Διαβούλευση Κυβέρνησης με φορείς ευημερίας ζώων ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/02/2024,εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Διατήρηση Σκύλων για Ιδιωτικούς Μη Εμπορικούς Σκοπούς) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι να καθορίσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές για τις συνθήκες ιδιωτικής κράτησης των σκύλων. Οι εν λόγω κανονισμοί θα αποτελούν τη κύρια βάση για την αξιολόγηση των συνθηκών ευημερίας στους ιδιωτικούς χώρους διατήρησης των σκύλων, κάτι που σήμερα απουσιάζει.

Ανάμεσα στις βασικές πρόνοιες των προτεινόμενων κανονισμών, περιλαμβάνονται:

(α) Απαιτήσεις σε σχέση με τα υλικά, την ασφάλεια και την υγιεινή του χώρου διατήρησης των σκύλων και την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.

(β) Προδιαγραφές του χώρου ανάλογα με το είδος και τις διαστάσεις του σκύλου, ώστε να επιτρέπει στο ζώο να κινείται ελεύθερα, να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στον περιβάλλοντα χώρο και να επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του.

(γ) Υποχρέωση εξασφάλισης στο ζώο ξεχωριστού χώρου ανάπαυσης με μαλακή επιφάνεια.

(δ) Απαιτήσεις για την καθαριότητα του χώρου διατήρησης των σκύλων και την παροχή τροφής και νερού.

(ε) Όροι αναφορικά με τον αριθμό των σκύλων σε κάθε χώρο και τις ελάχιστες διαστάσεις ανά ζώο.

(ζ) Υποχρέωση για παροχή καθημερινά στον σκύλο ευκαιριών άσκησης και περιπάτου.

Διαβούλευση Κυβέρνησης με φορείς ευημερίας ζώων ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Άμεση διαβούλευση της Κυβέρνησης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για το ζήτημα της ευημερίας των ζώων ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αναληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος είπε ότι το νομοσχέδιο για τους κανονισμούς που αφορούν στην ευημερία των ζώων και τα κλουβιά στα οποία φυλάσσονται οι σκύλοι συζητείται στη Βουλή εδώ και δυόμισι χρόνια. 

Συμπλήρωσε ότι στην τελευταία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2023, η Επιτροπή ζήτησε από εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων φορέων να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία, όπως ανέφερε, εν τέλει δεν έλαβε χώρα. 

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή «δεν απαιτεί την υιοθέτηση όλων των απόψεων από ένα νομοσχέδιο, αλλά ζητά από τους ενδιαφερόμενους να ακούσουν όλες τις απόψεις, άσχετα αν ορισμένες εξ αυτών διαφέρουν ριζικά». 

«Δεν μπορούν ζώα να παραμένουν σε μικρά κλουβιά και να μεγαλώνουν με τα κόπρανά τους. Αυτές είναι απαράδεκτες συνθήκες που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας», τόνισε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έθεσε χρονικό περιθώριο στην Κυβέρνηση να κάνει τη διαβούλευση και να έρθει στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

«Δεν θα ικανοποιηθούν όλοι και το ξέρουμε πολύ καλά. Πρέπει όμως να γίνει κάτι αν θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι», είπε καταληκτικά, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται τα ζώα και οι σκύλοι να υποφέρουν από τις ιδιοτροπίες και τα συμφέροντα των ανθρώπων. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι η επιτροπή άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες των φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και της Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης της Άγριας Ζωής, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον για την ευημερία των ζώων είναι κοινό. 

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή κάλεσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προβούν σε μια τελευταία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και να παρουσιάσει ενδεχόμενες συγκλίσεις ή διαφωνίες στην Επιτροπή για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. 

Χαρακτήρισε επίσης το θέμα ως εξαιρετικά σημαντικό, αφού, όπως είπε, κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας δεν σέβονται τα δικαιώματα των ζώων και τα κακομεταχειρίζονται είτε τα κρατούν σε απαράδεκτες συνθήκες. 

«Ο ΔΗΣΥ επικροτεί την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για την ευημερία των ζώων και τη βελτίωση συνθηκών φύλαξης. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ζώων χαρακτηρίζει και το επίπεδο της κοινωνίας», κατέληξε. 

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022   

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022   

Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022   

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022   

Ο περί Σκύλων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022   

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης σκύλων και της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής αυτών,

(β) η θέσπιση ποινικού αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου,

(γ) η εξώδικη ρύθμιση αδικήματος αναφορικά με την μη πρόσδεση σκύλου με λουρί και τη μη κατοχή σακούλας για περισυλλογή των κοπράνων του σκύλου,

(δ) η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η αρμόδια αρχή, μετά τη σύλληψη του αδέσποτου σκύλου, δεν δύναται να προβεί σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια και

(ε) η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων και εισαγωγή διαδικασιών εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου.

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση και αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα