Έκκληση Επιτροπής Παιδείας για μη αναμετάδοση βίντεο με παραβατικές συμπεριφορές μαθητών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Έκκληση εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης να μην αναμεταδίδουν βίντεο που αναρτώνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και αφορούν παραβατική συμπεριφορά μαθητών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, αφού όπως εξήγησε η αναμετάδοση αυτή δεν προσφέρει τίποτε.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στο Περιφερειακό Λύκειο Λιβαδιών και στα Δημοτικά Σχολεία Ξυλοτύμπου Α και Β, στις 29/09/2023, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι εντοπίστηκαν να «υπάρχουν τα κλασσικά προβλήματα δηλαδή της παραβατικότητας και των ναρκωτικών. Ωστόσο υπάρχει επίσης και σπουδαίο έργο το οποίο όμως δεν αναδεικνύεται επαρκώς από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των μελών της Επιτροπής στα Δημοτικά Σχολεία Ξυλοτύμπου εντοπίστηκαν τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της Κύπρου. Μεταξύ αυτών τα κτίρια, οι αίθουσες, τα στέγαστρα, η σκίαση, τάξεις οι οποίες βλέπουν στον ήλιο και γίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας θερμοκήπια από τη ζέστη και η έλλειψη στεγασμένου χώρου στις αυλές των σχολείων ούτως ώστε οι μαθητές να μην είναι κάτω από τον ήλιο και να βρέχονται».

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς «αυτά είναι μικροπροβλήματα τα οποία όμως μεγαλώνουν ειδικά όταν μιλούμε για μικρά παιδιά. Κατά την άποψη μου το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της ειδικής εκπαίδευσης, ένα θέμα που πρέπει να βρούμε τον τρόπο μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα, σιγά – σιγά να συνεννοηθούμε και να τα λύνουμε».

Ερωτηθείς για το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης ο Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την ελπίδα «την Δευτέρα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαγγείλει την έναρξη του διαλόγου για την Ειδική Εκπαίδευση, να είναι η απαρχή ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να αρχίσουμε να επιλύνουμε, όχι όλα τα προβλήματα μεμιάς, αλλά τουλάχιστον να μπει μπροστά μια οργανωμένη και στοχευμένη διαδικασία, για να καταλήξουμε σε ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές, για τα παιδιά και τους γονείς, αποτέλεσμα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον στις συζητήσεις με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία που επισκέφθηκε η Επιτροπή Παιδείας, τέθηκε και το θέμα της βίας στα σχολεία, ο κ. Μυλωνάς απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «το ζήτημα αυτό το συναντούμε σε όλα τα σχολεία, ιδιαίτερα στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητήσει συνολικά η Πολιτεία, πέραν από  έντονες απόψεις και φανατισμούς».

Το πρόβλημα, συνέχισε «είναι σοβαρό, είναι υπαρκτό. Ακόμα και οι δομές αξιολόγησης και θεραπείας παιδιών που είναι χρήστες ή βαπαρόκια ναρκωτικών πρέπει να βρούμε τους μηχανισμούς ούτως ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Θεωρητικά υπάρχουν πολλές λύσεις, ειδικά σε ιατρικά βιβλία και βιβλία ακαδημαϊκών, ωστόσο στην πράξη, εμείς βιώνοντας το πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βλέπουμε ότι η αλήθεια από τη θεωρία είναι πολύ μακριά».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανάρτησης στα ΜΚΔ, βίντεο με ξυλοδαρμούς μαθητών σε διάφορα σχολεία της Κύπρου, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «το πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς μεταξύ παιδιών ή και εναντίον καθηγητών και ανάποδα, η βιντεογράφηση τους και η ανάρτηση τους στα ΜΚΔ είναι ένα γεγονός που συμβαίνει εδώ και χρόνια, απλά κάποιες φορές βλέπει το φως της δημοσιότητας και άλλες όχι. Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να βρει τα αντανακλαστικά η Πολιτεία και η κοινωνία, οι οικογένειες και οι οργανωμένοι γονείς και μη, να το αντιμετωπίσουμε».

Χρειάζεται, σημείωσε «η παρέμβαση πολλών παραγόντων για να το επιλύσουμε. Ωστόσο εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας απευθύνω παράκληση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης να μην αναμεταδίδουν αυτά τα βίντεο, γιατί η δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων πολλές φορές δημιουργεί κακό προηγούμενο και πρότυπο συμπεριφορών οι οποίες επαναλαμβάνονται».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα