Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/09/2023, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:
Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των εργασιακών όρων που διέπουν την τηλεργασία έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας.
Διαφωνία Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για τηλεργασία, λένε βουλευτές
Σε διαφωνία μεταξύ των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών όσον αφορά τη συμπερίληψη ή όχι των ημικρατικών οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία αναφέρθηκαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε διαφωνία με τη συμπερίληψή τους, ανέφεραν μέλη της Επιτροπής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε σε δηλώσεις του ότι η συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με προσκεκλημένους τους δύο αρμόδιους Υπουργούς, Εργασίας και Οικονομικών, «για να ξεκαθαρίσει επιτέλους ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης», σημειώνοντας πως αυτή πρέπει να εκφράζεται με μία συγκεκριμένη θέση.
Ο κ. Καυκαλιάς, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε σε «πλήρη Κυβερνητική ασυνεννοησία» και σε «αλαλούμ» αφού, όπως είπε, ήταν άλλες οι θέσεις του Υπουργείου Εργασίας και άλλες οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, υπέρ της συμπερίληψης στο νομοσχέδιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει αντίθετη ακριβώς άποψη από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο είναι εναντίον της συμπερίληψης αυτών των οργανισμών, είπε, προσθέτοντας πως, αρνούνται ως Επιτροπή, και ο ίδιος ως Πρόεδρος να συντονίζουν την Κυβέρνηση. «Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, όσο ζητούμενο και αν είναι για εμάς να είμαστε ωφέλιμοι στον ρόλο και στα καθήκοντά μας», σημείωσε.
Είπε ότι θα αναμένουν να πάνε οι δύο Υπουργοί ενώπιον της Επιτροπής και να καταθέσουν τις τελικές τους θέσεις «και να προχωρήσουμε επιτέλους στην περαιτέρω συζήτηση του νομοσχεδίου».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι, την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα είχαν διαπιστώσει ότι υπήρχε κοινή προσέγγιση από τα δύο Υπουργεία στην κατεύθυνση της συμπερίληψης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο ενώ, σήμερα, ήταν ένα από τα σενάρια τα οποία δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα συναντούσαν.
Σε δηλώσεις της, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, είπε πως το Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησαν μεταξύ τους την τελευταία στιγμή σε σχέση με τη συμπερίληψη των ημικρατικών οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη διαφωνία αυτή των Υπουργείων καθώς η Επιτροπή, όπως είπε, συνεδρίασε αρκετές φορές και η θέση της Κυβέρνησης ήταν συγκεκριμένη σε σχέση με τους ημικρατικούς και την ΤΑ.
Εξέφρασε επίσης την απαίτηση για συντονισμό των δύο Υπουργείων για να αποφασίσει η Επιτροπή πώς προχωρά συντονισμένη για να μπορέσει «επιτέλους» να ψηφίσει το πολυπόθητο νομοσχέδιο για την τηλεργασία που θα καλύπτει τα συμφέροντα και θα προστατεύει εργοδοτούμενους και εργοδότες.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η διαφωνία των δύο Υπουργείων έγκειται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, για πρώτη φορά, θεωρεί πως θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο μόνο τον ιδιωτικό τομέα.
«Εμείς ως ΔΗΣΥ αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί και η δημόσια υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε και πρόσθεσε πως μέσα από την περιεκτική συζήτηση που έκαναν τις τελευταίες συνεδριάσεις είχαν καταλήξει πως είναι εφικτό να συμπεριληφθούν οι ημικρατικοί οργανισμοί και η ΤΑ.
Η κ. Τσιρίδου, πρόσθεσε πως αποδέχτηκαν τη μη συμπερίληψη της Δημόσιας Υπηρεσίας στο νομοσχέδιο, αλλά κατέληξαν πως θα συμπεριλαμβάνονταν ημικρατικοί και ΤΑ. Σήμερα, είπε, «είδαμε για πρώτη φορά τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών», και οι λόγοι είναι πως το Υπουργείο θεωρεί πως η πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης είναι ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μόνο ο ιδιωτικός τομέας.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών με τον τρόπο αυτό αγνοεί όλες τις συνεδριάσεις που έγιναν ως σήμερα, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες και οι οποίες, θα κατέληγαν σε ένα περιεκτικό κείμενο που θα προστατεύει όλους και θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Πισωγύρισμα στην συζήτηση για τηλεργασία
Stockwatch: Καλούν υπουργούς να συνεννοηθούν για τηλεργασία
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
Εργασιακό καθεστώς για όσους εργάζονται στις βάσεις
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το εργασιακό καθεστώς και οι ειδικές συμφωνίες για όσους εργάζονται στις βρετανικές βάσεις. Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης σε επόμενη συνεδρία.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ