Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/09/2023, υπερψήφισε νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ».
Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια υπερψήφισε σχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:
Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ».
Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές
Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε εναρμονιστικό νόμο που επιτρέπει αγωγές από καταναλωτές για προστασία των συλλογικών τους συμφερόντων.
Στόχος η αποτροπή των παράνομων πρακτικών και η μείωση της ζημιάς των καταναλωτών με ενίσχυση των διαδικαστικών μηχανισμών προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απαγορευτικών διαταγμάτων, καθώς και μέτρων επανόρθωσης ή/και αποκατάστασης.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε σε προσπάθειες που υπήρξαν από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου να αφαιρέσει δικαιώματα που είχαν οι εκπρόσωποι των καταναλωτών. Ουσιαστικά, ανέφερε τους αφαιρούσε την ευχέρεια να προσφεύγουν συλλογικά, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και η Επιτροπή αποκατέστησε τα δικαιώματα της συλλογικής προσφυγής. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για τη μεγάλη αντιπαράθεση που παρατηρείται μεταξύ Υπουργείου Εμπορίου και του πολιτικού του προϊσταμένου με τους συνδέσμους καταναλωτών. Είπε ότι αυτή η ρήξη και αυτή η πολεμική «πρέπει να χαλαρώσει» προκειμένου συντονισμένα να επικεντρωθούν όλοι στον στόχο της καταπολέμησης της ακρίβειας.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κάκισε την απίστευτη, όπως την χαρακτήρισε, καθυστέρηση από την εκτελεστική εξουσία να φέρει το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ενώ έπρεπε να εγκριθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2023, φέρνοντας για ακόμα μια φορά, όπως είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία ένα βήμα πριν από το δικαστήριο και το πρόστιμο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης απέρριψε ως αυθαίρετη την άποψη του κ. Χατζηγιάννη περί πολεμικής του Υπ. Εμπορίου έναντι των καταναλωτών. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, αντίθετα, πήρε πρωτοβουλίες υπέρ των καταναλωτών όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού με το e-kalathi. Αλλοίμονο, όπως είπε, αν όποτε υπάρχει μια διαφωνία να θεωρείται ότι το Υπουργείο πολεμά τους καταναλωτές. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του κ. Χατζηγιάννη που διαφωνεί με το e-kalathi. Ανέφερε ακόμα πως όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έφερε το e-kalathi χαιρέτησε την πρωτοβουλία o κ. Χατζηγιάννης, ενώ τώρα διαφωνεί.
Απαντώντας ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το ο νέος Υπουργός έφερε μόνο το μισό e-kalathi και ότι αυτός υποστήριζε ένα e-kalathi με δύο άξονες όπως ισχύει στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι μόνο ο κ. Παντελίδης συμφωνεί με αυτό το μονομερές περιεχόμενο της πρότασης.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι τα θέματα των καταναλωτών ήταν για χρόνια τελευταία στη σειρά, και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια που πιέστηκαν τόσο πολύ με το θέμα της ακρίβειας αντιλήφθηκαν ότι τα εργαλεία που είχαν δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απολογηθούν στον κόσμο γιατί καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τα αυτονόητα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το νόμο που ψηφίζεται για πρώτη φορά θα υπάρχουν μαζικές αγωγές καταναλωτών για ακατάλληλα προϊόντα. Είναι, όπως είπε, μια σημαντική καινοτομία, ένα εργαλείο στην φαρέτρα των καταναλωτών που ενδεχομένων να αυξήσει την ασφάλεια των προϊόντων.
Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πρόσθετων πιστώσεων ύψους εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (€120.000), οι οποίες αφορούν την κάλυψη του κόστους για την αμοιβή διοικητικού προσωπικού μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης πρόσθετου συμβασιούχου προσωπικού για στελέχωση του Φορέα.
Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν:
Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η διαγραφή της πρόνοιας για υποχρεωτική διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος κατά την ιατρική εξέταση υπαλλήλου στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμών και κατάργηση των υφισταμένων, ώστε να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων, των δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Κύπρου και των μελών των οικογένειών τους, τη διενέργεια γενικής ιατρικής εξέτασης νεοδιοριζομένων στη δημόσια υπηρεσία και τη διενέργεια έκτακτης ιατρικής εξέτασης υφιστάμενων δημόσιων υπαλλήλων.
Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν:
Ο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Άλλα Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021
Ο περί Αγαθοεργών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021
Η Ολομέλεια υπερψήφισε σχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ).
Ψήφισμα Βουλής υπέρ των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του πληθυσμού του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Παράλληλα βουλευτές κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για το θέμα προς την ΕΕ αλλά και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο την 1η Οκτωβρίου.
Στο ψήφισμα η Βουλή καταδικάζει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και την στοχοποίηση του αρμενικού λαού του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τις 120.000 Αρμενίους που ζουν στη περιοχή. Καλεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του και να επανέλθει σε διάλογο στο πλαίσιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής διαδικασίας για εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της τελικής πράξης του Ελσίνκι.
Υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα έχει βαρύνουσα ευθύνη να δράσει κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κι ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Απευθύνει επίσης επείγουσα έκκληση στον ΟΗΕ και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα για την προστασία της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Καλεί ειδικότερα τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την προστασία των μελών της ηγεσία των Αρμενίων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ καθώς εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους και τη μεταχείριση της οποίας θα τύχουν.
Καλεί επίσης την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της και να δράσει αποφασιστικά αξιοποιώντας εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να περιορίσει αντί να διευρύνει τις ενεργειακές της σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και γενικότερα να επιδεικνύει στάση συνέπειας αποφεύγοντας τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Χαιρετίζει την κατεπείγουσα σύγκληση ειδικής Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία ξεκάθαρης καταδίκης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν από τη διεθνή κοινότητα.
Καταδικάζει τη συνδρομή της Τουρκίας στην απροκάλυπτη επιθετικότητα και στις παράνομες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου.
Εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τον φίλο αρμενικό λαό.
Το δύο σχέδια ψηφίσματος είχαν κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ και ύστερα από συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών ενοποιήθηκαν.
Βουλευτές καλούν την Κυβέρνηση να παρέμβει
Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι την 1η Ιανουαρίου του 2024 τελειώνει το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και 120 χιλιάδες Αρμένιοι θα γίνουν πρόσφυγες. Ένας λαός, όπως είπε, που ξεκληρίστηκε πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία, ενώ ανέφερε ότι οι Κύπριοι συμπάσχουν με τους Αρμενίους.
Εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να αυξήσει την βοήθεια προς την ΕΕ και κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει τους πρόσφυγες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και αν είναι δυνατό να ανοίξει τις πόρτες για να έρθουν στην Κύπρο κάποιοι Αρμένιοι πρόσφυγες.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς μίλησε για «φαρισαϊσμό της διεθνούς κοινότητας» που δεν αντιδρά στην εθνοκάθαρση που γίνεται στην περιοχή, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ σκέφτεται ότι οι Αζέροι θα παρέχουν φυσικό αέριο από τους αγωγούς της περιοχής. Έκανε λόγο και για υποκριτική συμπεριφορά της Ρωσίας που άφησε τους Αρμένιους στα χέρια των αιμοσταγών Αζέρων. Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Ουκρανία έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος και έχουν στοχοποιηθεί και φτωχοποιηθεί λαοί, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και στην Κύπρο και στη Συρία δεν υπάρχει η αντίδραση που θα έπρεπε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για έναν αρμενικό λαό που ξεριζώνεται και πεθαίνει αβοήθητος με τη διεθνή κοινότητα να κοιτάζει από μακριά. Ανέφερε ότι σε αυτή τη σφαγή συμμετέχει και η Τουρκία, έτοιμη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν με εγκλήματα πολέμου. Οι νεκροί στο Αρτσάχ είναι και δικοί μας νεκροί, ανέφερε και οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι στην Κύπρο.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το δράμα στο Αρτσάχ αποτελεί το τέλος των ψευδαισθήσεων, ότι αν υποθηκεύσουμε το μέλλον μας σε μια λύση που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να παρέμβει, θα έρθουν να μας σώσουν αυτοί που τάσσουν προστασία στους λαούς.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η ΚΔ μπορεί να φιλοξενήσει του πρόσφυγες από το Αρτσάχ και κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να πράξει σχετικά. Ανέφερε ακόμα ότι όλα όσα έγιναν στην περιοχή από το 2020 μέχρι σήμερα είναι μια τρανή απόδειξη ότι όπου υπάρχουν σε εκκρεμότητα ζητήματα δεν επικρατεί το στάτους κβο, αλλά έρχεται μια ώρα που ανατρέπεται.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για έγκλημα που αφήνει ως απλό θεατή την ΕΕ και πλήττει τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Πρέπει όπως είπε, η Κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάλεσε τον Πρόεδρο να θέσει το θέμα στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα έρθει την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα άλλη μια παράγραφος που να καλεί την ΕΕ να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη γη των προγόνων τους και παράλληλα την Κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους τρόπους τους Αρμενίους.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η αλληλεγγύη με τον αρμενικό λαό είναι δεδομένη και δεδηλωμένη «όπως και η αναλγησία της διεθνούς κοινότητας». Απηύθυνε έκκληση στην εκτελεστική εξουσία να θέσει το ζήτημα στην Ρομπέρτα Μέτσολα γιατί, όπως είπε, παραβιάζονται αρχές και αξίες που θέλει να πρεσβεύει η ΕΕ.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι όταν πριν έξι μήνες ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό της λωρίδα του Λατσίν, τότε κάποιοι θεωρούν την αντίδραση εκ μέρους των Αρμενίων υπερβολική. Ωστόσο όπως είπε, αποδείχτηκε η αρχή ενός καλοστημένου σχεδίου. Είπε ότι αυτό που έγινε πρέπει να γίνει μάθημα για τον στόχο που έχουν καθεστώτα όπως αυτό το Αλίγιεφ.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ