Επίτευξη πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, υποστελεχωμένο το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/10/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €8.699.935.388. 

Εθνικός στόχος η επίτευξη της πράσινης μετάβασης, λέει ο Υπ. Μεταφορών 

Η επίτευξη της πράσινης μετάβασης αποτελεί εθνικό στόχο για την Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2024. Σημείωσε, επίσης, σε δηλώσεις του ότι ο πρώτος άξονας του σχεδίου δράσης του Υπουργείου αφορά στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και ανέφερε ως ένα τρόπο την αφαίρεση οχημάτων από τους δρόμους, καθώς σήμερα είναι εγγεγραμμένα 750.000 αυτοκίνητα, με ορίζοντα τις 800.000 το 2030. 

Ο Υπουργός ανέδειξε επίσης τη σημασία της επιμόρφωσης των πολιτών ως προς την οδική ασφάλεια και της συνεργασίας μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας. 

Στην παρουσίασή του ενώπιον των βουλευτών, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2024 ανέρχεται στα 490 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των υπό εκτέλεση έργων που διαχειρίζεται το Υπουργείο ανέρχεται στα 885 εκατ. ευρώ. 

Προσέθεσε ότι τα κυριότερα υπό εκτέλεση έργα του ΥΜΕΕ περιλαμβάνουν τους αυτοκινητοδρόμους Αστρομερίτη-Ευρύχου, Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, τον νέο περιμετρικό της Λευκωσίας και το νέο Κυπριακό Μουσείο, ενώ μεταξύ των υπό εκτέλεση έργων άλλων υπουργείων ξεχωρίζουν η κατασκευή των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Κτηματολογίου και η ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες». 

Συμπλήρωσε ότι το 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα συνολικής αξίας 263 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερα το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις επόμενες δύο φάσεις του περιμετρικού Λευκωσίας. 

Αναφορικά με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το 2023 καταγράφηκε η υψηλότερη κίνηση διαχρονικά με 11,5 εκατ. επιβάτες, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 13,7 εκατ. το 2027, χάρη στην αυξημένη συνδεσιμότητα με 40 χώρες και 153 δρομολόγια, ως αποτέλεσμα των σχεδίων κινήτρων που προσέφεραν το Υπουργείο Μεταφορών και η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, και απαντώντας αρχικά σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου σχετικά με καθυστερήσεις στην υλοποίηση δημοσίων έργων χωρίς συνέπειες για εργολάβους, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι υπάρχουν ρήτρες στις συμβάσεις οι οποίες εφαρμόζονται, με ύστατο μέτρο τον «μαυροπινακισμό» των εργολάβων. 

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λεμεσό, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το κυκλοφοριακό και σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, προσθέτοντας ότι έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας στη Λεμεσό. 

Τοποθετούμενος σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη για το κατά πόσο έχει γίνει μελέτης διασποράς κινδύνου στις εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι με εντολή Προέδρου του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει σταματήσει η ανάπτυξη στο Βασιλικό μέχρι τη διάγνωση των πιθανών κινδύνων, με προτεραιότητα να δίνεται στο ενεργειακό κέντρο. 

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου για το αν έχουν δοθεί νέες άδειες σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια, καθώς, όπως είπε, οι νέες άδειες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε συμπίεση μισθών και απολύσεις εργαζομένων, ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει νέο αίτημα άδειας, ενώ σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις εργοδότησης στις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν λευκό ποινικό μητρώο από την Αστυνομία. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη αν έχει γίνει μελέτη για πρόσληψη νεών ατόμων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης αναγνώρισε αυτή την ανάγκη, προσθέτοντας πως το Υπουργείο εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας, ενώ σε ερώτηση για την αποδοτικότητα των σχεδίων απόσυρσης των ρυπογόνων οχημάτων, ο Υπουργός είπε ότι η προσπάθεια αφορά στην απόσυρση όλων των ρυπογόνων οχημάτων. 

Πρώτος άξονας η άμβλυνση κυκλοφοριακού 

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι πρώτος άξονας του σχεδίου δράσης του Υπουργείου αφορά στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος μέσω αξιοποίησης της τεχνολογίας και της επέκτασης αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών, όπως οι σταθμοί μετεπιβίβασης και οι γραμμές Pame Express, τα έξυπνα φώτα τροχαίας, νέες διαδρομές λεωφορείων, καλύτερη αξιοποίηση της συνδεσιμότητας μικροκίνησης και λεωφορείων. 

Προσέθεσε πως το Υπουργείο επιθυμεί την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των ορεινών περιοχών με τα αστικά κέντρα και για τον σκοπό αυτό προχωρά με την ολοκλήρωση των οδικών έργων που είχαν ξεκινήσει επί προηγούμενης διακυβέρνησης, μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και μόρφωσης για όλους τους κατοίκους των ημιορεινών και ορεινών περιοχών, κάτι πολύ σημαντικό, όπως είπε, για την ποιότητα ζωής τους. 

Το Υπουργείο Μεταφορών προχωρά στον επανασχεδιασμό με νέες προδιαγραφές όλων των κυβερνητικών κτηρίων ούτως ώστε να πληρούν τα κριτήρια της πράσινης μετάβασης, συνέχισε ο κ. Βαφεάδης, προσθέτοντας πως όλα τα κτίρια τα οποία ξεκινούν να κατασκευάζονται σήμερα πρέπει κατ’ ελάχιστον να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις. 

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο επιθυμεί να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση μέσα από σχέδια χορηγιών για τη μείωση του κόστους ενέργειας που επωμίζονται οι πολίτες, αλλά και να βελτιώσει την οδική ασφάλεια μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας και της επιμόρφωσης των πολιτών, σε μια κοινή προσπάθεια δραστικής μείωσης των οδικών ατυχημάτων. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα εξώδικα για τις παραβιάσεις που καταγράφουν τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, είχαν καταλήξει σε ενημερωτικά μέτρα προς το κοινό, αλλά και σε ρυθμίσεις για ευκολότερη μετάβαση από τη θέση της διασταύρωσης με το πράσινο βέλος, ενώ έχει αποφασιστεί και η λήψη μέτρων που θα καθιστούν πιο αντιληπτό τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, με τη δεύτερη φάση να περιλαμβάνει την ανάκληση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίο είχαν καταλήξει στο ύψος των προστίμων και των βαθμών ποινής προκειμένου να επικαιροποιηθεί και αυτό το κομμάτι. 

Πρόσθεσε πως θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο αποπληρωμής των προστίμων σε δόσεις, καθώς και τρόποι μείωσης των βαθμών ποινής χωρίς να πρέπει να εξαντληθεί το διάστημα των τριών ετών, όπως με επιμόρφωση ή κοινωνική προσφορά στον ελεύθερο χρόνο των οδηγών, δίχως να χάνεται η πρόσβαση των οδηγών στην εργασία λόγω αφαίρεσης διπλώματος. 

Αναφορικά με το ύψος των προστίμων ειδικότερα, ο Υπουργός σημείωσε ότι ήδη το πρόστιμο για απλή υπέρβαση της γραμμής του αλτ ανέρχεται πλέον σε 25 αντί για 300 ευρώ, με το δεύτερο ποσό να αφορά πρόστιμο για είσοδο οχήματος μέσα στη διασταύρωση. Προσέθεσε ότι δεν βλέπει τον λόγο αλλαγής του ύψους των προστίμων για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των υπόλοιπων οδηγών και των πεζών, όπως η παραβίαση του κόκκινου και η χρήση κινητού. 

«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε καλύτερη ενημέρωση προς τους πολίτες, να γνωρίζουν πότε παραβαίνουν τον νόμο τόσο σοβαρά ώστε να μην το κάνουν», τόνισε σχετικά, προσθέτοντας πως όποιος πολίτης θεωρεί ότι τιμωρήθηκε άδικα να απευθύνεται στη διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος φωτοεπισήμανσης και αν αυτή αρνηθεί την εξέταση του θέματος να καταφεύγουν στο δικαστήριο. 

Σε ερώτηση για την ταλαιπωρία του κόσμου εξαιτίας οδικών ατυχημάτων και τη διαφαινόμενη έλλειψη πλάνου από την πλευρά του Υπουργείου για αποσυμφόρηση της κίνησης σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι σχέδιο δράσης υπάρχει και το χειρίζεται η Αστυνομία ως αρμόδιο τμήμα για αυτά τα θέματα, καλώντας π.χ. την Πυροσβεστική ή το Τμήμα Δημοσίων Έργων για να καθαριστεί το σημείο. 

Προσέθεσε ότι την ώρα του πρόσφατου ατυχήματος στον αυτοκινητόδρομο της Λεμεσού σημειώνεται κυκλοφορία 2.500 με 3.000 οχημάτων ανά κατεύθυνση, συμπληρώνοντας πως αν η Αστυνομία επέλεγε να ανοίξει τις ενδιάμεσες πύλες για να διοχετεύσει την κίνηση προς την άλλη κατεύθυνση αντί προς τον παραλιακό, όπως και έπραξε, σωστά κατά τη γνώμη του Υπουργού, θα προκαλείτο η ίδια συμφόρηση και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητοδρόμου. 

Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να εξεταστεί η βελτίωση του σχεδίου για ταχύτερη απομάκρυνση των οχημάτων που εμπλέκονται σε ατυχήματα από τους δρόμους, ένταξη υπηρεσίας, πιθανώς από την Πολιτική Άμυνα, ώστε να μπορεί συνεργείο διάσωσης να περάσει μέσα από όλα τα αυτοκίνητα, προσθέτοντας πως θα ληφθούν πολύ αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να ελέγχεται με σύστημα φωτοεπισήμανσης η παράνομη χρήση των λωρίδας κινδύνου για παράκαμψη της προκληθείσας από το ατύχημα συμφόρησης. 

Ερωτηθείς για μελλοντικό σχέδιο απόσυρσης οχημάτων, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι έχει στα χέρια του εισήγηση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για νέο σχέδιο επιχορήγησης ηλεκτροκίνησης, το οποίο περιλαμβάνει και απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, προσθέτοντας πως στόχος του σχεδίου, εκτός από την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, είναι να βοηθηθεί η μεσαία τάξη και οι χαμηλά αμειβόμενοι ως προς την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ούτως ώστε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για όλους» να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος της καθημερινής τους μετακίνησης. 

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη τοποθέτηση χρονοδιακόπτη στα σημεία διασταύρωσης όπου υπάρχει σύστημα φωτοεπισήμανσης, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι στα σημεία αυτά θα τοποθετηθούν έξυπνα φώτα, τα οποία δεν είναι συμβατά με τον χρονοδιακόπτη, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση των έξυπνων φωτών θα γίνει πολύ σύντομα. 

Ερωτηθείς αναφορικά με το ζήτημα της αφαίρεσης των κυρτωμάτων, είπε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 100 χιλ. ευρώ για εφαρμογή πιλοτικών έργων σε δήμους και κοινότητες που ενδιαφέρονται, προσθέτοντας πως υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τρεις δήμους παγκύπρια για εφαρμογή είτε μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, είτε για εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης, προκειμένου να διαφανεί το όφελος των μέτρων για τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως σε επίπεδο ρύπων και πρόκλησης ασθενειών. Σημείωσε παράλληλα ότι τα κυρτώματα θα παραμείνουν σε σημεία μεγάλης διέλευσης, όπως έξω από σχολεία, καθώς τα μέτρα σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ενισχυμένα. 

Σχολιάζοντας επίσης το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης γενικότερα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι είναι αποτέλεσμα της οικονομικής και καθημερινή δραστηριότητας των πολιτών και ένδειξη κοινωνικής ευημερίας, ωστόσο αποτελεί πρόβλημα και ο τρόπος που μπορεί να λυθεί είναι με την αποτελεσματικότερη χρήση του οδικού δικτύου και την αφαίρεση οχημάτων από τους δρόμους, καθώς σήμερα είναι εγγεγραμμένα 750.000 αυτοκίνητα, με ορίζοντα τις 800.000 το 2030. 

«Όσους δρόμους και να κάνουμε τα επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα αυτοκίνητα. Η αφαίρεση οχημάτων θα επιτευχθεί αν πείσουμε ότι ο εναλλακτικός τρόπος συμφέρει και είναι και γρήγορος», υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας πως αποτελεί τη μόνη επιλογή για την επίτευξη των στόχων για την πράσινη μετάβαση, διαφορετικά η Κύπρος θα πληρώνει από το 2030 και μετά πράσινους ρύπους της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως. 

«Είναι εθνικός στόχος να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση. Αν δεν το πετύχουμε θα υποφέρει η υγεία και η παιδεία και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, διότι χωρίς υγεία και χωρίς παιδεία δεν έχουμε μέλλον», τόνισε σχετικά. 

Ερωτηθείς τέλος για το σχέδιο προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών, έπειτα από την απώλεια ρωσικών πτήσεων, και δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στο Ισραήλ που αποτελεί σημαντική αγορά, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το σχέδιο των κινήτρων έχει δουλέψει πολύ αποτελεσματικά, καθώς η Κύπρος κατάφερε να ξεπεράσει τον αριθμό των επιβατών του 2019, κάτι που, όπως είπε, δεν περίμενε κανείς, αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, επιτυχία που πιστώνεται η ομάδα που χειρίζεται το θέμα. 

Συμπλήρωσε πως μέχρι στιγμής έχει γίνει αναπλήρωση της ρωσικής αγοράς, προβληματίζει ωστόσο το γεγονός πως κατά τα φαινόμενα κινδυνεύει η αγορά του Ισραήλ και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα του τουριστικού προϊόντος φορείς να δουν πώς μπορούν να χειριστούν την κατάσταση στην πιθανότητας μιας τέτοιας κατάληξης. 

Δηλώσεις Βουλευτών 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι οι εργασίες του Υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται σε καλό δρόμο, μπορούν όμως να γίνουν και καλύτερες, προσθέτοντας πως συνεχίζεται η θετική προσπάθεια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου. 

Συμπλήρωσε σχετικά με το κυκλοφοριακό πως διάφορα έργα και ενέργειες έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, με θετικά αποτελέσματα όπως το πρόγραμμα Park and Ride στην είσοδο της Λευκωσίας, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, το μαθητικό λεωφορείο, η αλλαγή ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και ταλαιπωρεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, υπάρχουν μέτρα και δράσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο και χρειάζονται τον χρόνο τους, όπως τα έξυπνα φώτα, τα οποία θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος, με κυριότερο εξ αυτών το να πειστεί το κοινό να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες μεταφορές, οι οποίες επί του παρόντος στην Κύπρο αφορούν στα λεωφορεία. 

Προσέθεσε πως κατά τη συνεδρία συζητήθηκε η νομοθεσία για τις μαθητικές άδειες οδήγησης πως θα βρεθεί σύντομα ενώπιον της επιτροπής προς ψήφιση, η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την Κρατική Εταιρεία Αεροπορικής Κίνησης, η οποία έχει ψηφιστεί αλλά παραμένει ανενεργή,  η νομοθεσία για τη Διεύθυνση Μεταφορών για την οποία αναμένονται στοιχεία από το Υπουργείο, και οι ελλιπείς έλεγχοι για ταχογράφους, κόφτες ταχύτητας και το ζύγισμα των φορτηγών, εκφράζοντας την ετοιμότητα της επιτροπής να εξετάσει τη διάθεση επιπλέον πόρων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για εντατικοποίηση των παραπάνω ελέγχων. 

Συμπλήρωσε επίσης πως άλλο θέμα συζήτησης υπήρξε η πλήρωση κενών θέσεων διευθυντών στο Υπουργείο, το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο ενημέρωσε πως βρίσκεται σε στάδιο μελέτης για τις συμφωνίες με την εταιρεία Hermes και τα λιμάνια, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να δοθούν λύσεις πριν είναι αργά. 

«Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία βλέπουμε ότι το έργο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει διάθεση για να βελτιωθεί η κατάσταση, εμείς θα είμαστε εκεί για να παρακολουθούμε και ως παράταξη, και ως Επιτροπή Μεταφορών, ούτως ώστε αυτά που υποσχόμαστε να γίνονται, αλλά είμαστε και στη διάθεση του Υπουργείου για να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε, για βελτίωση της ζωής του πολίτη και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους», κατέληξε. 

Στις δικές της δηλώσεις, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος της για το γεγονός πως το Υπουργείο Μεταφορών προχωρά στην υλοποίηση έργων που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των έργων βάσει σχεδιασμών και των προνοιών των σχετικών συμβάσεων, καθώς κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη. 

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός πως χωρίς κανένα κρατικό έξοδο για τη δημιουργία σύγχρονων αεροδρομίων έχουν προκύψει από το 2006 έσοδα 844 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία, ως αποτέλεσμα πολιτικών που υλοποίησε ο ΔΗΣΥ, αλλά και για το γεγονός πως η εμπορικοποίηση του λιμένα της Λεμεσού από το 2017 έως το 2023 έχει αποφέρει στο κράτος έσοδα άνω των 364 εκατ. 

Σχολίασε επίσης θετικά τη σημείωση του Υπουργείου ότι ιδιώτες διαχειρίζονται το λιμάνι με υψηλούς ρυθμούς απόδοσης, έχοντας ήδη προβεί σε διάφορες επενδύσεις σε εξοπλισμό, ηλεκτρονικά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό, και πως αναμένεται από την κυβέρνηση η εξεύρεση τρόπου έναρξης διαμετακομιστικού εμπορίου, λαμβανομένου υπόψη πως οι υποδομές εκ μέρους του διαχειριστή είναι έτοιμες. 

Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, η κ. Τσιρίδου είπε ότι ζητήθηκαν περισσότερες ενέργειες για άμβλυνση του προβλήματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και για να μην χάνονται τόσες εργατοώρες με αυτό τον τρόπο μέσα στους δρόμους, ενώ αναφορικά με την πράσινη πολιτική ζητήθηκε επίσπευση των ενεργειών της κυβέρνησης με γνώμονα την ηλεκτροκίνηση, την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, προς συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αιτήματα ως προς τα οποία, όπως είπε, ο Υπουργός επέδειξε θετική στάση. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής ανέφερε με τη σειρά του ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών δεν αποπνέει αέρα ανανέωσης, όπως ισχυριζόταν προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά επαναλαμβάνει τη συντηρητική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι θα ανέμενε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου να ήταν κατά πολύ αυξημένος. 

«Δυστυχώς είδαμε ακόμα μία φορά επαναλαμβανόμενα κονδύλια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος και βήματα προς τα εμπρός», συνέχισε ο κ. Φακοντής, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που έχουν προτεραιότητα για την κοινωνία, όπως η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ολοκληρωμένες πολιτικές και στρατηγική και όχι με πρόσκαιρα ημίμετρα και αποσπασματικά μέτρα, η πλήρης ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, η επέκταση των δρομολογίων και η περαιτέρω εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν η αναβάθμιση και επέκταση των αεροδρομίων, η ωρίμανση νέων έργων υποδομής και η αποπεράτωση των τρεχόντων οδικών έργων, όπως ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, χωρίς καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος. 

«Ο πολίτης δεν πρέπει να ταλαιπωρείται, ούτε και να χρυσοπληρώνει», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως συζητήθηκαν ακόμη η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η ανάγκη για υλοποίηση γενναιόδωρων σχεδίων απόσυρσης παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, η επανεξέταση και βελτίωση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η εφαρμογή προληπτικής πολιτικής για μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και καλλιέργεια οδικής συνείδησης μέσω μαθημάτων οδικής αγωγής στα σχολεία, η ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας με προσιτά ναύλα για όλους, οι καθυστερήσεις στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών για καθορισμό ημερομηνίας εξέτασης οδηγού και η ανάγκη στελέχωσης, καθώς και η ανάγκη για ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, με επικαιροποιημένα όρια ταχύτητας, φωτισμό, σημάνσεις, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους, χωρίς λακκούβες και εύκολα προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες. 

«Το ΑΚΕΛ θα επικροτεί κάθε μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά θα συνεχίζει να ασκεί εποικοδομητική κριτική με σκοπό την εξέλιξη, την πρόοδο, τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών δαπανών και κονδυλίων και την προσπάθεια επίλυσης βασικών και δευτερευόντων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και κάνουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και του πολίτη καλύτερη», κατέληξε ο κ. Φακοντής. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Εντός Νοεμβρίου σχέδιο απόσυρσης οχημάτων 

Stockwatch: Έβαλε €250 εκατ. στον κρατικό κορβανά το Υπ. Μεταφορών 

Stockwatch: Προβληματισμός για απώλεια τουριστών από Ισραήλ

Στα 160,5 εκ. ευρώ οι δαπάνες του Υφ. Έρευνας και Καινοτομίας για το 2024 

Το ζήτημα της γραφειοκρατίας, τα κέντρα αριστείας, η κυβερνοσφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση ήταν μεταξύ των θεμάτων, που βρέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για το 2024. Σύμφωνα με στοιχεία, που κατέθεσε το Υφυπουργείο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, οι συνολικές δαπάνες για το 2024 ανέρχονται σε 160,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα σε 11,1 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο κ. Χατζηζαχαρία εντός της Επιτροπής παρουσίασε και ανέλυσε τις δαπάνες και τα έσοδα του Υφυπουργείου του, επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο πλέον είναι οργανωμένο και αποτελεί τον κατεξοχήν πολιτικό φορέα με οριζόντιες αρμοδιότητες στα πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, της προώθησης της καινοτομίας και της θωράκισης των ηλεκτρονικών υποδομών.   

Μετά το πέρας της Επιτροπής ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει δώσει έμφαση και βαρύτητα σε τρεις βασικούς τομείς και συγκεκριμένα στην κυβερνοασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και καινοτομία. Όσον αφορά το τελευταίο ο κ. Χατζηζαχαρία, είπε ότι σκοπός είναι τα πορίσματα των ερευνών, που παράγονται τόσο από τα ερευνητικά κέντρα όσο και από άλλα ερευνητικά ιδρύματα να διοχετεύονται στο οικοσύστημα. 

Πρόσθεσε ότι θα αποσταλούν στους Βουλευτές περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα 87 έργα, τα οποία διαχειρίζεται το Υφυπουργείο Καινοτομίας, λέγοντας ότι 40 είναι κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι αναλύθηκε εμπεριστατωμένα στους Βουλευτές ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και έργα, τα οποία θα δοθούν προς το κοινό, προσθέτοντας ότι ένα από τα οποία είναι το e-justice, το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα της δικαιοσύνης. 

Ερωτηθείς για την ηλεκτρονική ταυτότητα ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή αυτά θα εφαρμοστούν το 2024, σημειώνοντας ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου. 

Ανέφερε ότι στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι για κάθε έργο ή πληροφοριακό σύστημα που θα εφαρμόζεται θα γίνεται εκ των προτέρων μελέτη και αξιολόγηση για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. 

Μιλώντας για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων ο κ. Χατζηζαχαρία δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένες δράσεις όπως η αξιολόγηση κινδύνου, η εγκατάσταση αισθητήρων σε σέρβερ 32 κρίσιμων υποδομών, οι δοκιμές παρείσφρησης (penetration tests), ενώ πολύ σύντομα θα γίνει προκήρυξη θέσεων για 21 εξειδικευμένα άτομα, με αγορά υπηρεσιών, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια. 

Δηλώσεις βουλευτών 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ζήτησε από το Υφυπουργείο Καινοτομίας λεπτομερέστερο σημείωμα προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι δαπάνες για το τι περιλαμβάνεται ακριβώς στα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν. Σημείωσε ότι ένα σημαντικό κονδύλι κάτω από το κεφάλαιο της έρευνας διατίθεται στα ερευνητικά Κέντρα Αριστείας και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει ικανοποίηση από τη λειτουργία τους, με τον κ. Χατζηζαχαρία να απαντά ότι για το 2024 προβλέπονται για τα Κέντρα Αριστείας πέραν των 14 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Τα Κέντρα Αριστείας πρέπει εκτός από την παραγωγή ερευνητικού έργου, η έρευνα να διοχετεύεται και στο ευρύτερο οικοσύστημα της χώρας μας και ο καλύτερος τρόπος να διοχετεύεται είναι να μπορέσουμε να την εμπορευματοποιήσουμε», είπε ο Υφυπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης έθιξε και το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λέγοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για περιορισμό της γραφειοκρατίας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλά, δήλωσε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου ήταν άκρως απαραίτητη, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας, λέγοντας ότι είναι πλέον αναγκαίο να γίνει το ψηφιακό κράτος. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να γίνει η ψηφιοποίηση. 

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Αντρέας Καυκαλιάς επεσήμανε τη νευραλγική σημασία του Υφυπουργείου, θέτοντας το ζήτημα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, αλλά και των κυβερνοεπιθέσεων. Σημείωσε ότι ο πυρήνας της δραστηριότητας του Υφυπουργείου θα έπρεπε να βρίσκεται στη καρδιά της διακυβέρνησης, έχοντας ως στόχο, όχι απλά την ψηφιοποίηση διαδικασιών, αλλά την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.  

Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία της θεσμικής μνήμης για ένα Υφυπουργείο, σημειώνοντας ότι η απουσία συνέχειας της γνώσης εντός του Υφυπουργείου όχι απλά δυσκολεύει την προσπάθεια για θεσμική μνήμη, αλλά στη πορεία θα καθιστά οικονομικά ακριβότερη την προσπάθεια ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών.   

Ακόμη ο κ. Καυκαλιάς διερωτήθηκε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη λειτουργία της υπηρεσίας «Κόκκινο Κουμπί» για τα άτομα τρίτης ηλικίας με τον Υφυπουργό να απαντά ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, έθεσε επίσης το θέμα της γραφειοκρατίας, ενώ διερωτήθηκε εάν υπάρχει συντονισμός αναφορικά με το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Ρώτησε επίσης εάν υπάρχει μια συνολική, ενιαία στρατηγική για την καινοτομία, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του για τους ενδεχόμενους κινδύνους που υπάρχουν από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence).   

Ακόμη, ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσον λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας όσον αφορά παρεμβάσεις αναφορικά με το FIR και τις κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο κ. Χατζηζαχαρία απάντησε ότι αναφορικά με την στρατηγική καινοτομίας γίνεται προσπάθεια για ένταξη πολιτικής προκειμένου όλες οι χορηγίες που δίνονται να περνούν μέσα από το Υφυπουργείο προκειμένου να αξιολογούνται. Για το θέμα της κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι υπάρχει πλήρως συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι για το εν λόγω ζήτημα υπάρχει στρατηγική από πλευράς Υφυπουργείου. 

Παράλληλα, ο Υφυπουργός υπενθύμισε το περιστατικό που είχε συμβεί στις αρχές Απριλίου με τη διαρροή σε ντεπόζιτο νερού στον υπόγειο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να πληγούν οι διακομιστές, οι οποίοι βρίσκονταν σε δωμάτιο που γειτνίαζε, λέγοντας ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που καθορίζουν ξεκάθαρα πως θα πρέπει να είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την στέγαση αυτών των συστημάτων. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, διερωτήθηκε για το τι συμβαίνει με το θέμα της Velister, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν άτομα της τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται με την ψηφιακή μετάβαση και ρώτησε εάν υπήρχαν προγράμματα κατάρτισης για τον προηγούμενο χρόνο. Ο κ. Χατζηζαχαρία είπε ότι για το θέμα της Velister θα ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ από πλευράς επιτελείου του Υφυπουργού αναφέρθηκε ότι υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης για τις προαναφερθείσες κατηγορίες που προσφέρονται από το ΚΕΠΑ. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Εντός του 2024 η ηλεκτρονική ταυτότητα και υπογραφή 

Υποστελεχωμένο το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, λέει η Επίτροπος 

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έθεσε η αρμόδια Επίτροπος, Δέσπω Μιχαηλίδου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προϋπολογισμού του Γραφείου της. 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2024, ανέρχεται στις 667.707 ευρώ για το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε σύγκριση με το 2023 που ήταν 535.243 ευρώ. Εξ’ αυτών ο προϋπολογισμός για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες ανέρχεται στα 89.500 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για τις εκστρατείες διαφώτισης για το 2024, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι ελαφρά αυξημένος από το 2023, λέγοντας ότι η αύξηση οφείλεται στην τιμαριθμική αύξηση. 

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι εντός της Επιτροπής επικεντρώθηκε πέρα από τις δράσεις του Γραφείου, στα αυξημένα παράπονα και τον όγκο που λαμβάνεται καθημερινά, στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Γραφείου της. 

«Είμαστε ένα Γραφείο που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες και στα προβλήματα των παιδιών, ώστε να προωθήσουμε και να διερευνήσουμε όσα αφορούν τα παιδιά και το συμφέρον τους», είπε η κ. Μιχαηλίδου. 

Όπως ανέφερε, εκείνο το οποίο σημειώθηκε και από Βουλευτές είναι το γεγονός της μείωσης του προσωπικού του Γραφείου από δώδεκα άτομα του επιστημονικού προσωπικού σε εννέα, προσθέτοντας ότι το Γραφείο στελεχώνεται από προσωπικό αποσπασμένο από το Υπουργείο Παιδείας και από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Σημείωσε ότι οι αποσπάσεις αυτές είναι αναγκαίες εκ του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι προκύπτει ανάγκη από την αφαίρεση δύο λειτουργών που ήταν αποσπασμένοι. 

«Είχαμε αποταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε τη σύσταση και έγκριση 7 μονίμων θέσεων και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει οποιαδήποτε ανταπόκριση», είπε η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνοντας ότι αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Σημείωσε ότι της ζητήθηκε από το προεδρείο της Επιτροπής να σταλεί η σχετική αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα. 

Εξάλλου, με γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς αναφέρει ότι  η Επίτροπος Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού, με μεγάλη αγωνία «εκλιπαρεί» την Κυβέρνηση για δύο-τρεις λειτουργούς, προκειμένου το Γραφείο της να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και να μην αποδυναμωθεί η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. 

Σημειώνει ότι από τα 12 στελέχη επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτούνταν στο Γραφείο της Επιτρόπου μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον τερματισμό της απόσπασης τριών ατόμων. Πλέον, όπως αναφέρεται, το Γραφείο λειτουργεί με εννέα άτομα από τα οποία, μόνο τα δύο αποτελούν μόνιμο επιστημονικό προσωπικό. 

«Ως ΑΚΕΛ θα προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες και θα ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση, προκειμένου να επέλθουν ρυθμίσεις στον προϋπολογισμό και να υπάρξει συμπλήρωση των αναγκαίων θέσεων», καταλήγει. 

Η μείωση μικρών επιχειρήσεων στα δημόσια έργα, μείωσε προσφυγές, λέει η Αναθ. Αρχή Προσφορών 

Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση του 2013 και η εξουδετέρωση των μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των δημοσίων έργων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, δήλωσε η πρόεδρος της Αρχής Έφη Παπαδοπούλου. 

«Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε είναι ότι μετά την κρίση έχουν εξουδετερωθεί οι μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των δημοσίων έργων. Συνεπώς έμειναν πολύ λίγοι παίκτες στο παιχνίδι. Εκεί δεν νομίζω να υπάρχει σκοπιμότητα και υπάρχει η δυνατότητα όταν είναι 2 ή 3 στο παιγνίδι να συνεννοηθούν», ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Αρχής για το 2024. 

Όπως είπε η κ. Παπαδοπούλου, κατά το 2023 υποβλήθηκαν 38 προσφυγές στην Αρχή, σε σύγκριση με 37 το 2022. 

Σημείωσε ωστόσο ότι ποσοστό 87,2% των αποφάσεων της Επιτροπής επικυρώνονται από το Διοικητικό Δικαστήριο σε περίπτωση προσφυγής. 

Η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι το αντικείμενο της Αρχής δεν είναι απλό λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αναθέτουσες αρχές με την υλοποίηση διαγωνισμών. Σημείωσε ακόμη ότι το έργο της Αρχής δεν είναι εύκολο, αφού υπάρχει συνεχής αλλαγή της νομολογίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση. 

Εξάλλου, η κ. Παπαδοπούλου, η οποία την 1η Ιανουαρίου 2024 αποχωρεί έπειτα από δέκα χρόνια λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας της παρούσας της Αρχής, είπε ότι δεν έγινε κατορθωτό να ενισχυθεί η Αρχή με προσωπικό, πέραν των δύο θέσεων νομικών λειτουργών. Σημείωσε ότι είναι μεν σεβαστή η θέση του Τμήματος Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών για αντιμετώπιση των αναγκών με αποσπάσεις, αλλά δημιουργούνται προβλήματα επειδή το προσωπικό είναι εναλλάξιμο. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: «Πέτυχαν» οι πλείστες προσφυγές προς Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, εάν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης επί των Πλεοναζόντων Κερδών στους Τομείς του Αργού Πετρελαίου, του Φυσικού Αερίου, του Γαιάνθρακα και των Διυλιστηρίων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης επί των πλεοναζόντων κερδών του έτους 2023 στις οντότητες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εξαγωγής ή εξόρυξης αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου ή γαιάνθρακα, της διύλισης πετρελαίου ή της παραγωγής προϊόντων οπτανθρακοποίησης, τα οποία προέκυψαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας κατά την περίοδο 2022-2023. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ελάχιστα έσοδα από φορολόγηση υπερκερδών 

Ο περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στον δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η μείωση του συντελεστή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα που παρακρατείται επί των καταθετικών πιστωτικών τόκων από 30% σε 17%. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρόταση νόμου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Ο περί Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι όπως παρασχεθεί στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης η δυνατότητα να αγοράζει χαρτοφυλάκιο δανείων τα οποία εμπίπτουν στο βασικό νόμο και να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νομικά πρόσωπα που δύναται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων  

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.       

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.  

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Υπουργείο Άμυνας, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, τον Δήμο Στροβόλου, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και την Αρχή Λιμένων Κύπρου. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: «Πράσινο» για χορηγία €300 χιλ. σε εφημερίδες

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον