Εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/11/2023, υπερψήφισε τους κανονισμούς που προνοούν την εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης-επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Οι περί Ρυθμίσεως Πρατηρίων Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για την τοποθέτηση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων που συμβάλλουν στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση σημείων φόρτισης-επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια πετρελαιοειδών. 

Έγκριση κανονισμών για εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε πρατήρια

Τα πρατήρια πετρελαιοειδών θα έχουν πλέον τη δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ύστερα από την ομόφωνη έγκριση σχετικών κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η έγκριση των εν λόγω κανονισμών κρίθηκε αναγκαία, στο πλαίσιο της προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο, με απώτερο στόχο την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι για άλλη μια φορά στην Κύπρο «δεν λειτουργήσαμε ως προμηθείς», αφού δόθηκαν κίνητρα για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αλλά δεν επαρκούν τα σημεία φόρτισης. Με αυτούς τους κανονισμούς, είπε, γίνεται μια προσπάθεια να βοηθηθεί το κοινό, και ευχήθηκε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, χαρακτήρισε σημαντική αυτή την εξέλιξη. Σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος θα πωλεί ρεύμα πέραν από την ΑΗΚ, αφού οι πολίτες που θα πηγαίνουν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους θα πληρώνουν το πρατήριο για τον ηλεκτρισμό.

Είπε ότι μέχρι στιγμής όλα τα σημεία φόρτισης είναι της ΑΗΚ, ενώ υπενθύμισε νόμο που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και υποχρεώνει όσους έχουν πάνω από 20 χώρους στάθμευσης να εγκαταστήσουν μέχρι το 2025 φορτιστή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε και η Βουλή να εγκαταστήσει δύο φορτιστές τέτοιων οχημάτων έξω από το κτήριό της. Κάλεσε, παράλληλα, την Κυβέρνηση να περιλάβει στους κανόνες για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες για εγκατάσταση φορτιστών αυτοκινήτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, είπε ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να νιώσει ασφάλεια ο πολίτης που προτίθεται να αγοράσει ηλεκτροκίνητο όχημα, με απώτερο στόχο την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε ωστόσο πως η πράσινη μετάβαση επιτυγχάνεται κυρίως με την παραγωγή της ενέργειας που καταναλώνεται από τις ΑΠΕ, κάτι που δεν εξασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας στους φορτιστές αυτοκινήτων θα προέρχεται από την παραγωγή της ΑΗΚ με μαζούτ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθούν συνδυασμένα κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο περί της Συμφωνίας Πλαίσιο για την Ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο για την Ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, η οποία υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Λευκωσία στις 29 Δεκεμβρίου 2022, με σκοπό την προσχώρησή της ως μέλους στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, και εγκρίθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 92.644, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2022. 

Η Βουλή ενέκρινε την προσχώρηση της Κύπρου στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία

Η Ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη Συμφωνία Πλαίσιο για προσχώρηση της Κύπρου στη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία, με αναφορές και προβληματισμούς βουλευτών για το προωθούμενο δικοινοτικό ηλιακό πάρκο.

Υπέρ ψήφισαν 41 βουλευτές εναντίον 4 ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία έχει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας μέσω της συλλογικής δράσης για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προγραμμάτων στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή τόνισε τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας σε ολόκληρο το νησί, προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Αναφέρθηκε στην εξαγγελθείσα ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης βιωσιμότητας για τη δημιουργία του πρώτου δικοινοτικού πάρκου ισχύος 30-50 MW τον Ιανουάριο του 2024 εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εξαγγελθεί που θα δημιουργηθεί το δικοινοτικό πάρκο αλλά υπάρχουν υποψήφιες περιοχές όπως η περιοχή της Πύλας και το aεροδρόμιο Λευκωσίας. Ανέφερε, ακόμα, ότι απαιτείται η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας κυπριακής πράσινης συμφωνίας σε ολόκληρη της Κύπρο ως ένα ΜΟΕ, παράλληλα με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στις ελεύθερες περιοχές, κατά το παράδειγμα της ενοποίησης του αποχετευτικού συστήματος της Λευκωσίας.

Ζήτησε επίσης την κατάθεση στη Βουλή του αδειοδοτικού καθεστώτος και του πλαισίου της νεκρής ζώνης σε περίπτωση ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, και έκανε λόγο διαβούλευση που κάνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ σήμερα παράνομα με το κατοχικό καθεστώς. Ζήτησε επίσης να υπάρξει ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι αν είναι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου να αποδεχτούμε ότι για το κάθε τι που θα γίνεται στην Κύπρο θα πρέπει πάντα να γίνεται αποδοχή της ντε φάκτο διχοτόμησης ως εφαλτήριο για νομιμοποίηση των κατεχομένων, τότε ο ίδιος δεν θα ψηφίσει το νομοθέτημα. Από τη στιγμή που τίθεται από τα ύπατα αξιώματα των Βρυξελλών ότι θα είναι μονιμοποίηση της διχοτόμησης δια της μεθόδου των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε, «εμείς λέμε μία είναι η Κύπρος, ένας ο λαός της Κύπρου, μία η Κυβέρνηση της Κύπρου».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης εξέφρασε προβληματισμό για τις αναφορές του κ. Ευσταθίου. Ανέφερε ότι αν αυτό που προνοείται ξεφεύγει του κυρωτικού νόμου τον βρίσκεται αντίθετο και συμφωνεί με τον κ. Ευσταθίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η πράσινη ενέργεια είναι ένα ΜΟΕ στο αεροδρόμιο και στην Πύλα, όπου αναίρεσαν οι Τούρκοι για άλλη μια φορά ένα ανθρωπιστικό μέτρο. Είναι ευκαιρία, πρόσθεσε, να κάνουν για άλλη μια φορά “ένα πράσινο πάρτι” για την δικοινοτική εκμετάλλευση του ήλιου στον τόπο μας.

Ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινηματογραφική Συμπαραγωγή (Αναθεωρημένη) (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινηματογραφική Συμπαραγωγή (Αναθεωρημένη), η οποία υπεγράφη από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 4 Μαΐου 2017, κατόπιν σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με Αριθμό 82.460 και ημερομηνία 26 Απριλίου 2017. 

Ο περί της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Βασικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στη Λευκωσία, στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 94.298 και ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023. 

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέδειξε την καθυστέρηση που υπήρξε μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Ιανουαρίου και είπε ότι για να έρθει η συμφωνία στην Επιτροπή Εξωτερικών πέρασαν οκτώ μήνες. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γραφείο του ΠΟΥ θα λειτουργήσει στη Λάρνακα, κάτι που αποτελεί όφελος για την πόλη και την Κύπρο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι για πάρα πολλά χρόνια στο ΑΤΙ υπήρχε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης του ΠΟΥ στο οποίο υπήρχαν εργαστήρια εκπαίδευσης για επιδιόρθωση ιατρικών μηχανημάτων και έρχονταν σε αυτά τεχνική από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Δυστυχώς ανέφερε, «όπως διέλυσε τότε το ΑΤΙ η Βουλή διαλύθηκε κι αυτό».

Ο περί της Συμφωνίας Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Δημιουργία Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Κυρωτικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στη Λευκωσία, στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 94.298 και ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023, καθώς και της πρόσθετης συμφωνίας που τροποποιεί την αρχική Συμφωνία Παραχώρησης Δωρεάς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφτηκε από τα δύο μέρη στις 3 Αυγούστου 2023 και την 31η Ιουλίου 2023, αντίστοιχα, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 95.040 και ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023. 

Ο περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) (Καταργητικός) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κατάργηση των περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Θρησκευτικές Ομάδες) Νόμων, εφόσον μέσω της σκοπούμενης μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου προωθείται ο εκσυγχρονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Οι περί Ιδιωτικών Κτηνιατρικών Ιατρείων, Κλινικών και Νοσοκομείων (Εγγραφή, Λειτουργία και Έλεγχος) Κανονισμοί του 2022 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα