Δραματική προδιαγράφεται η πορεία της οικονομίας, προβληματισμός από βουλευτές για e-καλάθι 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/09/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Λήψη προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση των τιμών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις. 

Δραματική προδιαγράφεται η πορεία της οικονομίας 

Δραματική προδιαγράφεται η πορεία της οικονομίας, μετά τις αλματώδεις αυξήσεις των επιτοκίων, εκτιμούν βουλευτές της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και καλούν την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριακός Χατζηγιάννης, υπέδειξε ότι πρέπει να κληθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε ενώπιον της Ολομέλειας, είτε σε Επιτροπές της Βουλής, για να καταθέσει τις θέσεις του, για την οικονομία. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως τα δύσκολα ακόμη δεν τα είδαμε και χειρότερα έρχονται στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Αν δεν υπάρξει απόθεμα από την κυβέρνηση, τότε,  θα δούμε την χαριστική βολή στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σήμερα 23 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πραγματική ανάγκη. Απαιτείται η λήψη στοχευμένων και όχι οριζόντιων μέτρων. Εγκληματούν οι Τράπεζες και οι δανειολήπτες, όταν παραχωρούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Με θεσμικό τρόπο, πρέπει να προστατευτούν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα επεσήμανε πως η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί την χαριστική βολή για τα ευάλωτα και όχι μόνο νοικοκυριά. Οι δανειολήπτες θα επιλέξουν να ταϊσουν τα παιδιά τους  και όχι να πληρώσουν δόσεις. Αποτέλεσμα θα είναι να εκτοξευτεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων.  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία με τα επιτόκια, θα δούμε να αυξάνονται τα κοινωνικά παντοπωλεία. Αναφέρθηκε σε παράδειγμα νεαρού ζευγαριού, το οποίο καλείται να πληρώσει 1453 ευρώ δόση, 500 ευρώ περισσότερα από την αρχική δόση. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, υπέδειξε ότι παρακολουθούμε τα ίδια και ίδια και πρέπει να ληφθούν μέτρα. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης επεσήμανε ότι τα αντανακλαστικά του κράτους έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι αυξήσεις στις δόσεις έφθασαν στο 50% και τα νοικοκυριά με δάνεια, απώλεσαν το 20% των εσόδων τους. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, με την αναμενόμενη ύφεση στην ευρωζώνη. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Παντελή, δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση συνεχώς. Οι κινήσεις, είπε, γίνονται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών, ώστε να μην υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις.  Στην κατάλληλη στιγμή προβαίνει σε εξαγγελίες. 

Η Τζένη Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, ανέφερε ότι τα μέτρα τα οποία έλαβαν οι Τράπεζες είναι φτωχά, όπως παραδέχεται και ο Υπουργός Οικονομικών.  Προειδοποίησε ότι η μεσαία τάξη θα καταστεί ευάλωτη, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Απαιτούν συνέχεια στήριξης καταναλωτών από κράτος και τράπεζες 

Προβλήματα του κλάδου των υπεραγορών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα του κλάδου των υπεραγορών και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Καταγραφής και Παρακολούθησης Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων με στόχο, αφενός, την άμεση και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές πώλησης αυτών και, αφετέρου, την παρακολούθηση των τιμών από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για σκοπούς άσκησης των αρμοδιοτήτων της και διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών. 

Προβληματισμός από βουλευτές για αποτελεσματικότητα του εργαλείου e-καλάθι 

Ξεκίνησε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για το e-καλάθι, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου αυτού. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «θέλει να εθελοτυφλεί» ότι αν περάσει ένα e-καλάθι, θα πει στον λαό και στα άτομα με χαμηλό εισόδημα ότι θα τους λύσει το πρόβλημά τους. 

Σημείωσε ότι, η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να τα επιρρίπτει όλα ως πρόβλημα αισχροκέρδειας και όχι ως πρόβλημα αύξησης των τιμών ή πολιτικής κατά του πληθωρισμού», προσθέτοντας, πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές» και όχι «μια Κυβέρνηση θεατή και εξ αποστάσεως άσκηση των υποχρεώσεών της». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι, ως κόμμα, στηρίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια προάγει τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη διαφάνεια. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει επιλογή, με τέτοιον τρόπο όμως έτσι ώστε να μην πληγούν κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε, σημειώνοντας πως, «με ικανοποίηση» άκουσαν στη συζήτηση τον εκπρόσωπο της ΕΠΑ (Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού) ότι έχουν ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα το οποίο έχουν καταθέσει στην Επιτροπή. 

«Σήμερα που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με την ακρίβεια σε ρεύμα, καύσιμα, ρύπους, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει η Πολιτεία να βρει τον τρόπο με τη συνεργασία όλων μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να κτυπήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, από την άλλη, είπε ότι στηρίζουν το e-καλάθι, και ότι επιμένουν στον αρχικό στόχο που είναι, όπως ανέφερε, υγιής ανταγωνισμός, και πάταξη της ακρίβειας προς όφελος των καταναλωτών. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Θέλουν φούρνους και περίπτερα στο e-kalathi

Ο περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού Νόμου, ώστε να ρυθμιστεί η εξουσία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να εκδίδει κανονισμούς αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τους λειτουργούς και υπαλλήλους της οι οποίοι επιθυμούν να μεταφερθούν στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και να καταστούν μέλη του προσωπικού αυτού. 

Η Επιτροπή προχώρησε στην κατ’ άρθρον εξέταση και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΡΙΚ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων