθεση διόρθωσης μια κακής πρακτικής».  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι «υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για το πως η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ χρησιμοποιούσε αυτά τα κονδύλια  όλα τα προηγούμενα χρόνια».      

Όπως σημείωσε «προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα και προκύπτουν αυτά τα ερωτήματα γιατί έχουμε ενώπιον μας πρώτον την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022, δεύτερον έχουμε ενώπιον μας τις παραδοχές του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών και τρίτον έχουμε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις περιγραφές των πληρωμών γι’ αυτά τα κονδύλια, που κατατέθηκαν από το ΥΠΕΞ τα τελευταία 5 χρόνια».    

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κροατίας για την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ας και της Κυβέρνησης της Κροατίας για την Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στο Ζάγκρεμπ στις 4 Οκτωβρίου 2021. 

Η σύναψη της Συμφωνίας εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 84.779 ημερομηνίας 24.4.2018 και η ετοιμασία του Νομοσχέδιου για την κύρωσή της εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Νοεμβρίου 2021. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος.

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Ανταλλαγή Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε Θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 169(2) του Συντάγματος, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Ανταλλαγή Υπηρεσιών και Υποστήριξης σε Θέματα Διοικητικής Μέριμνας, η οποία υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 2022 από την Κυπριακή Δημοκρατία και στις 23 Αυγούστου 2022 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. ΕΜ91.513 και ημερομηνία 16 Ιουλίου 2021.   

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών «κάθε βήμα που ενισχύει τη συνεργασία, ειδικά με τις ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα, είναι εξαιρετικά σημαντικό», αφού, όπως πρόσθεσε, «τονίζει τις προοπτικές της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής, καθώς επίσης επιβεβαιώνει τον προσανατολισμό». 

«Θεωρούμε αυτή τη διακριτική σύμβαση πολύ σημαντική», πρόσθεσε. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος.

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την κατάργηση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας δι’ ανταλλαγής επιστολών, ημερομηνίας 5/5/2022 και 8/7/2022, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, που καταργεί παλαιότερη σχετική Διακρατική Συμφωνία του 2003 για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο. Συναφώς, το νομοσχέδιο προνοεί μαζί με την κατάργηση της Διακρατικής του 2003 και την ταυτόχρονη κατάργηση του σχετικού Κυρωτικού της Νόμου [Ν.34(111)/2003], κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του περί Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμου του 2018 [Ν.52(1)/2018]. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος.

Τέλος, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο ψήφισμα: 

Ψήφισμα για τη διαφύλαξη της μνήμης των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού   

Η Επιτροπή επανεξέτασε το πιο πάνω ψήφισμα σκοπός του οποίου είναι να διαφυλαχθεί θεσμικά η ιστορική συνέχεια και η μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού ως ηρωομαρτύρων πεσόντων υπέρ της πατρίδας, στους οποίους οφείλεται η τιμή και ο σεβασμός της πατρίδας στο διηνεκές. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την επαναπροώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ   

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον