Επιτροπή Εργασίας: Προβλήματα Κύπριων που εργάζονται στο εξωτερικό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 9/11/2021, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό σε εταιρείες κυπριακών συμφερόντων και η ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπισή τους.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το νομοσχέδιο που προνοεί:

  • Τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο:

Ο περί του Ελέγχου Αναλογικότητας πριν από τη Θέσπιση Νέας Νομοθετικής Κατοχύρωσης των Επαγγελμάτων Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την Οδηγία 2018/958/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων. Στόχος του εναρμονιστικού νομοσχεδίου είναι η θέσπιση κατάλληλων κριτηρίων, αναφορικά με ένα κοινό πλαίσιο για τη διενέργεια αξιολογήσεων αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέων, ή την τροποποίηση υφιστάμενων, νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων για τον περιορισμό της πρόσβασης ή και άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, καθώς επίσης τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατοχυρώνοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Δηλώσεις:

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, βουλευτή ΑΚΕΛ και προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, συζητήθηκε για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Εργασίας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό σε εταιρείες κυπριακών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, εδώ και τρία χρόνια, συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την J&P Overseas (Ιωάννου και  Παρασκευαΐδης), εις βάρος των εργαζομένων της εταιρείας.

Η εν λόγω εταιρεία, καταπατώντας κάθε αρχή εργασιακού δικαίου και εκμεταλλευόμενη τα κενά στη νομοθεσία, δεν κατέβαλε σε 150 εργαζόμενους τους μισθούς, τις κοινωνικές ασφαλίσεις και το ταμείο προνοίας, συνολικού ποσού ύψους €13 εκατομμυρίων, την ίδια ώρα που απέκοπτε από τους μισθούς των εργαζομένων τις εισφορές για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζομένους και την κοινωνία όταν εταιρεία, η οποία θεωρείται η «ναυαρχίδα της επιχειρηματικότητας» δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων της. Η πρόκληση γιγαντώνεται δεδομένου ότι εταιρείες με διαφορετικό όνομα, αλλά  των ίδιων ιδιοκτητών, αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου και κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ!

Ως Επιτροπή, καλέσαμε την Κυβέρνηση δια μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να ενεργήσει προς τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας και να ζητήσει ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία εκκαθάρισης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Παράλληλα, καλέσαμε το Υπουργείο Εργασίας να μελετήσει τον Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο και να καταθέσει τροποποίηση, ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν  στο μέλλον.

Έχουμε προκαθορίσει ότι θα επανέλθουμε για  συνέχιση της συζήτησης τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Πηγή δηλώσεων – Γραφείο Τύπου ΑΚΕΛ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Ενώπιον Ολομέλειας σχέδια νόμου για εκποιήσεις, αίτημα για ξεπάγωμα 400 θέσεων στο δημόσιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023   Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράταση θητειών μελών «Φωνής», συνάντηση με αντιπροσωπία της GRETA

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:  Ο περί της Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση