Ανησυχία εκφράζουν βουλευτές για διαπιστώσεις Κομισιόν για διαχείριση αποβλήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/10/2023, εξέτασε τα ακόλουθα έγγραφα εργασίας:

Έγγραφο [COM(2023) 304]

Η Επιτροπή εξέτασε την έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τον εντοπισμό των κρατών μελών που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων για το 2025, τον στόχο ανακύκλωσης των απορριμμάτων συσκευασίας για το 2025 και τον στόχο μείωσης της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων για το 2035 – έγγραφο [COM(2023) 304].

Έγγραφο [SWD(2023) 186] 

Η Επιτροπή εξέτασε την έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης για την Κύπρο που συνοδεύει το έγγραφο «Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τον εντοπισμό των κρατών μελών που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τον στόχο προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων για το 2025, τον στόχο ανακύκλωσης των απορριμμάτων συσκευασίας για το 2025 και τον στόχο μείωσης της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων για το 2035» – έγγραφο [SWD(2023) 186].

Ανησυχία εκφράζουν βουλευτές για διαπιστώσεις Κομισιόν για διαχείριση αποβλήτων

Την ανησυχία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος προκάλεσε η προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο και προειδοποιεί ότι δε θα επιτευχθούν οι στόχοι, ιδιαίτερα στα ποσοστά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με τους ρυθμούς που προχωρούν οι σχεδιασμοί του κράτους για το θέμα αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι επιβάλλεται η πολιτεία να διαθέσει το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται «τουλάχιστον για να μην είμαστε τόσο τραγικά έξω από τους στόχους μας και τις δουλειές που έχουν γίνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Κύπρο ήδη από το 2004 να δημιουργήσει στρατηγική για τη διαχείριση των αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι έγινε «μία κάκιστη διαχείριση για 10-15 χρόνια, μετά εγκατέλειψε τους προγραμματισμούς το Υπουργείο Εσωτερικών και μετέφερε την ευθύνη το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο τα τελευταία 4-5 χρόνια προσπαθεί να βρει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν». Σημείωσε ότι, ως συνέπεια, σήμερα δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2025 και θα πρέπει να μετατεθούν για κάποια χρόνια.

Όσον αφορά την ανακύκλωση, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε ότι υπάρχει μεγάλο κενό και ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι 1000 εταιρείες που θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένες στην GreenDot δεν έχουν εγγραφεί ακόμη. Προβλήματα υπάρχουν , όπως εξήγησε, και στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης υλικών, λέγοντας ότι «όταν έχεις ένα καναπέ να τον πάρεις για επαναχρησιμοποίηση για να τον χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, ενώ εμείς αυτή τη στιγμή, αν πάρουμε τον καναπέ στα πράσινα σημεία, τον αλέθουν και τον πετάνε». Κατ’ επέκταση, ο στόχος για διοχέτευση 55% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δεν επιτυγχάνεται μέχρι το 2025, όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι πέρα από τον στόχο για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος της μείωσης της υγειονομικής ταφής αποβλήτων το 2035.

«Ψηφίσαμε νομοθεσίες προηγούμενο διάστημα στη Βουλή, ψηφίσαμε τη νομοθεσία «πληρώνω όσο πετώ», αναμένουμε τους σχεδιασμούς του Τμήματος Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων», σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πεντάκωμο και Κόσιη, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν «τα εγκλήματα που συντελούνται στους συγκεκριμένους χώρους». Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για τα θέματα αυτά το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του χώρου στον Κοτσιάτη, ο Βουλευτής είπε ότι «κλείσαμε τον Κοτσιάτη και δημιουργήσαμε νέο Κοτσιάτη» προσθέτοντας ότι η Κόσιη λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων της. «Θάβουμε πάνω από 70.000 τόνους απευθείας, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαλογή ή διαχείριση», επεσήμανε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει σε δράσεις σε σχέση με τις συστάσεις της έκθεσης και ότι οι δράσεις αυτές έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και αναμένεται σύντομα να έχουν αποτέλεσμα. Εξέφρασε, όμως, προβληματισμό για αρκετά ζητήματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά, ανέφερε ότι είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων, το κόστος για τα νοικοκυριά, ειδικά εν μέσω μίας περιόδου με αυξημένη ακρίβεια, αλλά και η πρακτική εφαρμογή των δράσεων από τον πολίτη.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020  

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για το Μητρώο Μελετητών (ως Συντονιστές εκπόνησης ΜΕΕΠ) που να διασφαλίζει τις πρόνοιες της Οδηγίας, να συμβαδίζει με τα κυπριακά δεδομένα της αγοράς, να είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να έχει φτάσει σε μια μορφής γενικής συναίνεσης και να περιοριστεί σε Μητρώο Συντονιστών,

(β) η τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να προστεθούν επιπλέον κατηγορίες έργων για τις οποίες πρέπει να ετοιμάζεται μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ειδικότερα, προτείνεται όπως οι εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, και πράσινα απόβλητα και οι εγκαταστάσεις ασφαλτικών και παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος , να ετοιμάζουν μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, πριν την έναρξη των εργασιών τους, ώστε να επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εν λόγω εγκαταστάσεων τόσο κατά την κατασκευή τους όσο και κατά τη λειτουργία τους, η οποία μελέτη θα αξιολογείται και θα εγκρίνεται από την Περιβαλλοντική Αρχή και

(γ) η τροποποίηση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου, ώστε να αφαιρεθεί η εξουσία του υπουργού να τροποποιεί, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα παραρτήματα του υπό τροποποίηση νόμου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον