Επιτροπή Υγείας: Κατάθεση νομοσχεδίων για εγγραφή ιατρών ζητούν οι Βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/03/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα και πρόταση νόμου: 

Αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών 

Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση, εγγραφή, εκπαίδευση και επαναξιολόγηση των ιατρών. 

Ακόμη, η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ώστε να διευρυνθεί τόσο η σύνθεση του Ιατρικού Συμβουλίου για σκοπούς διασφάλισης της αμεροληψίας των μελών του, όσο και οι αρμοδιότητές του, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επίβλεψη της επιμόρφωσης των εγγεγραμμένων ιατρών και της συμμόρφωσής τους με τα ακολουθητέα πρότυπα καλής ιατρικής πρακτικής. 

Κατάθεση στη Βουλή των δύο Ν/Σ για την εγγραφή των ιατρών, ζητούν οι Βουλευτές 

Να κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία και αφορούν την εγγραφή των ιατρών, ζήτησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής. 

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατέθεσε πριν από ενάμιση χρόνο προτάσεις για πιο αυστηρές ποινές σε ιατρούς που δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους και για τη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης. Ακόμη, ζήτησε να εξεταστούν τάχιστα τα δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία (το ένα από τον Φεβρουάριο του 2021 και το άλλο από τον Ιούνιο του 2022) και αφορούν την εγγραφή των ιατρών και την επιβολή ποινών σε παρανομούντες ιατρούς.  

«Η Επιτροπή Υγείας έχει αποδείξει ότι μπορεί να εξετάζει τάχιστα τα νομοσχέδια, γι’ αυτό και δεν εκκρεμεί κανένα νομοθέτημα ενώπιόν της. Με τον τομέα της Υγείας δεν μπορούμε να παίζουμε», δήλωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δίπλαρος εξήγησε ότι τα νομοσχέδια προνοούν αυστηρότερες ποινές από την πρόταση νόμου που είχαν υποβάλει οι Βουλευτές. Για παράδειγμα, όπως είπε, το νομοσχέδιο προνοεί ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών, ενώ η πρόταση νόμου προνοεί ποινή φυλάκισης 3 μηνών. Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, δεν μπορεί ένας γιατρός να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο και να παίρνει δίπλωμα εξειδίκευσης, πρόσθεσε. 

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου της εγγραφής ιατρών, τονίζοντας ότι αποτελεί «υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να επιληφθούν του ζητήματος».  

Όσοι παρέστησαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, είπε η κ. Νικολάου, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για την άμεση και αυστηρή τιμωρία των ιατρών που προβαίνουν σε παραπλανητική διαφήμιση ή ανάρτηση ειδικοτήτων που δεν κατέχουν νόμιμα, όπως επίσης και για την υποχρεωτική αναγραφή του αναγνωρισμένου τίτλου τους.

«Θα αναμένουμε τα δύο νομοσχέδια με τα οποία επιλύονται τέτοιου είδους ζητήματα και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Μουσιούττας, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει μερίδα ιατρών που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα ή τα προσόντα τους δεν έχουν εξεταστεί από τα αρμόδια σώματα. «Έχουν γίνει καταγγελίες, αλλά δυστυχώς τα πράγματα κινούνται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει εκτεθειμένος σε ιατρούς που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα», επεσήμανε.

Επιπλέον, είπε ότι κατατέθηκε πρόταση νόμου η οποία αυξάνει τα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου με την ένταξη πρώην δικαστών για να είναι πιο αμερόληπτη η κρίση του Συμβουλίου. Με αυτή την πρόταση, εξήγησε, αυξάνονται οι νομικές αρμοδιότητες αυτού του σώματος για να καλυφθούν νομικά κενά ούτως ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ταχύτερα. «Δεν πρέπει κανείς να καταχράται τη θέση του», υπέδειξε.

Παρά τα προβλήματα, συνέχισε ο κ. Μουσιούττας, εμείς θα συνεργαστούμε ξανά με όλους τους φορείς, για να μην πάει η προσπάθεια χαμένη. «Ακούσαμε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο. Όμως, δύο χρόνια δεν ακούσαμε τίποτε για όλα αυτά. Τώρα κάποιοι φαίνεται να αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εδώ και τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Υγείας θα πιέσει να έρθει το νομοσχέδιο το συντομότερο ενώπιόν της.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τους πιο κάτω κανονισμούς:

Οι περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη Τελών για Παρεχόμενες Υπηρεσίες εκτός ΓΕΣΥ) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων ρυθμίζονται τα τέλη που θα καταβάλλονται στον ΟΚΥπΥ για αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες θα παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Δυσαρέσκεια Βουλευτών για απόσυρση κανονισμών ΟΚΥπΥ από την Υπουργό Υγείας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας επρόκειτο να συζητήσει τους περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Είσπραξη Τελών για Παρεχόμενες Υπηρεσίες εκτός ΓΕΣΥ) Κανονισμούς του 2022. Ωστόσο, ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ότι η αρμόδια Υπουργός, Πόπη Κανάρη, απέσυρε τους κανονισμούς. 

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε μέλη της Επιτροπής, τα οποία εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας.

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Επιτροπής Υγείας για την απόσυρση των κανονισμών από την Υπουργό Υγείας «την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων από τα δημόσια νοσηλευτήρια». Κάνοντας λόγο για «αδιανόητη συμπεριφορά του Υπουργείου Υγείας», ο κ. Δίπλαρος είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που η Επιτροπή Υγείας βρίσκεται προ τετελεσμένων. «Θα θέλαμε τουλάχιστον από την Υπουργό Υγείας να ενημέρωνε αυτούς που η ίδια θεωρεί ότι είναι συνεργάτες της», υπέδειξε.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας εξήγησε ότι οι εν λόγω κανονισμοί αφορούσαν τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτές οι επεμβάσεις, συνέχισε, θα απέφεραν έσοδα στον ΟΚΥπΥ πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Ακόμη, κάλεσε την Υπουργό Υγείας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να επαναφέρει τους κανονισμούς, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής Υγείας «να τους συζητήσει τάχιστα». «Εάν καταρρεύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι χωρίς αυτούς τους κανονισμούς, δεν μπορούν να διενεργηθούν αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε ότι την επόμενη Πέμπτη η Υπουργός Υγείας θα παραστεί στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι η απόσυρση των κανονισμών από το Υπουργείο Υγείας «είναι μια κίνηση που στερεί λεφτά από τα δημόσια νοσηλευτήρια και αποδυναμώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

«Αναμένουμε την Υπουργό Υγείας στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα», κατέληξε. 

Οι περί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Ταμείο Ευημερίας Υπαλλήλων Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας) Κανονισμοί του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η νομική ρύθμιση του Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού, Ασφάλισης Υγείας μέσω κανονιστικών διατάξεων.   

Συγκεκριμένα το παρόν προσχέδιο κανονισμών στοχεύει κυρίως να καθορίσει τα ακόλουθα:  

  • στην κατοχύρωση του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων του Οργανισμού ως νομικό πρόσωπο,  
  • στη διασφάλιση ότι αποτελεί συνέχεια του Σωματείου Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού του Οργανισμού και ότι όλες οι αποφάσεις και υποχρεώσεις που ανέλαβε το Σωματείο, πριν την έναρξη ισχύος των Κανονισμών, συνεχίζουν να δεσμεύουν και να ισχύουν το Ταμείο,  
  • στον καθορισμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μελών του Ταμείου,  
  • στον καθορισμό των πόρων του Ταμείου και πως αυτοί διατίθενται και επενδύονται,  
  • στον καθορισμό της λειτουργίας και διαχείρισης του Ταμείου μέσω Διαχειριστικής Επιτροπής,  
  • στον καθορισμό της σύστασης, θητείας και τρόπου λειτουργίας της Διαχειριστικής Επιτροπής, και  
  • στον καθορισμό του τρόπου διάλυσης του Ταμείου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 25/03/2024 – 29/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 25/03/2024                Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –   Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –    Τρίτη 26/03/2024                 Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                         Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, –                Επιτροπή

Αποφάσεις Ολομέλειας

Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση