Έντονο παρασκήνιο και νέες προτάσεις για τις εκποιήσεις ενόψει Ολομέλειας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής ενώπιον της οποίας αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση νομοθετήματα που αφορούν στο πλαίσιο εκποιήσεων. 

Υπενθυμίζεται πως στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκονται τέσσερις προτάσεις νόμου, η πρώτη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για  περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με τις οφειλές ενός μη εξυπηρετήμενου δανειολήπτη, η πρόταση του ΑΚΕΛ για ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή του ακινήτου, αντί σε τιμή καταναγκαστικής πώλησης, προτάσεις οι οποίες έχουν την στήριξη τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας και αναμένεται να ψηφιστούν. 

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για εκποίηση ακινήτου στην αξία κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μιας πιστωτικής διευκόλυνσης, η οποία βρήκε αντίθετους την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ. 

Ανησυχίες εκφράστηκαν τόσο από το ΥΠΟΙΚ όσο και την ΚΤΚ και από τις τράπεζες αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφουν η ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, οι Οικολόγοι, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, η οποία προνοεί ένα οριζόντιο δικαίωμα προσφυγής ενός δανειολήπτη στο Δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής της διαδικασίας εκποίησης, έτσι ώστε να εξεταστούν ενδεχόμενες καταχρηστικές χρεώσεις επί του οφειλόμενου ποσού. 

Στο προσκήνιο και πέμπτη πρόταση 

Χθες κυκλοφόρησε πρόταση νόμου, η οποία θα κατατεθεί στη σημερινή Ολομέλεια την οποία υπογράφει η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και ο Χρύσης Παντελίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ και ο Αλέκος Τρυφωνίδης εκ μέρους της ΔΗΠΑ. Η πρόταση, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, μεταφέρει πρόνοιες του μηχανισμού, που καταρτίστηκε από την ΚΤΚ, επιτρέποντας στον δανειολήπτη την προσφυγή στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της εκποίησης, στη βάση ενός πιο περιορισμένου πεδίου εφαρμογής αφού αφορά κύρια κατοικία με αξία μέχρι €250.000. Τίθενται επίσης συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διέπουν την αίτηση για έκδοση διατάγματος αναστολής, εκ των οποίων η αμφισβήτηση του απαιτητού ποσού στη βάση βεβαίωσης υπογεγραμμένης από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο ελεγκτικό γραφείο ή Σύμβουλο Αφερεγγυότητας. 

Η σημερινή συνεδρία λαμβάνει χώρα μετά την ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων για αναστολή των εκποιήσεων κύριας κατοικίας μέχρι €350.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για το φλέγον αυτό θέμα. 

Στη συνεδρία αναμένεται επίσης να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια προκειμένου να εξετάζονται χρηματοοικονομικές διαφορές που αφορούν μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε  χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί αναβολή της συζήτησης της επίμαχης πρότασης του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων που την συνυπογράφουν, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος συζήτησης τόσο των κυβερνητικών προθέσεων για συνολική λύση, όσο και της νέας πρότασης που έχει κατατεθεί. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΚΤΚ, οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στο τέλος Μαρτίου υποχώρησαν στα €2,2 δις, με τα κόκκινα δάνεια που έχουν μεταφερθεί εκτός του συστήματος και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι πολλαπλάσια. 

Οι επτά προτάσεις της κυβέρνησης για «δίχτυ προστασίας» ευάλωτων δανειοληπτών

Τις επτά κυβερνητικές ενέργειες για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπέβαλε χθές στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός με επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο του σώματος Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας πως το πλαίσιο αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και «παρέχει ένα δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων».

Στην επιστολή, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει τη Βουλή για την έγκριση τροποποίησης του Περί Δικαστηρίων Νόμου (ειδική δικαιοδοσία), που αποσκοπεί στη ρύθμιση του τρόπου εκδίκασης στα πλαίσια των Επαρχιακών Δικαστηρίων των υποθέσεων που αφορούν διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και πιστωτών για πιστωτικές διευκολύνσεις, που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ενισχύει και εμπλουτίζει δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν κοινοβουλευτικά κόμματα. Ειδικότερα, σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τον τρόπο τιμολόγησης στη διαδικασία εκούσιας ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους, αναφέρεται ότι προτάθηκε αναθεωρημένο κείμενο με εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για να καταστεί η πρόταση συνταγματική, ενώ σημειώνεται ότι από την πρόταση εξαιρούνται οι υποθέσεις που σχετίζονται με τον ενοίκιο έναντι δόσης.

Αναφορικά με την πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για παροχή εκτενούς πληροφόρησης κατά την αποστολή της επιστολής Τύπου Θ κατά τη διαδικασία εκποίησης, η κυβέρνηση σημειώνει ότι αυτή εμπλουτίστηκε με πρόσθετη υποχρέωση σε ενυπόθηκο δανειστή να δηλώνει τις ημερομηνίες αποστολής των επιστολών σύμφωνα με τον Κώδικα της ΚΤΚ σε όλους τους δανειολήπτες (ένδειξη τήρησης του Κώδικα) ενώ περιλήφθηκε διάταξη που υποχρεώνει τον ενυπόθηκο δανειστή, σε περιπτώσεις που αφορούν μόνο δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι €250.000 να συνοδεύουν την επιστολή Τύπου Θ με υπεύθυνη δήλωση από νόμιμο ελεγκτή ή νόμιμο γραφείο που θα επιβεβαιώνει το ύψος του χρέους, με το κόστος της βεβαίωσης να βαραίνει τον ενυπόθηκο δανειστή.

Σήμερα τελική έγκριση στο ενοίκιο έναντι δόσης

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι το πλαίσιο προστασίας ενισχύεται με το σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σχετική απόφαση θα δημοσιευθεί σήμερα και σημειώνει ότι το σχέδιο θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υιοθετώντας έτσι τις «τυπικές αλλαγές» που επέφερε η Κομισιόν.

Με το σχέδιο, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, δίνεται μια δίκαιη και οριστική λύση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους με υποθήκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι €250.000 σε τιμές αγοράς και παρέχει την ευχέρεια διατήρησης της κύριας κατοικίας τους.

Περαιτέρω ο Μάκης Κεραυνός σημειώνει ρυθμίζει οριστικά τις υποχρεώσεις των μη βιώσιμων δανειοληπτών των σχεδίων ΕΣΤΙΑ και ΟΙΚΙΑ, αποφεύγοντας την προοπτική εκποίησης.

Σημειώνεται ακόμη ότι με την έγκριση του Σχεδίου, αυτό θα προωθηθεί στις τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί προς το κοινό για υποβολή αιτήσεων.

Μελετάται επαναπροκήρυξη του ΕΣΤΙΑ

Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνει ότι η κυβέρνηση μελετά την επαναπροκήρυξη του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ «προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα». Επισημαίνει ωστόσο ότι η εφαρμογή του προϋποθέτει έγκριση από την Κομισιόν για τη συμβατότητά του με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Στη επιστολή σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ενέργειες για ενίσχυση με προσωπικό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Οικονομικής Φύσης (Χρηματοοικονομικός Επίτροπος) και σημειώνεται η απόφαση Τραπεζών και Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων για αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων που αφορούν κύριες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Το όλο πλαίσιο, το οποίο προωθείται, κρίνεται ικανοποιητικό για την λειτουργικότητα του συστήματος και παρέχει δίκτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ και δηλώνει έτοιμος να παρουσιάσει σε λεπτομέρεια τα μέτρα και τους λόγους «για τους οποίους δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί περαιτέρω και να αποδυναμωθεί το όλο πλαίσιο των εκποιήσεων».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα