Επιτροπή Εσωτερικών: Προϋπολογισμός Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 17/02/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

1. Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του 2022 Νόμος του 2021

Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ποσού ύψους €1.889.102 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο της συζήτησης η επιτροπή ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Αρχής για ορισμένα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της, καθώς και για επιμέρους πρόνοιες του υπό αναφορά προϋπολογισμού και αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού κατά την επόμενη συνεδρία της.

Από την Κύπρο εκπέμπουν δύο από τα μεγαλύτερα δίκτυα διάδοσης πορνογραφικού υλικού στον κόσμο και μέλημα της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης είναι να επιβληθούν δικλίδες ασφαλείας, ώστε ανήλικοι να μην έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους υλικό, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο Διευθυντής της Αρχής, Νεόφυτος Επαμεινώνδας.

Οπως είπε ο κ. Επαμεινώνδας, μία πρακτική που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η λήψη φωτογραφίας του χρήστη μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή και η επαλήθευση της ταυτότητάς του προτού του επιτραπεί να έχει πρόσβαση στα δίκτυα ώστε να διαπιστώνεται εάν είναι ανήλικος ή όχι και μαζί με την παρουσίαση ταυτότητας να διασφαλίζεται η προστασία παιδιών.

Πρόσθεσε ότι επειδή ακριβώς η συγκεκριμένη πρακτική ενδέχεται να προσκρούει στον νόμο περί προσωπικών δεδομένων και απορρήτου έχει ο ίδιος ζητήσει συνάντηση με την Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για διαλεύκανση του ζητήματος.

Ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι τα παράπονα που φτάνουν στην Αρχή και χρήζουν χειρισμού έχουν τετραπλασιαστεί από το 1991 που είναι Διευθυντής της Αρχής η οποία έχει την εξουσιοδότηση να προχωρήσει και σε διερεύνηση, αυτεπάγγελτα.

Σημείωσε ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου διαθέτει ειδικό σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης όλων των αδειούχων τηλεοπτικών σταθμών και όλων παγκύπριας εμβέλειας ραδιοφωνικών σταθμών στα οποία καταφεύγουν λειτουργοί της Αρχής για διερεύνηση είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από παράπονο.

Για τα έσοδα από πρόστιμα που επιβάλλει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Επαμεινώνδας είπε ότι είναι λανθασμένη η πρακτική να υπολογίζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό της Αρχής, καταθέτοντας την εισήγηση όπως αυτά χρησιμοποιούνται σε υποτροφίες λειτουργών των ΜΜΕ.

Οι επισημάνσεις και ερωτήσεις της προεδρεύουσας, Μαρίνας Νικολάου του ΑΚΕΛ και μελών της Επιτροπής Εσωτερικών επικεντρώθηκαν στα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλει η Αρχή καθώς και στη λειτουργία στην Ευρύχου Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Παιδεία στα ΜΜΕ.

Σε δήλωσή της η κ. Νικολάου εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για το 2022 υπάρχει ένα μικρό λειτουργικό πλεόνασμα, πράγμα που την καθιστά για άλλη μια χρονιά αυτοσυντήρητη.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ χαιρέτισε «το διαχρονικό έργο της Αρχής, ιδιαίτερα την προσπάθεια που συνεχίζει να κάνει στα θέματα προστασίας ανηλίκων αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την Παιδεία των Μέσων».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, «ανάμεσα στους στρατηγικούς της στόχους, είναι και η δημιουργία του πρώτου Οπτικοακουστικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρου, στα πρότυπα παρόμοιου Κέντρου που λειτουργεί σήμερα στην Ουγγαρία».

Το Κέντρο θα λειτουργήσει στο κτήριο όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα ο Αστυνομικός Σταθμός Ευρύχου το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό δωρεάν, από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ευρύχου.

Όπως εξήγησε η κ. Νικολάου, «το Κέντρο θα μπορεί να εξυπηρετεί και φοιτητές στον κλάδο ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής, για σκοπούς πρακτικής άσκησης, αλλά και για εκπαίδευση στον τρόπο παραγωγής οπτικοακουστικών προγραμμάτων, στην αναγνώριση των μηνυμάτων που κρύβει μια διαφήμιση και στην αναγνώριση ψευδών ειδήσεων τόσο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όσο και στο διαδίκτυο».

Πρόσθεσε ότι την Επιτροπή Εσωτερικών «απασχόλησε και το θέμα των διοικητικών προστίμων, που εισπράττει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, το οποίο θέμα απασχολεί και το Υπουργείο Εσωτερικών που εξετάζεται πιθανή νομοθετική ρύθμιση».

Με αυτή τη ρύθμιση τα ποσά που εισπράττονται από τα διοικητικά πρόστιμα θα κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο, με διαφορετική αξιοποίησή τους, και όχι να αποτελούν μέρος των εσόδων της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.

«Σκοπός όμως είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου να μπορεί να συνεχίζει να είναι λειτουργική και αυτοσυντήρητη», είπε η κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, χαιρέτησε τη λειτουργία της Ακαδημίας σε μια αγροτική περιοχή λέγοντας ότι αυτό αποτελεί «θετική εξέλιξη».

Ζήτησε, επίσης, όπως μελετηθεί και η επέκταση της Ακαδημίας στην Επαρχία Λεμεσού, ενώ εισηγήθηκε όπως τα έσοδα της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης από είσπραξη προστίμων να κατατίθενται σε πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και να μην αποτελούν αυτά τα χρήματα μέρος του προϋπολογισμού της Αρχής.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας διερωτήθηκε ποιες οι πηγές εσόδων της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης πέραν από τα όσα καταβάλλονται από πρόστιμα.

Πρόσθεσε ότι «άλλο είναι η επιβολή προστίμου και άλλο η είσπραξη».

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ζήτησε ενημέρωση για τα άτομα που θα στελεχώνουν την Ακαδημία στην Ευρύχου, καθώς και για το κόστος λειτουργίας και συντήρησής της.

Υπέβαλε και ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο εξέτασης των παραπόνων που φτάνουν στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και για τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων, ζητήματα για τα οποία θα λάβει ενημέρωση η Επιτροπή Εσωτερικών σε κατοπινό στάδιο και νέα συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή