Επιτάχυνση διαδικασιών για επικαιροποίηση Στρατηγικής για Διαβήτη ζήτησαν μέλη της Επ. Υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/11/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης των μονάδων του κάθε παρόχου υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έχει συμβληθεί με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) για σκοπούς διαφάνειας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, την ανάγκη για επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και για εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Επιτάχυνση διαδικασιών για επικαιροποίηση Στρατηγικής για Διαβήτη ζήτησαν μέλη της Επ. Υγείας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Διαβήτη ζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τα οποία εξέτασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η Κύπρος ως προς την περίθαλψη ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και την εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Στρατηγική για τον Διαβήτη είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2016, ενώ αναμένεται να συνταχθεί το σχέδιο δράσης που αφορά, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, στην καταγραφή περιστατικών και στην έρευνα.

Αν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι η επικαιροποίηση θα προχώρήσει, εντούτοις, ανέφεραν πως βρίσκονται στα αρχικά ακόμα στάδια παρόλο που η Εθνική Στρατηγική είναι εγκεκριμένη από το 2016.

Τα προβλήματα των διαβητικών και η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής θα απασχολήσουν εκ νέου την Επιτροπή Υγείας εντός του 2024.

Αίρεται ο περιορισμός για συσκευές μέτρησης ινσουλίνης 

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Σταύρος Μιχαήλ, ανακοίνωσε ότι αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και λαμβάνουν ιατρικές συσκευές, που δίνονται μέσω ΓεΣΥ, όπως η συσκευή χορήγησης της ινσουλίνης χωρίς τρύπημα και οι αυτόματοι μετρητές σακχάρου.

Μέχρι σήμερα τις συσκευές αυτές λάμβαναν μέσω ΓεΣΥ άτομα με διαβήτη μέχρι την ηλικία των 25 ετών. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής ο ηλικιακός περιορισμός θα αρθεί το α’ τετράμηνο του 2024, με τις εταιρείες να καταθέτουν τις προσφορές τους στον ΟΑΥ την ίδια περίοδο. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, αυτός ο ηλικιακός περιορισμός ήταν «ανασταλτικός παράγοντας» για κάποιες εταιρείες του εξωτερικού να προβούν σε προσφορές. 

Σύμφωνα με τον ίδιο «στις επόμενες προσφορές που θα βγει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας  δεν θα υπάρχει το ηλικιακό όριο», για να σημειώσει πως «η προσφορά θα είναι για μεγάλο αριθμό πληθυσμού» και ότι «θα υπάρχει ανταπόκριση από συγκεκριμένες εταιρείες». 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τις νέες προδιαγραφές θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Εκτιμάται ότι στην Κύπρο, οι διαγνωσμένοι διαβητικοί ανέρχονται στους 115 χιλιάδες, ποσοστό 12,7% του πληθυσμού. 

Την ίδια ώρα οι θάνατοι από την ασθένεια του διαβήτη καταγράφουν ανοδική τάση, αφού το 2021 είχαν ανέβει στους 493 σε σύγκριση με 370 που ήταν το 2020. 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, τόνισε πως  επιβάλλεται η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον διαβήτη, για να σημειώσει πως το μέγεθος των προκλήσεων που καλείται ένας ασθενής με διαβήτη να αντιμετωπίσει είναι πολύ μεγάλο.  

Ανέφερε πως το κόμμα της πριν από περίπου ένα χρόνο άνοιξε ζήτημα ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά με διαβήτη Τύπου 1, σημειώνοντας ότι «μεχρι τότε στον τόπο μας ήταν πολύ λίγα τα μέσα, τα οποία είχαν στη διάθεση τους, γονείς και παιδιά σε ό,τι αφορά τον καθημερινό χειρισμό όλων των προκλήσεων που ένα παιδί έχει να αντιμετωπίσει». 

«Είδαμε να γίνονται βήματα προς τα εμπρός, όμως, μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα», για να προσθέσει πως «είναι ένα ζήτημα που δεν τελείωσε σήμερα και ότι με την πρώτη ευκαιρία, την αμέσως επόμενη χρονιά θα το ξανασυζητήσουμε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε έχουν διαπιστώσει ότι αυτή τη στιγμή εντός του ΓεΣΥ, παρουσιάζονται κενά με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες, ιδιαίτερα τα παιδιά, να μην έχουν πρόσβαση αφενός σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες και αφετέρου σε σύγχρονες συσκευές, που ενδεχομένως θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. 

Αναφέρθηκε στους ανέπαφους αισθητήρες καταγραφής σακχάρου, οι οποίοι όπως είπε μπορούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή χιλιάδων παιδιών. 

Κάλεσε τον ΟΑΥ να προχωρήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, σε άμεση βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα στα παιδιά, εντάσσοντας στο ΓεΣΥ περισσότερα φάρμακα και συσκευές νέας τεχνολογίας. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τα άτομα με διαβήτη, ενώ ανέφερε πως είναι «απαράδεκτο» από το 2016 μέχρι τώρα να μην έχει συνταχθεί σχέδιο δράσης Εθνικής Στρατηγική. 

Όπως είπε οι αριθμοί διαβητικών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τον ΟΑΥ και το Υπουργείου Υγείας. 

Ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις μεθόδους διαχείρισης του διαβήτη, ζητά το Despina Children’s Diabetes Foundation 

Ο εκπρόσωπος του Despina Children’s Diabetes Foundation, Νίκος Συμεού, ανέφερε ότι ζήτησε από ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις μεθόδους διαχείρισης του διαβήτη. 

Είπε ότι είναι σημαντικό άμεσα ο ΟΑΥ και η γνωμοδοτική του επιτροπή, να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός προϊόντων όπως έγινε στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) (Τροποποιητικός) Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου, για σκοπούς ορθότερης εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ».

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον