Αειφόρος ανάπτυξη, ενίσχυση πρωτογενούς τομέα, αύξηση 15% στον προϋπ. ΥΠΑΝ και εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/11/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €8.699.935.388.  

Ειδικότερα, εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.  

Στόχος η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, λέει ο Ξενοφώντος 

Στόχος του Υπουργείου είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας του τόπου, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. 

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 403 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένος σε σύγκριση με το 2023, κατά 15%. 

Ανέφερε ότι όραμα του Υπουργείου του είναι μια αειφόρος, πράσινη και καθαρή Κύπρος, μέσα από την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών και υδάτινων πόρων. Στόχος σημείωσε, μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε γαλάζια και πράσινα επαγγέλματα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. 

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες προκλήσεις στο 2024, ο Υπουργός είπε μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που υπαγορεύεται από τη Πράσινη Συμφωνία και τη Δέσμη «Fit for 55», τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών της ΕΕ, απορρόφησης των αναπτυξιακών πόρων αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της νεοσύστατης δεύτερης Γενικής Διεύθυνσης, Περιβάλλοντος. 

Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε ακόμη στην υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας, όπως την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ανάπτυξη και ενίσχυση του πωτογενούς τομέα στην γεωργία και τη κτηνοτροφία, την υποδομή θαλάσσια υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο, την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου πράσινων σημείων και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα και τα υδατικά έργα Κοκκινόκρεμος και Βασιλικός. 

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε θέματα της επικαιρότητας και απάντησε μαζί με τους συνεργάτες του στις ερωτήσεις των Βουλευτών.   

Αύξηση κατά 35-40% στις τιμές ασφάλτου από μείωση μονάδων ασφαλτικών  

Στο θέμα των ασφαλτικών είπε ότι υπάρχουν μικρές μονάδες, μία σε κοινότητα της Λεμεσού και μία της Πάφου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση άλλα χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων», ανέφερε. Είπε ότι όλος ο κόσμος θέλει καλό οδικό δίκτυο άλλα κανένας δεν θέλει τα ασφαλιστικά. Σημείωσε ότι η περιοχή Μιτσερού κατέφυγε στο δικαστήριο που δικαίωσε τις κοινότητες και ότι η Νομική Υπηρεσία θα κάνει έφεση στο Ανώτατο και θα αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου. 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς, η μείωση στον αριθμό των μονάδων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ασφάλτου κατά πολύ, και συγκεκριμένα  κατά  35-40% πιο ακριβό. Σημείωσε ότι έχουν σημαντικά οδικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι ο δρόμος της Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, στην Ευρύχου, τον παρακαμπτήριο στο Λευκωσία και άλλα οδικά έργα στη Λεμεσό. 

Έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την περιοχή Καλαβασού και Κόση, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, είπε. Ο Υπουργός είπε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ασφαλτικά σε πόλεις και, φτάνει να είναι κλειστά συστήματα που ελέγχουν τις εκπομπές σκόνης κλπ. 

Σε ερώτηση Βουλευτών του ΑΚΕΛ, γιατί δεν εγκαθίστανται στο κέντρο της Λευκωσίας αφού είναι ασφαλή ο Υπουργός είπε ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί όπου προνοεί η νομοθεσία και προνοεί σε βαριά βιομηχανία ζώνης Α’. 

Προβλήματα με σύμβαση για οδικό δίκτυο στον Ακάμα  

Είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχει εφαρμοστεί το Σχέδιο για τον Ακάμα και ότι έχουν αποφασίσει στο Υπουργικό 10+1 αντισταθμιστικά έργα για τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, είπε, είναι η εκταρική επιδότηση 60 ευρώ ανά δεκάριο σε όλες τις περιοχές που είναι εντός του Σχεδίου Ακάμα. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα είπε, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών του ΔΗΣΥ, για το Σχέδιο Ακάμα, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια σύμβαση που αφορά το οδικό δίκτυο η οποία όπως είπε, δεν πάει και τόσο καλά, και ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι ρήτρες της σύμβασης και θα δουν την εξέλιξη. 

Είπε ακόμη ότι οι κόμβοι δεν έχουν προχωρήσει, και τώρα προσπαθούν να προκηρύξουν διαγωνισμό το 2024. 

Οι δράσεις της Κυβέρνησης για επίλυση προβλημάτων γεωργών στη δυτική Λευκωσία  

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έντονη αντίδραση από γεωργούς οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και παρόμοια προϊόντα ότι έχουν πολύ πιο ψηλά κόστη σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι γεωργοί που παίρνουν νερό από τον νότιο αγωγό που είναι €0.17 ανά κυβικό μέτρο. 

Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόσφατα εγκρίνει ένα Σχέδιο €600.000 το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και αναμένεται σύντομα να υλοποιηθεί. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιδοτούνται έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, όπως και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουν προκηρύξει ένα μέτρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. 

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να αυξηθεί αυτό το ποσό στο ένα εκατομμύριο και ότι αναμένεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. 

Η κ. Ορφανίδου έθεσε επίσης την αφαίρεση του έργου για την κατασκευή βιολογικού σταθμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στη Δ. Λευκωσία. Σημείωσε ότι είναι «πολύ έντονοι» ότι το έργο αυτό θα δημιουργήσει τις προοπτικές για να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή. 

Ο Υπουργός απάντησε ότι το έργο έχει αφαιρεθεί  από το Σχέδιο Ανάκαμψης διότι δεν ήταν ώριμο έργο, και θα εμπόδιζε τα υπόλοιπα ορόσημα, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. 

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου,  ο κ. Ξενοφώντος  είπε ότι είναι το Υπουργείο κοντά στην προκήρυξη σχεδίου για μετεγκατάσταση ή απόσυρση κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου. 

Φωτοβολταϊκά  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εισηγήθηκε να μπορούν οι γεωργοί να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό ποσοστό της γης τους για να ενισχυθούν τα εισοδήματά τους και να παραμένουν στην ύπαιθρο. 

Ο κ. Ξενοφώντος, ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα να μην υπάρχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που είναι αρδεύσιμες και ότι σύντομα θα έχουν και την εντολή του ΥΠΕΣ για το θέμα. 

Είπε ακόμη ότι συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ευχέρεια για γεωργούς να μπορούν αν εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά , όμως για ιδία χρήση, και όχι για προμήθεια σε τρίτους. 

Δρόμος Έζουσας – Αεροδρομίου Πάφου  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον δρόμο που θα συνδέσει το αεροδρόμιο Πάφου με την πόλη της Πάφου, σημειώνοντας ότι πάνω από αυτό την μικρή απόσταση περνούν τα αεροσκάφη και δημιουργείται θόρυβος εκκωφαντικός, και ρώτησε αν υπάρχει ανησυχία για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι έχει αξιολογηθεί δύο φορές από εμπειρογνώμονες σύμφωνα με νομοθεσία, και στη δεύτερη εκτίμηση είναι αρνητική η εκτίμηση των ειδικών, σημειώνοντας ότι είναι περιοχή προστασίας και σημαντικό πέρασμα για πτηνά. Είπε ότι φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω σημαντικών επιπτώσεων στην περιοχή προστασίας πτηνών και Νατούρα. 

ΟΕΔΑ Πεντακώμου  

Ο Υπουργός είπε ότι το ΟΕΔΑ Πενντακώμου είναι ένα έργο το οποίο δυστυχώς δεν λειτουργεί σωστά, και ότι τώρα είναι σε μια διαδικασία και αναμένουν τα αποτελέσματα. 

Για τη μονάδα στην Κόση είπε ότι την ερχομένη Τρίτη θα έχουν συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους για να δουν πως θα προχωρήσουν. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι το θέμα θα προχωρήσει πολύ καλά. 

Δυσωδία στην περιοχή Λάρνακας  

Σε ερωτήσεις διαφόρων Βουλευτών για το θέμα οσμών η Έλενα Στυλιανοπούλου, Πρώτη Λειτουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με το θεμα των οσμών από την κοπριά και έχει γίνει ένας κώδικας καλής γεωργικής πρακτικής στον οποίο δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για το πως πρέπει να γίνεται αυτή η εργασία. Ταυτόχρονα έχουν οριστεί και επιθεωρητές για να ελέγχουν το θέμα αυτό. 

Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, είπε, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αλλαγές θα φέρουν μείωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια. 

Διαβουλεύσεις για νομοθεσία που διέπει τα πυροτεχνήματα  

Εκπρόσωπος του Υπουργείου, αρμόδιος για το θέμα, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο διαβουλεύσεις και ότι  θα πρέπει να μπει στη νομοθεσία πρόνοια για πρόστιμο όχι μόνο στον χρήστη αλλά και στον διαχειριστή του χώρου εκδηλώσεων. 

Σε παρατήρηση του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη τι γίνεται αν αυτό γίνει σε ένα χωράφι, ο λειτουργός ανέφερε ότι αυτό  είναι ένα θέμα που βλέπουν πόσο δύσκολο είναι να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και γι’ αυτό δεν έχει μπει στη νομοθεσία, και ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία για να δουν πως θα το ξεπεράσουν αυτό το θέμα. 

Έχει ήδη συγκληθεί σύσκεψη με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό της Αστυνομίας για να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό άμεσα τα θέματα για νομοτεχνικό έλεγχο και κατόπιν στη Βουλή. 

Είπε ότι θα δημιουργηθούν επαρχιακά γραφεία επιθεωρήσεων τα οποία θα ασχολούνται με επιθεώρησης για αδειοδότηση για επιθεωρήσεις μεταλλείων και παράνομων λατομεύσεων. 

Ικανοποίηση για Πράσινα Σημεία  

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε στα πράσινα σημεία. Εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι υπάρχουν 22 και σχεδιάζονται ακόμη 14 σημειώνοντας ότι υπήρξε αντίδραση από κοινότητες που δεν τα ήθελαν στην περιοχή τους. 

Είπε ακόμη ότι ο κόσμος τα χρησιμοποιεί και ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν όπως ο τρόπος διαχείρισης αποβλήτων. Υπαρχή μεγάλη ανάγκη για περισσότερα και για τοπικές παρεμβάσεις όπως τα πράσινα περίπτερα που θα χωρομετρηθούν σε απομακρυσμενες κοινότητες για να  διευκολυνθούν οι πολίτες να παίρνουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά. 

Έτοιμη ενιαία υδατική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2024  

Σε ερώτηση του Βουλευτη του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου για το αν συμφωνούν με διαφημίσεις που λένε ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί στο νερό και αν γίνονται έλεγχοι και αν υπάρχουν ενδείξεις για εντοπισμό μικροοργανισμών, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ καλή η ποιότητα του νερού. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι αναγνωρίζοντας ότι προκαλεί αναστάτωση στον κόσμο, έχει γίνει επικοινωνία με την εταιρεία και την υποχρέωσε να το αποσύρει. Ο κ. Κέττηρος ανάφερε ότι δεν απέσυρε τη διαφήμιση η συγκεκριμένη εταιρία. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας υδατικής πολιτικής, και ότι ετοιμάζεται μελέτη από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων. Θα είναι έτοιμη μάλλον το πρώτο εξάμηνο του 2024, είπε εκπρόσωπος του Τμήματος. 

Στο Υπουργικό πρόταση για Δασικό Κολλέγιο   

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καυκαλιά, ο Υπουργός είπε ότι σύντομα, την μεθεπόμενη  Τετάρτη θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, ακριβώς πως ήταν προηγουμένως, με προσφορά τριετούς φοίτησης και θα είναι υπό το Υπουργείο Γεωργίας. 

Αποχετευτικό  

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο Υπουργός είπε ότι εργάζονται για να  επιτύχουν τον στόχο που τέθηκε και ότι δουλεύουν μαζί με όλες τις υπηρεσίες και τα Συμβούλια για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες. Είναι πάρα πολλά, είπε, σημειώνοντας πως γινεται τεράστια δουλειά, και ότι το Κοκκινοχώρια θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Αναδάσωση  

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είπε ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα αναγεννούνται από μόνα τους σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται αναδάσωση, τις γνωρίζουμε και είναι λιγοστές, είπε. 

Τα κρατικά δάση διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση, είπε, προσθέτοντας ότι χάνονται μόνο 200  δεκάρια τον χρόνο, ενώ πέρσι χάθηκαν μόνο 4 και ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε ιδιωτικά τεμάχια. 

Είπε ακόμη ότι, αντί να μιλούμε για αναδάσωση πρέπει να μιλούμε για επαναδραστηριοποίηση της γεωργίας για να αποτρέπονται οι μεγάλες πυρκαγιές. 

Ο Υπουργός είπε ότι είναι έτοιμοι να εξαγγείλουν μέτρα για να επαναδραστηριοποιηθούν οι γεωργοί σε περιοχές που έχουν καεί. 

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών στην Επιτροπή  

Σε δική της τοποθέτηση η Βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Μαρίνα Νικολάου ρώτησε για ευημερία των ζώων  και το σχετικό νομοσχέδιο, και αν υπάρχει πλάνο για το που θα μεταφερθούν τα ασφαλτικά σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει και χρόνια μέχρι και την τελική δικαστική απόφαση. Ρώτησε εάν είναι ασφαλή τότε γιατί πρέπει να μετακινηθούν. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη σημειώνοντας ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα ήταν η μείωση κόστους παραγωγής γεωργών κλπ. Είπε ότι στον προϋπολογισμό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτό, αφού δύο σχετικά σχέδια έχουν μόνο €500.000 έχουν στον προϋπολογισμό για αποζημίωση επιστροφής ΦΠΑ στους γεωργούς και κτηνοτρόφους. 

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ, είπε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε τρομερή ελαστικότητα από την προηγουμένη Κυβέρνηση στο θέμα του χαλλουμιού και φαίνεται να ισχύει και με την υφιστάμενη, γιατί γίνονται συζητήσεις με άτομα που παίρνουν εκείνα που θέλουν άλλα δεν δίνουν αυτά που πρέπει, και αυτό τους κάνει να νιώθουν άτρωτοι και να ζητούν αναπροσαρμογή του φακέλου, είπε. Σημείωσε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για το τι θέλουμε για το χαλούμι είπε. 

Ο Βαλεντίνος Φακοντής επίσης του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αρδευτικά τμήματα σημειώνοντας ότι το κονδύλι των 300.000 ευρώ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» αφού είναι καταχρεωμένα στην ΑΗΚ εξαιτίας στων μεγάλων δαπανών ενέργειας και αντικατάστασης εξοπλισμού. 

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος, Νίκος Κέττηρος, είπε μεταξύ άλλων ότι τα Πράσινα Σημεία είναι εξαφανισμένα από τον χάρτη και λειτουργούν με προχειρότητα όσα λειτουργούν.   

Ο Άντρος Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ, είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάθεση των προϋπολογισμών και το τι περιλαμβάνουν από την παρουσία του προγράμματος της διακυβέρνησης με όσα άκουσαν σήμερα. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση όχι μόνο να κάνει διαπιστώσεις αλλά να φέρνει προτάσεις και λύσεις και να λαμβάνει αποφάσεις, είπε, σημειώνοντας πως δεν το άκουσαν αυτό ούτε στα ασφαλτικά, ούτε στον ΟΕΔΑ, ούτε σε ότι αφορά στον Ακάμα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι η Κύπρος είναι ένας μικρός τόπος και αν αφαιρέσουμε περιοχές Νατούρα, κατεχόμενα, και άλλα δεν έχει μείνει πολλή γη, και πρέπει να την προστατεύσουμε, σημειώνοντας πως δεν προχωρούν θέματα από το Υπουργείο. Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν να αποδεκτούν το  θέμα της δυσωδίας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση στη Λάρνακα. Είπε ακόμη ότι, επιτακτικά πρέπει να γίνουν ενέργειες από Υπουργείο στο θέμα αναδάσωσης ενώ η λύση για το αλιευτικό καταφύγιο της Λάρνακας είναι να γίνει επέκταση του βραχίονα για να λυθεί το πρόβλημα. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι τα ασφαλτικά, από τη στιγμή που είτε με δικαστικές είτε με πολιτικές αποφάσεις κρίθηκαν επικίνδυνα σε κάποιες περιοχές, η κοινωνική κατακραυγή θα είναι μεγάλη οπουδήποτε και αν εγκατασταθούν. Εισηγήθηκε ακόμη αν είναι δυνατό να γίνει ένας κατάλογος με επιδοτήσεις που δίδονται στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και να γνωρίζουν αν έχουν δοθεί και πότε προς αποφυγή σύγχυσης. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι στηρίζουν το Υπουργείο για να υλοποιήσει τις δράσεις τους σε αυτό τον νευραλγικό τομέα, και θα είναι δίπλα στον Υπουργό με εισηγήσεις για να πετύχει αυτούς του στόχους. Σημείωσε ότι η Κάρτα του Αγρότη ήταν εισήγηση της ΔΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση στι καθυστερήσεις αδειοδότησεων από το Τμήμα Πολεοδομίας. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην καταδίκη από ΕΕ όσον αφορά στον σχεδιασμό αποχετευτικών σημειώνοντας ότι δεν βλέπει πολλά έργα στον προγραμματισμό και διερωτήθηκε «αν σχεδιάζουμε να πάμε για πρόβλημα». 

Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν άλλο οι ΜΚΟ να λειτουργούν καταφύγια, και ζήτησε μια «σωστή πολιτική» για αδέσποτους γάτους και σκύλους. Έθεσε ακόμη και το θέμα της δενδροφύτευσης και ότι από την μία δεν υπάρχουν δέντρα για φύτευση  και από την  άλλη, δεν δέχεται κανένας να φυτεύσουν δέντρα πουθενά. 

Διαμαρτυρία Τρυφωνίδη 

Λίγο πριν τη λήξη της τρίωρης συνεδρίας υπήρξε ένταση όταν ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε έντονα τη διαφωνία του με την απόφαση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής, Χρύση Παντελίδη, να μην δεκτεί ερώτηση από άλλο Βουλευτή της ΔΗΠΑ ο οποίος είχε προσέλθει στην αίθουσα προς το τέλος της συνεδρίας, λόγω καθυστέρησης της λήξης της συνεδρίας. Ο κ. Τρυφωνίδης διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη νωρίτερα σε άλλους Βουλευτές να κάνουν συμπληρωματικές ερωτήσεις και σχόλια στις τοποθετήσεις του Υπουργού. 

Σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για συμφωνία στο χαλλούμι, λέει ο Υπουργός Γεωργίας 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του χαλλουμιού, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο του είναι σε συνεχόμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και είπε ότι υπολογίζει ότι στις επόμενες μέρες να έχουν μία σύσκεψη μαζί με όλους «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την οποία φυσικά θα επανέλθουμε τον Γενάρη». 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι αναμένονται τον Ιανουάριο, δύο «σοβαρά ορόσημα», η εκδίκαση της προσφυγής ενός από τους μεγάλους παραγωγούς χαλλουμιού στην Κύπρο ενώπιον Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με άλλα Κράτη Μέλη για την επέκταση του κανονισμού ΠΟΠ για ακόμη μία πενταετία. «Άρα έχουμε δύο σημαντικά οδόσημα και όπως έχουμε συμφωνήσει μαζί με όλους τους εμπλεκομένους, τον Γενάρη θα επανέλθουμε για να δούμε πως προχωρούμε με την υπόθεση του χαλλουμιού στην μεταβατική περίοδο», πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι προνοείται στη νομοθεσία ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση σε ποσόστωση μεταξύ άλλων και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε μέχρι πρότινος, η ποσόστωση 10% για τους ξερικούς μήνες και 25% τους υπόλοιπους μήνες. Πρόσφατα, σημείωσε, στις 20 Οκτωβρίου έχει αλλάξει και πάει στο 19% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. 

Σε ερώτηση για τις δράσεις για αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, ο Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει δυο σημαντικές δράσεις: η πρώτη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων, «και φαίνεται ότι υπάρχουν μονάδες οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των ζώων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών», ενώ ταυτόχρονα έχουν εγκρίνει υπερδιπλάσιο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. 

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι σταδιακά η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος θα αυξηθεί στην Κύπρο», ανέφερε. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα στην ΕΕ για την επέκταση θα εγκριθεί. 

Σε ερώτηση για τη σύγχυση όσον αφορά τις αρμοδιότητες για το θέμα χαλλουμιού μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, ο κ. Ξενοφώντας ανέφερε ότι σταδιακά, όλες οι εξουσίες που αφορούν το χαλλούμι θα έρθουν στον Υπουργό Γεωργίας. 

Νέοι Κτηνοτρόφοι  

Σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Οικονομικών και τον τραπεζικό τομέα για να εξευρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τους νέους κτηνοτρόφους και γεωργούς να χρησιμοποιούν την έγκριση από τον ΚΟΑΠ για να μην χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη υποθήκη για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους. 

Σύντομα, είπε, θα προκηρύξουν την Κάρτα του Αγρότη που θα συνδυαστεί με τις εταιρικές επιδοτήσεις και θα μπορεί να δίνει η τράπεζα κεφαλαίο κίνησης με κατάθεση της έγκρισης εκταρικής επιδότησης. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Εξηγήσεις για χαλλούμι, ασφαλτικά και Ακάμα 

Stockwatch: Στόχος η απόκτηση δέκα πτητικών μέσων πυρόσβεσης

Stockwatch: Έρχονται βαριά πρόστιμα για ρίψη πυροτεχνημάτων

Αυξάνεται κατά 15% ο προϋπολογισμός ΥΠΑΝ για το 2024, είπε η Υπουργός 

Αυξάνεται κατά 15% ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δήλωσε η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου, Αθηνά Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2024. 

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε €1,445 δισ, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση ύψους €198 εκατ., σε σχέση με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Δεκέμβριο του 2022. 

Σημείωσε ότι ποσοστό 80% του προϋπολογισμού αφορά σε τακτικές δαπάνες (μισθοί, χορηγίες, ΝΠΔΔ, κλπ), ενώ ποσοστό 83% των τακτικών δαπανών αφορά σε μισθοδοσία του Υπουργείου Παιδείας. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ποσοστό 20% του προϋπολογισμού αφορά σε αναπτυξιακές δαπάνες και ποσοστό 74% των αναπτυξιακών δαπανών αφορά σε χορηγίες δημόσιων πανεπιστημίων. 

Ενημέρωσε , επίσης, ότι έχουν προχωρήσει σε μηχανισμό ελέγχου όλων των χορηγιών που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και ειδικά των δημοσίων πανεπιστημίων. 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι διαθέσιμοι πόροι εκτός από αυτά που έχει πει, αφορούν και σε συγχρηματοδοτούμενα έργα (ποσοστό €18 εκ.) 

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είπε, παράλληλα, ότι ανέλαβε αυτό το χαρτοφυλάκιο από τον Μάρτη που μας πέρασε, με ένα και μοναδικό στόχο να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, έχοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τα παιδιά και το καλώς νοούμενο συμφέρον τους. 

Σημείωσε ότι πρωταρχική επιδίωξη τους είναι η μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, ένα πιο μαθητοκεντρικό σχολείο, στο οποίο το κάθε παιδί να μπορεί και να πετυχαίνει και να καλλιεργεί τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του στο μέγιστο βαθμό. 

Επιπρόσθετα, είπε η Υπουργός, επιδίωξη τους είναι να καταστεί το σύστημα πιο αποτελεσματικό μέσω συγκεκριμένων μέτρων. 

Η κ. Μιχαηλίδου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του ΥΠΑΝ έκανε μια σύντομη αναφορά στην υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών εκπαιδευτικών πολιτικών και δράσεων που έχουν ήδη αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο. 

Ενδεικτικά, ανέφερε την αύξηση του αριθμού των Θερινών Σχολείων σε 58, την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος ΔΡΑΣΕ+ (91 Δημοτικά, 55 Νηπιαγωγεία, 29 Γυμνάσια/Λύκεια, 3 ΤΕΣΕΚ), την αύξηση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων σε 220 (Δημοτική Εκπαίδευση) , την επέκταση των προγραμμάτων STEM στη Δημοτική Εκπαίδευση, την τροποποίηση των κανονισμών για αξιολόγηση των μαθητών/τριών στη Μέση Εκπαίδευση – Διαμόρφωση σύγχρονου μαθητοκεντρικού συστήματος αξιολόγησης, την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου Διαθεματικής και Διεπιστημονικής Μάθησης στη Μέση Εκπαίδευση και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε 4 σχολεία.  

Αναφορά έκανε επίσης στην αναβάθμιση των εργαστηρίων ειδικοτήτων στις ΤΕΣΕΚ – εισαγωγή νέων προγραμμάτων στα ΜΙΕΕΚ – λειτουργία του ʺAbsolute Institute of Technical Educationʺ, την υποβολή νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την ίδρυση και δημιουργία Σχολών Ανώτερης Εκπαίδευσης, την υλοποίηση της πρώτης φάσης της έρευνας για την Ανάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων, την υλοποίηση νέων επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς και οργάνωση δικτύων υποστήριξης για εξειδικευμένα θέματα, τον εκσυγχρονισμός των υποστηρικτικών προγραμμάτων του ΥΠΑΝ – αλλαγή εργασιακού καθεστώτος σε μισθωτή εργασία, την υλοποίηση προγραμμάτων του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – υλοποίηση προγράμματος PEDIA και την υλοποίηση έργων που αφορούσαν ανεγέρσεις, επεκτάσεις και βελτιώσεις σχολικών κτηρίων. 

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το 2024, που αναμένεται, όπως είπε, «να αποτελέσει χρονιά ορόσημο για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων». 

Σημείωσε ότι απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου αποτελεί ο προϋπολογισμός του 2024 και το τριετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026. 

Θέτοντας, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, αυτό ως κύρια επιδίωξή τους, διαμόρφωσαν ανάλογα και τον προϋπολογισμό, έχοντας καθορίσει εμβληματικές δράσεις και πολιτικές: Αντιμετώπιση αναντιστοιχίας ικανοτήτων, Αναθεώρηση Αναλυτικών Προγραμμάτων σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες, Επέκταση Ολοήμερου Σχολείου, Αξιολόγηση και βελτίωση της Ειδικής Εκπαίδευσης, Ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου, Παιδαγωγική αναδόμηση υποστηρικτικών προγραμμάτων του ΥΠΑΝ, Αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας σχολής ΜΙΕΕΚ, Ψηφιακός μετασχηματισμός των σχολείων, Αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης. 

«Θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα βήματα μπρος. Είναι πολύ σημαντικό για μας έστω και μικρά βήματα προς το σύγχρονο, λιγότερο υλικοκεντρικό, πιο μαθητοκεντρικό και πιο δημοκρατικό σχολείο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει», συμπλήρωσε. 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, η παιδεία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Διακυβέρνησης. 

«Αυτό αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2024. Απώτερος στόχος του Υπουργείου είναι η μετάβαση στο μαθητοκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο. Το κύριο εργαλείο που μας δίνεται για να το πετύχουμε αυτό είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός, του οποίου η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί για μας κορυφαία πολιτική πράξη, αφού μας παρέχεται η ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε τις προτεραιότητες και τις πολιτικές που έχουμε υλοποιήσει, καθώς κυρίως και αυτές που προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε με το νέο οικονομικό έτος», συμπλήρωσε. 

Σημείωσε ότι στον εκπαιδευτικό τομέα, ο προϋπολογισμός αποτελεί τη μετάφραση των εκπαιδευτικών αναγκών σε οικονομικά δεδομένα, αφού πέρα από όργανο για εκπαιδευτικό σχεδιασμό, αποτελεί επίσης, όργανο ελέγχου, μέσω της θεσμοθετημένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η φιλοσοφία του προϋπολογισμού αφορά στην ανακατανομή κονδυλίων, ώστε να δοθεί έμφαση στις βασικές προτεραιότητες δηλαδή την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου, αλλά και στην στοχευμένη και ορθότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για καλύτερα αποτελέσματα. 

Εκτός όμως από τις εμβληματικές δράσεις και πολιτικές του Υπουργείου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενημερώθηκε και για τις πολιτικές του για τον αθλητισμό. 

«Ανάμεσα στους στόχους μας για τον αθλητισμό περιλαμβάνονται η στήριξη αθλητών και προπονητών για προετοιμασία στο εξωτερικό και η εκπροσώπηση της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις, η υποστήριξη του αναπτυξιακού αθλητισμού, η επιχορήγηση αθλητών σε θέματα προετοιμασίας και συμμετοχής σε αγώνες, το πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους», ο σχεδιασμός και η παροχή κινήτρων βάσει των επιδόσεων και οι επιχορηγήσεις αθλητικών φορέων, ομοσπονδιών και σωματείων», συμπλήρωσε. 

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών παρουσιάστηκαν και οι πολιτικές και δράσεις που προωθούν για την ενδυνάμωση της Νεολαίας, «γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι νέοι και οι νέες μας αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα του τόπου». 

«Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα νεολαίας με υπευθυνότητα, γιατί τους αξίζει μια χώρα δίκαιη, κοινωνικά ευαίσθητη και με ευκαιρίες εργοδότησης. Υπό αυτό το πρίσμα, ενδυναμώνουμε τη νεολαία, σχεδιάζουμε την προώθηση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή, διασφαλίζουμε και αξιοποιούμε διεθνείς συνεργασίες και προωθούμε την οργανωτική ανάπτυξη και τον διοικητικό εκσυγχρονισμό του ΟΝΕΚ», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε η Υπουργός, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του όπως το 2024 ανακηρυχθεί σε Έτος Νεολαίας για την Κύπρο, με όλα τα υπουργεία/υφυπουργεία να αναλαμβάνουν δράσεις για τους νέους, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε Εθνικό Συνέδριο υπό την αιγίδα του. 

«Ταυτόχρονα, όπως έχω ήδη αναφέρει, γίνονται έρευνες που αφορούν στη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, όπως και προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, για την εμπλοκή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων από τους νέους μας, για ευκολότερη ένταξη και προσαρμογή τους στην αγορά εργασίας», σημείωσε. 

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αποστολή μας, θεωρώ απαραίτητη τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές, τους γονείς, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους πανεπιστημιακούς, αλλά και άτομα και φορείς που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση. Μόνο στη βάση αντικειμενικής ενημέρωσης μπορεί να επιτυγχάνεται ο γόνιμος διάλογος που επιδιώκουμε». 

«Είμαστε έτοιμοι για τη μετάβαση στο σύγχρονο σχολείο, σταδιακά και συστηματικά. Ευχαριστώ πολύ τη Βουλή για την όλη στήριξη και συνεργασία», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις των Βουλευτών  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι είναι εμφανέστατος ο νέος αέρας που έδωσε η νέα Υπουργός με τους συνεργάτες της από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της και αυτό αποτυπώνεται, είναι εμφανές στον προϋπολογισμό. 

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία που πρέπει, όπως είπε, να καταγραφούν εκ μέρους του Υπουργείου. 

«Είναι το κομμάτι το κτιριολογικό. Ασφυκτιούν οι σχολικές μονάδες. Είναι η ειδική εκπαίδευση, είναι το θέμα των ναρκωτικών και της παραβατικότητας, είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες», πρόσθεσε. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στα αναλυτικά προγράμματα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα, στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και το παιδαγωγικό κομμάτι. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, μιλώντας εκ μέρους του ΔΗΣΥ, είπε ότι καταγράφουν ένα πολυσχιδές έργο, που λειτουργεί στη βάση παιδαγωγικής θεμελίωσης. 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αποτελεί συνέχεια του έργου της προηγούμενης διακυβέρνησης. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κάρουλλας είπε ότι καταγράφουν την έντονη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναδόμηση και επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων αναγκαίου έργου για να είμαστε ως εκπαιδευτικό σύστημα πιο μαθητοκεντρικοί και πιο στοχευμένοι προς τις ικανότητες και δεξιότητες όπως το θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Μεταξύ άλλων καταγράφουμε την έλλειψη του αναγκαίου, ολοκληρωμένου σχεδιασμού, τόσο για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, της εγκατάστασης των κλιματιστικών -του πάγιου και ζωτικού αυτού αιτήματος των γονέων, παιδιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας ευρύτερα- αλλά και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανώτατη εκπαίδευση. Σημειώνουμε εμφαντικά επίσης την ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων για τον αθλητισμό», πρόσθεσε. 

Είπε ότι κεφαλαιώδες είναι επίσης ότι παράλληλα με το διάλογο για την ειδική εκπαίδευση ο οποίος έχει αρχίσει και είναι μια θετική εξέλιξη είναι απόλυτη και αδήριτη ανάγκη να επανεξεταστούν τα χρονοδιαγράμματα τόσο για την τοποθέτηση των συνοδών όσο για και την αξιολόγηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες. 

«Δεν νοείται Νοέμβριος και ακόμα οι αρμόδιες Επιτροπές να εξετάζουν τέτοια αιτήματα. Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης,ανέφερε ότι είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολύ δύσκολα στον τομέα της παιδείας. 

«Η δημόσια εκπαίδευση δέχτηκε χτυπήματα, τα οποία συνοψίζονται στο εξής: Την τελευταία πενταετία είχαμε 45% αύξηση στην ιδιωτική δημοτική εκπαίδευση και 25% αύξηση στην ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Δε θα ήταν υπερβολή να επισημάνουμε ότι το δημόσιο σχολείο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Στην προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται, εκεί οπού εμείς συμφωνούμε στηρίζουμε και πρέπει να σημειώσω ότι έχουν γίνει θετικά βήματα. Βήματα τα οποία ήταν πάγιες δικές μας θέσεις, όπως η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και το νέο σύστημα αξιολόγησης, όπως η κατάργηση της απαράδεκτης και παράνομης αγοράς υπηρεσιών», πρόσθεσε. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. 

«Η ενιαία εκπαίδευση, για την οποία περιμένουμε μια νομοθεσία εδώ και δέκα χρόνια, πρέπει να μπει επιτέλους σε πιο σύγχρονες δομές. Πρέπει να προχωρήσει η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της παιδείας μας, ούτως ώστε τα παιδιά να θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, να είναι ευτυχισμένα στο σχολείο. Αναφερόμαστε βέβαια στα αναλυτικά προγράμματα. Όχι να είναι το σχολείο μια βιομηχανοποιημένη διαδικασία, στην οποία προσπαθούν οι εκπαιδευτικοί να «φυτέψουν» γνώσεις ξερές, στα μυαλά των παιδιών. Λέω «γνώσεις ξερές», διότι η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί πλέον σύνθεση, δημιουργία, συνεργατική μάθηση και πολλές άλλες σύγχρονες προσεγγίσεις και όχι την αποστήθιση γνώσεων», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι η παρουσία της στο Υπουργείο έφερε ένα νέο αέρα αισιοδοξίας «και για εμάς που πιστεύουμε και θέλουμε την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης». 

«Γίνονται αλλαγές προς την ορθή κατεύθυνση για τη δημόσια παιδεία. Θέλω να τονίσω τη σημασία δύο από τα θέματα τα οποία έχετε αναλύσει. Το πρώτο είναι η επέκταση της προδημοτικής στα 4 έτη και ουσιαστικά για να έρθει να δέσει με το πρόγραμμα του Υφυπουργείου Πρόνοιας που είναι τα 4 έτη για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών», σημείωσε. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι μια σειρά από διαχρονικές τους θέσεις, για τις οποίες πάλεψαν τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούνται μέσα από τον προϋπολογισμό. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι οι στόχοι που έχει βάλει το Υπουργείο είναι μεγαλεπήβολοι, όμως εκφράζει την αισιοδοξία ότι με συνεργασία και θετική διάθεση μπορούν να υλοποιηθούν, όπως η επέκταση της προδημοτικής και του ολοήμερου σχολείου, το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι με την νέα χρονιά, το 2024 να έχουμε το πλήρες πεδίο για την ειδική εκπαίδευση, που είναι ένα από τα πρώτιστα θέματα που τους ενδιαφέρει. 

Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στην ανάπτυξη των τεχνικών σχολών τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο, όπως η Αγροτική Τεχνική Σχολή στη Σολέα, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα, καθώς και στην ανάπτυξη νέων σχολικών μονάδων. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε την Υπουργό να μιλήσουν και με τους καθηγητές των πανεπιστημίων, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ότι το θέμα της παιδείας είναι από τα δύσκολα θέματα.

Στόχος η εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική, είπε η Κασσιανίδου 

Η εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική περιλαμβάνεται στο όραμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε η αρμόδια Υφυπουργός, Βασιλική Κασσιανίδου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το 2024. Όπως είπε η κ. Κασσιανίδου, ο προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται στα €51.299.010 έναντι €47.517.193 για το 2023.  

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, παρουσίασε το όραμα του Υφυπουργείου, το οποίο -όπως είπε- περιλαμβάνει την εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική, τη στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας και αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος. Παράλληλα, πρόσθεσε, «στόχος μας είναι οι δράσεις για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και άυλης μας κληρονομιάς, η προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και η ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης». 

Αναφερόμενη στον στόχο του Υφυπουργείου για στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας, η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι επιδιώκεται η ενίσχυση και η αναβάθμιση  των χορηγικών προγραμμάτων για τους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Ένας ακόμη στόχος του Υφυπουργείου, όπως εξήγησε, είναι η πολιτιστική αποκέντρωση, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο προσφέρει στήριξη σε πολιτιστικούς οργανισμούς.  

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε προχωρημένο στάδιο. «Θα προχωρήσουμε στη διαδικασία διαβούλευσης και ακολούθως θα υποβάλουμε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία», εξήγησε. 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η κ. Κασσιανίδου, οριστικοποιούμε το κτηριολογικό πρόγραμμα, καθώς και την τελική εκτίμηση του κόστους της ανέγερσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού στον χώρο της πρώην Αρχιγραμματείας.  

Εν συνεχεία, είπε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με Υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κύπρου (αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων) επιδέχεται βελτιώσεις, όπως επίσης και το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. 

Ακόμη, η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι προχωρούν πολύ εντατικά και οι εργασίες ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Παράλληλα, όπως είπε, το Υφυπουργείο εργάζεται για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, στο οποίο θα εντάσσονται οι δύο χώροι της Κρατικής Πινακοθήκης στη Λευκωσία. 

Αναφορικά με τους παραδοσιακούς κλάδους και τις τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει θέσει ως στόχο την καταγραφή, διατήρηση, ανάπτυξη και προώθησή τους. Πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρούμε στον σχεδιασμό στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας». Αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας. όπως είπε, ήταν και η εκλογή της Κύπρου την περασμένη Παρασκευή στο συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης για τη Διαφύλαξη και την Αποκατάσταση των Πολιτιστικών Αγαθών (ICCROM).  

Επιπλέον, η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας η δημιουργία ομάδας συντονισμού δράσεων για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην έκδοση της προπληρωμένης κάρτας πολιτισμού νέων για νέους 18 ετών, η οποία θα διαρκεί 12 μήνες και θα έχει ποσό €220, εκ των οποίων τα €200 προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα €20 από την Τράπεζα Κύπρου. 

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2024, η Βασιλική Κασσιανίδου ανέφερε ότι αυτός ανέρχεται στα €51.299.010 έναντι €47.517.193 για το 2023. Όπως εξήγησε, οι τακτικές δαπάνες του Προϋπολογισμού ανέρχονται στα €33.055.890 (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) και αντιστοιχούν στο 64,44% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε €18.243.120 και αντιστοιχούν στο 35,56% επί του συνόλου του προϋπολογισμού. 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το σύνολο των δαπανών της Διοίκησης του Υφυπουργείου ανέρχεται στα €10.681.840, του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού ανέρχεται στα €16.792.569, της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στο €1.468,123 και του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα €20.841.656. Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου, όπως είπε, ανέρχεται στο 0,4% του συνολικού προϋπολογισμού. 

Τα ερωτήματα των Βουλευτών  

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, έθεσε ερωτήματα για το νομοσχέδιο για κατοχύρωση του καλλιτέχνη και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά στις κατεχόμενες περιοχές, την ενίσχυση των προγραμμάτων για στήριξη των νέων ώστε να ασχοληθούν με την πολιτιστική δημιουργία, το κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, τη στήριξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων της πολιτιστικής δημιουργίας, ειδικά στους χειμερινούς μήνες, ώστε να επιτευχθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου. 

Απαντώντας στον κ. Αλαμπρίτη, η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι υπάρχει στόχος να εξευρεθούν χορηγίες που θα συμβάλουν στην ανέγερση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποκέντρωση στα πολιτιστικά δρώμενα, μετά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κύπρια». Ακόμη, ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν 4 νέες θέσεις στο Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2024. Πρόσθεσε ότι συνάντησε τον Υφυπουργό Τουρισμού και ότι προχωρούν στην υλοποίηση διαχειριστικών σχεδίων για το Τρόοδος και τις εκκλησίες του. 

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, χαρακτήρισε ως «πολύπλοκο» το νομοσχέδιο που αφορά το καθεστώς του καλλιτέχνη προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να υποβληθεί το προσχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενη στον κλάδο της Χειροτεχνίας, είπε ότι «θέλουμε να κτίσουμε εκπαιδευτικό κλάδο που να προσελκύει άτομα που θα εκπαιδευτούν και θα συντηρήσουν τέχνες που τείνουν να εκλείψουν». Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει υποστελέχωση και στα δύο μεγαλύτερα τμήματα του Υφυπουργείου, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο θα προχωρήσει το γρηγορότερο με προκηρύξεις θέσεων.  

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι το Τμήμα κήρυξε πάνω από 30 μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές, αύξησε τον αριθμό των λειτουργών που διερευνούν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, ενώ αξιοποιεί και τις δυνατότητες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τονίζοντας ότι έχει γίνει σημαντικό έργο. Όπως εξήγησε, έχουν συντηρηθεί πέραν των 100 μνημείων στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει έργα στους κατεχόμενους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας και των Σόλων. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν το καθεστώς του καλλιτέχνη, το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ και την αλλαγή κριτηρίων, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν περιλαμβάνει τίποτε για τον πολιτισμό. Ο κ. Χριστοφίδης υπέβαλε ερωτήσεις για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, για τη νέα διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κύπρια», το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027» και για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.  

Ακόμη, ανέφερε ότι έχει δεχθεί καταγγελίες για παρεμβάσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ), ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου δεν υπάρχουν κονδύλια προς τιμήν του Γεώργιου Γρίβα. Παράλληλε, ζήτησε αναλυτική κατάσταση των κονδυλίων του Υφυπουργείου. 

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ζήτησε σχόλιο από την κ. Κασσιανίδου για το ύψος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου. Ακόμη, υπέβαλε ερωτήματα για το ενδεχόμενο επαναφοράς του τιμητικού επιδόματος σε συνταξιούχους καλλιτέχνες, την προσέγγιση του Υφυπουργείου για τα καλλιτεχνικά μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιχορηγήσεις, καθώς και για τις  €500.000 που προτείνονται για την κάλυψη των μουσειακών αναγκών του Νέου Κυπριακού Μουσείου. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι διορθώθηκε η παράλειψη για τις συλλογικές συμβάσεις που προνοεί το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των μη κρατικών θεάτρων μέχρι €20.000. Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ «Κύπρια», είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι τα Κύπρια είχαν μεγάλη ανταπόκριση σε κόσμο εκτός Λευκωσίας και Λεμεσού.  

Επίσης, συμφώνησε με τον κ. Χριστοφίδη για το Σχέδιο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν θέμα που το χειριστήκαμε εμείς». Ακόμη, είπε ότι το Υφυπουργείο είναι σε επαφή με το ΓΤΠ, τονίζοντας την επιθυμία για προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου. «Θέλουμε οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι ανοικτοί και το Σαββατοκύριακο», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να επανέλθει το τιμητικό επίδομα για τους συνταξιούχους καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα αναλυτικά προγράμματα της εκπαίδευσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε κάτι στο μέλλον».  

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θα στείλει αναλυτικά τα κονδύλια, με περισσότερες επεξηγήσεις. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κάτι προς διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη, τονίζοντας ότι το Υφυπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη για τη στήριξη των καλλιτεχνών. Η κ. Λαμπριανίδου ανέφερε ότι το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ χρηματοδοτεί παραστάσεις με ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο έχει διευρύνει τις επιτροπές που ορίζουν την καλλιτεχνική αξία των παραστάσεων. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Γεωργίου, διευκρίνισε ότι οι €500.000 για το Νέο Κυπριακό Μουσείο αφορούν υπηρεσίες που θα αγοραστούν. Θα προστεθούν €450.000 για τους μισθούς του προσωπικού που έχει προσληφθεί για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σημείωσε. 

Ο Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, υπογράμμισε ότι αναμένει γραπτή απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προ δύο μηνών για τα «Κύπρια». Ακόμη, υπέβαλε ερωτήματα για το πρόγραμμα «Πολιτισμός ΙΙ» και ζήτησε την άποψη της Υφυπουργού για το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου θεάματος. 

Ο Παύλος Μυλωνάς, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, υπέβαλε ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης και για την ενίσχυση των τοπικών μουσείων, ενώ ζήτησε την «αισθητική άποψη» της κ. Κασσιανίδου για το Μουσείο Αγώνος. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών του ΔΗΚΟ, η Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε άγνοια για τις επιπτώσεις από τυχόν κατάργηση του φόρου θεάματος. Αναφερόμενη στα τοπικά μουσεία, είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα χορηγιών, αλλά πολλά μουσεία που δεν το γνωρίζουν. Κρατική Πινακοθήκη, είπε ότι υπάρχει η διαδικασία του open call, δηλαδή της ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προσφορών. 

Η κ. Λαμπριανίδου έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις πληρωμές σε όλα τα χορηγικά προγράμματα, προσθέτοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. «Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάποια μέτρα σύντομα», σημείωσε.  

Η λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Νάντια Στυλιανού, ανέφερε ότι διδάσκονται λογοτεχνικά κείμενα στα σχολεία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, σημειώνοντας ότι θα επαναρχίσουν οι εκδρομές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο. 

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αποστόλου, Βουλευτής της ΕΔΕΚ, υπέβαλε ερωτήματα για τη νομοθεσία της Κρατικής Βιβλιοθήκης, για έργα που προγραμματίζονται στις άλλες επαρχίες εκτός της Λευκωσίας, καθώς και για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Απαντώντας στον κ. Αποστόλου, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι θα εξεταστούν τα θέματα της Κρατικής Βιβλιοθήκης. Αναφερόμενη στα μουσεία εκτός Λευκωσίας, είπε ότι κάποια έχουν αναβαθμιστεί.  

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι τα Μουσεία Λάρνακας και Πάφου έχουν ανανεωθεί ριζικά, ενώ γίνεται ανάλογη προσπάθεια και για το Μουσείο της Λεμεσού. Σημείωσε ότι το κυριότερο μέρος του αναπτυξιακού προϋπολογισμού είναι η συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν.  

Η κ. Λαμπριανίδου χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το έργο που έχει γίνει στο Πολιτιστικό Χωριό στη Λέμπα, ύψους €4 εκατ. Ακόμη, τόνισε ότι ήταν ομαλή η ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «δεν επαληθεύθηκαν οι φόβοι». 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, υπέβαλε ερωτήματα για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του καλλιτέχνη, για το ενδεχόμενο επαναφοράς του φεστιβάλ «Κύπρια» και για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. 

Απαντώντας, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι προωθείται η στελέχωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με 4 νέες θέσεις, ενώ εξέφρασε λύπη για τη στάση των θεάτρων που δεν θα κάνουν αιτήσεις για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ.  

Η κ. Λαμπριανίδου υπέδειξε ότι πρέπει να εξεταστεί το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του καλλιτέχνη θα διαρκέσει 1-2 μήνες. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Που πάνε τα €51 εκατ. του υφ. Πολιτισμού το 2024

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Ασφάλιση Ευθύνης Έναντι Τρίτου) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και τον έλεγχο της υποχρεώσεως προς ασφάλιση της ευθύνης αυτής». 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Ο περί Ηλεκτρονικού Χρήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί των Συμβάσεων Καταναλωτικής Πίστης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η εκ νέου/ορθότερη εναρμόνιση με αριθμό πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να καθοριστεί ως αρμόδιος φορέας για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών οποιοσδήποτε φορέας που είναι αναγνωρισμένος ως φορέας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) σύμφωνα με τον περί Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών Νόμο και όχι αποκλειστικά ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, όπως ισχύει σήμερα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην λαμβάνουν υπόψη το ιατρικό ιστορικό καρκίνου, εάν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη διάγνωση και εφόσον επήλθε πλήρης θεραπεία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων   

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.        

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Αρχηγείο Αστυνομίας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Υπηρεσία Μεταλλείων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, το Τμήμα Μετεωρολογίας, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Υπουργείο Υγείας, τον Κυπριακό Στρατό και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα