Επιτροπή Ενέργειας: Αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και χρήση ΑΠΕ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 9/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Την αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και τον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τις προτάσεις νόμου που προνοούν:

  • Tη δημοσιοποίηση και επικαιροποίηση μεθοδολογιών υπολογισμού της εξοικονομηθείσας ενέργειας ή/και ενδεικτικού καταλόγου επιλέξιμων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
  • Την προώθηση και ενθάρρυνσης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναλυτικά οι προτάσεις νόμου:

Ο περί της Ενεργειακής Απόδοσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Ενεργειακής Απόδοσης Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διατάγματα με σκοπό τη δημοσιοποίηση και επικαιροποίηση μεθοδολογιών υπολογισμού της εξοικονομηθείσας ενέργειας ή/και ενδεικτικού καταλόγου επιλέξιμων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε τα υπόχρεα μέρη να γνωρίζουν εκ των προτέρων την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για σκοπούς επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας που τους ανατίθεται.

Περαιτέρω, με την πρόταση νόμου διευκρινίζεται ότι, προς αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δύναται να εκδίδει διατάγματα για τον καθορισμό των υπόχρεων μερών για εφαρμογή καθεστώτος ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας αρχής όπως προβλέπεται στις διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 4Α του εν λόγω Νόμου.

Δηλώσεις:

O Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, έκανε λόγο για «ανικανότητα» της Κυβέρνησης να προωθήσει ουσιαστικά τις ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, σημειώνοντας πως αυτό είναι «ένας από τους βασικούς λόγους της πολύ ψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο.

Όπως είπε «η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ΑΠΕ από μέρους της Κυβέρνησης και οι άρον άρον αδειοδοτήσεις έργων την τελευταία στιγμή, για να καλύψουμε τους στόχους της ΕΕ, αρκετά από τα οποία δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τελικά, φανερώνουν απίστευτη προχειρότητα και ανευθυνότητα».

Είπε πως το κόμμα του, μετά από τη συζήτηση στην Επιτροπή Ενέργειας την ελκυστικότητα των επενδύσεων που αφορούν τις ΑΠΕ στην Κύπρο, διερωτάται «γιατί κάποιος και πως μπορεί να επενδύσει στο τομέα των ΑΠΕ όταν η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό προώθησης των ΑΠΕ και όταν ακόμα αναμένουμε από την κυβέρνηση το χωροταξικό της σχεδιασμό έτσι ώστε να μην χωροθετούνται έργα ΑΠΕ σε εύφορη γεωργική γη ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες  περιοχές».

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ διερωτάται επίσης γιατί κάποιος να επενδύσει στο τομέα των ΑΠΕ στην Κύπρο «όταν το δίκτυο εξακολουθεί να είναι πεπαλαιωμένο και σε πολλές περιοχές δεν μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ και αναμένεται εδώ και χρόνια η αντικατάσταση και η αναβάθμισή του».

Επίσης, σημείωσε «όταν οι τράπεζες για να δανειοδοτήσουν τέτοια έργα ταλαιπωρούν τους επενδυτές» και «όταν ακόμα περιμένουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ, ώστε να γίνουν ουσιαστικές και μεγάλες επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα «αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει με ουσιαστική διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο πρέπει επιτέλους να πάρει την πολιτική απόφαση να το κάνει».

Διαφορετικά, κατέληξε, «και σε αυτόν τον τομέα θα ακούμε από την Κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακές δηλώσεις».

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Επιφυλακτικές οι τράπεζες έναντι πράσινων επενδύσεων

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα