Οι ανισότητες στους προσφυγικούς οικισμούς για το αποχετευτικό στην Επ. Προσφύγων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/09/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Οι ανισότητες στους προσφυγικούς οικισμούς για το αποχετευτικό στην Επ.Προσφύγων 

Οι ανισότητες που επικρατούν σε σχέση με τις πολιτικές των Συμβουλίων Αποχετεύσεων στους διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης, ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία, επίσης συζήτησε και το θέμα των προβλημάτων των Σταδίων των προσφυγικών σωματείων, Ανόρθωσης, Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού Άχνας. 

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως οι διακρίσεις, οι αδικίες και οι ανισότητες μεταξύ του προσφυγικού κόσμου που άρχισαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δυστυχώς συνεχίζονται. 

Είπε πως στη σημερινή συνεδρία, η Επιτροπή άκουσε για τις διαφορετικές πολιτικές και πρακτικές που ακολουθούνται στους διάφορους προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης σε ολόκληρη την Κύπρο για την σύνδεση των κατοικιών με τα αποχετευτικά συστήματα. 

Για παράδειγμα, όπως είπε, την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε στη Λεμεσό ότι θα καλυφθούν τα έξοδα και της σύνδεσης της κατοικίας με το αποχετευτικό σύστημα από το Τμήμα Πολεοδομίας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και για τους προσφυγικούς οικισμούς και για τους οικισμούς αυτοστέγασης. 

Ωστόσο, στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Κοκκινοχωριών δεν ισχύει αυτή η απόφαση, σημείωσε ο κ. Κέττηρος, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί διάκριση. Είπε, πως στον προσφυγικό συνοικισμό αυτοστέγασης της Δερύνειας, δεν μπορεί κάποιος να συνδεθεί με το Αποχετευτικό Σύστημα και τα τέλη να τα επωμιστεί το Τμήμα Πολεοδομίας και θα πρέπει το κόστος 2,5 με 3 χιλιάδες ευρώ να το πληρώσει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της οικίας. 

Ο κ. Κέττηρος είπε πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αρχίσει ένα μεγάλο έργο που θα καλύψει τους προσφυγικούς συνοικισμούς αυτοστέγασης στους Δήμους Δρομολαξιάς, Μενεού, Κίτι και Τερσεφάνου. «Δεν ξέρουν ακόμα ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος», είπε και σημείωσε πως πέραν από αυτό, δεν υπάρχουν ακόμα εκδοθεί για κάποιες κατοικίες τα πιστοποιητικά μίσθωσης ή οι τίτλοι ιδιοκτησίας.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως σήμερα ζήτησαν από το Τμήμα Πολεοδομίας να αποταθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να κάνει εισήγηση στο Υπουργικό, ούτως ώστε όλοι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή συνοικισμούς αυτοστέγασης να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από το κράτος, δηλαδή να καλυφθεί το κόστος σύνδεσης του αποχετευτικού συστήματος. 

Ο κ. Κέττηρος έκανε επίσης λόγο για παραδοξότητα, καθώς το Αποχετευτικό Συμβούλιο Λάρνακας χρεώνει τις 350 προσφυγικές κατοικίες του συνοικισμού στις Καμάρες με τέλος σύνδεσης, χωρίς να υπάρχει σύνδεση αλλά και χωρίς να υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης, καθώς δεν υπάρχει αγωγός. Σε κάποιες περιπτώσεις, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως απέστειλε και επιστολές προειδοποίησης πως αν δεν πληρώσουν θα τους αποκόψει την σύνδεση με το νερό, είπε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει και να πληρώσει τα τέλη για τη σύνδεση όλων των οικισμών αλλά και συνοικισμών αυτοστέγασης καθώς για κάποιους δεν τα πληρώνει. 

Επίσης, είπε, προκύπτει και το θέμα χρέωσης εκ μέρους των Συμβουλίων Αποχετεύσεως, χώρων λατρείας, δηλαδή σε εκκλησίες. Όπως σημείωσε, τα τέλη που χρεώνουν τα Συμβούλια υπολογίζονται με βάση την αξία των ακινήτων, και πρόσθεσε πως οι χώροι λατρείας δεν έχουν καμία αξία καθώς δεν είναι προς πώληση. 

Στη Λάρνακα, ανέφερε ο κ. Κουλίας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως απέστειλε τέλη σε εκκλησίες και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Αυτές οι χρεώσεις είναι παράνομες, είπε, και αν δεν συνετιστούν τότε θα υποχρεωθούμε να βάλουμε πρόταση Νόμου για να εξαιρεθούν οι χώροι λατρείας. 

Στάδια  

Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης το θέμα των Σταδίων της Νέας Σαλαμίνας, της Ανόρθωσης και του Εθνικού Άχνας και των μελετών που έχουν γίνει για τα θέματα στατικής επάρκειας και τις προειδοποιήσεις της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων. 

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε πως αυτό που σημάδεψε τη συζήτηση ήταν η δήλωση του Προέδρου της Αρχής Αδειοδότησης ότι τα τελευταία χρόνια βρήκαν «κλειστά αυτιά» από τους Κυβερνώντες για μια κατάσταση που, όπως ανέφερε, φωνάζει από μακριά ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. 

Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία και προσοχή σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, και κάλεσε την νυν Κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια ευαισθησία και τα ίδια αντανακλαστικά που επέδειξε και με τις 43 πολυκατοικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς στα ζητήματα στατικής επάρκειας. 

«Αναμένουμε και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΚΟΑ, με τον οποία θα καταβληθούν χρήματα που έχουν εγκριθεί για επιδιορθώσεις στα συγκεκριμένα Στάδια από τα σωματεία αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αναμένουμε, το συντομότερο δυνατό, να παρθούν πολιτικές αποφάσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με την αναβάθμιση ή ακόμη και την αναστύλωση, αν υπάρχει τέτοια ανάγκη, των Σταδίων με τρόπο που να είναι σύγχρονα και ασφαλή για την υγεία του κόσμου», είπε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα