Δεν υπάρχουν φόβοι για επικινδυνότητα Τσιρείου, στη Βουλή τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/10/2023, έλαβε ενημέρωση για την καταλληλότητα του σταδίου ΓΣΟ και τους σχεδιασμούς της πολιτείας για την αξιοποίησή του και τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη ρύθμιση της απασχόλησης στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μελέτη υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν φόβοι για επικινδυνότητα του Τσιρείου

Μελέτη που ανατέθηκε σε εταιρεία του εξωτερικού, δεικνύει ότι δεν υπάρχει φόβος για επικινδυνότητα του Τσιρείου σταδίου, το οποίο πέρασε τους σχετικούς ελέγχους της εταιρείας. Αυτό ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Αθλητισμού, ο Ντίνος Νικολαΐδης, μέλος του ΕΤΕΚ.

Ο Πρόεδρος του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, βέβαια, σημείωσε ότι προβλήματα υπάρχουν και επιβάλλεται να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του σταδίου, προκειμένου να μην υποπέσει σε αχρηστία.

Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή μετά από εισήγηση των Βουλευτών της Λεμεσού, Σταύρου Παπαδούρη, Παύλου Μυλωνά, Αντρέα Καυκαλιά, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Φωτεινής Τσιρίδου και του Βουλευτή Λάρνακα, Χρίστου Ορφανίδη, προκειμένου να λάβουν ενημέρωση για την καταλληλότητα του σταδίου. Ο κ. Νικολαΐδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι η μελέτη για το στέγαστρο του σταδίου ανατέθηκε σε διαπιστευμένη ευρωπαϊκή εταιρεία μελετών και ότι το στάδιο πέρασε τον έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσολάκης ανέφερε ότι, όπως ενημερώθηκαν και τα μέλη της Επιτροπής και ο ΚΟΑ με επιστολή, υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση των κερκίδων του σταδίου, αφενός στο τμήμα που καταστράφηκε πρόσφατα κατά τα επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα ΑΕΛ-Απόλλωνα, ο οποίος δεν διεξήχθη ποτέ, και αφετέρου στη βόρεια πλευρά του σταδίου. Υπογράμμισε δε, ότι το Τσίρειο στάδιο έχει οριστεί ως Εθνικό Στάδιο Στίβου Β’ και είναι σημαντικός ο ρόλος του για τον αθλητισμό στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ από την πλευρά του ανέφερε στη συνεδρίαση ότι το Τσίρειο στάδιο είναι ένα κέντρο του κλασικού αθλητισμού, που αξιοποιείται και για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως επίσης και για προπονήσεις αθλητών. Εξέφρασε, δε, τη θέση ότι αν περιπέσει σε αχρηστία το Τσίρειο στάδιο, η πολιτεία θα χρειαστεί περίπου €50 εκ. για να δημιουργήσει άλλο αθλητικό κέντρο.

Σημείωσε ότι για πολλά χρόνια, μόνο το Τσίρειο στάδιο διέθετε κατάλληλο ταρτάν για αθλήματα στίβου, πριν κατασκευαστεί κατάλληλο ταρτάν και στο ΓΣΠ. Ανέφερε, δε, ότι εκτός από τις προπονήσεις συλλόγων, φιλοξενεί κάθε χρόνο για προπονήσεις και αριθμό αθλητών από ξένες χώρες, οι οποίοι διαμένουν για διάστημα ενός μήνα περίπου, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο κ. Μάρκαρης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι επιμέρους εργασίες για αναβάθμιση του Τσιρείου. Υπενθύμισε, βέβαια, ότι η αρχική μελέτη για την αναβάθμιση του σταδίου ήταν πιο συνολική, αλλά σήμερα αυτή η μελέτη δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε και υπάρχουν τα κονδύλια που απαιτούνταν για ένα τέτοιο έργο. Σημείωσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή η αρχή αδειοδότησης σταδίων ανανέωσε με πάρα πολλές υποσημειώσεις την άδεια για το Τσίρειο στάδιο, υποδεικνύοντας ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τμήματα των κερκίδων.

Ο Διευθυντής του ΕΒΕ Λεμεσού, Χρίστος Αναστασιάδης, σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι το Τσίρειο στάδιο θα πρέπει να έχει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί απρόσκοπτα και μάλιστα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τοπιοτέχνηση της γύρω περιοχής, κάτι για το οποίο εκφράστηκε και η συμφωνία του Δήμου Λεμεσού, δια του Δημοτικού Συμβούλου, Απόστολου Ψαρά, που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Σύμφωνος είναι και ο ΚΟΑ με την εκπόνηση βελτιωτικών έργων στο στάδιο, όπως και με τη μελλοντική συνολική αναβάθμισή του, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Οργανισμού στη συνεδρίαση. Υπογράμμισε, όμως, ότι ο ΚΟΑ θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, αλλά μέσα από τις νενομισμένες διαδικασίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές και συνεχίζονται οι επαφές στην κατεύθυνση αυτή.

Με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, υπογράμμισε ότι ο προσανατολισμός θα πρέπει να είναι η συνολική αναβάθμιση του σταδίου, ενώ αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους στη μελέτη η οποία είχε γίνει για συνολική αναβάθμιση, η οποία δεν προχώρησε τελικά σε υλοποίηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα βελτιωτικά έργα στο Τσίρειο στάδιο και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στα κονδύλια των νέων προϋπολογισμών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή, διατύπωσε τη θέση ότι το Τσίρειο έχει κλείσει τον κύκλο του ως ποδοσφαιρικό γήπεδο και ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αναβάθμιση των υποδομών που θα επιτρέψουν σε αθλητές και κοινό να προπονούνται, ενώ παρέπεμψε και στο παράδειγμα της αποκατάστασης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα.

Στη Βουλή η ρύθμιση της απασχόλησης στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε στη συνεδρία της για τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη ρύθμιση της απασχόλησης στα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι Βουλευτές χαιρέτισαν την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών και επικεντρώθηκαν στις στρεβλώσεις που άπτονται της μισθοδοσίας και του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ολοήμερα σχολεία και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών ήταν μία απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης την οποία κλήθηκε να εφαρμόσει η νυν κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στην αρχή της χρονιάς στη στελέχωση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να δει τα συγκεκριμένα θέματα.  

«Είναι απαράδεκτο τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία να ξεκινούν στις 2 Οκτωβρίου ενώ η σχολική χρονιά ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου και να κλείνουν στο τέλος Μαΐου ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται τον Ιούνιο», υπέδειξε. Ακόμη, κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να δει αν τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία θα κλείνουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και από του χρόνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ξεκινούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Αλαμπρίτης ζήτησε επίσης να εξεταστεί και η σύνδεση του απογευματινού με τον πρωινό χρόνο, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός μόνιμος εκπαιδευτικός να παίρνει απαλλαγή κάποιων ωρών από την πρωινή διδασκαλία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονταν υπό το καθεστώς της αγοράς εργασίας, είπε ότι η πλειονότητά τους έχει απορροφηθεί, ενώ απομένουν μερικές δεκάδες αδιόριστων εκπαιδευτικών. «Οι διορισμοί τρέχουν, ίσως να υπάρξουν και σήμερα κάποιοι επιπλέον διορισμοί», συμπλήρωσε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η δέσμευση της Υπουργού Παιδείας είναι να μη μείνουν αδιόριστοι όσοι εργάζονταν με αυτό το καθεστώς τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι αναμένεται να υλοποιηθεί και το πρόγραμμα του 2ου νηπιαγωγού στην τάξη.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, χαιρέτισε την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι έχει εντοπίσει προβλήματα στα ολοήμερα σχολεία και στα προγράμματα ΔΡΑΣΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχει λάθος στον τρόπο υπολογισμού της μισθοδοσίας όσων εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα στα ολοήμερα σχολεία και αμείβονται για 15 ώρες, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «αντί ο μισθός τους να αγγίζει τα 1100-1200 ευρώ τον μήνα να περιορίζεται στα 800 ευρώ».

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει διάφορα προγράμματα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ήδη από το Υπουργείο Παιδείας όπως το πιλοτικό πρόγραμμα για 2ο νηπιαγωγό στις τάξεις που θέλουν επιπρόσθετη στήριξη. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως είπε, αναμένεται να δώσει ακόμα 50 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι στη συνεδρία αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις ολοήμερων σχολείων τα οποία δεν ξεκίνησαν ακόμα διότι δεν κατάφεραν να στελεχωθούν λόγω των επιπλοκών που υπάρχουν με βάση τη μισθοδοσία. «Αυτό το πράγμα εκτός από τα εργασιακά δημιουργεί πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα για τους γονείς», υπέδειξε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «δεν μπορεί το σύστημα να συμπεριφέρεται τιμωρητικά απέναντι σε κάποιον εκπαιδευτικό ο οποίος αποφάσισε για λόγους που είτε έχουν να κάνουν με τη μισθοδοσία είτε με την προσωπική του ζωή να μην εργαστεί τα απογεύματα για να επιχειρήσει να εργαστεί το πρωινό».

Τέλος, επανέλαβε τη θέση ότι τα ολοήμερα σχολεία όπως και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης πρέπει να ξεκινούν την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου και να κλείνουν στο τέλος του Ιουνίου, όπως λειτουργούν τα πρωινά σχολεία.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, συνεχάρη την Υπουργό Παιδείας, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη μετάβαση από την αγορά υπηρεσιών στον νέο θεσμό του μισθωτού, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως εξήγησε, ο νέος θεσμός καλύπτει την αντίστοιχη κλίμακα Α8 μείον 10% για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου, τους τριετείς στην κλίμακα Α5 και τους αποφοίτους Γυμνασίου στην Α2. «Θεσμοθετήθηκε η ετήσια άδεια, οι άδειες ασθενείας και μητρότητας, ο 13ος μισθός και όλα όσα προνοούν οι νόμοι και οι κανονισμοί του Υπουργείου Εργασίας», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι διαπιστώθηκαν και αρκετές στρεβλώσεις οι οποίες αφορούν τη μισθοδοσία σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στα ολοήμερα σχολεία. Όπως εξήγησε, οι στρεβλώσεις αφορούν τις ώρες εργασίας και τις συνθήκες που υπάρχουν στα ολοήμερα σχολεία, καθώς και τη σύνδεση του πρωινού σχολείου με το απογευματινό. Ακόμη, δήλωσε ότι οι βουλευτές απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να συνεχιστεί ο διάλογος ούτως ώστε να αναθεωρηθεί η μισθοδοσία σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και οι ώρες που πιστώνονται στους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στο ολοήμερο σχολείο, προσθέτοντας ότι αναμένονται και τα 50 άτομα που θα διδάξουν στο πιλοτικό πρόγραμμα των νηπιαγωγείων.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Υπουργός Παιδείας μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εισηγήσεις των βουλευτών θα μπορέσουν να διορθώσουν αυτές τις στρεβλώσεις ώστε το ολοήμερο σχολείο να είναι χρήσιμο και για τα παιδιά και για την κοινωνία.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Αναγνώρισης Διπλωμάτων ή Τίτλων Αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων και Άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Εξωτερικού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Αναγνώρισης Διπλωμάτων ή Τίτλων Αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων και Άλλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Εξωτερικού Νόμου, ώστε να συμβαδίζει με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ).

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον