Εντός δύο μηνών ο διορισμός νέου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/11/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, τον ρόλο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, την καθυστέρηση στον διορισμό του και την πορεία υλοποίησης των έργων στη Λεμεσό τα οποία εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.  

Εντός δύο μηνών ο διορισμός νέου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στο πλαίσιο της συζήτησης θέματος για την Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων και τον ρόλο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και την καθυστέρηση στον διορισμό του. 

Σύμφωνα με βουλευτές, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου διαβεβαίωσε ότι ο διορισμός του νέου Επιτρόπου θα γίνει εντός των επόμενων δύο μηνών. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης για τον διορισμό Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ έχει επανειλημμένα τονίσει την αναγκαιότητα και ασκεί πίεση προς την Κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα στον διορισμό του εν λόγω Επιτρόπου. 

 «Αδικαιολόγητη η πρόφαση περί αξιολόγησης του θεσμού, αφού τόσο οι κοινότητες διαμέσου της Ένωσης Κοινοτήτων, αλλά και οι φορείς ανάπτυξης των ορεινών περιοχών Τροόδους θεωρούν επιβεβλημένο τον διορισμό», είπε, εκφράζοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ικανοποίηση για την πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να προχωρήσει εντός δύο μηνών στον διορισμό Επιτρόπου. 

Ο κ. Σύκας είπε ακόμη ότι αποτελεί μεγάλη προίκα από την προηγούμενη κυβέρνηση η Εθνική Στρατηγική περί Ορεινών Περιοχών, η οποία προνοεί 236 δράσεις συνολικού κόστους €400 εκ. μέχρι το 2030, παρατηρώντας μετά λύπης, όπως είπε, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει η Επιτροπή από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Στρατηγικής, κάτι που, όπως εξήγησε, οφείλεται και στον μη διορισμό Επιτρόπου. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι για να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στην ύπαιθρο και να μπορέσουν οι κοινότητες της υπαίθρου να ορθοποδήσουν χρειάζεται πρώτον ασφαλές οδικό δίκτυο, σχολεία, ιατρικά κέντρα και νέες θέσεις εργασίας. 

Ειδικότερα για τον θέμα του οδικού δικτύου ο κ. Κώστα είπε ότι σε αρκετές περιοχές είναι επικίνδυνο και πεπαλαιωμένο, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του δρόμου Λεμεσού-Σαϊττά, επαναλαμβάνοντας πως το έργο δεν θα πρέπει να σταματήσει στην 1 φάση μέχρι την Παλώδια. 

«Δυστυχώς κανένα κονδύλι για την Α2 φάση δεν υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ενώ η Α1 φάση παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση», είπε. 

Δήλωσε ακόμη ότι η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους αναφέρει όντως σημαντικές δράσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί, εκκρεμεί, ωστόσο, η περαιτέρω προώθηση της αλλά και ότι αναμένεται η υλοποίηση της δέσμευσης για διορισμό νέου Επιτρόπου  το αργότερο σε δύο μήνες. 

Είπε τέλος ότι αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων Τροόδους είναι επιτέλους σημαντικά έργα που θα επιλύσουν τα πολλαπλά προβλήματα τους και οι στρατηγικές και οι μελέτες να μετατραπούν σε πράξεις. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως επιτέλους πρόκειται εντός δύο μηνών να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον διορισμό Επιτρόπου. 

Έκανε παράλληλα λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κάτι που όπως εξήγησε σχετίζεται και με τον μη διορισμό Επιτρόπου. 

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μέτρα, που θα υποβοηθούν τον κόσμο που ζει ή θέλει να ζήσει στις ορεινές κοινότητες, εξηγώντας πως αυτό μπορεί να γίνει με βελτίωση οδικού δικτύου, ενίσχυση υπηρεσιών, παροχή κινήτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τέλος με στήριξη της καθημερινότητας όσων επιλέξουν να ζήσουν στην ύπαιθρο. 

«Τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνεται να κινούνται με μεγάλες καθυστερήσεις, θα αναμένουμε εντός των επόμενων δύο μηνών τον διορισμό Επιτρόπου και θα έχουμε ξανά συζήτηση για να εξετάσουμε ποιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τις κοινότητες» πρόσθεσε. 

Ανέφερε τέλος πως τα θεματικά, όπως τα χαρακτήρισε έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, απέχουν πολύ από την επείγουσα παροχή βασικών υπηρεσιών. «νομίζω μεταπηδήσαμε ένα στάδιο αφήνοντας τα σημαντικά πίσω και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα» είπε. 

Αθλητικό Κέντρο Γλαύκος Κληρίδης  

Στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα που αφορά το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα να αναφέρει ότι με βάση την ενημέρωση που έγινε, «το κόσμημα αυτό της Πιτσιλιάς έχει καταστεί έρμαιο της γραφειοκρατίας». 

Πρόσθεσε πως ενώ ο ΚΟΑ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων αναβάθμισης στο Αθλητικό Κέντρο με προϋπολογισμό της τάξης των €3 εκ. για κάποιο λόγο με απόφαση διυπουργικής επιτροπής μετατέθηκε η υλοποίηση της αναβάθμισης στο Υφυπουργείο Τουρισμού και μάλιστα αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος αναβάθμισης του Κέντρου είναι μέσω ιδιώτη επενδυτή. 

Όπως είπε, είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που υπήρχαν σχέδια προσφορών να επιλέγεται ένα άλλο είδος ανάπτυξης «σε ζεύξη με τον ιδιωτικό τομέα». 

«Εφόσον ο ΚΟΑ τα είχε όλα έτοιμα για να προχωρήσει θα πρέπει (η υλοποίηση της αναβάθμισης) να ανατεθεί πίσω στον ΚΟΑ για να υλοποιήσει το έργο», συμπλήρωσε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Καθυστερούν έργα €400 εκατ. στα ορεινά – Σε δύο μήνες ο επίτροπος 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας να μειωθεί από πεντακόσια ευρώ (€500) σε εκατόν πενήντα ευρώ (€150) και 

(β) η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε η προθεσμία καταχώρισης στον Έφορο Εταιρειών της ετήσιας έκθεσης η οποία συντάσσεται από τις εγγεγραμμένες εταιρείες σε ετήσια βάση να συμπίπτει με την προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης εταιρείας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Δημιουργίας Μητρώου Οικοτεχνίας Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία μητρώου οικοτεχνιών, για την εγγραφή όλων των εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας, και ο καθορισμός των προϋποθέσεων για την εγγραφή οικοτεχνικών εγκαταστάσεων στο εν λόγω μητρώο και των προϋποθέσεων άσκησης οικοτεχνικής δραστηριότητας, χωρίς οι εν λόγω προϋποθέσεις να συγκρούονται με τις διατάξεις άλλων οικείων νομοθεσιών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων