Τον Ιανουάριο 2024 στην Ολομέλεια το Υφ.Μετανάστευσης, δημιουργία δομών για ανήλικους μετανάστες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Ιδρύσεως Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Τον Ιανουάριο 2024 στην Ολομέλεια Βουλής το νομοσχέδιο για Υφ. Μετανάστευσης

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου και το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο του 2024.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι μία διάσταση που απασχόλησε ιδιαίτερα την Επιτροπή και είναι και πολιτική θέση του ΑΚΕΛ είναι η ένταξη στο νομοσχέδιο πολιτικών για τη συμπερίληψη, μια πτυχή που αφορά τη μετανάστευση και το προσφυγικό. Πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί ορισμένα προβλήματα σε ό,τι αφορά διατυπώσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο που άπτονται πολιτικών και νομικών πτυχών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «αποτελούσε και για εμάς προεκλογική δέσμευση», και πρόσθεσε ότι κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να συζητηθούν.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα υφυπουργείων 

Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου ώστε να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα κριτήρια πολιτογράφησης, καθώς και για την ενίσχυση του ελέγχου και της δέουσας έρευνας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Δημιουργία δομών εφηβικής προστασίας μεταναστών

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ενέργειες της κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία δομών εφηβικής προστασίας μεταναστών, ως υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δημιουργία δομών για ανήλικους μετανάστες επί τάπητος στην Επ. Εσωτερικών

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία δομών προστασίας ανήλικων μεταναστών, ως υποχρέωση της πολιτείας που πηγάζει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τέθηκαν επί τάπητος, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου και Νίκου Σύκα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι το δημόσια πολυσυζητημένο ζήτημα των δομών και των σπιτιών για ανήλικα παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους προκύπτει από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Είπε ότι ως αποτέλεσμα κακών χειρισμών των προηγούμενων εβδομάδων από κυβερνητικής πλευράς έχει προκληθεί κοινωνική αναστάτωση σε μία σειρά από τοπικές κοινωνίες και κρίθηκε ότι έπρεπε να συζητηθεί το θέμα.

Συμπερασματικά, είπε ο κ. Δαμιανού, φαίνεται ότι δεν έχει προηγηθεί ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με την κοινωνία των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και να προκαλούνται τοπικές αναστατώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε και οριζόντια συνεννόηση μεταξύ τμημάτων Υπουργείων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να γίνονται για παράδειγμα ενέργειες από το Κτηματολόγιο εν αγνοία του Υφυπουργείου Πρόνοιας.

«Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση ότι έχουν ληφθεί αυτά τα μηνύματα και θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να μην νοιώθουν και οι δήμοι ότι κατά περίπτωση επιλέγονται κάποιοι και αφήνονται κάποιοι άλλοι εκτός της συζήτησης», είπε ο κ. Δαμιανού.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης, με βάση κριτήρια και με σεβασμό στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τα παιδιά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, δήλωσε ότι αφορμή για το θέμα που ενέγραψε ο ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται σε κάθε Δήμο και Κοινότητα για τη δημιουργία τέτοιων δομών προστασίας.

«Εμείς ζητήσαμε ενημέρωση από την αρμόδια Υφυπουργό για να έχουμε μια καθαρή και πλήρη εικόνα και αντίληψη των σχεδιασμών της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας», είπε ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η Υφυπουργός σήμερα έλαμψε δια της απουσίας της».

Σημείωσε ότι οι απαντήσεις που έλαβε η Επιτροπή από τον εκπρόσωπο της Υφυπουργού “είναι φτωχές, και καταδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και την παντελή έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών”.

Ανέφερε ότι τέτοιου είδους έργα πρέπει να δημιουργούνται σε περιβάλλον φιλικό, ευχάριστο και προσβάσιμο για να αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία, που θα βοηθήσει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των παιδιών που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης από όλους.

«Διαπιστώνουμε σήμερ,α δυστυχώς, ότι διαμορφώθηκε στη κοινωνία γι’ αυτό το θέμα μια αρνητική ψυχολογία, ένα αρνητικό κλίμα, μια αντίδραση που προκάλεσε ο άτσαλος χειρισμός εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Σύκα, ο οποίος ανέφερε ότι η δημιουργία δομών προστασίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους αποτελεί τόσο νομική υποχρέωση όσο και προϋπόθεση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Έκανε λόγο για επικοινωνιακή και πρόχειρη διαχείριση του θέματος από πλευράς της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, και τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα διαβούλευση με τις τοπικές αρχές.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι παραμένει ακόμα αναπάντητο το ερώτημα του τι θα γίνει, που θα γίνει, και σε ποιο μέγεθος, κάτι το οποίο εντείνει τις ανησυχίες. Σημείωσε ότι  υπήρξε σήμερα πληροφόρηση ότι στην κοινότητα Γερίου θα γίνει μία ακόμη δομή χωρητικότητας 150 ατόμων για ασυνόδευτους ανήλικους.

Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει χάσει πλήρως το ηθικό του πλεονέκτημα και έχει μετατρέψει γηροκομεία και φοιτητικούς ξενώνες σε κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχουν κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων είναι αποδεδειγμένο ότι προκλήθηκαν αναστάτωση, προβλήματα και εγκληματικότητα.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά της και θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι με τους ασυνόδευτους ανήλικους. Είπε ότι θα πρέπει «να προχωρήσουμε στην άρνηση αποδοχής νέων αιτήσεων και να απελαθούν όσοι βρίσκονται ή βρέθηκαν παράνομα στην Κύπρο».

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, είπε ότι οι υπηρεσίες του κράτους προχώρησαν σε κάποιες διεργασίες σε σχέση με τις δομές, χωρίς να υπάρξει καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, με ελλιπή σχεδιασμό και πολύ βεβιασμένα. Σημείωσε ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα φοβερό αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Η κοινωνική πολιτική του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Βουλή

Η κοινωνική πολιτική του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναλύθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προσκάλεσε εκπρόσωπο του Υφυπουργείου και στη συνεδρίαση παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υφυπουργείου, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών επεξηγήθηκε ο σχεδιασμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, στη φιλοσοφία των σύγχρονων πρακτικών που εφαρμόζονται τόσο σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλα σύγχρονα κράτη και αφορά στη δημιουργία μικρών κατοικιών οικογενειακού τύπου εντός της κοινότητας με στόχο την αποϊδρυματοποίηση, την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και τη συμπερίληψη και ενσωμάτωση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στο κοινωνικό σύνολο. 

Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη αυτής της κοινωνικής πολιτικής που έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το 2026, ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε μικρές κατοικίες για μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων, για άτομα με αναπηρίες, για παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, για έφηβους, καθώς και σε Κέντρα Ημέρας που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες και στο δεύτερο Σπίτι του Παιδιού στη Λεμεσό, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.

Προστίθεται ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, θα συνεχίσει την ενημέρωση προς όλες τις τοπικές αρχές για το συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ωφέλιμος τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για το κοινωνικό σύνολο, αλλά κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους, έφηβοι, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, οι οποίες θα εξυπηρετηθούν μέσα από αυτό.

Τέλος, αναφορικά με την πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο είναι εντελώς ανεξάρτητο από τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει τη στήριξη, οικονομική και άλλη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ για γυναίκες υπαξιωματικούς, ανάγκη αναθεώρησης ύψους ΕΕΕ, 800 διαζύγια τον χρόνο στην Κύπρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ στο θέμα των γυναικών υπαξιωματικών Διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών ως προς το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία εις βάρος γυναικών

Οικονομικών

Διαφάνεια στη διαδικασία αποσπάσεων, απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ, €90 εκ. τα έσοδα από καζίνο και αύξηση εσόδων ΕΑΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 και Ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023