Επιστολή σε ΠτΔ για συγγενείς ασθενών στο εξωτερικό, στον αέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Κάλυψη μη ιατρικών εξόδων (μετάβαση, διαμονή, σίτιση κ.ά.)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη για κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων (μετάβαση, διαμονή, σίτιση κ.ά.) των ασθενών και των συνοδών τους όταν το Κράτος αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό για θεραπεία.

Επιστολή σε ΠτΔ για συγγενείς ασθενών στο εξωτερικό, στέλνουν οι Βουλευτές

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αποστέλλουν εντός των επόμενων ωρών οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με αίτημα να ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ένα ποσό της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ούτως ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες αλλά και οι συγγενείς όσων ασθενών μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Το εν λόγω θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρία, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων (μετάβαση, διαμονή, σίτιση κ.ά.) των ασθενών και των συνοδών τους όταν το κράτος αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό για θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τη δική της ευθύνη λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την καταβολή μόνο 350.000 ευρώ προς τον ΟΑΥ για κάλυψη συγκεκριμένων επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό την ώρα που μελέτη του 2020 αναφέρει ότι τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να στηριχθούν όλες αυτές οι οικογένειες ανέρχονται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι ομόφωνα έγινε αποδεκτή εισήγηση όπως αποσταλεί σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητώντας να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024, ένα ποσό της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ούτως ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες αλλά και οι συγγενείς όσων ασθενών μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι η πληροφόρηση που είχαν οι Βουλευτές δεν είναι καθόλου ευχάριστη αφού οικογένειες έχουν διαλυθεί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και μεταξύ τους λόγω της μεγάλης παραμονής των ασθενών και των συνοδών τους στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι από τους 1200 ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% θεωρείται ότι εμπίπτει στην κατηγορία «άποροι ασθενείς» και καλύπτονται από το κράτος τα έξοδα.

Ο κ. Δίπλαρος συνεχάρη το τμήμα επιδοτούμενων ασθενών και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ούτως ώστε τουλάχιστον στην Γερμανία όπου μεταβαίνουν περίπου 600 ασθενείς, εκεί η βοήθεια να είναι πολύ μεγάλη. Συνεχάρη επίσης όλες τις οργανώσεις και τους συνδέσμους που στηρίζουν και τις οικογένειες και τους ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε από πλευράς της ότι είναι πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι ο ιατρικός τομέας στην Κύπρο πρέπει συνεχώς να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται με τρόπο ώστε λιγότεροι ασθενείς να πρέπει να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, μόνο το 10% όσων αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπείες να τυγχάνουν βοήθειας από το κράτος. Εξήρε τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να φεύγει από την εξίσωση η ευθύνη του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «θεωρείται αδιανόητο οι 1.200 συμπολίτες μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό και επί της ουσίας να μην έχουν οικονομική αρωγή», σημειώνοντας ότι μόνο το 10% λαμβάνει βοήθεια και αυτοί εμπίπτουν στην κατηγορία των απόρων.

Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε οικογένειες και εξήρε τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας για αποστολή ασθενών στην Γερμανία. Σημείωσε ότι ασθενείς μεταβαίνουν και σε άλλες χώρες για θεραπείες, αλλά εκεί δυστυχώς δεν παρέχεται καμία βοήθεια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε από πλευράς του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει τα έξοδα σίτισης, μετάβασης και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους, αφού καλύπτονται μόνο τα ιατρικά έξοδα.

Η θέση μας, είπε ο κ. Αποστόλου, είναι ότι από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος αποφασίζει ότι δεν μπορεί να περιθάλψει ένα ασθενή  και τον παραπέμπει σε νοσοκομείο της Γερμανίας, της Αγγλίας, του Ισραήλ, ή άλλων χωρών στο εξωτερικό θα πρέπει να αναλαμβάνει έτσι ώστε να στηρίζει την οικογένεια και με τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν λόγω της μετάβασης στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων είναι ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και των άλλων φιλανθρωπικών συνδέσμων και ιδρυμάτων που ενισχύουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους οικονομικά, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη μας είναι ένα δίκαιο αίτημα». Σημείωσε ότι είναι πολλές περιπτώσεις οικογενειών που χρεωκόπησαν οικονομικά και έμειναν με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, Γενικός Γραμματέας της ΟΣΑΚ, έστειλε το μήνυμα ότι η ΟΣΑΚ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι άπτεται και ηθικής πτυχής. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό αλλά και οι συγγενείς τους επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί.

Στον αέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, λέει ο Δίπλαρος 

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι οι Βουλευτές με έκπληξη ενημερώθηκαν ότι όσον αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε γραπτώς πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας στις 24 Απριλίου του 2023 για καταγραφή συγκεκριμένου ποσού για λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Δυστυχώς, συνέχισε, η Υπουργός απάντησε στο Υπουργείο Οικονομικών μήνες μετά (στις 21 Νοεμβρίου 2023) και μάλιστα με ελλιπή πληροφόρηση.  Αποτέλεσμα είπε ο κ. Δίπλαρος, σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να είναι στον αέρα και να μην μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 2024. Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ προτίθεται να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χαραλαμπίδης (ΟΣΑΚ) δήλωσε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτο Καρκίνου προσθέτοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου αυτήν τη στιγμή υφίσταται και δεν έχει καμία εξουσία, αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο Υγείας. Σημείωσε ότι η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτο Καρκίνου τέθηκε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ο ίδιος υιοθετεί την πρόταση. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: ΠτΔ: Οι αναφορές Κανάρη δεν έμειναν στο απυρόβλητο

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 2) Κανονισμοί του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία (ΕΕ) 2022/2100 της Επιτροπής της 29ης Ιουνίου 2022 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την απόσυρση ορισμένων εξαιρέσεων όσον αφορά τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού».

Συγκεκριμένα, η υπό εναρμόνιση κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγία (ΕΕ) 2022/2100 τροποποιεί την Οδηγία 2014/40, προκειμένου: 

(α) να επεκταθεί η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα/γεύση ή που περιέχουν αρωματικές ουσίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά τους και στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και 

(β) τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού να φέρουν τόσο το ενημερωτικό μήνυμα όσο και τις συνδυασμένες προειδοποιήσεις για το βλαβερό του καπνίσματος (δηλαδή αποτρεπτικές εικόνες με λεκτικές προειδοποιήσεις). 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε η ισχύς της εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας να λογίζεται ότι άρχισε την 1η Μαρτίου 2019, ημερομηνία εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, και οποιεσδήποτε εισφορές ενδεχομένως καταβλήθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου με βάση τον οποίο οι εν λόγω ναυτικοί εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση αυτή, ήτοι πριν από τις 25 Νοεμβρίου 2022, να επιστρέφονται στα πρόσωπα από τα οποία αυτές καταβλήθηκαν.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης