Επιτροπή Εσωτερικών: Διαφάνεια λήψης αποφάσεων και αναθεώρηση εκτίμησης ακινήτων μηδενικής αξίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/03/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού περί Κοινοτήτων Νόμου, με την εισαγωγή διατάξεων με τις οποίες να ρυθμίζεται το ζήτημα της συμμετοχής Κοινοτάρχη ή μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου σε διαδικασίες, στις οποίες τα πρόσωπα αυτά έχουν ίδιον ενδιαφέρον ή συμφέρον, άμεσα ή έμμεσα, είτε προσωπικά, είτε μέσω συζύγου, τέκνου ή συνεταίρων τους, κατ’ αντιστοιχία προς τις διατάξεις του άρθρου 56 του βασικού νόμου, που ρυθμίζουν το εν λόγω ζήτημα σε σχέση με τους υπαλλήλους των Κοινοτικών Συμβουλίων.   

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλεύτρια Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, είπε ότι πρόθεση είναι να γίνεται δημόσια δήλωση ότι υπάρχει συμφέρον και να μη συμμετέχουν αυτά τα πρόσωπα στη διαδικασία. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να ισχύσει και για την Ένωση Δήμων και για όλους τους δημόσιους οργανισμούς. «Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και όσοι έχουν συμφέρον να διαχωρίζουν τη θέση τους», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Φρένο σε συμβάσεις με διαπλεκόμενα συμφέροντα 

Ο περί Κτηματομεσιτών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Κτηματομεσιτών Νόμου, ώστε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, ο οποίος εκλέγεται ανά τριετία από αδειούχους κτηματομεσίτες, να μη δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή εφόσον έχει συμπληρώσει δύο θητείες στη θέση αυτή. 

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, εξέφρασε την άποψη ότι «τέτοια ρύθμιση πρέπει να αφορά όλα τα συμβούλια, όλους τους πολιτικούς και όλα τα πολιτικά αξιώματα». 

Ερωτηθείσα για καταγγελία που ετέθη ενώπιον της Επιτροπής περί αλλοίωσης αποτελεσμάτων σε εξετάσεις για τους κτηματομεσίτες, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η κ. Ατταλίδου εξήγησε ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής ότι οι εξετάσεις δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο. Η ίδια, πρόσθεσε, ζήτησε από τον κ. Κυναιγείρου να επανέλθει με στοιχεία γιατί, όπως είπε, επρόκειτο για μια «πολύ γενική τοποθέτηση». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Εμφύλιος» κτηματομεσιτών με καταγγελίες για διαβλητές εξετάσεις 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Μέθοδος γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μέθοδος γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τα ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι αρκετά ακίνητα παρουσιάζονται με μηδενική αξία.

Αναθεώρηση εκτίμησης ακινήτων που εμφανίζονται με μηδενική αξία, ζητούν Βουλευτές

Την αναθεώρηση της εκτίμησης των ακινήτων, που εμφανίζονται με μηδενική αξία, ζήτησαν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε τη μέθοδο γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. 

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αρχικά, όπως είπε, ούτε οι τοπικές αρχές ούτε τα συμβούλια αποχετεύσεων έχουν τη σωστή αξία των ακινήτων για να μπορούν να φορολογούν. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν έχει τις αγοραίες αξίες κατά τους επίδικους χρόνους, ούτως ώστε, σε περίπτωση πώλησης ακινήτων, να προβαίνει σε σύγκριση και να επιβάλλει τον Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών.

Ακόμη, ο κ. Πασιουρτίδης επεσήμανε ότι πολύς κόσμος, που θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του ανακαλύπτει ότι χρωστά φόρους και επιβαρύνσεις πολλών ετών γιατί έρχονται ειδοποιήσεις για χρεώσεις μετά από χρόνια, αφού το ακίνητο είχε μηδενική αξία. Μάλιστα, έκανε λόγο για ακίνητα σε εμπορικούς πυρήνες πόλεων, τα οποία πωλήθηκαν για εκατομμύρια ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από το Κτηματολόγιο και τις εμπλεκόμενες αρχές να βρουν αυτά τα ακίνητα, να τους δώσουν την πραγματική τους αξία και να κάνουν επιτόπια έρευνα αν χρειαστεί, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και οι τοπικές αρχές και τα συμβούλια αποχετεύσεων να εισπράττουν τα τέλη.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται περί λάθους, εξήγησε ότι αυτό δεν απαντήθηκε με ευκρίνεια από τους λειτουργούς του Κτηματολογίου που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής. «Αν ένα ακίνητο έχει μηδενική αξία από το 1980 και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει αναπτυχθεί, θα συνεχίσει να λαμβάνει μηδενική αξία σε κάθε νέα εκτίμηση, γιατί η εκτίμηση δεν βασίζεται σε επιτόπια εξέταση», πρόσθεσε. «Η γενική εκτίμηση γίνεται με μεθόδους που προξενούν αυτό το κενό, το οποίο πρέπει το Κτηματολόγιο να καλύψει, υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές, ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία, ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. «Πολλά ακίνητα μπορεί να μην έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ, ενώ θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, χαιρέτισε την υποβολή του θέματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των αξιών των ακινήτων και των διαφυγόντων φόρων και εσόδων του κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει σωστή συζήτηση και το Κτηματολόγιο να καταθέσει τις απόψεις όπως ζητήθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ακίνητα εκατομμυρίων με μηδενική αξία στο κτηματολόγιο 

Αναγκαίος ο ευρύς κοινωνικός διάλογος για τη βία, λέει ο Α. Δαμιανού 

Στην ανάγκη για ευρύ κοινωνικό διάλογο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η βία είναι κοινωνικό και όχι αθλητικό φαινόμενο. «Αναμέναμε από τη νέα Κυβέρνηση να μην ακολουθούσε την πεπατημένη, αφού όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε μέτρα καταστολής αστυνομικού χαρακτήρα», είπε.

«Ασφαλώς χρειάζεται και η καταστολή, αλλά είναι πιο σημαντική η πρόληψη, η οποία προϋποθέτει ευρύ κοινωνικό διάλογο με όλους τους φορείς, για να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη πρόταση για αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας», δήλωσε ο κ. Δαμιανού. Αντί τούτου, συνέχισε, «έχουμε μια πρόχειρη εξαγγελία προβλέψιμων και ανεπαρκών μέτρων, τα οποία επικεντρώνονται στην Αστυνομία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών διευκρίνισε ότι δεν διαφωνεί με την ενίσχυση του αστυνομικού σώματος στον βαθμό που χρειάζεται, προσθέτοντας ότι «η Αστυνομία είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας σε αυτή την εξίσωση που αφορά τη βία».  

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει διάλογο και με τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο κ. Δαμιανού, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Νομικών έχει ανοίξει «κατ’ επανάληψη για επαναξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία μπάζει από παντού».  

«Αντί να επικεντρωνόμαστε στις ευθύνες μας και στο πώς να γινόμαστε καλύτεροι, με ημίμετρα και με αποτυχημένες συνταγές, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα